Bottas ostao bez svog glavnog sponzora

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 2 min 27 komentara

Mercedesov vozač Valtteri Bottas ostao je bez svog dugogodišnjeg glavnog sponzora, Wihuri Groupa.

Nakon razočaravajuće sezone u kojoj je Finac bez ijedne pobjede ostao tek peti u vozačkom prvenstvu, dok je njegov timski kolega Hamilton osvojio naslov s 11 pobjeda, Wihuri je zaključio da više nema smisla ulagati u F1.

Wihuri je bio Bottasov dugogodišnji osobni sponzor, a 2017. su Bottasovim prelaskom u momčad postali Mercedesov sponzor. Milijuni su uloženi, no vlasnici očito nisu bili zadovoljni vraćenim jer su odlučili raskinuti veze i s momčadi.

“Bilo je razočaravajuće. Djelomično nije bila njegova [Bottasova] krivnja, nešto je bilo zbog momčadi i tehničkih problema, ali mislim da je na kraju godine bilo prilično slabo.”

“Teško je biti Hamiltonov momčadski kolega, ali Valtterija su i mnogi drugi ostavili iza sebe te je ukupno bio tek peti. Bio je to prilično slab rezultat.”

– Antti Ilmari Aarnio-Wihuri, voditelj Wihuri Groupa

Dodatni je ovo udarac za Valtterija Bottasa nakon iznimno teške sezone. Nema sumnje da je Finac pod velikim pritiskom te da mu je mjesto u Mercedesu vrlo nesigurno.

Šef momčadi Toto Wolff želi od Bottasa da ove sezone nastupa na Hamiltonovoj razini, a ne uspije li u tome – Esteban Ocon jedva čeka priliku za povratak na grid.


Odgovor

27 komentara

  1. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Mislim da je Bottasu ovo sezona biti ili ne biti. Znam da je teško i da ga tim drži na “tankom ledu”, ali treba se odhrvati i pokazati malo ja prema Leiwsu jer loš vozač nije.



    9
    8

    1
  2. Ferrari
    AlijA Prikaži

    E tako je to , svi napuštaju brod koji tone . Ma ne daj se Vallteri , pokaži od kojeg si materijala napravljen .



    1
    -2

    3
  3. Ferrari
    NH69 Prikaži

    Valtteri je jedan od najvećih talenata F1, ali opstanak u mercu mu je siguran samo ako bude vodonoša princu Luji.. nažalost. Šteta, takva veličina od čovjeka i vozača. #VB77



    4
    1

    3
  4. Mattia Binotto
    SamoFerrari Prikaži

    Sta ovaj vuk govori da ocekuje od njega nastup na Hamovoj razini kad mu on sam ne dozvoljava takav nastup..ko tu koga?



    11
    8

    3
  5. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Drag mi je Bottas i zao mi ga je. Ali ruku na srce veliku vecinu vremena u Mercedesu nije pokazao da posjeduje kvalitetu za takvu momcad i takav bolid. Zelio bih da se to promjeni u narednoj sezoni.



    6
    6

    0
  6. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Kako se sve loži za sezonu 2019.-u. Od novih vozača, pa do nove vozačke križaljke po svim momčadi osim Haas-a i Mercedesa…..
    Ali baš u Mercedesu sve rade da slome Bottasa, kako bi još u ovoj sezoni doveli Ocona…… koja je to igra, ja ne mogu vjerovati,…… “ubij jednog, dovedi drugog”……. :facepalm:

    Prema mojem mišljenju Ocon je veći talent od Bottasa, ali ovo je više od prljave igre,….. koje ponižavanje jedne ljudske osobe,…… ovaj Wolff na fini način radi, a čini se bar dva puta gori od Flavia Briatorea.



    6
    5

    1
    • Williams
      Montoya Prikaži

      Nebi me uopće iznenadilo da u pola sezone uleti Ocon, ako Bottas loše krene u 2019.



      5
      5

      0
    • Mick Schumacher
      tifosoante novinar Prikaži

      Nije da mi je bottas pretjerano drag, al stvarno mi je postalo mucno i zalosno kako ponizavaju bottasa i bas mi ga je zao. @pigmalion ovaj zadnji dio za tota potpisujem, od prvog do zadnjeg slova.



      3
      2

      1
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Pričaš gluposti.
      Molim te mi objasni kakve veze ima MB i Totto sa tim da Bottasov sponzor nije htio produžiti suradnju?
      Šta Mercedes ne voli lovu, pa su im rekli ne hvala zadržite vi tih par miliona?
      Ako ga žele zamjeniti na kraju sezone imaju potpuno pravo na to ako smatraju da nije na razini koju oni zahtjevaju od svojih vozača.
      Neka odradi sezonu kao 2017. i bude 2. ili 3. u poretku vozača i sigurno ga neće zamjeniti, sve je na njemu.



      4
      2

      2
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        @smr201

        Neka odradi sezonu kao 2017. i bude 2. ili 3. u poretku vozača i sigurno ga neće zamjeniti, sve je na njemu.

        Čitaj između redaka: BOTTASA VIŠE NE ŽELE U MERCEDESU; niti Wolff, niti MB. Oni na fini način daju do znanja Bottasu, da mu je ovo zadnja sezona. Ocon, isto zna “služiti” kao i Bottas, ali Ocon je kapacitet na razini Maxa, i Mercedes ga treba poslije Hamiltona. Kužiš?



        3
        2

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Ocon Maxu moze samo cistit bolid u boksu. Kakva bozija Maxova razina? Max je u dtugom djelu sezone iza Hamiltona nakupio najvise bodova a nije bas sjedio u najbzrim bolidima. A taj ocon ako je Maxova razina onda je Perez Schumaher. Ocon je talent ali talent kojeg nije htio nitko. Da rb ne zeli maxa mislis da se nitko ne bi pobrinuo da ovaj dobije mjesto? Otimali bi se za njega. Max je vozac koji moze u borbu za naslov dok za Ocona nisam siguran da moze p9bijediti timskog kolegu. Btw ocon je papuca kao i bottas sto je pokazao ove sezone tak da i iz tog razloga sumnjam da ga bas ljudi previse zele jer pn je mercedesov vozac. A ako itko bude nasljedio u Mecki Lewisa uskoro to sigurno nece biti on . Ocon ce biti bottas nekom drugom vozacu nakon Lewisa. Ja nezz na osnovu cega vi pricate o njemu tako. Koju je utrku odradio da kazes woow mali je stvarno dobar. Vozio je slicno kao i njegov kolega sa nesto vise peha. No taj kolega je ugrabio i nemali broj postolja sa FI. Ocon vozi u skladu mogucnosti svog bolida ali napraviti nesto preko granice u stilu maxa ili lewisa i npr nanizati konkurentne bolide na stazi……0 bodova od toga. Pitajte se vise kako da je tako dobar a nitko ga nece? Npr Leclerc se pokazao i Kimi je sutnut da mali dobije mjesto. Da je Ocon stvarno tako dobar Bottas bi vec bio u prikrajku…..



        2
        -3

        5
      • Alain Prost
        Alain Prost Prikaži

        Alonso1983 dobro za Ocona kaže, pa da je hiper talent u razini Maxa već bi on bio u Mercedesu, osim toga Mercedes ne radi ništa slučajno i na brzinu, sada imaju Hamiltona, ali on lako postane naporan počne li gubiti, njega u budućnosti mogu zamijeniti samo Riki, Max ili Vettel, a Vettel teško pobijedi li u Ferrariju jer onda on ide u lov na MS, boljih od njih nema, Leclerc je za dugo Ferrarijev, a Bottas radi sve za tim i siguran je, bar do kraja godine.
        A još dolazi Schumi junior, bude li dobar ove godine…
        Bilo bi dobro da Mclaren, Williams i Honda prorade pa da se dica imaju u čemu voziti.



        3
        3

        0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Baš me zanima, šta će se desiti AKO (dakle, sa velikim naglaskom na AKO) bude na još boljem nivou nego 2017., te se okuraži i počne “otimati” Hamu bodove, pa se npr. Vett okiti titulom prvaka, tj. i Ham i Bott je izgube (a pogotovo ako još izgube i konstruktorsku)?
      A mislim da će ga zamijeniti u svakom slučaju (osim u slučaju da postane prvak, nisu valjda toliki idioti), pitanje je samo da li je on toga svjestan, odnosno kad će postati svjestan toga, te s tim u vezi ide i korelacija sa njegovim predstavama na stazi do tog momenta i nakon tog momenta (da li će skroz potonuti ili će ići na nož i preko mjere, čak i na Hamovu štetu, u smislu “boli me k…c, ionako me nogiraju”).
      Na kraju krajeva, ukoliko se popravi i pokaže zube, barem ne bi trebao imati problema sa angažmanom za 2020.



      6
      6

      0
      • Ferrari
        sisavac Donator Prikaži

        mislim da je ovo za Bottasa “no win – no win” situacija.
        ako bude “smetao” Hamiltonu i otimao bodove maknut će ga jer smeta. ako će biti ponizni sluga i slušati sve što mu se kaže neće nikako moći biti “na razini”. i onda će mu se i u jednom i u drugom slučaju zahvaliti.
        mislim da si je zapečatio karijeru kad je postao Mercov vozač uz Hamiltona. vjerujem da bi se gotovo isto desilo bilo kojem drugom vozaču…
        ružno je što su ga sad i sponzori počeli tako odbacivati. kako je @pigmalion rekao – wolf to barem radi na fini način.



        2
        0

        2
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        @pigmalion
        To možda i stoji, ali se sigurno ne očituje kroz ovo otkazivanje sponzorstva Bottasu.
        A čitati između redaka ne moram kad će se sve znati do ljeta sljedećeg, ako pomogne da obrane naslove ja sumnjam da će ga se riješiti.
        Poanta je da MB i Totto sa događanjima iz ovog članka nemaju veze, ali ti svejedno pljuješ po istima bez rezona.
        A Ocon je u svojim susretima sa Perezom pokazao da je je daleko od “poslušnog” vozača.
        @Frantic
        Mislim da osim u slučaju da Ham padne jako u formi se to ne može desiti, jednostavno je toliko bolji od Bottasa.



        1
        0

        1
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        @smr201

        Poanta je da MB i Totto sa događanjima iz ovog članka nemaju veze, ali ti svejedno pljuješ po istima bez rezona.
        A Ocon je u svojim susretima sa Perezom pokazao da je je daleko od “poslušnog” vozača.

        Ajoj,….. pa Ocon je u Monacu, pa na još jednom mjestu, sve učinio za Mercedes. Kolega Perez, mladom Francuzu nije bitan. Meksikanac mu je služio za testiranje…..
        Perez je jedno, a lojalnost Mercedesu je od F1-životne važnosti. Toliko o Oconu.

        Što se tiče MB i Wolffa, već u članku imaš link o austrijančevom stavu….. za Bottasa. To komentiranje Bottasa od strane Wolffa je počelo pred kraj sezone 2018.-e.
        U ovom slučaju Wolff je figura…… poteze ipak vuče MB, i oni trebaju Hamiltona ( za sada ). Ne treba im još jedan događaj poput Rosberg – Hamilton. Kad je MB bio dominantan na početku hibridne ere,….. to je bilo OK, nitko nije mogao ugroziti MB.
        Sada, dok je u MB; Lewisu će pasati likovi poput Valtterija. Ako će 2021. biti završna za Lewisa u MB, onda Ocon može glumiti poslušnika, i biti lojalan za svoje vlastite interese. Jer on sada ima 22 godine, i pred njim je F1 budućnost. Bitno je da Esteban dobije mjesto u sezoni 2019.-oj u MB, jer George Rusell je već tu – nije ni Ocon bez konkurenta. Rusell se naravno, tek treba dokazati u F1. A o tome, kada dođe vrijeme. Recimo sredinom 2019.-e.

        Tako da, Valtterija se treba riješiti. Brutalno. A Wihuri grupa sa ovim potezom neće biti od koristi, za Finca. Mercedesu je to, o odlasku Wihuri grupe – totalno nebitno.



        1
        1

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Niko nije ni pretpostavio da bi mogao biti bolji od Hamiltona, barem ja nisam. Ali sam pretpostavio da bi se toliko popravio da bude “dlaku” iza Hamiltona i da mu otima bodove.
        Pogotovo, ako skonta da mu je pedala na kraju sezone.

        Dalje, rekao sam, i naglasio to dodatno velikim slovima, “ako”. ;)

        Treća stvar, zaboravlja se još jedan scenario u kojem Bottas (kao i određen broj drugih vozača na gridu) može (može, a i ne mora) biti bolji od Hamiltona. A to je da mu bolid nije na nivou za borbu za titulu.
        Dakle, npr. da Ferrari smućka uber makinu (spram konkurencije) preko zime, mislim da u tom slučaju Hamdo ne bi imao baš neku volju za pružanjem svih svojih mogućnosti, što bi Bottas mogao iskoristiti i biti bolji od timskog kolege (bodovno). Vidjeli smo nešto slično kod Vettela u Red Bullu 2014. (malo kvarovi, malo prelazak u Ferrari, malo nemotivisanost).
        Dodušei taj scenario, po mom mišljenju, opet ne mijenja krajnji ishod po Bottasov stint u Benzu, a povrh toga i malo je vjerovatan (mislim na onaj dio da Ferrari smućka uber makinu, kolko god ja to volio). :mrgreen:



        4
        4

        0
  7. avalon Prikaži

    niko ne ulaže zbog “lipih očiju” nego zbog povrata uloženog + profita na uloženo . tako i Wihuri Groupa . detektiran je razlog “lošeg” rezultata VB ali mu to nije bila olakšavajuća okolnost da bi WG i dalje ulagala /sponzorirala VB i mercedes . naročito mi “bode oči” ovo “Valtterija su i mnogi drugi ostavili iza sebe …” ti mnogi drugi su seb , kimi i max . OK za seba , on ga je i lani ostavija iza sebe no bodovna razlika između VB i 3. kimija je 4 boda i 4 . maxa tek 3 boda . da je u samo jednoj trci ( rusija ) VB ostvarija ono šta je zaslužija sezonu bi završija na 3 . mistu . ne bi bija napredak u odnosu na 2017. ALI iz Wihuri Groupe spominju no ne uvažavaju činjenicu(e) da je VB “promoviran” u pomoćnika i “žrtvovan” uspjehu LH . “odredbom” tota šta VB mora uradit ove sezone te odlaskom Wihuri Groupe možda je “zabijena” važnan čavao u ” lijes” karijere VB ka vozača u nekom top timu . šteta jer i dalje mislim da je valtteri jako dobar i talentiran vozač šta je pokaziva , dokaziva u williamsu no u mercu sa ovako motiviranim i ambicioznim lewisom koji vjerovatno želi do kraja karijere ostvarit apsolutni rekord u povjesti F 1 po pitanju titula ( i drugih rekorda ) ne da bottas nije ima i nema šanse nego ni jedan drugi vozač koji bi ga minja nema šansu . ako nije ima odlični i recimo lukavi fernando kakve šanse je ima i ima “prostodušni i lojalni” bottas ? kakve bi šanse ima još “zelen” ocon da dođe u mercedes ? osim toga “prepreka” bilo kojem vozaču ( osim LH ) je i toto koji čeličnom rukom u “baršunastoj rukavici ( za medije ) vodi tim . jedini ko je u mercedesovoj eri LH uspija “nadmudrit” tota je bija inteligentni NR koji je dobro “snimija” situaciju . baš bi me zanimalo bi li NR napustija F 1 posli osvojene titule da mu je kolega bija neko drugi , a ne LH ? virujem da je NR zna ako bi nastavija da 2017. ne bi ima šanse . ne zbog vozačke nekvalitete nego zbog tota i zbog toga šta je “finta” iz 2016 . mogla “upalit” samo jednom . moga bi situaciju bottasa u mercu usporedit sa nekim situacijama sa naše političke scene …. HDZ je ulazija u neke koalicije sa strankam solidnog rejtinga među biračima da bi ima večinu u saboru . kad bi to ostvarili , pobjedili , “saveznike” bi devastirali i odbacili . sličnu ulogu je igra i VB , vjerovatno ni ove sezone neče bit drugačije , a onda će 2020. bit odbačen ….



    10
    7

    3
  8. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Bude li Bottas (pre)dobar neće biti dobro, bude li Bottas loš neće biti dobro.

    Dobro je rekao Hamiltonov otac lani da Bottas mora dobro razmisliti kako će vožnja s Hamiltonom utjecati na njegovu karijeru. Hamilton ima odličan bolid, zna voziti, očito je motiviran, dobio je zadnje dvije trke, a nije trebao, usput s po Totu “raspadajućim” motorom, njima je sada lijepo, sve pobjeđuju tako da nema tu nade za Bottasa.



    2
    1

    1
  9. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Neka mu Hamsta ili nabavi novog sponzora ili mu sam on bude sponzor… Mnogo toga mu Hamsta duguje…



    2
    1

    1
  10. lukarak Donator Prikaži

    Nije toliko problem sto nije imao pobjedu, Az i Ru su dovoljni da racunamo da ima pobjedu, ali to da je nanizao 4 peta mjesta na kraju s redaljkama svih na njemu je zabrinjavajuce. U 3 od te 4 je to mjesto bilo najlosije od big 3. U dvije je pobijedio LH (ok, mozemo racunati Brazil Maxu i reci jednoj), znaci auto je bio tu, a u sve 4 je bio ispred VBa.


    0
    0

    0
  11. Lotus
    weki66 Prikaži

    Meni je Bottas odkad je usao u F1 zanimljiv vozac,uvijek miran,konstantne i precizne voznje,rekao bi sigurno talentiran vozac…..ali ocito se nemoze nosit sa pritiskom koji nosi borba za najvisa mjesta u ovim okolonostima…a nema tu drskost da odbije zapovijed i napravi sta misli da je najbolje….
    Puno je bilo jako talentiranih vozaca koji su na isti taki nacin na kraju ostali samo “vjeciti talenti” nazalost…
    Ali volio bi da se ove sezone poslozi i pokaze da sve one dobre utrke koje je pokazivao u Williamsu nisu bile slucajne



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.