Vettel: Da bar mogu pitati Michaela za savjet…

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 1 min 31 komentara

Sebastian Vettel kaže da mu je žao što ne može upitati svog prijatelja i mentora Michaela Schumachera za savjet dok se bori za naslov ove sezone.

Vettel je trenutno 40 bodova iza Lewisa Hamiltona, a ispred nas je još 6 utrka. Taj zaostatak dobar je odraz njegovih i Ferrarijevih pogrešaka tijekom sezone.

“Da je zdrav – pitao bih ga toliko toga,” kaže Vettel.

“Ne nužno o tome kako voziti, nego više o pozadinskim stvarima. Momčadskom radu, politici… On ima puno iskustva oko toga u Ferrariju.”

Schumacherov stari suparnik na stazi, Mika Hakkinen, je pročitao ovu izjavu i prokomentirao:

“Vidio sam da Sebastian žali što ne može upitati Michaela za savjet, a mogu i shvatiti zašto.”

“Michael je dugo blisko surađivao s menadžmentom i višim tehničkim osobljem – znao je kako dobiti pomoć od njih. Čini se kao da je Vettel izgubio nešto vjere u momčad, odnosno u to da mu mogu pružiti nužnu podršku.”


Odgovor

31 komentara

    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Zašto mu je neko zalijepio minus?
      Prvo, mene je komentar nasmijao.
      Drugo, kako mali MS trenutno šamara konkurenciju u Euro F3, i to u istim bolidima, mogao bi ga Vettel šta i priupitati… (dobro, šalim se sad i ja).

      E sad ozbiljno.
      Meni je najsignifikantnija ova zadnja Mikina rečenica o “gubljenju povjerenja”.



      7
      6

      1
      • F1puls
        Krstas Donator Prikaži

        1000 ljudi, 1000 cudi. Nekome smjesno, neko misli da podjebavam Sumija, neko da zajebavam Vetel, sarkastican, itd…itd…

        Kako god. Ocito je Ferari kao tim jos nespreman za dominaciju iliti za osvajanje titula. A i zaboravili su kako to izgleda tako da Šumi, uz veliko postivanje ne bi imao sta promjeniti.



        4
        3

        1
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        zasto se opterecivati minusima…



        4
        3

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Nisu oni zaboravili jer titule ovaj Ferrari s ovim ljudima vidio nije. Pobjednicki mentalitet je isto bitna stvar u sportu kao nesto sto prikazuje Real u Ligi prvaka. Ferrari sa Schumijem Brawnom i Todtom je neka ekipa koja vise nepostoji a ljudi koji su sad u crvenom se tek trebaju popeti na vrh i probati ostati tamo jer ova postava izuzev vozaca titule nije iskusla.



        2
        2

        0
  1. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Right in the feels..


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Čini se kao da je Vettel izgubio nešto vjere u momčad, odnosno u to da mu mogu pružiti nužnu podršku.”

    Hmm možda je obostrano. Sjecam se iz 2016 clanka na La Gazzeti. Kada je Allievi rekao: “There are many at Maranello who still lament his (Fernando) departure..” A nedavno je i Mark Hughes rekao da je Leclerc doveden zbog Marchionneovog razocarenja u Vettela.



    4
    -3

    7
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      pa svatko normalan bi bio razocaran s onim sto je pruzio od singapura lani do sada. Ajde da su tu negdje po bodovima pa neka i pogrijesi nesto sitno , dogodi se. No na kraju ce ispast da kraj ovako podjednakih bolida ce zavrsiti prvenstvo ranije nego prosle godine. Seb radi neke p9cetnicke greske sad kada bi trebao biti iskusniji i pametniji nego ikad. Brz je on i kad je u elementu tesko ga je uhvatiti no kad se dogodi nego sranje na stazi rijetko kad tj nikad ne napravi kontrolu stete kao nor Lewis. Razocarani su njime gotovo svi koju pokusavaju biti donekle objektivni. Ja cam ocekivao od njega kad dobije bolid za naslov da osvoji naslov ili bar bude napeto do zadnjeg kruga.



      3
      -7

      10
      • Ross Brawn
        Tuzlaensis Prikaži

        Ne napravi kontrolu štete kao Lewis? Je l’ to onaj isti Lewis koji, kada nije prvi, umišlja da masa stvari nije u redu s bolidom, a momčad mu javlja da je sve sasvim uredno=



        7
        5

        2
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        da taj isti koji pobjedi sa 14 pozicije na startu a nakon piruete u domacoj utrci i zadnjeg mjesta dode do 2 mjesta. Ono sto Vettel nije nikad i vjerovatno nece. Isto tako kako Lewis kuka da mu nesto smeta nije ni Vettel puno bolji uostalom zato je i dobio nadimak blue flag i krastavac.



        4
        -4

        8
  3. Williams
    Montoya Prikaži

    Sljedeća sezona bi ustvari mogla bit uvod za 2020. Pošto jakim igračima ističu ugovori sljedeće godine, bit će puno slobodnih mjesta i slobodnih vozača. Moje je mišljenje da Leclerc uopće neće sljedeće godine bit vodonoša Vettelu nego će ga promatrat za 2020. i odlučit da li dovest neko jako ime, a on da se još malo uči, ili mu dovest vodonošu kako je Ferrari uglavnom i radio zadnjih 20 godina i sve karte bacit na njega.
    Mislim da bi i Hamilton mogao bit važan faktor mercata. Pretpostavljam da će mu dosadit Mercedes, a možda se i oni zažele svježe krvi. Sve u svemu, za godinu dana očekujem više nego živu jesen.

    Dotaknuh se ove teme samo iz razloga što mi se čini da su i u Ferrariu pomalo već štufni ovakvog Vettela.



    1
    -1

    2
    • Mclaren
      KERS Prikaži

      Zamisli Hamiltona u Ferkanu..



      2
      -6

      8
      • Shell
        blowndifusor Prikaži

        Bas. Mercedesov pitwall usrao utrku u Austriji, javlja se strateg direktno Ham-u da mu se izvinjava. Daj ga u Ferrari, i zovi Palomu da mu bude sponzor.



        3
        3

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Pa vidi, generalno mišljenje navijača Ferrarija da je on Crymilton, zato što se čovjek ne ustručava prstom pokazati na problem kad problem postoji.
        On gradi tim oko sebe i pravi ga boljim i boljim iz dana.
        Dobar dio navijača Ferrarija bi željeli upravo to da imaju i u svom timu.
        Ti vjerojatno ne pripadaš toj grupi.
        Zato gledaj i uživaj dok Crymilton drugi put zaredom uzima prvenstvo iako su postojale realne šanse da trofej ode u Italiju.



        3
        0

        3
      • Shell
        blowndifusor Prikaži

        Cek, Hamilton pokazuje prstom u stvari koje ne funkcionisu? Dok ovaj trenutni ne? Pogledaj i poslusaj koji put razgovore Vettela i pitwalla, mozda bude nesto jasnije. Ne garantujem, ali mozda…

        Hamilton gradi tim oko sebe? Ok, nije da je upao u gotov tim, koji je itekako obecavao, znalo se da samo cekaju novu eru motora. Dakle, zasigurno je on okupio tim.

        Svako normalan bi zelio Hamiltona u svom timu, covjek je odlican vozac.

        Ja ne pripadam toj grupi jer je po meni Vettel daleko bolji za Ferrari.

        I Hamstu nikad nisam nazvao Crymilton, samo mislim da puno losije funkcionise ako stvari nisu savrsene.

        Eto, toliko od mene


        0
        0

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Pa vidi ne da mi se ispravljati krivu Drinu.
        Ovdje čak i ozbiljni forumaši su ubjeđeni da vozači prave tim na način da znaju sklopiti motor, bolid i plus testirati/ odabrati mehaničare za svoj tim.
        Pretpostavljam da iz tog pravca dolazi tvoja rečenica da je došao u gotov tim. Navodno je MS najviše zaslužan za ovaj tim/ bolid (komplet paket). Mo’š mislit …
        Vozač nema znanje iz aerodinamike pa da zna napraviti krilo za bolid, kao što nema znanje da napravi ni turbinu za ovako komplikovan sistem PU. O MGU-H / K ne treba ni govoriti. Ni dan danas 90% forumaša ne zna na koji način oni “rade”.
        Ali vozač može uticati na važne parametre što se tiče vođenja i upravljanja timom.
        Sam si napisao, da se LH strateg javlja i izvinjava zbog greške u utrci na kojoj je na kraju odustao. To si napisao kao nešto negativno, a ja to smatram pozitivno.
        Kad su mu zeznuli strategiju u Australiji, on se nije libio da otvoreno kaže da će od sada on više učestvovati u taktici i planiranju.

        Koliko značenja ima njegov uticaj u timu, najbolje se može vidjeti u sezoni 2016.
        Tad je TW odlučio da zamjeni timove LH i NR (neću da ulazim u ovaj dio rasprave, samo ću reći da je imao pravo da to uradi). Te godine je puno više grešaka bilo u timu LH nego u timu NR. Na kraju je i to uticalo na titulu prvaka.
        LH i dan danas koristi taj isti tim, koji pravi vrlo malo grešaka. VB koristi stari LH-ov tim i on i dalje frcera bez problema, ali ipak pravi malo više grešaka od tima LH.
        Ostalo možeš lako sam zaključiti.
        I da LH lošije funkcioniše kad stvari nisu savršene, samo što zna reći da li je to do bolida ili do vozača. Kad je LH vozio sa McLarenom na začelju kolone, on je znao da bolid ne može više isporučiti. Tada nije bilo plakanja na radiu.
        Također, ako on pogriješi, on kaže da je on pogriješio i tačno navede gdje je pogriješio.
        Ako tim pogriješi on kaže da je tim pogriješio i tačno navede gdje je pogriješio.
        Na taj način i on i tim zajedno napreduju i popravljaju se iz godine u godinu.


        0
        0

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        EDIT: Izvini zaboravio sam da dodam,
        Ni ja ne pripadam toj grupi.
        I ja smatram da SV je puno bolja opcija za Ferrari od LH.


        0
        0

        0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Emotivno, ali sam sa sobom moras sjesti i pobjediti. Schumi, Alonso, Massa i mnogi drugi vozaca jos od prije su vozili svoje najbolje sezone u Ferrariju i mislim da to moze i Sebastian. Ako ove godine propuste naslov bit ce kaos i kod Vettela i u Ferrariju, a siguran sam da ce od sljedece sezone imat gadan zadatak. Charles je brz i siguran sam da ce uci snazno



    11
    9

    2
  5. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Rekao bi ti , sinko…. ne grijesiti toliko….a i fali ti malo magije…ponekad nemoguce uciniti mogucim itd…



    3
    -4

    7
  6. avalon Prikaži

    e da bar seb to može uradit , značilo bi da je MS OK ali…. da i je OK teško da bi moga nešto korisno kazat sebu jer ako ovaj posli 3,5 sezone/godine još nije pohvata te “pozadinske momente” tj momčadski rad , politiku itd onda jbga …. da može možda bi mu MS moga dat i poneki savjet i o tome kako vozit ( iako to po sebu ni ne treba baš ) u ovakvoj situaciji kad treba bit hladan ka led i imat živce ka čelične sajle , psihološku stabilnost šta je MS demonstrira 2006 . kad se borija za titulu sa FA sve do suzuke di je motor “izda” mada mislim da sad sa – 40 bodova nikakav savjet sebu ne bi pomoga . možda za 2019 . ali neke stvari ( hladnokrvnost , živci, psiho stabilnost kad se “koplja lome” ) ili imaš ili nemaš . da je ovo seb ima na nivou LH sve bi bilo neizvjesnije , a ovako nažalost njega , ferraria i fanova …



    4
    -4

    8
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Mislim da je ova izjava izvučena iz konteksta, više je ovo u fazonu nekog motivacijskog razgovora izmedju “oca i sina”.

      Pozivati se sada na Schumachera nosi jednu malu simboliku, tj barem da ga se neko sjetio!

      Možda Schumi prati F1, slusa, kako god, niko ne zna u kakvom je stanju i sta osjeca u sebi, pogotovo kada ga neko spomene!

      I btw nema njemu sta Schumacher objašnjavati, ali bi bilo lijepo da je tu i da razgovaraju.

      Vettel nema tu sreću kao što je Michael imao, došao je sa kompletnim paketom (Bennetton) ljudi u Ferrari.

      Istina jeste da su muku mučili da bi došli na tron, ali vjerujem isto tako da su oni bili ti koji su probijali taj Italijanski ego i stavljali do znanja ko je glavni.

      U to vrijeme šef ekipe bio francuz, tehnički direktor britanac, vozač njemac i glavni dizajner južno afrikanac! Danas su sve skoro italijani u timu, a dokazano je da u novijoj eri to baš i ne ide u korist Ferrariju. Jedino Binotto je mozda najbolje što italijani imaju..? I vidjeti ćemo kako će Laurent Mekies se pokazati koji ce poceti raditi ovaj mjesec, ako vec nije poceo???

      No kako god meni je baš cool što se Vettel sjetio Michaela i što je željan njegovog savjeta.



      13
      12

      1
  7. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Schumi bi ti rekao: što nisi 2014. povukao za sobom Neweya i Hornera? Ili samo Neweya, bilo bi dovoljno Sebastiane.



    7
    6

    1
  8. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    auch. ovo puno govori o sebovom stanju. šteta. očito je i on dobio porciju talijanskog šlamperaja kakvu je u još gorem obliku primio i fernando prije njega.

    iako mislim da nebi bio vodeći i bez strateških grešaka, jasno je da na njegovom mjestu rijetko koji vozač bi ostao nepoljuljan.. osim možda kimija koji je u svom filmu ali ne i na pravoj razini nažalost. odnosno nije on nikad bio vozač kojem ide štednja goriva, guma, mehanike i svega što je sastavni dio F1 već godinama.

    šteta. nadam se da će leclerc donijeti neki novi zamah u momčad, i da će jedan od njih odvesti ferkana gdje mu je mjesto.



    2
    1

    1
  9. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Znaci talijanski alemperaj je sveprisutan godinama u Ferrariju i jedini razlog zasto au ovako losi. Nitko nece reci da je savrseni njemacki stroj ” nasljednik Scumahera” taj koji je usrao u velikoj mjeri prvenstvo. No ono sto bode u oci je to da svi vise manje prozivaju talijanje u momcadi koja je u vecini od ovih zadnjih 10 bila 2 ili 3 momcad prvenstva uz dodatak da su se u tih 10 godina za naslov borili 4 puta. No pitanje za sve je sto je kod engleza francuza ili njemaca bilo u periodu bez titula? Jel to isto slemperaj ili za to postoji neki drugi naziv kada ekipe poput RBa McLarena Renauta ili Wiliamsa godinama ne mogu prismrditi vrhu a neki jednako ili cak i duze od Ferrarija. Ferrari je bar tu, u igri za razliku od engleskog i francuskog slemperaja.



    3
    -3

    6
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Slažem se uglavnom sa svim što si napisao, kao i većinom komentara što si ostavio u zadnjih par dana, sem uzdizanja Hamiltonove pobjede s 14. mjesta, koju mu je istina Vettel učinio mogućom, ali su sudci uveliko povećali njegove šanse, tj. zbog njih je u tom naglom preokretu utrke odjednom postao najizgledniji kandidat za pobjedu. U par navrata je imao prilikom probijanja s začelja je imao puno sreće zbog SC i odustajanja vozača ispred kojih vjerojatno ne bih mogao završiti ispred do kraja utrke, ali dobro, navikli smo da je čovjek maksimalno sretan u takvim situacijama, kao što je Perez s podijima, što i iskoriste maksimalno moguće. Ali druge vozače, što je najčešće bio Vettel takve stvari nisu pratile, ali posao probijanja kroz poredak ništa lošije nije radio već Hamilton, čak bi rekao da to i vještije radi, jer je u takvim situacijama uglavnom bio nepogrešiv i maksimalno učinkovit.

      Sad što se tiče Vettela i Ferrarija, koliko god je Ferrari inferiorniji Mercedesu po pitanju strateških odluka, Vettel je glavni krivac što on danas nije vodeći u poretku. Da je Ferrari bio prisebniji i u većoj harmoniji s vozačima kao što je to slučaj u Mercedesu, vjerojatno bi u vozačkom i konstruktorskom prvenstvu omjer bodova bio obrnut onom trenutnom, realnom. No, Vettel je jedino sam sebi kriv za ovoliki zaostatak i što nema par bodova više ili manje kao Hamilton (ne trenutno ovoliko koliko ima Hamilton, već da su po bodovima jako blizu jedan drugome, da me netko pogrešno ne shvati).



      2
      1

      1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        slazem se i ja sa svime sto si ti rekao i oko Hamiltona i oko srece te Vettelovog peha. No sve ovo pripisivat slampa im talijanima je glupost. A uzdizao sam Hamiltona bas zbog toga sto su mnogi pricali o greskama Ferrarija i nesreci a jako malo o njegovim greskama. Cak su pojedinci pricali da Vettel drzi Ferrari u igri itd. Cinjenica je da je Vettel samo u njemackoj darovao Hamiltonu minimalno 7 bodova a sebi izbio 25 , vise nego sve Ferrarijeve greske zajedno. Ferrarijev slamperaj je bio prisutan npr u obliku neispravne svjecice lani itd , no bilo je i neipravnih pedala ili volana na mercedesu pa se o njemackom slamperaju nije pricalo. Hamilton je svoje iskoristio macimalno i posluzilo ga je vrijeme tj kisa. Dok je Ferrari grijesio na par utrka ali ni blizu u toj mjeri kao Seb. Da Vettel nije udario Bottasa u Francuskoj 2 mjesto je bilo izgledno. Da se nije prekocio u Baku mozda bi pobjedio. U Italji bi sigurno bio barem drugi plus 25 bodova iz njemacke s kojim bi Lewis osvojio 7 manje kao i u Baku 3 manje. I onda su krivi talijani. Daleko od toga da i Ferrari i Vettel nisu grijesili da bi vodili u oba prvenstva i to s lijepom prednoscu te isto tsko da nisu grijesili samo na pitwallu zaostatak bi bio desetak bodova manji no treba pogledati cijelu sliku te situacije a ne samo sto nekome pase i pripisati to ekipi Ferrarija. Moje misljenje je da bi Lewis sa ovim Ferrarijem vec debelo vodio u prvenstvu s ovakvom formom. A mozda i jos poneki vozac na gridu. Ovo nije ista sezona kao nekadasnje gfje je Ferrari puno pricao a pokazao malo. Ovo je sezona gdje su dali Vettelu pobjednicki bolid u ruke i sa tih par greski ekipe se moglo do titula a sada jako jako tesko.



        3
        -1

        4

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.