Tko je briljirao, a tko razočarao? Subjektivni poredak vozača (10.-1. mjesto)

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Ante Vetma

Prije 5 godina 6 min 47 komentara

10. Esteban Ocon

Esteban Ocon imao je zavidnu kvalifikacijsku formu ove sezone, ali u utrkama to nije uspio konvertirati u rezultate, što je pomalo neobično obzirom da je prošlih sezona pokazao impresivnu konzistentnost. Ipak, razlika u bodovima između njega i Pereza nije velika (-13), ali svejedno ostaje dojam da su postojale situacije u kojima je mogao izvući nešto više ili izbjeći ono što je bilo moguće izbjeći.

9. Sergio Perez

Perez je ove godine bio samo 5 puta brži u kvalifikacijama od Ocona, ali je u utrci pokazao formu kakvu je prije par godina (prije epizode u McLarenu) sugerirao puno redovitije. 3. mjestom u Azerbajdžanu postao je jedini vozač izvan top 3 momčadi koji je uspio doći na pobjedničko postolje. Naravno, bilo je tu i loših utrka poput katastrofalnog Singapura gdje je prosuo sve što je Racing Point planirao pokupiti tog vikenda. Iduće godine se od njega očekuje samo i jedino deklasiranje timskog kolege Strolla.

8. Kimi Raikkonen

Kimi Raikkonen je ove godine odradio jednu od svojih najboljih sezona otkad se vratio u Formulu 1. Daleko je to od bilo kakve ozbiljnije kandidature za naslov, ali svejedno je pohvalno. Za Ferrari je čak bilo problematično kako živućoj legendi reći da se pomakne i propusti kolegu ispred kad je to trebalo učiniti – tako da je dojam kako je često bio brz kad to nije trebalo, a kad je trebalo oduzimati bodove Mercedesu – nije ga bilo nigdje u kadru.

7. Fernando Alonso

Alonso je ove godine potpuno uništio Vandoornea što je pogotovo vidljivo u kvalifikacijama. U utrkama je 10 puta bio bolji, dok je Vandoorneu to uspjelo samo 4 puta (gledajući utrke koje su obojica završili). U bodovima izraženo – skor je 50:12 za Alonsa. Fernandu je teško naći zamjerke ako se uspoređuje s izgubljenim kolegom, ali ionako lošem moralu ekipe sigurno ne pomažu team-radija tijekom kojih njegov trkaći inženjer uglavnom mora strepiti na koji način će frustracije taj put izbiti iz njegovog kolege. Bilo kako bilo, u ovom McLarenu još je mogao nešto napraviti u prvom dijelu sezone, a bez obzira na najave “now we can fight” u Australiji – kola su (opet) krenula nizbrdo, pa se Alonso zahvalio i iduće godine ćemo vidjeti kako će ekipi ići s dvojcem Sainz/Norris.

6. Daniel Ricciardo

Ricciardo je vjerojatno čistom snagom volje već zaboravio ovu sezonu, pogotovo njezin drugi dio. Otkad je objavio da odlazi u Renault, njegov Red Bull je zabilježio više odustajanja nego u proteklih par godina kombinirano. Osim toga, imao je kazni na gridu, sudara u Azerbajdžanu i Belgiji za koje nije bio (potpuno) kriv – pa bodovno stanje ne iznenađuje. On je zapeo na 170, a Verstappen je otišao čak na 249, iako početak sezone to nikako nije nagoviještao. No, s pozitivne strane – iduće godine ćemo ga vidjeti s Nicom Hulkenbergom, a njegova poznata kasna kočenja i rizična pretjecanja viđat ćemo u žuto/crnom bolidu.

5. Max Verstappen

Max se drugim dijelom sezone debelo iskupio za čitav nered koji je napravio u prvom dijelu sezone. Mnogi su zaboravili jer je u F1 pamćenje vrlo selektivno, ali Verstappen se skoro do polovice sezone gotovo u pravilu svakog vikenda zabio u nekog ili u nešto, ili barem izvrtio na stazi i izgubio 2-3 pozicije. Da je takve greške radio u nekoj ekipi koja treba pronaći novac za izraditi dijelove bolida (a ne u Red Bullu koji ima više novca od Boga) – letio bi iz sporta prije nego bi rekao “eikel”. Ovako, Red Bull štampa dijelove i nada se da će im se jednom isplatiti. Vidjet ćemo.

4. Sebastian Vettel

Jednako kao što se Verstappenu ne pamti prvi dio sezone, takav je slučaj i s Vettelom. Nekoliko malih pogrešaka rezultiralo je ogromnim posljedicama i gubitkom naslova, ali se i dalje pamte neke sjajne utrke i pretjecanja Hamiltona direktno na stazi u Austriji i Belgiji, te Bottasa u Velikoj Britaniji. Ipak, to je puno premalo da bi se konkuriralo sjajnom Hamiltonu i Mercedesu.

3. Nico Hulkenberg

Kad vozači Ferrarija imaju relativno lošu sezonu, kad Bottas ima katastrofalno lošu sezonu, jedan Red Bull sedam ili osam promašenih utrka zbog vlastitih grešaka, a drugi Red Bull 8 odustajanja – onda treba biti fer pa reći da najbolji od ostatka (ili neslužbeni prvak Formule 1.5) ovaj plasman zaslužuje napola zbog vlastitih vožnji, a napola zbog loših vožnji gore nabrojane konkurencije. Hulkenberg možda neće nikad doći u top ekipu, možda neće nikad ni doći na pobjedničko postolje, ali koga mu god bace u ring – on pokaže zube. Ova godina mu je bila možda i najbolja u karijeri. Gledajući kvalifikacije, ima 14-6 protiv Sainza, što je vrlo impresivno obzirom da je Sainz recimo imao 9-7 u svojoj prvoj sezoni protiv Verstappena! Nadalje, gledajući utrke, sakupio je 69 bodova naspram Sainzovih 53, a da je pritom imao čak 7 odustajanja, za razliku od Sainzova dva. Dvoboj njega i Ricciarda će biti prava poslastica, a mislim da bi mogao iznenaditi mnoge.

2. Charles Leclerc

Činjenica da Leclerc ipak vozi s puno manje pritiska od ekipe na vrhu jedina je zašto Leclerca nisam stavio na prvo mjesto ovog poretka. Imao je Leclerc i grešaka ove sezone, daleko od toga da je odradio savršenu godinu, ali je pokazao sve karakteristike budućeg šampiona. Ericsson se prošle godine sasvim dobro nosio s Wehrleinom koji je na njemu polomio zube, a Leclerc ga je potpuno demolirao. Veseli i činjenica da je njegov napredak bio prilično jasno vidljiv. Na početku je griješio i često išao preko limita. Jednom kad se priviknuo na ponašanje svog bolida – priča je bila gotova, a srećom za njega i za sve nas – to je primijetio i Ferrari. Bilo je tu i dalje utrka koje nisu bile briljantne, ali ove godine su ih imali apsolutno svi vozači, tako da se to teško može uzeti za zlo jednom debitantu.

1. Lewis Hamilton

U jednoj neurednoj sezoni kao što je ova bila – Hamilton je jedini vozač koji je iskočio i po brzini i po zrelosti od top šestorke (Mercedes/Ferrari/Red Bull). Dok su drugi posrtali skoro na svakoj prilici, Hamilton je griješio minimalno, a i kad bi griješio – posljedice nisu bile ozbiljne. Možda se radi o kalkuliranom riziku, možda se radi o čistom spletu okolnosti – ali brojevi ne lažu. U sezoni u kojoj je puno toga moglo ići protiv njega i u kojoj je jednako lako izgubiti naslov – ostao je miran do kraja i iskoristio svaku priliku koja mu se pružila. Ako i iduće godine nastavi u ovakvom tempu i atmosferi koja ga okružuje – mogli bi u ovo vrijeme iduće godine diskutirati hoće li uhvatiti Schumacherovih sedam.


Odgovor

47 komentara

  1. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Napokon Hulk na postolju ?



    9
    9

    0
  2. Nelson Piquet
    Grah0 Donator Prikaži

    Ocon ispred KMaga ?



    2
    2

    0
  3. Ferrari
    karlo_b Prikaži

    Tko god da je sastavljao poredak..mišljenja sam da je Kimi zaslužio bolji plasman..prošlih godina ne.. ali ove definitivnio da.. usudio bi se reči da je ove godine imao manje pogrešaka od Vettela.. uz nešto loše sreće..pogrešaka mehaničara i strategije ekipe nije imao više bodova, time i podija..a možda čak i pobjeda..



    8
    6

    2
  4. Bmw
    matej2018 Prikaži

    Vec sam pisao volio bi da Hulkenberg jednu godinu dobije priliku u bolidu kao sta su ove godine bili Ferrari i Mercedes ali ono u smislu evo ti bolid imas ovu sezonu POKAZI STA ZNAS…. mislim da bi imao sta za “reci” na stazi….



    6
    6

    0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Hulk je dobar u kvalifikacijama, a na vrhu su manje šanse da ćeš se naći u nekoj gužvi na startu. Mislim da bi bio odličan u jednom od dva, tri najbrža bolida.



      4
      4

      0
  5. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Sve osim prvog mjesta je temeljito pogrešno, a pogotovo Hulk.
    Zašto je Ricciardo ispred Kimija? U Minacu bi i moja pokojna baka dovezla vlakić do cilja, a da je nitko ne pretekne. Max ispred Ricciarda? A šest skrivljenih sudara u šest utrka?

    Vettel ispred Kimija? Po čemu? Startegije u utrkama podređene njemu, kvarovi samo Kimijevi, greške u utrci samo Vettelove….. Da nije imao kvarove i idiote koji su se u njega zabili, imao bi vrlo slične bodove sa inferiornom strategijom u utrci.

    Ovo su mi najočitije nelogičnosti



    10
    0

    10
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      slazem se. Treba uzeti u obzir kakav je tko bolid imao i sto je s tim bolidom uspio. To sto netko ima vise bodova ne znaci da je bio tokim godine bolji nego je mozda imao bolji paket. Moje misljenje je da je i Vettel morao daleko vise a vala mogao je i Kimi. Ali svakako sav peh je uglavnom imao on a Vettel je uglavnom radio greske u voznji koje su njegova krivica.



      1
      0

      1
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Po cemu je pogresno… Nelogicno… Po tvom subjektivnom dojmu… Ironic..



      1
      0

      1
  6. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Mislim da Vettel nije zasluzio s obzirom na bolid i prikazano 4 mjesto jer je imao u rukama bolid za naslov. Uz puno vozackih pogresaka je trebao biti iza Riciarda Hulka pa i nekih drugih vozaca puno blize u poretku Kimiju. Kimi je odvezao solidno no tek mrvicu bolje nego Bottas. Max je po meni zasluzio 3 mjesto a rici 4 s tim da on nije toliko grijesio koliko je imao peha u drugom djelu sezone. U biti po meni su pokazali najvise vozaci koji su deklasirali svojeg timskog kolegu a to su Lewis Leclerc Hulk i Alonso a s time da im kolege i nisu bas neki prelosi vozaci. A sto se tice podbacaja malo mi je tu glupo svrstavati neke vozace koji su imali nekonkuretan bolid. Po meni je Bottas trebao biti medu zadnjima u ovom cijelom poretku jer s Mercedesom zavrsiti peti u poretku je pomalo sramotno kraj inace sol8dnog Kimija i Maxa u RBu koji nikako mu nije smio biti prijetnja. Williams i TR su bili vecinu vremena pri dnu skupa s McLarenom tako da je tu tesko objektivno nesto reci koliko tko vrijedi. No cinjenica je da je Leclerc u debitantskoj sezoni ponizio ericssona i to je dobar rezultat svakako a bio bi i bolji da nije imao poneka odustajanja. Meni su nor oba vozaca Hassa razocarala jer taj bolid je gotovo svaku utrku mogao konkurirati za q3. Mislim da su Vettel i Bottas zasluzili jos losiji plasman. Max je bio iza Ricija dok ovom nije svaku drugu trku poceo krepavat bolid . Ja vjerujem da s7 imali jednak broj dnf zbog kvara da bi to bilo gusto na kraju medu njima. Max je brzi ali skloniji kiksevima i samo prvih 5 utrka je razlog zasto njega ne bi stavio na broj 2. Smjesno je da je Vettel kraj toliko pogresaka visoko pozicioniran. Na kraju krajeva broj bodova ovisi o bolidu kakvog voze n9 Vettel je morao kao i Bottas daleko vise.



    2
    -5

    7
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Koliko god je Vettel griješio, Max je griješio još više u prvom dijelu sezone. Tako da je zasluženo ispred Maxa. A koliko god je pehova imao Ricciardo, Max je pokazao da je bolji od njega, i u kvalifikacijama i u utrci, kad ne griješi. I time se iskupio za greške koje je radio, donekle. Uglavnom zasluženo je ispred Ricciarda. Džaba mu zrelija vožnja, kada je ujedno i sporija… Isto kao što je i Kimi manje griješio, ali je svejedno puno sporiji od Vettela…



      3
      0

      3
      • Alfa Romeo
        laky614 Prikaži

        Mislim da je Hamilton pokazao kako se postaje svjetski prvak sa zrelijom vožnjom, a ne Vettel sa agresivnom vožnjom. Da Ricciardo i Max nisu imali odustajanja zbog KVAROVA Ricciardo bi bio ispred Maxa po bodovima.



        2
        1

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Moze pisat tko sta hoce ali kad u rukama imas bolid koji se moze boriti za naslov a napravis toliko gresaka i zavrsis toliko iz glavnog konkurenta onda ne zaslzujes na nikakv9j listi 4 mjesto. Vettel s ovim sto je napravio ove godine nikako ne spada u top 5. Da se razumijemo nije ni Kimi nista bolji no po meni vozaci Ferrarija naspam bolida u rukama nisu nikako iznad 5,6 mjesta. Max je grijesio npr u prvih 6 utrka ali u ostatku sezone je pokazao vise i po bodovima u drugom djelu sez9ne bio prvi iza Hamiltona u ipak nesto losijem Bolidu. Mclaren da nije imao Alonsa bi na krsju godine imao 20 bodova. Leclerc Alonso Hulk i Max su pokazali vise svakako naspram onoga sto su imali u rukama. Vettel gotovo nikad u nakon njemacke nije pokazao neku posebnu voznju . Da je sjedio u nekom losijem bolidu ne bi ga se ni spominjalo da bude u top 10.



        2
        0

        2
    • Ferrari
      drmi Prikaži

      Nije mi baš jasno: Vettel nije zaslužio 4. mjesto jer je imao puno grešaka, a na tom mjestu je trebao biti Max koji je sklon kiksevima (tvoje riječi)?

      Lista je subjektivna a svatko od nas ima svoje mišljenje. Ja osobno mislim da je Vettel zaslužio bolje mjesto od Hulka. Ne mislim da je Ferrari imao bolji bolid od Mercedesa, i imam osjećaj da se već polako pretjeruje sa naglašavanjem Vettelovih grešaka. Da, imao je greške koje su ga možda na kraju koštale naslova, ali bilo je tu i pogrešnih strategija u Ferrariju, a treba se i Hamiltonu odati priznanje da je odvozio sjajnu sezoni i da je zasluženo prvi – i na ovoj listi i na tablici. U usporedbi sa Kimijem se vidi koliko je Vettel dobro vozio i koliko je skupio više bodova usprkos greškama i nekorištenju timskih naredbi.

      Da ne bude greške, mislim da je i Max imao sjajnu sezonu u kojoj je strahovito napredovao po pitanju zrelosti. Vještinu je imao i otprije.



      2
      2

      0
  7. Ferrari
    HotWheels Prikaži

    Mislim da ce Huk dogodine biti jos brzi, zbog poravnavanja visine/tezine.

    Ricci/Hulk i Lec svakako najzanimljivije nepoznanice iduce sezone



    6
    6

    0
  8. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    EIKEL

    :rofl: :rofl:
    Dutch word for acorn. Also used to describe the head of a man’s penis, but most commonly used to insult a man.
    When used as an insult the most literal English translation for eikel would be ‘dickhead’ and is used in pretty much the same way.
    Što se tiče poretka možba bi ja malčice to isprevrtao (osim prvoplasiranog), ali sve je to tu negdje, u 5 dkg, što bi se reklo.
    @Wapi, ne znam šta imaš toliko protiv Hulka.
    Dobio je timskog kolegu, za početak.
    “Prvak” je Formule 1.5.
    Jedini od ostatka koji je pokazao više od njega je Leclerc (i ispred njega je).
    A odradio je korektniju sezonu (s obzirom na bolid koji vozi) od oba Red Bullova vozača, oba Ferrarijeva vozača, i pogotovo Bottasa (i ispred svih je).
    I usput, čovjek promovisan u SI sistem jedinica. :mrgreen:



    17
    15

    2
  9. Renault
    Crankshaft Prikaži

    Sviđa mi se opis u sva tri dijela ove kolumne, manje-više to je to. :)



    2
    2

    0
  10. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Sa prva 3 se slazem… Mozda bi sonju stavio ispred Vettela..


    0
    0

    0
  11. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Naslov govori, subjektivni poredak.
    I to je ok. Ovisi puno i sta se gleda…
    Ja mogu takodjer samo subjektivno.
    Navijam za Maxa i Leclerca upravo jer po meni najvise briljiraju (uz Lewisa).
    I kako sad plasirati recimo Maxa: kad je razocaravao je zestoko razocaravao, ali kad je briljirao onda takodjer jako… s druge strane, zavrsio je 4. u poretku, za 3 boda skoro treci, dakle debelo nadmasio realna ocekivanja (5.mj) unatoc losem 1.djelu sezone. Znaci da je ostalo jebeno briljirao.
    Uglavnom:
    1. Lewis
    2. Leclerc
    3. Max
    Mislim da je to vrlo izvjesno da ce i npr. mocadi tako izglasati…

    A dalje:
    – ne slazem se da bi Kimi trebao biti ispred Vettela. Drag je kimi, imao jak kraj sezone, ali ubio ga ponovo Vettel kroz sezonu.
    – tesko je plasirati Riccija zbog puno kvarova. Max ga je dosta oderao, ali imao je i briljantnih voznji.
    – Pereza se ne cijeni dovoljno. Pa Hulk ima samo 7 bodova vise, a i Perez je lani bio best of the rest, 6.

    Mah, umorio sam se. Nezahvalno je ovako ih razvrstati…



    2
    -4

    6
  12. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Ljudi kojima je Kimi ispred Vettela na ovakvim listama :facepalm:
    U kojem svijetu? Znači Vettel sa ovako lošom sezonom punom grešaka opet ga odere temeljito. Da Kimi je imao dva kvara čini mi se, ali opet se ne može vaditi na to. Slažem se da mu je ovo najbolja sezona otkad se vratio u Ferrari, ali opet čovjek već u ljeto nije bio u borbi za naslov. Hulk mi je isto malo visoko ovdje. S ostatkom liste se manje više slažem.



    4
    0

    4
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Evo ti malo matematike: Kimi je osvojio 251 bod iz 17 utrka u kojima nije odustao 14,8 bodova po utrci. Niti jednu utrku koju nije završio nije odustao zbog svoje greške. Vettel ima jedno odustajanje – Njemačka (vlastita greška) i hrpu grešaka koje su ga koštale nekih bodova. Da je Kimi završio i te 4 utrke (za koje nema njegove krivice u nezavršavanju) očekivano bi imao 59 bodova (4 *14,8) više, dakle 310 u usporedbi s Vettelovih 320. Uz to da su strategije uvijek bile podređene Vettelu, to je jako dobar rezultat koji govori da je objektivno, gledano cijelu sezonu Kimi bio konstantiji.



      6
      2

      4
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Zanimljivo gledanje.
        Ali, objektivno, Kimi je bio sporiji kroz cijelu sezonu. Pogotovo u kvalama.
        Da su imali 2 Kimija, Hamilton ne bi uopce bio ugrozen… moj dojam.
        A strategije podredjene Vettelu: sta je onda bila Monza?
        Ali mislim da ima nesto u tome da ekipa ide vise “na mlin” jednom vozacu od drugog. U Mercedesu takodjer. A smrdi i u Red Bullu nakon Riccijeve objave za Renault. Vjerujem da ima tu caka i detalja koji mogu dosta utjecat… ali ne znam objasnit i mozda grijesim



        4
        3

        1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Ne mislim da ijedna ekipa jednom vozaču namjerno daje slabiji bolid. To nema smisla. Samo jednom u povijesti smo imali da se ekipa borila protiv svog vozača.

        Ali samo jedan vozač u utrci može imati optimalnu strategiju, to je kod Ferrarija bio Vettel i to je ok, jer je super krenuo u sezonu i bio je do ljetne stanke u konkurenciji za naslov. Nemam primjedbi na to, samo kažem da je unatoč tome u prosjeku godine Kimi bio vrlo vrlo blizu. Vettel ima 15,2 boda prosjek po utrci. Kimi je griješio u kvalama, u utrkama jako rijetko.

        Monza je bila greška pitwalla u kvalifikacijama, a u utrci nestrpljivost Vettela.



        3
        0

        3
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        Je li pričamo tko je konstantniji ili bolji kroz sezonu? Kimi je neosporivo konstantniji, ali je lakše biti konstantan kad nisi na vrhu. Vettel je ukupno gledano, opet bolje odvozio.
        A tko ga je doveo u poziciju da se strategijom mora podređivati Vettelu? Da je brži bilo bi drugačije. Strategije su jednako sjebavali i Vettelu, samo je on to nekad uspio izvući.



        6
        5

        1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Fino si ti to složio. I da je Kimi imao idealne uslove kakve si opisao, opet bi bio iza Vettela. :facepalm:
        A strategije podređene Vettelu su za još jedan :facepalm:



        1
        0

        1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Kad bi pažljivije čitali bilo bi lakše raspravljati. Jasno je da je strategija u utrci optimalna samo jednom vozaču i nemam nikakvog prigovora da je štelana na Vettela.

        Vettel je jako dobar vozač, ali ove godine nije bio u formi. Jer napraviti onoliko grešaka u drugoj polovini sezone svjedoči o problemu u glavi kakve Hamilton ne pokazuje bar zadnjih 5 godina. Dapače odlično igra mind games s konkurencijom.

        Ako se Ferrari s time ozbiljno ne pozabavi i 2019. će biti sezona za baciti.


        0
        -1

        1
  13. Fernando Alonso 14
    Marci Prikaži

    Alonso i Kimi iza Vettela, Maxa i Raccia…s obzirom da piše subjektivni poredak vozača, ne može se ništa prigovoriti, ali mislim da je Alonso je zaslužio barem 4. mjesto, a Kimi 5.



    5
    3

    2
  14. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Zasto je Hulk ovako visoko. Zst se stalno spominje u kontekstu velikih momcadi i prilika. Pobjedio je Sainza koji je tek dosao, dok je ovaj establiran. Mislim ono Perez ga je dobio 2/3 godine dok su vozili skupa. A ovoga se spominje samo u negativnom kontekstu.



    8
    4

    4
  15. Lewis Hamilton
    Alan Prikaži

    Čitam komentare i ne vijerujem, pa ljepo piše: ” subijektivni poredak vozača”…..ispod samo zašto?zašto?…. Ljepo napišete svoj poredak, koji je također subijektivan i stvar gotova….
    Meni osobno je autor ovog teksta zrelo (ne navijački) klasificirao prvu desetku…..



    4
    3

    1
  16. Mick Schumacher
    tifosoante novinar Prikaži

    Koliko buke oko subjektivnog poretka vozača(naglasak je na subjektivan), što znači da se možeš i ne moraš složit oko poretka. Npr po meni hulk nije bio za top 3, možda 4. ili 5. je za mene, ali ok, autoru kolumne je u top 3 i ok je to. Za mene je u top 3 alonso, iako mi nije drag, ali što čovjek izvodi sa komadom narančastog smeća na kotačima, ne može to gotovo nijedan vozač. Sa ostalim se uglavnom slaže te je ovaj poredak uglavnom dobar pokazatelj forme i kvalitete vozača kroz sezonu.



    5
    4

    1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Ne znam zašto bi Leclerc bio toliko više plasiran od Hulka. Ovaj poredak je po meni taman. I Leclerc je griješio, ali je imao i manje pritiska. Ali recimo da je zaslužio to mjesto zbog toga što je rookie. Ali nije ni Hulk daleko iza njega, jer je ipak najbolji u F 1.5, a i Renault je imao dosta promjenjivu formu… Nije ni Sauber bio toliko loš u drugom dijelu sezone. Isto tako ne znam šta je to posebno Alonso uradio (osim što je razbio Vandoornea). Osvojio je većinu bodova kada McLaren i nije bio toliko smeće. Kasnije kad su ih ostali preskočili u razvoju, više nije puno osvojio bodova.



      1
      0

      1
      • Mick Schumacher
        tifosoante novinar Prikaži

        Slažem se u nekim stvarima, ali Alonso je zna izvuć maximum iz Mclarena i kad mcl nije bio kanta i kad je bio. Samo radi toga mi je Alonso ispred Hulka, za kojeg mogu reći da je imao vrhunsku sezonu obzirom na bolid, uz iznimku onog sudara u Belgiji, al takve se stvari znaju dogodit svakom. Ali na kraju svega, ovo je moj subjektivan poredak, koji se ne mora poklapat sa tvojim u potpunosti, al drago mi je šta se slažemo u velikom dijelu stvari.



        1
        -1

        2
  17. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Objektivno, tesko je bilo subjektivno sastaviti ovakav poredak jer su neki vozaci briljirali u prvom (Vettel, Ricci, Alonso), a neki u drugom dijelu sezone (Max, Leclerc).
    Jedina prava konstanta cijele sezone i svakog izbora je Lewis Hamilton !



    6
    6

    0
  18. Jody Prikaži

    Dobro slozena lista, buduci je subjektivna, svaki od nas bi imao neki dodatak. Mozda mjesto vise Vettela, a nize Hulkenberga. Bez obzira na Vettelove greske ipak je Mercedes bio brze vozilo u barem 15 utrka. Kad znas da si blizu ali ipak malo zaostajes, a nosis teret cijele Italije i sire na ledjima, moras preuzimati veci rizik, kojimpovlaci posljedice. Ta nijansa losijeg auta je detalj, a vrag je uvijek u detalju. Da su ostali izjednaceni nakon Monze, ili Singapura, pitanje je tko bi i kako pucao.Svakako cestitka Hamiltonu, ne volim njegov karakter, iritira me, no da dodje u SF, naravno da bi imao naklon do poda.



    7
    6

    1
  19. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ja ne kužim fascinaciju tim Hulkom. Čovjek je možda malo prevelik za F1 pa ga to smeta u karijeri, ali… kaj je do sada napravio – osvaja redovito best of the rest prvenstva. To u Renaultu i nije posebno zahtjevan zadatak…



    4
    -7

    11
  20. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Mislim da bi drugo mjesto trebao biti ili SV ili FA.
    Četvrto MV ili CL
    Hulkenbergu svaka čast, ali meni ne spada u top 5 vozača ove sezone.



    4
    -2

    6
  21. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Vise manje se slazem sa poretkom.
    Nemam neke zamjerke.

    Hulk je napravio maximum sa Renaultom kao i Leclerc sa Sauberom…Hamilton sa Mercedesom.
    Tako da mogu biti u Top 3 ove sezone iako naravno mozemo raspravljati.

    Mozda Hulka na 5. mjesto, Leclerc ostaje drugi, Vettel treci, Max 4. i Hulk 5.
    Ricci nazalost ne moze biti viši od 6. mjesta zbog užasne sreće tako da ne znamo gdje bi bio.



    2
    1

    1
  22. Alain Prost
    aleneoprosti Prikaži

    Sa svime se slažem osim sa time da se od Pereza očekuje “samo i jedino deklasiranje momčadskog kolege”. I dalje mislim da je Perez tu samo i jedino radi para od Mexičkog teleoperatera. Da toga nema, već odavno bi vozio formulu e, a možda ni to.


    0
    -6

    6
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Perez je Top 10 vozač…ne znam o čemu govoriš.

      On ima love iza sebe, ali ima i brzinu te u F1 za njega zasigurno ima mjesta i bez meksika.
      Ima 5-6 podija, odlične rezultate, dobio je Hulkenberga i dva puta Ocona. To je sve samo ne slučajno.



      1
      -1

      2
      • Alfa Romeo
        laky614 Prikaži

        Sad sam išao pogledati dal je dobio Pereza jer se nisam mogao sjetiti. Znači u 59 utrka je sakupio 14 bodova više od Hulkenberga, u tih 59 utrka DNF Perez 7, a Hulkenberg 13.
        Kvalifikacije 25 Perez, 34 za Hulkenberga. Po ovome bi rekao da je Hulkenberg ipak nešto bolji ili su podjednaki…



        2
        2

        0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.