Szafnauer: Hamilton i Vettel imaju titule jer su brzi i pametni, koliko Verstappen ima titula?

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 34 komentara

Šef momčadi Racing Point Force India Otmar Szafnauer nastavio je sa žestokom retorikom nakon sudara Estebana Ocona i Maxa Verstappena na prošloj utrci u Brazilu.

“Esteban je izišao iz boksa, a Max nas je prestigao. Zatim smo imali prednost svježih supersoft guma, te je Esteban čekao dva kruga iza Maxa. Upitao nas je može li proći jer je gubio vrijeme. Verstappen je imao zadaću čuvati gume i doći do cilja pa smo zato dali dozvolu Estebanu da ga prestigne.”

Na upit novinara zašto Ocon nije pričekao do 4. zavoja, Szafnauer odgovara:

“Teško je pretjecati u tom zavoju. Većina pretjecanja obavljena je u Senna-S zavojima. Da je Esteban čekao – to bi ga koštalo još jednog kruga iza Verstappena, što nismo mogli priuštiti.”

“Izgubili bismo previše vremena. Esteban nije prekršio pravila. Vodeći čovjek također mora ostaviti mjesta kad se vozi uz bok s nekim drugim bolidom.”

“Tijekom utrke je na tom mjestu bilo valjda 10 pretjecanja i nije bilo problema jer su vozači surađivali.”

Verstappen je nakon utrke fizički napao Ocona, što nije pretjerano impresioniralo šefa Force Indije:

“To me zabrinjava. Zašto ga nije samo pustio ispred na stazi? Nije bilo nikakvog razloga da se Verstappen brani. Hamilton u sporijem bolidu nije bio opasnost.”

Helmut Marko nazvao je Ocona idiotom, na što je Szafnauer oštro reagirao:

“Iskreno? Mora da se šali… Ne bismo se niti našli u ovoj situaciji da nismo izgubili 5 sekundi u boksu. Morali smo osvojiti bodove, a mislim da to više ne bismo uspjeli. Ali opet: ne možete imati pravilo koje vrijedi samo za vodećeg. Ostali se također moraju utrkivati.”

Na upit bi li Hamilton drukčije reagirao u toj situaciji i propustio Ocona, odgovara:

“Koliko titula je Hamilton osovjio? Pet. Zašto ih je osvojio toliko? Ne samo zato jer je brz, nego zato jer je pametan. Vozi s mozgom. Koliko je Vettel osvojio titula? Četiri. Zato jer nije samo brz, nego zato jer je pametan. Koliko titula ima Verstappen?”


Odgovor

34 komentara

  1. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Ova dvojica se izgleda natjecu tko ce izjaviti vecu glupost



    7
    7

    0
  2. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Baš uživam u ovom javnom linču na malog kretenćića.



    16
    5

    11
  3. Felipe Massa
    Warrior Prikaži

    Istina je uvik negdi u sredini… Niti je u pravu Otmar a niti Marko, oba vozača pogriješila, s mog gledišta možda malo više Ocon.



    4
    4

    0
  4. Renault
    JP Renault Prikaži

    A koliko je sezona u F1 Verstappen, a koliko Hamilton i Vettel ? I koliko titula ima Ocon ? Uz sve to, Verstappen ima mogućnost postati prvak u budućnosti koja mu je zagarantirana u Red Bullu. Ocon zasad nema budućnost u F1, zato što nije povukao najpametnije poteze. Previše se uzda u Mercedes koji mu ne garantira mjesto u F1 (osim ako Hamilton ili Bottas odu u mirovinu).



    9
    2

    7
    • Red Bull
      Onomatopeja Prikaži

      Svaka cast za odgovor pa ja i ti se sve vise slazemo???.Koliko glup moras biti pa ovako izjaviti u vezi titula.Pa koliko onda titula ima Fetel y Ferariju ako je do pameti?



      6
      4

      2
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      A gle, Verstappen je već 5 cijelih sezona u F1 od toga 3 u RBu. Nakon 3 godine RBa, Vettel je imao dvije titule. Vettel je nakon 3,5 godine u F1 postao prvi put prvak…

      ako ćemo se lupat statistikom….



      18
      16

      2
      • Williams
        Montoya Prikaži

        4 sezone je u F1


        0
        0

        0
      • Renault
        JP Renault Prikaži

        Vettel je bio u Red Bullu prije hibridne ere, kad je Red Bull bio znatno konkuretniji. Iz statistike se ipak ne može sve isčitati. Što bi tek onda Otmar rekao za Gillesa Villeneueva ? Izjavu je odlično komentirao @Stipe .



        4
        3

        1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        @MOntoya u pravu si.
        @JP Renault Pa Ocon je glup, a ni brzinu baš nisam vidio do sada. Stalno neky hype oko njega ali rezultat mršaviji od Pereza. Perez nije naročit vozač. On je jedan od bezličnih likova, ja bi takve bacao van vrlo brzo i rotirao junetinu. Meni ti midfield vozači ničem ne služe, samo uzimaju mjesto talentima.

        I da naravno razumijem. Stipe je zapravo u pravu, ali to je ona spika o najboljem vozaču svih vremena …. Statistika kaže Schu, mnogi kažu Senna, sad će mnogi reći Hamilton. Tako statistika kaže da je Vettel u 4. sezoni postao prvak….



        5
        2

        3
      • Sergio Perez
        Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

        @wapi
        Totalno se ne slažem s ni jednom rjecju koju si napisao.
        Gdje su ti pusti talenti koje bi ti ubacivao, evo sve frca talentima na svim stranama.
        Sto Perez treba napraviti da bi ostao u F1 s jebenim middlefield autima. Znaci po tebi sami vride oni koji su u Mercu, Ferrariju i RedBullu .. svi ostali su sranje.
        Imajmo onda grid samo sa 6 auta. Bas me zanima sto ce biti s Russelom, Norisom i ostalim talentima … nece imat skupa bodova koliko Perez.



        2
        2

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Ne znam gdje su talenti, ali Magnussen, Perez, Grosjean, HUlkenberg, sigurno neće postati prvaci jer se prvakom postaje u 3 ili eventualno 4 momčadi (ako se Renault pribere), a da su ih te momčadi htjele već bit tamo bili, dakle sad odrađuju posao do penzije.


        0
        -1

        1
      • Sergio Perez
        Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

        Imas Hamiltona koji je zvijezda sporta i Bottasa kojem je manager Toto.
        Druga zvijezda Vettel u Ferrkanu i Kimi kojo nema smisla zadnjih 5 godina ali to je Ferrari i njihove diskutabilne odluke.
        U RB vozi samo RB akademija.
        Vjerujem da bi i Hulk i Perez napravili vise stvari od Bottasa i Kimia. Ali jbg sreca i tajming nije na njihovoj strani.



        1
        1

        0
    • F1puls
      siljo Prikaži

      Istina je da Hamilton i Vettel imaju vise sezona u F1, ali Hamilton je osvojio prvi naslov u svojoj drugoj sezoni a Vettel u svojoj trecoj. Doduse bili su malo stariji i imali su mozda bolje bolide na gridu nego ostatak (pogotovo Vettel) ali su pokazali da nije bas sve u brzini nego treba imati i malo pamet.I Ocon nije imao nikog da ga malo pogura za razliku od Verstapena.



      1
      1

      0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Verstappen brzo prilazi godinama u kojim je Vettel osvojio titulu. Još mu uvijek nije srušio rekord najmlađeg vozača koji je uzeo pp, iako je imao prilika. A tako mlad je ušao u F1. Mislim da ima samo još ovu zadnju utrku da sruši taj rekord.



        1
        1

        0
    • Pirelli Hypersoft
      Einspritz7 Prikaži

      Prijatelju , Hamilton je u svojoj drugoj sezoni osvojio naslov .


      0
      -1

      1
  5. Robert Kubica 1
    Stipe Prikaži

    Koliko ih imaju Ocon i Perez? Znači spori su i glupi su !
    Ili na titule osim brzine i inteligencije utječe i bolid, malo sreće, dobra strategija itd?



    18
    16

    2
  6. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Hamilton i Vettel imaju titule jer su brzi i pametni, koliko Verstappen ima titula?

    Nedavno sam rekao (i pogriješio) da vidim Maxa kao prvaka čak i da ostane ovakva budaletina u glavi, po ovako čistoj brzini. I to će se i ostvariti ako bude imao bolid na razini Mercedesa 2014. bez ikakve konkurencije. Bude li konkurencije, vjerujte mi ništa od toga dok god se ne smiri.
    Hamilton ga je ušutkao s dvije rečenice. Eh sad, hoće li mu te riječi odzvanjati drugi puta u glavi u sličnim situacijama, ovisi o njemu samom. Max je trenutno bičina koja nema ni 5% mozga. Pa da se samo malo smiri mislim da mu ne bi nitko ništa mogao. Dominirao bi.
    Nebi bio ni prvi ni zadnji talent koji je mogao, a nije osvojio naslov. To što je on strašno brz, još uvijek mu nije donijelo titulu, a svi mu od prvog dana pripisuju neke dominacije i naslove.
    Ljudi moji on je pred 5. godinom u F1.Malo je već glupo slušati “Ma naučit će on”.Također i oni silni epiteti i hvalospjevi nakon jedne utrke u kojoj nikoga nije skršio. “Smirio se on, naučio je”. Kad ono paf opet sranje već sljedeću utrku. Što će tek biti kad bude u borbi za prvenstvo? Krajnje je vrijeme da one Hamiltonove riječi zaista pretvori u djelo.



    23
    21

    2
    • Red Bull
      Onomatopeja Prikaži

      O cemu ti pricas?Dali je to on ima auto na razini Hamiltona ove godine ili bilo koje druge pa nije titulu uzeo?A mozda bi mogao i ovako reci da kada je god imao auto konkurentan za pobjedu to je i uradio sem u Montekarlu.Ovdje je obisao majstorski obadva Ferarija i obadva Mercedesa ali cutite kao zaliveni o tome.Ubice vas u pojam narednih godina kada se docepa konkurentnog auta.



      7
      -6

      13
      • Alfa Romeo
        rapante Prikaži

        To i ja kažem..Max je sve ozbiljniji vozač.a i ne popušta tako lako.



        2
        -4

        6
      • Shell
        Messa Prikaži

        Da je ove sezone imao auto na razini Hamiltona da li bi mogao pobjedit Hamiltona koji je odvezao sezonu života? Mislim da nebi baš zato jer je Hamilton pametniji (iskusniji. smireniji itd.) Hamilton je par sezona vozio Mclaren koji je bio solidan auto, ali njegovi rezultati nisu bili na nivou, jer je bio nezreo poput Maxa sada.



        1
        1

        0
    • Pirelli Hypersoft
      Einspritz7 Prikaži

      Odličan komentar , slažem se !
      Hamilton je naslov osvojio već u svojoj drugoj sezoni . I to s bolidom koji nije bio najbolji , Ferrari je te godine osvojio konstruktorski naslov .



      2
      -1

      3
  7. Alfa Romeo
    rapante Prikaži

    Ma dajte molim vas,i što reći ovom tipu na ovakvu izjavu a da te ne blokiraju? Jeli on zna koliko godina ima Versstapen i kad je krenuo u formulu 1?! Max je mlad nabrijan te nepromišljen.ali vjerujte mi da će kroz koju godinu osvojiti prvenstvo,jer je sve bolji i bolji i vidi se u njemu da grize i ne odustaje i da je karakteran vozač i talentiran.



    5
    -2

    7
  8. Formula1
    f1zd Prikaži

    Ne shvaćam poantu ove izjave..



    2
    2

    0
  9. Rover
    zjurina Prikaži

    Bez omalovažavanja, ali čovječe Božji di je Tebi Tvoja pamet ? – A di bi Max osvojio četiri ili pet F1 Titula i kad ? Da si imalo mislio prije nego što si bubnuo ovakvu glupost, zašutio bi taj čas !



    5
    0

    5
  10. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Ovi u F1 gora su “djeca” od nas na ovom portalu ?



    1
    1

    0
  11. Mclaren
    KERS Prikaži

    Ja sam mislio da je Szafnauer malo pametniji.



    1
    -1

    2
  12. Shell
    Messa Prikaži

    Pod ovim pametan je mislio iskusniji, smireniji, više proračunat i sl. Vettel je imao bolid jednako dobar pa je “izgorio” od želje i nervoze i prokockao to. Jedan Vettel koji ima 4 naslova i godine iskustva pa se nije mogao savladat i hladno vozit. Hamilton je vozio solidonog Mclarena 2010. (mislim da je 2010 kad se svađao sa Nicole) sa kojim je mogao više pa nije, jer nije bio zreo kao što ni Max sada nije zreo. Mislim da nije ovaj tip puno pogriješio sa izjavom.



    2
    0

    2
  13. avalon Prikaži

    a možda izjavu “Koliko titula je Hamilton osovjio? Pet. Zašto ih je osvojio toliko? Ne samo zato jer je brz, nego zato jer je pametan. Vozi s mozgom. Koliko je Vettel osvojio titula? Četiri. Zato jer nije samo brz, nego zato jer je pametan. Koliko titula ima Verstappen?” szafnauera treba čitat ne bukvalno ( kako je koliko vidim većina pročitala ) nego između redova i sa razumijevanjem ;) kad spominje titule gotovo sam siguran da szafnauer ne misli bukvalno na njih jer max ni nema bolid sa kojim bi moga osvojit titulu , virujem da kroz spominanje titula indirektno priča o vozačkoj inteligenciji koju je max u svojih 80 trka rijetko pokaziva pa je pitanje ima li je uopće ? ne treba sa tom inteligencijom poistovjećivat brzinu , srčanost , lukavost .. to momčić sigurno ima ali ….. u vozačku inteligenciju spada i strpljivost ( znate onu kako se trka ne dobiva u prvom krugu ? ) . promišljenost prije riskantnih poteza koji vozača mogu koštat trke /odustajanja , biranja mista i trenutka kad će se poduzet rizik itd . max “pleska” po gasu i usudija bi se napisat mišljenje jednog iskusnog vozača NASCAR – a kyle pettya ( koje bi po za sada viđenog moglo DONEKLE vridit i za maxa ) o danici patrick ‘Lots of drivers can drive fast, but very few drivers can race.’ možda je na to mislija i szafnauer u citiranom ? sitite se prve sezone LH .. odvozija je odlično pa još i bolje od toga kad se sitimo da je to bila njegova rookie sezona . možda je moga osvojit i titulu da zadnju trku nije odvozija u max stilu tj silova je . naime odma po startu ( u 3 . šikani ) ga je preteka alonso , LH je pokuša odma vratit izgubljenu poziciju , blokira kotaće i izletija van staze te sa P 2 nastavija trku na P 8 . brazil je kratka staza ali da je bija STRPLJIV ko zna šta bi se dešavalo kroz 71 krug ? možda ništa , a možda i … titula jer usprkos alonsovom postolju ( 3. misto ) lewisu je bilo dovoljno da trku završi 5. i da osvoji titulu . e ali tada nije ima pameti i za kur mu je bila brzina , 4 pobjede + još osam podija . da se ovo maxu desilo u prvoj ( ka npr ono kad je razvalija grosjeana u MC ) pa i u drugoj sezoni moglo bi se pričat o neiskustvu ali sad u 4. sezoni ( 80. trci ) je već treba pokazat nešto iskustva i vozačke inteligencije . kad je esteban već bija na povoljnijoj , unutrašnjoj strani šikane pametan vozač koji želi dostići vodećega bi otiša malko šira i no problem . ali max je navika odlazit šire samo kad je on onaj “unutrašnji” kad izgurava “vanskoga” ( npr bahrein i max Vs LH kad ga je momčić izgura ) . i čemu se čudit ovom sudaru kad je i svom kolegi priuštia sudar u bakuu … daniel je dojurija , bija brži od maxa koji je u branjenju pozicije 2 X minja pravac kretanja da zatvori ricciarda , a posljedica je bila sudar i odustajanje obojice ,gubitak bodova jer su tada vozili na 4. i 5. mistu . i sam ocon je prije više od godinu dana ( ka da je zna šta će se desit ) na pitanje novinara o njemu i maxu ( valjda o rivalstvu u F 3 ) izjavija ” Max je puno agresivniji od mene. On je u utrci cijelo vrijeme, a ja sam samo kada je to potrebno.” max je brazilu pokaza/dokaza da je ocon ispravno zborio , pokaza je agresivnost na stazi ( iako mu je ocon vozeći sa pola bolida po pasici ostavija skoro cilu širinu staze za prolaz ) i van staze . da je vozija sa mozgom ka LH ili pametno ka SV ( kako kaže szafnauer ) , a ne mudima do ovoga ne bi ni došlo . možda izvuče pouku ( LH mu je da na licu mista ) , a možda do kraja bude onakav kako je petty okarakterizirao danicu patrick … brz ali pravi trkač …..



    3
    3

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.