Abiteboul: Do kraja godine želim da Renault bude 0,5s do najbrže ekipe

Vijesti

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 21 komentara

Trkaći direktor Renaulta Cyril Abiteboul kaže da od svoje ekipe želi i očekuje da do kraja sezone bude pola sekunde iza najbržih ekipa na vrhu poretka.

Podsjećamo, Renault je preuzeo Lotusovu momčad uoči 2016. godine, a nakon toga su puno vremena proveli gradeći praktički novu ekipu. Prošla sezona je naočigled bila bolja, te se očekuje nastavak napretka.

“Cilj je smanjiti zaostatak,” kaže Abiteboul. “Ako pogledamo što se događalo prošle sezone – mislim da smo se još mučili proizvesti bolid koji bi se podudarao s našim pogledima i uvjetima. Ali, mi imamo kapacitet da u razvoju nadmašimo sve ekipe, uključujući i one na vrhu. Više je razloga za to, i to se očito dogodilo prošle godine.”

“Počeli smo sezonu 2 sekunde iza vodećih i završili smo na 1 sekundi zaostatka. To znači da su oni napredovali, ali mi smo napredovali brže od njih.”

“Očigledno, sad sezonu započinjemo s 1,5 ili 1 sekundom zaostatka, te očekujem da ćemo do kraja godine ostvariti sličan napredak. To bi značilo da sezonu završimo pola sekunde iza vodećih.”

Potvrđeno je također da će Renault u Španjolskoj ovog vikenda imati novu verziju goriva kako bi izvukli bolje performanse iz svoje pogonske jedinice.

“Azerbajdžan je bio naš najbolji rezultat od povratka u Formulu 1 2016. godine. Znamo da su bile neke posebne okolnosti, ali to ne oduzima zasluge jer smo bili u poziciji da iskoristimo priliku. Naš napredak je očigledno vidljiv u podacima. Recimo, zaostatak za pole positionom se prepolovio od prošle godine.”

“Počinje europski dio sezone i sad moramo konsolidirati te performanse. U Španjolskoj će nam pomoći novo gorivo i neke aerodinamičke nadogradnje kako bi odgovorili specifičnim izazovima ove staze.”

“Nadamo se da će ovo biti korak naprijed, ali također znamo da će mnoge druge ekipe također napredovati. Barcelona je dobro poznata lokacija svim ekipama,” zaključuje Abiteboul.


Odgovor

21 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Cyril Abiteboul, cijenim te…… koliko te mogu razumjeti i skužiti te. Zaista poštivam tvoje izjave.

    Ali ovdje si dao svojoj mašti previše na volju….. želiš malo previše. I ja bih volio kada bi se to ostvarilo, ali…..



    5
    -1

    6
    • Sebastian Vettel 5
      dzalac Prikaži

      Ne vidim zasto to renault ne bi mogao napravit,isto tako je i mercedes poceo,identicno cak.Imaju odlicne vozace i uz ovakav napredak ne bih se zacudio da naprave jos jedan tim koji ce se borit za postolja i pobjede



      10
      9

      1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Čudno, ljudi su mislili da će McLaren ubaciti Renaultov motor i da će se odmah boriti sa Red Bullom. A Renaultu se ne vjeruje da mogu smanjiti na pola sekunde zaostatka do kraja godine. Pa nije Renault neka bezveze ekipa. A nisu se ni vratili utrkivanju da bi se borili u sredini. A kad uzeš u obzir koliko ta ekipa ima iskustva (Enstone, pod različitim vlasnicima). Pobjeđivali su sa Schumacherom, Alonsom, napravili odličan bolid kada se Kimi vratio u F1… Takvoj ekipi neće trebati puno da napreduju. A para im ne fali.



      17
      16

      1
      • Adrian Newey
        zgrobnika Donator Prikaži

        Nitko dobro informiran nije vjerovao da će se McL boriti s Redbulom, s druge strane nitko nije rekao da se Renault neće približiti na 0.5sec nego da su za to jako male šanse.


        0
        0

        0
      • James Hunt
        f1_zg Donator Prikaži

        Ja se tu uopće ne slažem. Ako papci iz Wokinga slože relativno dobar bolid u rangu Renaulta, to je itekako moguće zbog faktora Fernando i faktora Max Crashstappen. Teoretski ako se Vandoorne malo popravi a Ricci ima pokoju lošu utrku (ili mu gore navedeni pokvari utrku), mogli bi biti blizu. Mclaren ove sezone ima vozača 1 i vozača 2, Red Bull nema, to isto nije nebitno. Mada, ja bi se i dalje (na žalost) kladio na Red Bull.



        2
        0

        2
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ma daj. Pa bili ste ispred, kad je Red bull kiksao prve dvije utrke. I onda Red Bull uzme duplo više u jednoj utrci… Nije isto osvajati siću, i osvajati pobjede i podijume. Alonsu se može posrećiti (sa ovim bolidom) da dođe negdje oko 5, 6 mjesta u ludoj utrci. A realno (za sad) bi im i te pozicije bile nedostupne. Dok se Red Bull glatko može boriti za podijume. I bez odustajanja Mercedesa i Ferrarija. Za sada su puno prosuli, ali i kada na jednoj utrci sve prospu, u sljedećoj mogu osvojiti (ako odrade bez problema) zalihu bodova koju McLaren neće stići u 3, 4 utrke.



        2
        2

        0
      • James Hunt
        f1_zg Donator Prikaži

        Čekajmo Španjolsku i nadogradnje!

        #bebrave


        0
        0

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        nisu se vratili da bi se borili u sredini kao ni nitko drugi. No da te podsjetim bilo je i ekipa s vecim budgetom i vecim ocekivanjima pa su nakon brda spiskane love napravili nista Bmw/Toyota. To sto se netko vratio i nada uspjehu je jedno i sasvim normalno a dali ce u tome uspjeti moze biti ali i nemora. Onda kada je Renault pobjedio Ferrari se dogodila promjena pravila i Michelin gume vec sljedece sezone je sreca presudila sa odustajanjem Michaela na predzadnjoj utrci zbog motora no Ferrari se vec vratio a iduce dvije godine Renaulta nije bilo ni blizu. Tako da ako netko i pomrsi racune vodecim ekipama ciato sumnjam da ce to biti prije 2021.


        0
        -1

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        usotalom ovoliko koliko sada ekipe Renaulta i McLarena kasne za vodecima se obicno pronade kroz godinu dana pa iduce sezone budu bolidi brzi sekundu do dvije na istoj stazi nego godinu ranije. Sto znavi da top ekipe u sezoni nadu od sekundu do dvije a oni koji kasne 2 sekunde moraju naci u tom slucaju 4 da bi dostigli vodece. Pogledaj od pocetka turbo ere koliko su se bolidi godisnje na pojedinoj stazi ubrzavali. Nije to ni blizu lako za napraviti kako netko misli a posebice ako kiksas kao McLaren i Honda u paketu.


        0
        -1

        1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Nije istina da top ekipe nađu sekundu do dvije u godini dana. Jedino kada je neka veća promjena pravila. Pogledaj ovu godinu u odnosu na prošlu. Može se reći da nisu našli skoro ništa, kad se uzme u obzir da ove godine voze na mekšim gumama. A tome je opet razlog promjena pravila. Dodan teret na bolid sa Halo-om + uklonjeni neki dijelovi što su donosili bolju aerodinamiku. 4 sekunde ne može ni Sauber naći u sezoni.


        0
        0

        0
  2. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Na njegovu žalost smanjivanje razlike je eksponencialna funkcija, ako kasniš 2 sekunde za smanjiti na jednu treba ti određena količina para, znanja, mašte i vremena. za smanjiti na 0.5 ti treba bar 2-3 puta više. a za onih zadnjih 0.5 sekundi 4-10 puta više. Uz to moraš imati sreću da drugi bar malo ujebu ili da se ti sjetiš nečeg genijalnog.



    21
    19

    2
  3. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Ne i ovoj erindo 21 godine. Realno gledano honda je najvise napredovala od prosle godine pa ih niko neocekuje ni blizu vrhu



    4
    -1

    5
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Kako ćeš Hondu očekivati u vrhu, u bolidu i ekipi (sa malim budžetom) iz donjeg dijela poretka? Da su ove godine u Red Bullu već su mogli doći do pobjede…



      3
      3

      0
  4. Ferrari
    RedOne Prikaži

    AKO i dođu na 0.5 sekundi do najbržeg, to je za prosječnu trku od 55 krugova još uvijek 27.5 sekundi zaostatka na kraju. Palac gore, držim fige, ali bojim se da ove godine ništa od toga.



    3
    2

    1
  5. Sebastian Vettel 5
    ZamaF1 Prikaži

    Cijenim želju za napredkom, ali ovo kao da malo dijete izjavljuje ovo sve, a ne trkaći direktor



    1
    -3

    4
  6. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Sve stoji sto je rekao , no cinjenica je sto si blizi vrhu je teze pronaci koju desetinku . Takoder i ovi u vrhu nespavaju. Lako je s 5 sekundi zaostatka za prvim doci do sekunde i pola sekunde od prvog (mada je i to za neke jako tesko. Primjer McLaren i Rb) no da bi namasio one u vrhu tih pola sekunde je jako tesko pronaci a uz odlican bolid trebaju vozaca koji zna izvuci svaki vikend najbolje sto mu utrka i bolid pruze a nekako mi Renaultova postava zasada nedjeluje sposobna da napravi nesto pa taman da imaju ravnopravan bolid s vodecima. Hulk je dobar ali dobar je i Kimi i Bottas a nisu ni blizu u igri za naslov.



    4
    2

    2
    • Michael Schumacher
      VRSV546 Prikaži

      Tako je. Svi oni misle da su kimi i botas spori oni su odlicni ali imaju za kolege 2 vozaca koja su vec legende sporta. To je kao sto suarez izgleda los pored messia npr.



      2
      1

      1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Odakle ti to da njihovi vozači ne mogu izvuć maksimum iz bolida? Samo što je njihov maksimum daleko od vodećih, ne znači da zaostajuu toliko zbog vozača. Ja sam siguran da Hulk može izvući maksimum iz bolida u kvalifikacijama, i to raditi konzistentnije od većine vozača na gridu. Pa i ovih najboljih (odnosno onih koji sjede u najboljim bolidima).



      3
      2

      1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        ja bas mislim suprotno. dokaz? prosla utrka


        0
        -1

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        vanserijski vozaci se vide iz aviona i svaki ima neku specijalnost kao evo npr Riciardo sa kasnim kocenjem. Vettel kad je prvi u cistom zraku je bezgresan dok je Hamilton vjerovatno najbrzi u jednom krugu a Alonsa krasi proracunatost i zna kako izvuci maximum svaki od njih. Evo npr Max je ogroman talent ali daleko od ikakve borbe za naslov. Vettel Alonso Riciardo i Max su se isticali i u slabijem bolidu. Hulk je dobar ali po meni trenutno nista vise os toga. Nikada bolid ne dovuce do mjesta iznad mogucnosti bolida kao sto je to sada napravio sainz ili P.G za Torro Rosso isl. Hulk je s razlogom tu gdje je jer da je nesto vise od toga vec bi se drugi otimali za njega kao npr sada za Riccija. Njega zele sve top tri ekipe a ti se pitaj zasto ne zele hulka. Slazem se da je bolji od vecine no nije bolji od najboljih niti u istpj ligi a to je sasvim dovoljno da mozda nikada ne dobije priliku u top bolidu. Cesro odveze dobro no uglavnom dovede bolid do mjesta koje je za taj bolid realno . Npr Ricci kraj Ferrarija i Mercedesa pobjedi po vec tko zna koji put. Razloga ima puno. Hulk je mozda 6-7 naj vozac na gridu a vjerujem da ce ga u skoroj buducnosti neki od klinaca poput ocona ili leclerca prepisati.



        3
        2

        1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.