De la Rosa: Bojim se da bi Ferrari mogao dominirati ove sezone

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 34 komentara

Bivši F1 vozač Pedro de la Rosa kaže da se boji kako bi Ferrari mogao imati toliku prednost ove sezone da potpuno izdominira 2019. godinu.

Već smo ranije čuli predviđanje Lewisa Hamiltona koji je rekao da bi prednost crvenog bolida mogla biti oko pola sekunde, a jučer je i Helmut Marko rekao kako su dečki iz Maranella napravili najbolji posao. De la Rosa je oduševljen performansama novog SF90 gledajući ga pored staze, ali je također primijetio kako su mnoge momčadi vrlo blizu jedna drugoj.

“Odlazim sa staze [u Barceloni] sretan, i to zbog nekoliko stvari. Gledat ćemo neke vrlo izjednačene ekipe. Nikad nisam vidio toliko neizvjesnu predsezonu. Zaista, ovo je spektakularno. Jedina ekipa koja malo zaostaje je Williams. Ostali su izuzetno blizu.”

“Brzina koju sam vidio u Ferrariju je spektakularna, u trenutku kad puste kočnice – sjajno. Tempo ove mašine je strahovit.”

“Nevjerojatno je da može tako skretati uz tako malo prednjeg krila. Njihovo i Alfino prednje krilo je sićušno. Jedino što ne volim na Ferrariju je mat boja,” našalio se.

– Pedro de la Rosa

“Jedino čega se bojim jest da bi Ferrari mogao dominirati. Vidio sam koliko je strašan taj bolid u zavojima. Mogli bismo dobiti novi Mercedes, ali u drugoj boji.”

Španjolac je u svojoj karijeri vozio za Jaguar, McLaren, BMW i HRT, a bio je i test vozač Ferrarija – kaže da je impresioniran vrlo hrabrim dizajnom nekih momčadi u sredini. Tvrdi da su neki bili hrabriji od top ekipa.

“Neki su bili jako hrabri, poput Alfe Romeo ili Toro Rossa. Oni su vrlo hrabri u usporedbi s Mercedesom ili čak Red Bullom. Zaključujem ovu predsezonu vjerujući da iza prve trojke ne znam tko će biti četvrta momčad. Vidio sam dobar tempo od svih njih.”

“Pazite na Alfu. Sviđa mi se kako su stabilni usred zavoja. Kad dodaju gas – bolid se ne pomiče. U zavoju broj 7 mi se to jako svidjelo. Svidio mi se i McLaren. Sretan sam jer sam vidio McLaren koji je prešao iz manjeg u više – svaki idući dan su radili više trkaćih simulacija i poboljšavali se.”

– Pedro de la Rosa

Odgovor

34 komentara

  1. Marlboro
    SpeedCult Pretplatnik Prikaži

    Iskreno, nadam se da je de la Rosa u pravu, ali nesto nisam siguran da ce to tako da bude, dugacka je sezona, svasta je moguce.



    5
    4

    1
  2. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Ja se ne bojim.
    Iako je Ferrari najbrze izgledao na testiranju, treba naglasiti da je to samo testiranje.
    Meni ovo sve izgleda kao jos jedan u nizu pokusaja nekoga da skine Mercedes u zadnjih par godina, slicno kao Red Bull prije nesto malo vise godine. Mislim da je ovo previse blaga promjena pravila da bi se dogodilo nesto naglo. Ako vec Ferrari pobjedi mislim da bi to bila neka sitna razlika.

    P.S. Najveca promjena je trenutno Red Bull! Njih se vise bojim, mozda ne ovu godinu, ali u skoroj buducnosti …



    3
    -5

    8
  3. Mclaren
    KERS Prikaži

    Ferrari ima ocigledno adute u rukama… e sad da vidimo Mercedesa kako lovi (makar je proslu sezonu dosta toga lovio i ulovio)…kolko jos ono nekih 12 dana..dugo predugo.



    2
    2

    0
  4. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    A nisi se bojao kad je Mercedes dominirao i to 5 godina, nekada i skoro sekundu brži od drugog najbržeg… Svi naveliko hvale Ferrari koda će stvarni biti brži više od pola sekunde… Hebemu više pa zar nije vrijeme da Ferrari malo dominira?! Mislim stvarno je vrijeme da naprave taj zadnji korak i donesu naslove u Maranello. Nadam se i vjerujem da je ovo napokon naša godina. A još malo pa budemo vidjeli…



    11
    10

    1
  5. Maurizio Arrivabene
    Dean 13 Prikaži

    Istina De la Rosa tako će i biti.



    2
    2

    0
  6. Formula1
    f1zd Prikaži

    Još pritiska medija na Ferrari, ništa drugo.



    2
    1

    1
  7. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    U tom slučaju Ferrari možda i osvoji WCC!



    2
    -3

    5
  8. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Meni je nezamisliv Mercedes van borbe za naslov.
    U najgorem slučaju za njih, očekujem 5-6 pobjeda.



    2
    1

    1
  9. Alfa Romeo
    rapante Prikaži

    Možda je Ferrari najjači ali po meni nema više dominacije kakva je bila,mislim da su se svi približili pogotovo je mala razlika u 5/6 ekipa.Bit će po meni ova sezona dosta pomiješana i da će se startne pozicije mijenjati iz utrke u utrku….



    3
    3

    0
  10. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Za početak bilo bi dobro da se o oba naslova odlučuje na zadnjoj trci, bilo bi dobro kada bi se i RB umiješao,
    Honde radi, ali tako rijetko se tri vozača i momčadi bore za naslov da bi i ovo prvo bilo ok.



    4
    4

    0
  11. Fia
    Trapgio Prikaži

    Baš bezveze izjava, a i da dominira red je ako su napravili najbolji bolid i motor.



    1
    1

    0
  12. splico3107 Prikaži

    iz tvojih usta u Božlje uši, Pedro


    0
    0

    0
  13. dejan_s Donator Prikaži

    Djeluje kao zaraza: Počinjemo redom zavijati glavu prije nego što je razbijena? Konstatacije poput ove bi bile smislene da je prošlo pola sezone i da smo se zaista osvjedočili da je Ferrari dominantan u mjeri da je zamjenio Mercedes na mestu najmoćnije ekipe u F1. No, nije tako i još ništa ne znamo, pouzdano, kakav će biti odnos snaga u novoj sezoni (osim možda za Williams). No, neke stvari znamo koje nam nameću oprez kod preranog stavljanja Ferrari-ja na mjesto favorita:
    — Prethodnih sezona Mercedes nije jurio najbolja vremena na zimskim testiranjima.
    — Odvezli su najveći broj krugova na testiranju (1190) oko 14% više u odnosu na godinu ranije ili oko 3 utrke više od Ferrari
    — U dosadašnjih 5 godina “hibridne ere” Mercedes je bio najdominantnija ekipa.
    — Imali su možda najdominatniji bolid od kako postoji takmičenje znano kao Formula 1.
    — Mercedes ima najmoćniji i energetski najučinkovitiji agregat.
    — Pravila se nisu značajnije promjenila.
    — Mercedes uz Red Bull ima najefikasniji “pitwall”
    — Mercedes nije imao značajnijeg gubitka personala.
    Usudio bih se reći još i da Mercedes i Hamilton imaju važnu podršku u FIA-i koju ne smijemo ignorisati. O obuhvatnosti podrške britanskih medija ne vrijedi trošiti ni riječi. Koliko je to sveprisutna propaganda dovoljno govore i neki komentari na ovom portalu gdje se već sažaljeva buduća sudbina Leclarc-a, dok se potpuno ignoriše status Bottas-a u Mercedesu.

    Da, zaboravio sam pomenuti kada već govorimo i analiziramo rezultate testiranja da je Mercedes imao najbolja vremena na C2 (1:18.097) i C4 (1:16.628) komponenti guma, a na kvalifikacijskim pneumaticima C5 su bili podjednako brzi kao i Ferrari (+0.003) u najbrži treći sektor u Barceloni (25.992).
    Dakle, ostaje tek da se vidi omjer snaga, a to nećemo znati “za sigurno” čak ni po završetku utrke u Albert parku.



    5
    3

    2
    • Alfa Romeo
      rapante Prikaži

      Stari moj ništa od toga…..puno filozofiranja,drugo,nema dominacije ove godine ni od jeden ekipe.A nitko ne sažaljeva Leclerca jer će baš on pomirsiti račune mnogima…


      0
      -1

      1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Ferrari je na c2 odvrtio krug 1:17:2 odnosno Leclerc 2 dana prije kraja testiranja.



      1
      1

      0
      • dejan_s Donator Prikaži

        @rapante
        U komentaru koji sam napisao nema ništa od “filozofije”, osim ako ne nastojite da ispraznim(filozofijom) proglasite sve ono što vam se ne sviđa ili ne razumijete.
        Oko Laclarc-a mislim da se nismo razumjeli. Ferrarijev odabir Laclarc-a je vjerujem najbolji potez koji je Ferrari napravio u zadnjih 15 godina. Sjećam se prve reakcije SkyF1 novinara na vijest o prelasku Charles-a u “crveni tabor” pa zvučali su kao da su progutali žabu i to iz dva razloga:
        — Laclarc je ozbiljan vozač koji se može (ili će se moći) nositi s Hamiltonom, a “out of box” je bolji od wingman-a (Bottas-a). Dakle, sada Hamilton mora razmišljati o oba vozača Ferrari-ja.
        — SkyF1 bratija ne može više eksploatisati omiljenu priču da je Raikkonen u Ferrariju samo jer nije dovoljno brz da bi bio prijetnja Vettel-u.
        SkyF1 nije mogao okrnjiti i okrenuti priču o Laclarc-u prosto jer su ga dosljedno isticali kao velikog talenta prije samog prelaska u Ferarri.

        @Alonso1983
        Može li izvor na podatak o Laclarc-vom vremenu? Šestog dana za Ferrari je vozio Vettel, a Leclarc je odradio samo jedan krug na C3 bez da je zabilježio vrijeme.
        Podatak o najboljem Hamiltonovom vremenu na C2 (sedmi dan) može se naći na našem forumu:
        https://www.f1puls.com/37711/hamilton-zadovoljan-danasnjim-danom-naucili-smo-jako-puno/



        1
        0

        1
      • Rover
        zjurina Prikaži

        @dejan_s
        “Ferrarijev odabir Laclarc-a je vjerujem najbolji potez koji je Ferrari napravio u zadnjih 15 godina.”

        Apsolutno potpisujem… meni on “miriše” na Giulles Villeneuvea… neznam zašto.
        Nemojte mi reči da zato što je francuz… nego imam neki “osječaj za feeling” :-) :-) :-)



        2
        1

        1
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        @zjurina I mene Leclerc isto podsjeća na Giullesa, još otkako je u Formuli 2 vozio. Ma da ja za Giullesa znam uglavnom po youtube klipovima :)


        0
        0

        0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Kvalifikacijski pneumatici su oni koji su najmeksa komponenta za taj gp vikend. Na catalunya stazi se prosle godine vozilo na midium soft i supersoft gumama. Pp je ostvaren na softu koji se pokazao kao brza guma od ss a. Ili gledano po oznakama iz 2019 pole je ostvaren lani na c2 gumama.


      0
      -1

      1
      • dejan_s Donator Prikaži

        Ah, sada vidjeh Vaš izvor za podatak o Laclarc-ovom vremenu, no ovdje u komentaru se pominje četvrtak, predzadnji dan testiranja. Može li pouzdaniji izvor, jer ovo je napisao član foruma i taj podatak nisam mogao potvrditi preko drugih “zvaničnih” izvora (stranice formula1.com i autosport /podaci iz “live” prijenosa/ )?
        Ovdje imate sažetu statistiku o najboljim vremenima:
        https://www.skysports.com/f1/news/12433/11598715/f1-2019-testing-the-fastest-laps



        1
        -1

        2
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        @dejan_s: Evo ti najzvaničniji izvor: https://www.f1puls.com/37593/uzivo-zapoceo-je-predzadnji-dan-testiranja-chat/

        12:03 Ferrariju se žuri – 1m17.253s na C2 gumama. Leclerc u idućem krugu radi osobno najbolji sektor, ali se onda vraća u garažu.

        Zanimljivo da je vozio još brže u idućem krugu, ali se vratio u garažu. Usput, Laclarc je Leclerc. :)



        2
        2

        0
      • Rover
        zjurina Prikaži

        @ Ante Vetma
        “Zanimljivo da je vozio još brže u idućem krugu, ali se vratio u garažu.”

        ma prekinuli ga da previše ne “iskoći” hehe


        0
        0

        0
      • Alfa Romeo
        rapante Prikaži

        dejan…mene ovi testovi i izjave nekih vozača i šefova ekipa uopće ne zanimaju,zanima me prva utrka odnosno prvi kvalifikacijski krug,drugo pa o Leclercu sam rekao sve, mnogima će on pomrsiti račune,a lijepo si ti napisao o Mercedesu ali to samo zato jer pratiš formulu 1 od kada je Mercedes postao samostalna odnosno tvornička ekipa….Mercedes nije niti će ikada biti moćnija ekipa od Ferrarija i to nitko ne može osporiti,Mercedes je tu prekratko da bi u pet godina moga prestići ni Wiliams ni Mclaren po svemu što su osvojili,jednostavnim riječnikom gotovo je sa dominacijom Mercedesa,bila bi gotova dominacija i lani da Vettel nije pod pritiskom griješio…o gumama,brzim krugovima je besmisleno komentirati jer će sve sve promijeniti ubrzo kad počne tako da mi se neda ni o tome pisati.


        0
        -1

        1
  14. dejan_s Donator Prikaži

    @ Ante Vetma
    Hvala Vam Vetma. Na moju žalost nisam ispratio taj podatak. Evo posipam se pepelom i od sada ću biti višestruko pažljiviji kod navođenja statistike.
    Žao mi je da sam doveo u pitanje podatke koje je naveo Alonso1983. Nekako mi je ostao u pamćenju podatak sa stranica SkyF1 (koji je pogrešan) pa se nisam potrudio da ga pomnije provjerim.
    Da, sada vidim da i na vijesti s ovog site-a “Hamilton zadovoljan današnjim danom: “Naučili smo jako puno!”” koju sam naveo da je naveden podatak da je Leclerc bio brži od Hamiltona za osam desetinki na istim gumama (C2).



    1
    1

    0
  15. Alfa Romeo
    duxiron1 Prikaži

    Ja se ne bojim da će Ferrari dominirati, nego se nadam tome :-)



    3
    3

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.