Massa: Vettel je napravio više grešaka od Ferrarija

Izdvojeno

Felipe Massa vjeruje da je Sebastian Vettel veći krivac od Ferrarija za gubitak ovogodišnjeg vozačkog naslova.

Vettelov san o osvajanju titule s Ferrarijem ostaje na čekanju nakon što je Lewis Hamilton osigurao svoj peti naslov dvije utrke prije kraja prvenstva, na VN Meksika – baš kao i prošle sezone.

Ova se sezona pokazala kao velika propuštena prilika za Ferrari, koji je uspijevao parirati Mercedesu tijekom cijele godine, no kombinacija vozačkih i timskih grešaka rezultiralo je novim vozačkim naslovom za njemačku momčad, a smiješi im se peta konstruktorska titula zaredom.

Massa, međutim, veću krivicu svaljuje na Vettela.

“Vettel i Ferrari su propustili šansu ove godine, ali mislim da je Sebastian veći krivac od momčadi,” rekao je bivši Ferrarijev vozač.

“Njemačka je bila posebno bolna. Vettel je mogao pobijediti, ali izgubio je 25 bodova.”

“Ali greške smo vidjeli i u kvalifikacijama, strategijama, a i imao je dodir s Bottasom u Francuskoj.”

“Mislim da je Vettel napravio više grešaka od Ferrarija.”

Massa misli da je Lewis Hamilton najveći kandidat za naslov i za 2019.

“Lewis već sad ima najviše pole positiona u povijesti i blizu je rekorda u pobjedama. Ima 33 godine i čini mi se kao očiti favorit za titulu sljedeće sezone. Imat će šansu oboriti sve rekorde,” zaključuje Brazilac.


Odgovor

25 komentara

  1. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Da je SV griješio dosta to je istina, ali da je griješio više od momčadi glupost.

    Momčad je pogriješila u svakoj trci što nije odredila prvog vozača. Plus sve ostale taktičke gluposti od odabira guma i boxova. Ne može niti jedan vozač pobijediti par dobro uigranih suparnika koji guraju vodu samo na jedan mlin.



    11
    3

    8
    • Max Verstappen 33
      Mario Prikaži

      Griješio je i Merc u prvoj polovici dosta i bolid nije bio na razini najviše zbog problema sa gumama ali Hamilton nije griješio gotovo ništa i tu se stvorila ta razlika.



      6
      3

      3
      • Adrian Newey
        zgrobnika Donator Prikaži

        Sve stoji što si rekao, ali oni su igrali timski, ne treba biti veliki matematičar da se izračuna koliko LH imao manje bodova da je VB vozio kao NR, a samim tim bi LH morao više riskirati i sigurno bi onda i više griješio. Ne umanjujem kvalitetu LH nego tvrdim da s ovakvim pristupom SV nije imao nikakve šanse, to je i sam izjavio negdje na polovici prvenstva kad je rekao da se sam bori protiv trojice.



        7
        7

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        @zgrobnika
        Ne slazem bas, odn ne kuzim bas logiku…
        Pa vise je VB “prijetio” Lewisu nego Kimi Vettelu i stvarao pritisak… Zamisli onda tek da je Vettel imao NR za kolegu…


        0
        -3

        3
  2. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Ispade da Vetel samo osvaja titule kada ima najjaci bolid. Daleko od toga da je los, da je osrednji ali nije ni ocito najbolji. Dogodine dolazi mali Leclerc. Ako tim dopusti slobodno trkanje vjerujem da u prvoj sezoni moze dosta parirati Sebu. Mozda ova promjena razmrda tim, Seba i celnike tima. Barem se nadam jer za koju godinu dolaze Reno i Red Bul.



    7
    -1

    8
  3. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Nije Ferrari griješio samo strateški već i u nadogradnjama koje su ih koštale 3 utrke, kao i “naši vozači nisu batleri” politika.

    Ajmo realno, sj*bali su i Seb i Ferrari, na isti način kao i prijašnjih godina. Svaljivanje krivice na jednu stranu je od veće štete nego koristi, ako obje strane ne promjene nešto sljedeće godine gledat ćemo opet istu, identičnu stvar.



    13
    13

    0
  4. Mclaren
    KERS Prikaži

    Vec ste dosadni..je covjek je zjbo i sta sad..sad ce svaki lik vezan na neki nacin uz F1 potvrditi isto da je Ferrari ovo da je Vettel ono..nisam navijac ferraria ali stvarno me malo to iritira..mozda sam malo zabrijo..al post ne brisem :)



    10
    9

    1
  5. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    Nemoj reć, nismo mogli naslutit… smaraju ko papagaji…



    3
    -10

    13
  6. Alfa Romeo
    rapante Prikaži

    Vettel 80%,Ferrari ostalo.



    5
    -3

    8
    • avalon Prikaži

      rapante …. 04. 11. je bilo “Ja samo znam da je Vettel kriv da nije osvojio prvenstvo,krivac je 90%,ostalo možemo pridodati Ferrariju.” , a sada “Vettel 80%,Ferrari ostalo” još nekoliko osvrta ex vozača ( 3 ? ) i napisat ćeš da je krivica 50 : 50 :) :) :)



      5
      5

      0
  7. Ayrton Senna
    Ayrton_Honda Prikaži

    Nije bitno tko je više griješio i zašto, bitno je da se povuče crta nakon svega i da se više ne ponavljaju takve greške iduće godine



    2
    2

    0
  8. Ferrari
    Ferrari boy Prikaži

    Naporni su, ali za dobrim konjem kazu prasina se dize.



    12
    10

    2
  9. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ferrari i Vettel su krivi za ovu godinu. Pola – pola. Apsolutno me briga koji ce vozac biti prvak, samo neka bude onaj koji je u suficitu. F1 je timski sport samo u konstruktorskom naslovu, koja je za ekipu najznacajnija titula, dok samo jedan moze biti vozacki prvak. U tom slucaju Vettel.

    Mozda za malo “vecu mrvu” krivim Ferrari, sto nije stao na njegovu stranu.



    5
    5

    0
  10. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Drago mi je da Vettel ne prati medije i sta ljudi govore. Pošteno se razapinje.



    4
    4

    0
  11. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Lewis već sad ima najviše pole positiona u povijesti i blizu je rekorda u pobjedama. Ima 33 godine i čini mi se kao očiti favorit za titulu sljedeće sezone. Imat će šansu oboriti sve rekorde,” zaključuje Brazilac.

    Neznam čemu uvod o”katastrofalnom” Vettlu,kad je gornjom rečenicom sam sebi skočio u usta.Mercedes diktira i vozi svoju ligu od prvih slobodnih treninga 2014-te,no u jednom djelu aktualne sezone kao Ferrari ga stiže,ili Mercedes popušta zbog neprilagođenosti gumama,ili se sve dešava zbog zanimljivosti prvenstva.Kad je sve sjelo na svoje mjesto Mercedes postaje neuhvatljiv i tu se pokazuje sva slabost Ferrarija,hoćeš na taktičkom,tehničkom i konačno na timskoj razini.Ako pogledamo na Hockenheim i Vettelovo izljetanje,za čudo svi vide samo izljetanje nitko razlog.Ja sam vidio jednog atipičnog Vettela,koji je na toj trci napravio više lock upova nego svi zajedno a jedan je dobro došao reporterima kako bi napravili uvodnu sliku.Mislim da se čovjek nije htio predati bez borbe u što spada i vožnja preko mogučnosti bolida i dogodilo se neizbježno,popušio je.Jbg,bit će bolje.



    7
    4

    3
  12. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Prvenstveno je zastao Ferrari, jer kad vozač izvodi gluposti odvališ mu dvije odgojne i pošalješ kod psihića


    0
    -4

    4
  13. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Uvijek ostaje pitanje iza kulisnih igara gdje i lani je Merc u prvom djelu sezone gubio a onda na jedamput kad treba poleti,OK Hamilton je čovjek od PP još kad ima auto za to je nezaustavljiv ali hm ?
    Kao i RBR u svojim danima 2012,2013, ista stvar i onda drugi dio poleti a vozač Vettel.
    Uvijek ostaje pitanje koliko je Merc stiskao i čuvao se ja se kladim da i sada če popustiti u ove dve utrke,vjerovatno če ih odraditi za gušt ali ne ono da će stiskati ko luđaci 110%.
    Ali ipak ovo izletanje sa slike je bilo skupo …



    1
    1

    0
  14. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Dosadno vise, ko papige… i tako olako crno-bijelo gledanje…
    Zivo me zanima kako bi sve izgledalo da su zamijenjene uloge Lewisa i Seba…
    Ne zelim umanjiti Lewisa, ali…
    Sto je to Lewis napravio toliko vise od Seba?
    Prebio je kolegu kroz sezonu, isto i Vettel, jos jace, ali ajde, Kimi je mozda manji izazov trenutno nego Bottas…
    Manje grijesio? Manje je i morao riskirati, a jos je i u puno vecoj komfor-zoni u Mercu nego Seb u Ferrariju…
    Meni je jedino Njemacka prava greska, iako je i kod nje mozda u pozadini nesto tipa: puno zahtjevnija kontrola Ferrarija po kisi od Merca, kocnice… Npr.- ima nesto i u Red Bullu kod fantasticnih Riccijevih dive-in poteza… Ok, treba znat ne ici preko limita, tu je i poanta, ali sto ako je Vettel cijelu sezonu konstantno puno blize limitima nego Ham, a mi to ne vidimo? A bas imam feeling da je tako…

    Iako stoje, zivcira me ovo brojanje gresaka umjesto genijalnih poteza s ovakvim povrsnim donosenjem zakljucaka. Pitanje je s cim se sve borio Seb i kako bi netko drugi na njegovom mjestu.
    Hocu reci da imam dojam da je morao puno vise riskirati i ici na nož da bi napravio nesto… radije bi da je ovako, nego s vise opreza pa opet nista…
    Sto ako su Kimmijeve performanse kroz sezonu pravo mjerilo Ferrarija, a Sebove zbilja konstantno debelo iznad optimuma…?

    Meni je samo jadno kad se tako olako glorificira Hama, a pljuje po Sebu i broje pogreske… umjesto genijalih poteza kao npr. Hamov pole krug u Singapuru. A ne, prvak i Bog jer je manje grijesio, a sigurno ne znamo sve okolnosti…



    24
    21

    3
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      :klanjam: :pivo:
      Jedan lijep, realan i objektivan komentar.



      14
      12

      2
    • Kimi Raikkonen
      zoka Prikaži

      Niti su Kimi ni Botas izazov na sampione ali Ham je puno puno ubjedljiviji protiv Botasa nego Seb protiv Kimija, pogotovo u drugoj polovini sezone!! Grešio je, greše svi.



      2
      -1

      3
    • Mclaren
      LH44 Donator Prikaži

      Teško je mu ne pripisati i grešku za Italiju kao veliku pogrešku, morao je ono popustiti i čekat ostatak utrke da stvori priliku, te priče da ga je Ferrari zakinuo u kvalama za zavjetrinu je trebao nekako zaboraviti i smireno odvesti trku, još su imali prednost nad Mercedesom + Kimi je bio na nivou, spreman da mu pomogne oko Lewisa. Mada opet možda je Kimi saznao posle kvala da ga mjenjaju Leclercom pa je i on htio odvest trku za svoju dušu.

      Jednostavno nekad i kad je trebao odmjerenije voziti, on je izgleda pritiskao preko limita i radio greške. Pa i Baku je išao preagresivno, s obzirom da su tek kretali poslije safeta, a US na toj stazi treba jedan brzi krug da se zagrije, kao i kočnice, a on ulijeće Bottasu i koči nekih 15-20 metara poslije njega. Nekako je Vettel dosta puta nepromišljeno išao, pa ako prođe prođe. Ne znam šta je, ali da je pod pritiskom previše puta pucao ove sezone, to je sigurno, sad šta je uzrok svega, teško je reći. Svejedno ja idalje stojim iza toga da je Vettel krivac za naslov, barem 70%.



      1
      -3

      4
  15. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    massa ljubomoran i isfrustriran svojim neuspjesima baca krafne jer je to jedino što još može
    nemojte jesti massine krafne



    6
    0

    6
  16. Mika Hakkinen
    stoka Prikaži

    Jedva cekam avalonovu repliku felipeu massi ??



    1
    -3

    4
  17. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Ali Fernando nije nijednom spomenuo Ferrari i Vetella a oni su ljuti protivnici.
    Čini mi se fer i korektan Alonso koliko god ga neki pljuju



    1
    0

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.