F1 će razmotriti mogućnost dopuštanja ekipa s 1 ili 3 bolida

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 13 komentara

Tehnički direktor Formule 1 Pat Symonds smatra da bi Formula 1 trebala razmisliti o uvođenju pravila koje bi ekipama dozvoljavalo utrkivanje samo s jednim ili s tri bolida.

Po trenutnom pravilniku ekipe moraju imati dva bolida na gridu osim u posebnim okolnostima poput ozljede vozača. No, na konferenciji Motorsport Industry Association prošlog tjedna, Symonds je spomenuo kako bi trebalo razmotriti i druge mogućnosti.

“To nije bilo na dnevnom redu, ali ima smisla i vjerojatno ćemo debatirati o tome na idućem sastanku.”

Symonds se priključio Formuli 1 nakon što su Liberty Media kupili sport, a kaže da se traži način za povećavanje broja bolida s trenutne brojke od 20.

“Nismo toliko razgovarali o tome treba li privući nove ekipe, već o tome koliko bi u idealnom scenariju bilo bolida na gridu.”

“No, tri momčadi su odbile bilo kakve promjene koje bi uznemirile njihov utjecaj unutar sporta.”

“Mislim da trenutni problem Formule 1 leži u tome što ima ekipe koje su uživale previše moći. Pretpostavljam da su zabrinuti oko smanjivanja svoje moći u slučaju da manje ekipe budu [politički] snažnije.”

Posljednja utrka u kojoj smo mogli vidjeti tri bolida iste ekipe bila je VN Njemačke 1985. godine kad je za Renault vozio Francois Hesnault, uz njihove regularne vozače Dereka Warwicka i Patricka Tambaya.


Odgovor

13 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Trenutno ne vidim smisao tog. Mozda bi privuklo nove momcadi da udu prvo s jednim bolidom pa s drugim itd. , ali ako govorimo o konstruktorsoj borbi onda nema smisla. Timovi s najvise novca imali bi tri bolida, a Merc i Ferrari i Rbr su toliko ispred da ih taj treci bolid uopce nebi kocio u razvoju, dok s druge strane imamo Williams koji ako nastavi s ovakvom formom vrlo lako moze postati Sauber iz 2016. a onda bi morali nastupati s jednim bolidom. Trebalo bi ovu opciju vrlo dobro prouciti za nadolazece sezone, ali nikako zuriti s odlukom.



    10
    9

    1
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      u wrc-u tvorničke ekipe nastupaju sa po 3 – 4 posade, ali bodove osvajaju samo dvije.
      kontam da bi tako bilo i u f1.
      a ako hoćeš imat samo jedan bolid, imaš manje troškove i manju šansu za bolji konsruktorski plasman, pa ti biraj.



      5
      5

      0
  2. Williams
    Montoya Prikaži

    Pred nekih 20-ak godina je isto bilo priča o trećem bolidu, ali je bilo spomenuto kako se nebi bodovao za konstruktorsko prvenstvo, a vozači bi morali bit iz juniorskog programa ( manje od X utrka u karijeri u F1 )



    2
    1

    1
  3. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Ideja bi išla u korist samo za povećanje konkurentnosti između top ekipa, ali bi stvorila još veću razliku između top ekipa i ostalih. Tako da kad stavim na vagu prednost i mane ove ideje, po meni ovo ne bi bilo dobro za sport, jer bi u najjačoj i najbržoj motosport seriji stvarilo 2 ili čak tri 3 različite lige ekipa.

    Negdje mora postojati granica mogućeg da sportsko takmičenje ima smisla, jer možda bi Ferrari, Mercedes i Red Bull mogli podnijeti da imaju i 5 bolida za utrkivanje, ali gdje smisao u tome kad je ostalim ekipama 2 bolida maksimum.



    13
    11

    2
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Slažem se.
      Samo da dodam da bi manje ekipe gotovo sigurne izabrale jednog vozača.
      Dobro bi bilo za gledati, ali dugoročno bi ostali bez malih ekipa.
      Kad ostanemo bez malih, na redu su i velike.



      6
      5

      1
  4. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    To bi bilo top.

    Zamislite vrh:
    Ferari: Vetel-Ricardo-Leclrec
    Mercedes: Hamilton-Botas-Ocon

    Raj bi bio…



    7
    -3

    10
  5. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    I onda 3 vozača iz iste momčadi na podiju?



    10
    7

    3
  6. Blue Flag
    BrrZiiii Prikaži

    prije cca mjesec dana sam pisao o povećanju broja vozila i vozača u ternutku kad smo vidjeli mlade nade kako dolaze do dobrih mjesta i rezultata. bila bi fora da prva tri prozviđača daju po 1 auto koji je F1 livery i da se lutrijski (izvlače auto 1 auto 2….) vozači iz nižih kategorija okušaju po određenim pravilima u “njihovom prvenstvu” koje na kraju zapravo mogu činiti budući draf a sudjeluju u po jednoj utrci klasičnog F1 prvenstva. troškove ta 3 auta snosi F1 kao vlastita investicija marketinškog tipa

    ova tema se može razigrati na mnoge načine



    6
    3

    3
  7. ClarenceF1 Prikaži

    ako bi se bodovali svi bolidi u tom slučaju nebi bilo ekipa sa jednim bolidom…ekipa koja ima para za osvajanje vozačkog naslova ima i za tri bolida…tako da nema smisla zbog manjih troškova ulazit sa jednim nekonkurentnim bolidom…



    2
    1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.