Alexander Albon pobijedio u ludoj glavnoj utrci Formule 2 u Sočiju!

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 6 godina 4 min 0 komentara

Tajlanđanin iz DAMS-a Alexander Albon osvojio je četvrtu pobjedu sezone sjajnom vožnjom s pete startne pozicije u Sočiju. Perfektan dan za DAMS potvrdio Nicholas Latifi drugim mjestom. Treće mjesto pripalo je polesitteru Nycku de Vriesu.

George Russell završio je četvrti, dok je njegov glavni rival u prvenstvu Lando Norris odustao zbog greške momčadi tijekom zaustavljanja u boksu.

Različite strategije i brzo degradirajuće Pirellijeve gume donijele su nam pregršt akcije od samog starta utrke. Na samom startu Nyck de Vries uspijeva zadržati vodstvo, dok Lando Norris s druge pada na petu poziciju. Ispostavilo se da je to samo početak nesretnog dana za budućeg vozača McLarena. Prije formacijskog kruga ostali smo bez Seana Gelaela, dok je Luca Ghiotto odustao zbog udarca u zid prvog zavoja nakon kontakta s Tadasukeom Makinom.

Nije dugo trebalo da počne show pun pretjecanja. Vozači koji su startali na supersoftu počeli su gubiti performanse, a zablistali su oni na suprotnoj strategiji, odnosno na softu. Društvo na supersoftu samo je čekalo sedmi krug kad su najranije smjeli ući u boks. U toj situaciji zablistao je domaći vozač Artem Markelov koji se sa 19. pozicije probijao prema vrhu sa svih strana. U 3. krugu već je bio u top 10, da bi do 6. kruga prestigao Albona za treću poziciju.

Briljantan proboj odradio je i Antonio Fuoco s 11. mjesta, on se nalazio mjesto ispred Markelova te je pritiskao vodećeg de Vriesa. De Vries i svi ostali na supersoftu pobjegli su u boks prvom prilikom, a u istom krugu Markelov preuzima vodstvo od Fuoca te otvara veliku prednost.

Upravo u boksu dogodio se jedan od možda ključnih trenutaka prvenstva – Lando Norris koji je vozio na osmom mjestu prije ulaska u boks morao je odustati zbog greške momčadi. Norris je pušten prije nego je prednja desna guma bila pričvršćena i bio je to kraj priče za Carlinovog vozača koji je uoči ove utrke imao 22 boda zaostatka za Russellom iza kojeg je pao već na startu današnje utrke.

Odličnu utrku vozio je Niko Kari, debitant je vozio istom strategijom kao i Markelov te je u jednom trenutku čak vozio na drugom mjestu, no nažalost, odustao je ubrzo nakon svog pitstopa. Alexander Albon vodio je one koji su odradili boks te je krenuo u lov na sporije od onih koji ga još nisu odradili.

Artem Markelov ušao je u boks u 20. krugu i tu je izgubio ogromnu količinu vremena. Momčad čini se nije bila dobro pripremljena te je Markelov pao tek na 11. mjesto po izlasku iz bokseva. Team radio nije funkcionirao pa je možda to bio jedan od uzroka ovako lošeg zaustavljanja za domaćeg vozača.

Antonio Fuoco i Nirei Fukuzumi bili su posljednji vozači u boksu, kad su se oni maknuli, u vodstvo je odjurio Alexander Albon. U cilj je stigao s 11 sekundi prednosti ispred Latifija koji je 2 kruga prije kraja prošao de Vriesa. George Russell prošao je dosta nezapaženo u ovoj utrci, ali je ostvario iznimno bitne i velike bodove četvrtim mjestom.

Sette Camara bio je peti ispred najboljeg od vozača na soft-supersoft strategiji Antonija Fuoca, dok je Alessio Lorandi sjajnim sedmim mjesto ostvario prve bodove u karijeri. Roberto Merhi bio je osmi u cilju u povratničkoj utrci, ali je pod istragom zbog stjecanja prednosti izlaskom van staze te je njegov pole za sutrašnju utrku ipak upitan. Posljednje bodove uzeli su Japanci Fukuzumi i Makino.

Sprint utrka vozi se sutra od 10:20!

Vozač Momčad Zaostatak
1 A. Albon DAMS
2 N. Latifi DAMS 11.307
3 N. de Vries PERTAMINA PREMA Theodore Racing 14.259
4 G. Russell ART Grand Prix 17.468
5 S. Sette Câmara Carlin 22.953
6 A. Fuoco Charouz Racing System 34.899
7 A. Lorandi Trident 39.133
8 N. Fukuzumi BWT Arden 43.463
9 R. Merhi Campos Vexatec Racing 46.334
10 T. Makino RUSSIAN TIME 46.461
11 A. Markelov RUSSIAN TIME 53.455
12 L. Delétraz Charouz Racing System 56.606
13 D. Boccolacci MP Motorsport 60.950
14 J. Aitken ART Grand Prix 66.522
15 A. Maini Trident 1 krug
16 M. Günther BWT Arden DNF
N. Kari MP Motorsport
L. Norris Carlin
L. Ghiotto Campos Vexatec Racing
S. Gelael PERTAMINA PREMA Theodore Racing

Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.