Whiting odbacio promjene pravila kod vaganja

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 2 min 11 komentara

Trkaći direktor Formule 1 Charlie Whiting odbacio je bilo kakve promjene u proceduri vaganja bolida tijekom kvalifikacija nakon prigovora zbog incidenta sa Sebastianom Vettelom na VN Brazila.

Podsjetimo, Vettel je u Q2 nasumično pozvan na vaganje u trenutku kad još nije imao postavljeno vrijeme, a kiša samo što nije krenula. Ferrari je pozvao oba vozača na taktičku promjenu guma sa supersofta na soft, ali je Vettel zaustavljen na ulasku u boks.

Vettel je bio frustriran samim zaustavljanjem i sporošću procesa u tako nezgodnim uvjetima gdje svaka sekunda može biti presudna. Odlučio je uzeti stvari u svoje ruke, protivno pravilima je vlastitim pogonom sišao s vage te je time uništio. Zbog toga je zaradio opomenu i novčanu kaznu u iznosu od 25.000 eura.

Mnogi su nakon incidenta izjavili da bi sistem trebalo promijeniti, Daniel Ricciardo je predložio da se vozače zove na vaganje samo ako imaju postavljeno vrijeme, no Charlie Whiting odbacio je takvu mogućnost rekavši da momčadi moraju ukalkulirati rizik od zaustavljanja u svoju strategiju.

“Uvijek će postojati rizik od zaustavljanja. Oni [Ferrari] to znaju i na to bi trebali računati, to je nešto što uvijek govorim momčadima.”

“Potpuno je nasumično. Jo [Bauer, tehnički delegat] rijetko zaustavlja prvi bolid koji ulazi zato što bi u ovako kratkoj kvalifikacijskoj sesiji prvi bolid mogao ulaziti s mehaničkim problemom uz odrađenu samo polovicu kruga.”

“Vidjeti dva bolida koja ulaze u boks iz strateških razloga nakon jednog kruga je neobično. To jednostavno tako ide.”

Smatra da trenutni sustav služi svojoj svrsi te odbacuje mogućnost izbacivanja vaganja tijekom kvalifikacija:

“Oni [natjecatelji] ne bi smjeli biti prelagani. Uvijek ćemo imati nasumične provjere u kvalifikacijama.”

“Ono što kažemo kad su uvjeti promjenjivi – ako ulaze u boks i mijenjaju gume jer je upravo počelo kišiti – nećemo zaustaviti nikoga. To se događa kad uspostavimo promjenu vremenskih uvjeta [službeno priznanje da se dogodila značajna vremenska promjena koja prema pravilima stvara određenu fleksibilnost].”

“Rekli smo da jednom kad se to dogodi da nećemo više nikoga vagati. Znaju da ako su uvjeti jasno promjenjivi, na primjer uz stazu koja se suši, da ih nećemo zaustavljati na vaganje.”


Odgovor

11 komentara

  1. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Ova ideja da se na vaganje mogu pozvati samo vozači koji su postavili krug je savršeno jednostavna, lako primjenjiva i efikasna. Dakle, bilo je sasvim očekivano da je FIA neće prihvatiti.



    37
    37

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    kako je jedan komentator primjetio na motorsportu: ‘potpuno nasumično’ je u kontradikciji sa ‘rijetko zastavlja prvi bolid’.
    foc!



    14
    14

    0
  3. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    u prevodu skraceno , on zeli reci da nece mjenjati proceduru da mogu imati nacin kako nekoga “nasumicno” zajebati kad se njima to tako u glavu spusi. Ovo je stvarno glupo do bola. Vozac koji ulazi u boks a nema ppstavljeno vrijeme se zove na vagu a kisa samo sto nekrene padati. Zbilja besmisleno. Zar nije logicnije da to obave nakon izlaznih krugova gdje su vec postavili vozaci svoja vremena.



    9
    9

    0
  4. Mclaren
    KERS Prikaži

    Tete u konzumu imaju na blagajni vagu i nemozete ih zajbt..nema zastoja…uz svu tehnologiju svijeta F1 se dogadaju ovakve nepotrebne situacije..



    5
    5

    0
  5. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Krhka neka vaga.
    Ima kod mene u blizini i stočna i teretna (vaga za kamione i teret)
    Rade debelo više od pola desetljeća i nisu se pokvarile.



    3
    3

    0
  6. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Ovaj Charlie je glup ko k***c..momčadi moraju ukalkulirati u taktiku da bi im mogli pozvati vozača na vaganje.. I oni to ukalkuliraju i vozač ne bude pozvan na vaganje.. I šta onda.. Opet sjebana taktika.. I opet FIA sjebe nekoga.. Kao što su Riccardu sjebali turbo u Mexiku.. Čovjek morao ni kriv ni dužan uzeti novi turbo jer mu FIA sjebala stari i onda ga još kazne sa 5 mjesta kazne.. Koja debilana.. Ovo je kao u našem saboru.. Jebe lud zbunjenoga.. I to “nasumično” biranje mi je sumnjivo.. Nevidim razlog zašto nebi mogli pozvati bilo koga nakon što postavi bar jedan mjereni krug.. I ako je vrijeme promjenjivo neće nikoga zaustavljati.. A šta je bilo sad u Brazilu nego promjenjivo.. Očekivala se kiša.. Zbilja debilana.. Očekivao bi čovjek neki zdrav mozak u ovakvom sportu ali očito ni tamo to nije moguće..



    5
    5

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.