Još jedna kaotična utrka u Bakuu; Hamilton slavio ispred Raikkonena i Pereza!

Izdvojeno / Nemojte propustiti

Crankshaft

Prije 6 godina 6 min 113 komentara

Aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton je u kaotičnoj VN Azerbajdžana u Bakuu stigao do prve pobjede ove sezone te je tako preuzeo vodstvo u poretku vozača! Do drugog mjesta je došao Kimi Raikkonen u Ferrariju, dok je posljednja stepenica pobjedničkog postolja pripala Sergiju Perezu u Force Indiji!

Tijek utrke

Uske ulice Bakua ponovno su uzele svoje žrtve i to već odmah u prvom krugu nakon starta. U seriji kontakata i izguravanja izdvojit ćemo incident Kimija Raikkonena i Estebana Ocona za koje očito nije bilo dovoljno prostora u trećem zavoju te je deblji kraj izvukao Force Indijin vozač koji je odustao iz utrke. Nešto niže u sendviču između Alonsa i Hulkenberga se našao Sergej Sirotkin (prije toga imao manji kontakt s Perezom) koji je također zbog štete na svom Williamsu morao odustati. Na stazu je izašao sigurnosni automobil kako bi redari počistili sve krhotine na stazi, a u boks su otišli Raikkonen (po mekane gume), Alonso zbog štete na oba desna kotača i Sergio Perez. Promjena na vrhu nije bilo, Sebastian Vettel ostao je ispred Mercedesovih vozača Lewisa Hamiltona i Valtterija Bottasa.

U nastavku utrke ponovno je bilo zanimljivo. Dok je Vettel izgradio prednost od tri sekunde ispred aktualnog prvaka Hamiltona, bitke su se vodile između Red Bullovih i Renaultovih vozača. Verstappen i Ricciardo su se borili za četvrtu poziciju, a onda su ih stisnuli Renaultovi vozači Carlos Sainz i Nico Hulkenberg. Španjolac je na stupanj mekšim gumama uspio prestići Red Bullove vozače nakon par pokušaja na startno-ciljnom pravcu, a uskoro se između dva RB14 našao Nico Hulkenberg. Međutim, Nijemac zaista nema sreće na uličnoj stazi u Bakuu. Prošle godine je prednjim krajem očešao zid i morao odustati, dok je ovaj puta izgubio stražnji kraj i udario u zid dok se vozio na šestom mjestu. Bio je to kraj utrke za Renaultovog vozača. Valjda dodati da su se Ricciardo i Verstappen dosta mučili sa svojim baterijama koje su praznile puno brže nego što su oni htjeli. Prije regularnih prvih ulazaka u boks Leclerc je držao odlično sedmo mjesto u Sauberu, a iza njega su bili Kimi Raikkonen, Lance Stroll i Sergio Perez.

Lewis Hamilton je krug prije ulaska u boks napravio pogrešku na kočenju za prvi zavoj te se zaostatak za Vettelom do kraja kruga popeo na osam sekundi, te je Britanac odmah potom u 23. krugu otišao po mekane gume. Na stazu se vratio kao treći iza timskog kolege Valtterija Bottasa. Vodeći čovjek utrke je na promjenu guma otišao tek u 31. krugu te se na stazu također vratio na mekanoj mješavini.

Red Bullovi vozači su se cijelu utrku borili jedan protiv drugoga, a to se dogodilo i u 35. krugu kada je Ricciardo na startno-ciljnom pravcu prestigao svog momčadskog kolegu, a tri kruga kasnije prvi je otišao u boks po ultra mekane gume. Odmah u sljedećem krugu isto je učinio i Verstappen (također ultrasoft) te se začudo na stazu vratio ispred Australca. No, akcije nije nedostajalo i možda prijelomni trenutak utrke nastupio je u sljedećem, 40. krugu kada je Ricciardo još jednom na startno-ciljnoj ravnini napao Verstappena. Daniel je pokušao prvo s vanjske, a zatim s unutarnje strane, ali realne mogućnosti za prolaz nije bilo te se Ricciardo morao vratiti iza svog kolege. Verstappen je tada počeo kočiti za prvi zavoj tako da se sudar jednostavno nije mogao izbjeći. Na stazu je odmah izašao sigurnosni automobil, a Bottas je tako zaradio skoro free pit stop u kojem je prešao na ultrasoft te se na stazu vratio kao vodeći. U boks su po ultra mekane gume otišli i Vettel, Hamilton te Raikkonen, tako da se poredak na tom polju nije mijenjao. Raikkonena su slijedili Perez, Grosjean, Sainz, Leclerc, Stroll i Alonso.

Kada se očekivalo da bi utrka uskoro mogla biti nastavljena, Romain Grosjean je prilikom zagrijavanja guma iza sigurnosnog automobila na ravnom dijelu staze izgubio stražnji kraj svog Haasa i završio u zidu. Ostataka njegovog bolida bilo je mnogo te je sigurnosni automobil produljio svoj boravak na stazi. Sergio Perez je u međuvremenu odradio kaznu od pet sekundi zbog pretjecanja prije prve linije sigurnosnog automobila za vrijeme njegovog prvog posjeta stazi, a nakon toga je uzeo novi set super mekane mješavine te se na stazu vratio kao peti, bez gubitka pozicije.

Sigurnosni automobil je koloni iza sebe ostavio tri kruga utrkivanja, a odmah na kraju startno-ciljnog pravca vidjeli smo još jedan veliki obrat. Sebastian Vettel bio je preambiciozan u svom napadu na Bottasa te je napravio veliki flat spot na svojim prednjim gumama; Nijemac je otišao veoma široko te je pao na četvrtu poziciju. Već u sljedećem krugu je Bottas, vodeći čovjek utrke, prešao preko metalne krhotine na startno-ciljnom pravcu te mu je pukla stražnja desna guma. Utrka je za Finca bila gotova, a vodstvo je preuzeo njegov momčadski kolega Lewis Hamilton, ispred Raikkonena i Vettela. Međutim, potonji je imao velikih problema s oštećenim gumama te ga je u sljedećem krugu na startno-ciljnoj ravnini prestigao Perez, koji je uspio zadržati treću poziciju do kraja utrke.

Iza njih je također bilo veselo kada je sigurnosni automobil otišao u boks; Renaultov Carlos Sainz osvojio je peto mjesto, a odličan rezultat ostvario je Charles Leclerc koji je svoj Sauber doveo do šestog mjesta. Sedmi je bio Fernando Alonso u McLarenu, a bodove su još osvojili Lance Stroll (prvi bodovi ove sezone za Williams), Stoffel Vandoorne i Brendon Hartley.

Vozač Momčad Krugovi Zaostatak
1 Hamilton Mercedes 51 1hr 43:44.291
2 Raikkonen Ferrari 51 + 0:02.460
3 Perez Force India 51 + 0:04.024
4 Vettel Ferrari 51 + 0:05.329
5 Sainz Renault 51 + 0:07.515
6 Leclerc Sauber 51 + 0:09.158
7 Alonso McLaren 51 + 0:10.931
8 Stroll Williams 51 + 0:12.546
9 Vandoorne McLaren 51 + 0:14.152
10 Hartley Toro Rosso 51 + 0:18.030
11 Ericsson Sauber 51 + 0:18.512
12 Gasly Toro Rosso 51 + 0:24.720
13 Magnussen Haas 51 + 0:30.663
Bottas Mercedes 48 Puknuće gume
Grosjean Haas 42 Incident
Verstappen Red Bull 39 Incident
Ricciardo Red Bull 39 Incident
Hulkenberg Renault 10 Incident
Ocon Force India 0 Incident
Sirotkin Williams 0 Incident

Sljedeća utrka vozi se za dva tjedna u Španjolskoj.

[donacija]


Odgovor

113 komentara

  1. gazda15 Prikaži

    Verstapen je dobro udaren u glavu!!!!



    61
    60

    1
  2. Ferrari
    mljac Prikaži

    5 sekundi Pereza???

    Vet je treći???



    1
    -8

    9
  3. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    ja bi volii nieku dobru dusu da mi pojasni sto se dogadalo jer sam radio a gledao sam live times i vidio da je vettel vodio i onda show. pa ako se nekome da unaprijed zahvaljujem.



    3
    3

    0
  4. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Koji kaos. Eto zasto Hulkenberg nikada nece biti u top momcadi. Unistio utrku Alonsu i Sirotkinu i na kraju sebi. Bottas i Ferrari bez srece danas. Hamilton zna kakav je poklon dobio. I na kraju bravo za Pereza, Sainza i Leclerca.



    14
    5

    9
  5. Fernando Alonso 14
    Lukica Prikaži

    Utrka cudo,iako nisam fan uličnih utrka ali Baku stvarno bude zanimljiv!

    P.S. Romain pokazao kolika je kvaliteta od vozača ??



    33
    32

    1
  6. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Ludnica od utrke, prava ludnica.
    Ali ne mogu opisati koliko sam ljut i tužan. Hamilton ovo nije zaslužio, ali eto sreća mu se ukazala. Kako kaže Ricci F1 je ponekad okrutan sport koji ti može isčupati srce. Vettel možda nije trebao ići na sve ili ništa, ali lako je nama to sada komentirati.
    Druga utrka s polea i onda evo…..

    Leclercu svaka čast na 6. mjestu. RB neću ni komentirati.



    10
    9

    1
  7. Ferrari
    blejky Donator Prikaži

    Kakva luda utrka mislim da svi možemo biti zadovoljni kako prvenstvo ide za sada.
    Ako do kraja ovako bude napeto tko god bude prvak bit će zasluženo.
    Red Bullovi No Coment.
    Grozni nevjerojatnu glupost napravio i uskratio nas za još luđu završnicu Iako i ovo je bilo fenomenalno.
    Napokon Williams do bodova ali je Sauber uzeo više.
    Sve u svemu dobra utrka na jednoj mislim da sa sigurnošću možemo reći naj luđoj stari u kalendaru.



    8
    7

    1
  8. Formula1
    f1zd Prikaži

    Ne znam što bih rekao….hoće li se ikada sreća preokrenuti…
    Čestitke Luji na nezasluženoj pobjedi, ali jbga. Bravo Leclerc…



    15
    9

    6
  9. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Prvo da se nasladim ispadanjem ona dva (na oprostu) idiota u RBR. Svaka cast RBR, pravite od sebe ogromne amatere. Sad zasjedajte i lupajte sakom ili glavom od stol i hvala vam sto ste mi shebali vikend, odlicnu utrku Ferrari-ju, poklonili pobjedu Hamiltonu.

    Da, jesam ocajan sam, naravno i subjektivan, jer ovo nisu istine, pisem na nivou adoliscenta, ali ovakve stvari ukakaju sav rad i trud jednoga tima, koji je od starta, pa sve do ovog blesavog incidenta odradio odlicno utrku.

    Cestitke Perezu i Leclerecu na P3 i P6, svaka cast!



    42
    39

    3
  10. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Aaaahh Vettel jebiga. Sviđa mi se što je uopce pokusao. Ludilo od utrke je cini se zajamceno u Bakuu.
    Svaka cast Leclerc i Perez. Kimi dobar recovery nakon glupog poteza Ocona. Bottas isto odlicna utrka, nema sreće očito za Fince. Lewis ni kriv ni dužan, al opet treba neko tu biti za iskoristiti ovakve situacije. Alonso ista stvar. Max je jednostavno uvijek upleten u pizdarije. Grosjean je glavni krivac sto ova utrka nije imala jos bolji kraj.



    28
    27

    1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Kimi je bio očajan, i tako bi i završio da nije bilo SC-a. Dok oko njega Renaulti lete i preskaču Red Bullove, pa čak i Stroll i Leclerc ih pritišću. On lagano krstari stazom. Kasnije mu Red Bullovi nabili prednosti da glatko odrade boks i izađu ispred.



      5
      4

      1
  11. Marlboro
    Alonso65 Prikaži

    Kimi apsolutni vozac dana!
    Katastrofalni pocetak i promjena na soft gume i izvlacenje iz nemoguceg da bi na kraju iskoristio sve ponudeno na pladnju i dosao na drugo mjesto.
    Svaka cast Perezu,odlicna utrka.
    Alonso se dobro izvukao!
    Vettela mi je zao,da nije u tom zavoju isao pretjeci najvjerojatnije bi zavrsio prvi,a Bottas ni kriv ni duzan ostao bez gume kao i Hamilton,ni kriv ni duzan na prvo mjesto.



    18
    11

    7
  12. Formula 1
    tomz Prikaži

    Odlična utrka. Hamilton nezaslužena pobjeda pored Bottasa i Vettela, ali to ti je utkrivanje. Verstappen, kao što sam rekao puno puta do sada, ne može odvesti utrku bez incidenata. I prije samog sudara je bio na rubu par puta i Daniel je popuštao.



    28
    23

    5
  13. F1puls Portal
    gosuasus Prikaži

    Safety car – driver of the day! :mrgreen:



    40
    38

    2
  14. Master_F1 Prikaži

    1. Još jedan dokaz da ulična trka može biti jako dobra i zanimljiva
    2. Nesretni Bottas, sretni Kimi
    3. Ono što je Grozni izveo to bi mogao i ja :) :) :)
    4. Leclerc sa Ferrarijevim motorom napravio odličan posao, a Haas?????
    5. Red Bull – Red Baboons :)
    6. Spori Mclaren ali zato pametne odluke. Čuvali Alonsa do safty car-a pa onda u box. Još bolji potez su izveli za Stoff-a gdje su ga poslali 4 kruga prije kraja u box i tako uzeo 4-5 pozicija i 2 boda.

    Utrka 9/10



    28
    26

    2
  15. Rover
    zjurina Prikaži

    Nebi želio osječati danas što Vettel osječa, ali još manje što se sad kuha u Danijelovoj glavi … brrrr



    13
    11

    2
  16. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Sva sreća da imamo Puls Manager, ja sam zadovoljan.



    5
    5

    0
  17. Mclaren
    wilson Prikaži

    Napeta, zanimljiva utrka. P..darije programirane. Što reći? Mahilton ni kriv ni dužan pobjedio. Bottas sve odradio sjajno i onda naleti na komadić nečega na stazi i ode guma. Koji peh. Gdje je bila FI prije mjesec dana? A sad postolje. Bravo. Vettel? Baku i on nekako ne pašu u utrci. McL opet sretni ko beba sa zvečkom. Valjda će update bolida konačno donijeti napredak. RBR ne bi komentirao. Grosjeana još manje. Šećer na kraju…It is I, Leclerc. Bravo mladiću.



    18
    17

    1
  18. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Lako je sad biti general nakon bitke i govoriti kada je Vettel trebao napasti.. ja mu skidam kapu na hrabrosti, nažalost nije upalilo. Ljut sam jer je Hamilton pobijedio ni kriv ni dužan, nadam se samo da ova dva loša epiloga u posljednje dvije utrke neće potući samopouzdanje Vettelu



    38
    33

    5
  19. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Kog ce Helmut jos danas otpremit na plantazu kakaovca ajmo anketa? Vettel otiso na sve ili nista, ali sta se sad moze. Alonso odlican comeback, Perez, Sainz, Stroll i Leclerc fantazija ?. Baku nam se ispricava za onu dosadu iz 2016 ?. Sad Spanjolska i novi paketi jedva cekam



    23
    13

    10
  20. Rover
    zjurina Prikaži

    Ovakav zaplet i rasplet nebi ni Agatha Christie uspjela napraviti !



    28
    28

    0
  21. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Hamilton nigdje cijelu utrku i onda dobije pobjedu na pladnju, steta za bottasa



    17
    15

    2
  22. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Treba zabraniti promjenu guma dok traje safety car, ovo je prejadno da utrka ovisi o tome hoće li se netko razbiti ili ne.



    43
    27

    16
  23. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Hulkenberg nije materijal za top tim.
    Hamilton sretno spretno do pobjede.
    Svaka cast Kimiju i Perezu na comebacku, Perez lavovski zadnja 2 kruga.
    Leclerc poezija, biti ce nesto od momka ?
    Uglavnom teska drama i delirij.



    9
    2

    7
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Vjerovatno u Renaultu rade budale i idioti.
      Čim su uzeli Hulka u ekipu.
      Griješi i Vettel.
      Hamilton je napravio jedno 4 greške na trci.
      Griješe i junci iz Red Bulla.
      Perezu je ovo 8. podijum, a od toga ih je 7 uzeo uz veliku dozu sreće i u haotičnim/polukišnim trkama, sa puno SCova i/ili sa nekom kontra taktikom u vezi guma i jednim odlaskom manje u box.
      Upravo mu je Vettel svojom greškom (onaj masivni lock kojim je obrusio gume) omogućio da ga onako hladno mlatne na ravnini.
      U normalnoj trci bi se motao negdje na 8-9 mjestu, iza Ocona. :chill:
      Ali, pošto sam ga stavio na manageru u ekipu, ne žalim se.

      Još jednom Well done Baku!
      Najzanimljivije trke zadnjih par godina……

      Čestitke Hamiltonu.
      Kompenzacija za Australiju.
      Da li je zaslužio da vodi u poretku?
      Nije.
      Ali vodi.
      A zašto?
      To prvenstveno treba da se zapitaju u Ferrariju.

      Ali, ako ostane ovaj omjer snaga, smatram (i nadam se), jer će biti puno više normalnijih trka, ipak ovo otići na stranu Ferrarija.
      Duga je sezona. :kokice:



      14
      14

      0
      • Ferrari
        mljac Prikaži

        Ferrari radi greške, ali Max je svojim pi.darijama što direktno što indirektno skinuo Vetu dvadesetak bodova….
        I danas mu je skinuo čistu pobjedu.



        14
        14

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Ne branim sinčinu, ali mislim da je i Ricci bio preoptimističan.
        Obojica su ispala junci, Max, naravno, veći.
        @Vetma je napisao na forumu da je Charlie morao u Belgiji 2016. opaliti Maxu kaznu, zbog onoga sa Raikkonenom.
        Ali, on je mlad i divota ga je gledati. :rofl:
        Čudo nije(su) zayebao(li) nijednog Ferrarija.
        Ustvari, jeste(su), indiraktno. :mrgreen:



        6
        6

        0
      • Sergio Perez
        Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

        U Renaulta ne rade budale i idioti, nego su uzeli ono najbolje sto se nudi na trzistu. Perez ih je odbio i onda logicno da idu po drugu najbolju opciju… Nico Hulkenberg. Renault je dobra ekipa, al u ovoj eri nemaju bolid spreman za najvece uzlete. Imaju vrlo dobru vozacku postavu.
        Sto se tice Pereza. Kako to da uvijek bas taj tip profitira nekim SCovima, kisom, sudarima i svim ostalim. Bas je teski lucker, 8 puta na podiju s 4-5-6-7 bolidom. Te taktike odlaska jrdnom u boks treba znati odraditi, sacuvati gume. Treba znati voziti po kisi i prilagodit se uvjetima. Tip to radi vrhunski.
        Velika steta sto po svemu sudeći nece dobiti priliku u top timu, a po vozackim kvalitetima zasluzuje.



        7
        4

        3
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Eto baš tako, kao što sam i napisao.
        Uz dosta sreće.
        Milion puta sam ponovio.
        Na nekom vikendu (dok su vozili zajedno) Hulk deklasira Pereza, u svim FP, u svim Q, ostavi ga na trci 15-20sec iza sebe.
        Ali na žalost, tu trku završe oba Benza, oba Ferkana i oba Bika, i Hulk završi sedmi (Preez npr. 9). Ali to se ne vidi. kao što se vidi podijum.
        I bilo je više takvih vikenda, dok su bili zajedno. Naravno, bilo je vikenda i gdje je Perez bio bio bolji.
        A nisam baš siguran da su prvo pitali Pereza, pa potom Hulka. A i da jeste bilo tako, to ništa ne govori.



        10
        8

        2
      • avalon Prikaži

        Frantic … interesantno je tvoje izlaganje o hulkenbergu i perezu . “naslanja” se na tumačenja onih koji ne vole neke vozače tj druge favoriziraju . ma šta napravili neomiljeni to je uvik zbog sriće ( nema kod njih nekog znanja , talenta :) :) ) , a omiljeni nam nemaju rezultate zbog peha koji ih prati evo već 9. sezonu ( hulkenberg npr ) , a deklasirali su svoje kolege mada … i u istom bolidu perez je pobjedija hulkenberga 2 Vs 1 ali to je zbog sriće zar ne jer kako pišeš hulkenberg bi bija bolji na FP , u Q i u trci ali valjda su se bodovi čudno zbrajali pa je nico završava iza sergia 2015./16. , a bija bolji 2014. mada su i te sezone u trkama koje su oboje završili imali omjer 7 Vs 7 , u Q 9 Vs 7 za hulkenberga s tim šta je 2 X sergio iako bolji u Q zbog kazni ( austrija +5 i brazil + 7 ) starta iza nice . kad su odustajali te sezone hulkenberg je odustaja sa P 11 u mađarskoj i P 12 u americi , a sergio u MC sa P 10 , kanadi sa P 4 , mađarskoj sa P 8 … znači svaki put u bodovima za razliku od hulkenberga . na kraju je tu sezonu dobija nico sa + 37 no na kraju bi ta razlika bila kudikamo manja da je perez ima SRIĆE i nije odustaja dok je bija u bodovima te 3 trke ;) istina , zna je zaostat za hulkenbergom i 35 s npr u australiji 2014. ali je i hulkenberg za perezom zna zaostat 30 s npr u abu dabiju 2015. samo ili katastrofalnih 78 s u MC 2016. ali … ko će to pamtit , pamti se samo ono šta nam paše :) i tu je perez po srići osvojia 3. misto . interesantno mi je i kako nisi siguran da su u renault prvo zvali perreza , a ne hulkenberga kako je napisa barac00 ali na topicu “pobjednici i gubitnici ” istu stvar tvrdi i forumaš zoka . valjda su on i barac00 u kopi jer ne vole hulkenberga . na kraju tvoj zaključak vizavi renaulta SP i NH “A i da jeste bilo tako, to ništa ne govori.” naravno da prvi poziv renaulta ništa ne govori jer je prvo pozvan sergio no da je prvo pozvan hulkenberg siguran sam da bi ti to bija krunski dokaz koji je od njih dvojice bolji :) :) :) u maleziji 2012. sa SAUBEROM završit 2. tek 2,2 s iza fernanda u ferrariu i 12 + s ispred lewisa u McL je luda srića koju je perez ponovija iste sezone u monzi … 2, sa 4,3 s iza lewisa i 16+ s ispred alonsa u SAUBERU . koji je sergio guzičar , čudo kako već ne vozi za mercedes kako ga srića ide , a nije baš da je neki vozač … tek ponajboljih rezultata/podija ( uz grosjeana koji je svojih 10 podija osvaja u lotusu koji je tada bija bolji od FI , a da o sauberu ne govorimo ) od svih vozača “donjeg doma” … čemu to meksikancu negirat kad rezultati govore za sebe ? a da …. srića :) :)



        1
        0

        1
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Ništa ja ne negiram. Čovjek ima 8 podijuma, Hulk ima rekord po broju odveženih trka bez podija, tako da se Sergio može lagano popišat na Hulka i njegova postignuća. Ali, ništa neće promijeniti moj stav da je između Pereza i Hulkenberga, Božica Fortuna odlučila dodijeliti 100% sreće Meksikancu i ništa Nijemcu.
        Još jednom podvlačim, pamtim par vikenda u kojima je Hulk deklasirao Checa kompletan vikend, ali je na žalost, ispred njega završilo 6 najboljih bolida, tako da mu nije preostalo ništa drugo do časno 7. mjesto.
        Pamtim takođe par vikenda gdje je Checo deklasirao Hulka (ili drugog timskog kolegu) i uz veliku dozu sreće (boxovi, safeti, odustajanja ovih ispred, ili početak kiše baš onda kada to možda Checu odgovara, kockanje sa gumama, jedan ulazak u box manje….), završavao kao treći, (čak i drugi). Ko zna, da nisu “zaprijetili” iz Ferrarija u Maleziji 2012., možda je na svom kontu mogao imati i pobjedu.
        Treća mjesta (podijumi) se pamte, sedma ne. Checo je od 8 podijuma, samo 1 (moje mišljenje) odradio na brzinu i umijeće u većem procentu nego na sreću, u ostalih 7 podijuma je imao puno više sreće nego brzine i umijeća.
        Evo npr. jučerašnji podijum.
        Mali Ocon je bio bolji u kvalifikacijama. Checo je dobro prošao na startu (kao i npr. Kimi), dovukao se do boxa, odradio što je trebao odraditi, imao je besplatan prvi box zbog Safeta, , plus što mu je safet omogućio da bude u grupi, iako je bio tamo negdje na 14-15. mjestu. U startu je pretekao Alonsa i Ericssona, koji su imali velika zaustavljanja. Nakon toga smo imali odustajanje Hulka (da, pogriješio je, možda mu je bio i bolid oštećen nakon gužve u prvom krugu), zatim prelazak Sainza, Vandoorna,…., koji su imali “nezgodan timing” ulaska u box, zatim odustajanje ona dva junca iz Red Bulla, još jedno sabijanje poretka, gratis box, grešku Vettela, koji je obrusio gume i postao laka meta za Checa, te puknuće gume Bottasu. Imao je možda u probijanjima, 2-3 preticanja na onom pravcu od 2km, ali to bi bolidu Force Indie valjda trebalo odgovarati. U normalnoj trci bi završio 8.-9. O toj sreći ja pričam. Dobro, neko će reći, treba i to znati. Slažem se. Čestitke u svakom slučaju (donio mi je bodova na manageru).
        Hulk je pogriješio. Možda je imao oštećenje, ne znam. Možda je diletantska greška. Međutim, kakva ga “sreća prati”, i da se nije jučer zalijepio u zid, imam osjećaj da bi mu nešto crklo ili bi imao kontakt sa npr. Maxom (odnosno Max sa njim), pošto su bili u duelima u početku.
        Zanimljivo je da Checo, kada je vozio možda i najbolji bolid u karijeri (barem bi trebalo da je tako), dakle onaj Mclaren iz 2013., nije ništa posebno uradio.
        Dalje, poziv Renaulta Checu (ako je već bio prvi pozvan) opet ništa ne govori. Bottas je zamijenio Rosberga. Da li to znači da je on bolji od ostalih, koji su bili dostupni u tom momentu?? Šta npr. da je Checo prihvatio poziv Renaulta? Možda bi onda Mercedes zvao Hulkenberga. Čak sam čitao da je bilo glasina da su iz Benza navodno zvali Renault nakon što je Hulk već potpisao za njih, ne bi li otkupili njegov ugovor…. Wolff je rekao da je Bottas bio njihov prvi izbor, ali je to bilo nakon ovog navodnog poziva Renaultu za Hulka. Hulk je tako možda mogao na svome kontu imati 3-4 pobjede i nekih 15-ak podijuma, da je završio u Benzu. Eto, ni tada čovjek nije imao sreće (potpisao za Renault, a nedugo potom Rosberg objavi povlačenje). U Benzu su razmišljali i o Wehrleinu…. Zašto, majku mu, nisu razmišljali o Checu??



        2
        1

        1
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Generalno se slažem @Frantic sa tobom, ali ne valja omaložavati uspjeh i težinu penjanja na podiju, pogotovo kad voziš bolid od kojeg je bar 6 vozača brži od tebe u svakom trenutku.

        Hulk je bio u boljoj situaciji da se popenje na podijum od Pereza, zašto nije, valjda kako autor članka kaže, nije imao sreće.
        Nije imao sreće pa je izgubio zadnji kraj, a Perez je imao sreću zato što je odvezao gotovo savršenu utrku (ne mogu se sjetiti šta je bilo na početku utrke pa je morao u box).
        Ne valja vam ta priča.



        1
        0

        1
      • Sergio Perez
        Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

        Amo reci da smo zakljucili da je Perez dosao do 8 podija uz veliku dozu srece, ali kako bas taj tip ? zasto uvijek kad je neka drama on je taj koji se dovuče do podija ? i to jos 8 puta.
        Grosjean je drugi par cipela on je do svojih podija dosao u top ekip ( da Lotus je te godine bio top ekipa).
        Ostatak grida ne vezano za top timove (RB, Merc, SF) nemaju svi skupa podija koliko ima Perez.
        Perez je taj tip koji strpljivo ceka i vreba priliku i uvijek je prvi u redu za podij.
        Svaku njegovu pogresku se gleda kroz povecalo, a grijese svi.
        Van staze je family guy, osniva razno razne fundacije po meksiku i pomaze ugrozenim. Na stazi lav, da oglusi se na team orderse, bude agresivniji, al to i je bit sporta. Bit je pobjediti, biti bolji od drugoga i pokazati zube. F1 nije balet … i tipovi poput njega bi trebali imati najvecu bazu navijaca.
        Eto Vettel, Alonso,Hamilton su nevinašca … Perez je za te tipove med i mlijeko.


        0
        0

        0
  24. F1puls
    ivanh Prikaži

    Odlična utrka…Verstapenu barem pet trka zabrane…….totalni kr*ten



    27
    26

    1
  25. Mick Schumacher
    Kaiser Prikaži

    Odlična utrka, bravo Leclerc, Perez, Stroll, Alonso. Šteta Bottasa i Grosjeana, super utrka i onda amaterska greška. RedBull bez komentara.



    9
    9

    0
  26. Rover
    zjurina Prikaži

    Kolko utrka dosada Max izrežirao ? Tukac.



    17
    16

    1
  27. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Direktno ili indirektno Vettel uvijek naj… od Maxa.
    Bravo Kimi, Ferrari vodi, biti će bolje. SC ponekad da, ponekad (izgleda češće) uzme.
    Riki-Max ostaje 2:0! Što kaže Helmut? Da li mu je još smiješna Belgija 2016?



    28
    28

    0
  28. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Kakva luda utrka!!! Ludaaa!!! :D Komotno bi se mogao snimiti film o ovoj veličanstvenoj utrci..
    Ham ni kriv ni dužan do prve pobjede u ovoj sezoni.. Seb je pokušao potez koji inače uspijeva samo Ricciju.. da je barem bio strpljiviji, al’ šta je tu je.. barem je došao do cilja za razliku od najvećeg pehista ove utrka – Bottasa.. uz Bottasa, statust pehista definitivno je ponovno opravdao nesretni Hulk koji je zbilja proklet, i to od nekog vudu šabana iz New Orleansa :D .. a nesretan može biti i gospodin Horner koji se uvjerio da za bi za Mad Maxa najbolje bilo da – nema suigrača, kad ga već ne žele poslati psihologu, već ga i dalje smatraju – mladim… što se dogodilo u Kini, ostaje u Kini.. e pa ne.. ta misao ne vrijedi za Kimija koji je ponovno završio na postolju, a realno je, kao i prije dva tjedna, trebao završiti na šestom mjesto.. zato je šesto mjesto najprikladnije za nekoga kao što je Charles Leclerc, buduća zvijezda F1.. prvi bodovi u sezoni, fenomenalna vožnja – naklon do poda.. najgluplji potez utrke definitvno zaslužuje Grosjean koji je drugi u redu za psihologa, odmah nakon Maxa.. :D jedno je sigurno – istog trena Groznog trejdam iz GP momčadi.. a ja budala bio strpljiv do neviđenih granica.. no, zato je strpljiv bio Checo Perez koji je sve do sada na svom kontu imao ravno – nula bodova.. istu nulu je do sada imao i Troll koji već skače iz bolida i trči po paddocku :D
    Ova utrka se treba pokazati svima koji govore da je F1 postala nezanimljiva.. ako i dalje misle da jest, onda zbilja ne postoji ništa što bi ih zadovoljilo… ;)



    26
    23

    3
  29. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Odlična utrka, napeto od početka do kraja.
    Bravo za Leclerca, Pereza i Kimmia.
    Sainz odličan isto, ali mu taktika nije išla na ruku.
    Grosjean i Hulkenberg su solidni vozači ali ništa više, svaki put kad imaju priliku za odličan rezultat sami sebi unište utrku.
    Hulk je istu stvar napravio prošle godine kad se zabio u zid a bio je 5. ili 6. ne sjećam se točno.
    Vettla koštala jedina greška cijeli vikend.
    Hamiltonu upala pobjeda u ruke, mozda mu karma vraća za Australiju.
    Bottas nakon super utrke pehist dana.
    Da sam Ferrari brinuo bi se da usprkos tome što je očito da imaju najbrži auto i da Ham nije baš u nekoj formi svejedno vodi u prvenstvu.
    Kao što je rekao Rosberg na zadnjoj utrci ovi loši Hamovi periodi ne traju dugo i treba ih maksimalno iskoristiti.



    9
    7

    2
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      zar karma vec nije odradila lani svoje? proslu utrku takoder. da su zadnje dvije utrke bile ciste Vettel bi vec imao debelu prednost. znam lako je pricati sto bi bilo kad bi bilo no Ferrari zadnje dvije utrke ima pusing do bola i to uglavnom tudim greskama.



      6
      5

      1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Mislim da je Hulku bila oštećena guma u kontaktu sa Alonsom i Sirotkinom. I kasnije je vjerovatno popustila.



      2
      1

      1
  30. F1puls Portal
    gosuasus Prikaži

    Komentar na F1 clanku: “Verstappen is huge tallent . What a game changer. When you get bored he just crashes to hell out someone and made races unpredictable. Even when he is go out his cars parts ruins the race leader.”

    :D



    48
    48

    0
  31. Lewis Hamilton
    TeamLewis Prikaži

    Strašni su ovi Vettelovi navijači…nitko nije napisao da je nezasluženo pobijedio na VN Australije



    20
    -11

    31
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      To je ja mislim sasvim jasno da je nezasluzeno. Nego hoces li ti izjavit da je Lewis pobijedio nezasluzeno danas?



      20
      12

      8
      • Lewis Hamilton
        TeamLewis Prikaži

        Hamilton je sudjelovao u utrci isto kao i ostalih 19 vozaca to sad što netko ima više, manje sreće kako kad… Ali zašto ne bi bilo zasluženo.. Je li Kimi zaslužio drugo mjesto



        4
        -6

        10
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        Pa kako je onda Vettel nezasluzeno pobijedio po tvojoj logici u Australiji? Nemoj me krivo shvatit, ja smatram da su i Vettel tad te Lewis danas nezasluzeno pobijedili.



        5
        4

        1
      • Lewis Hamilton
        TeamLewis Prikaži

        Pa ja nisam ni izjavila da ja smatram da je Vettel nezasluženo pobijedio već je imao sreće kao što je Lewis imao sreće danas. Nego kako na to gledaju Vettelovi navijači… smiješno mi je kako Vettelovi navijači omalovažavaju Lewisa a kad je takvu situaciju imao Vettel na to se gleda drukčije ili se uopće ne spominje. Ti si eto jedan od razumnih ferrarievih navijača pa si svaka čast realan ali vidiš npr. koliko se njih s tobm ne slaže po dislajkovima koje sam dobila da je Vettel nezasluženo pobijedio



        1
        -4

        5
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        A gdje si o ti vidio da Vettelovi navijači na to gledaju kako si ti umislio? U kojem svijetu? Koliko ja znam svi su se složili da je imao sreće u Australiji.



        4
        2

        2
      • Lewis Hamilton
        TeamLewis Prikaži

        Svi su se složili da je imao sreće ali zato danas Lewis nije imao sreće već je “nezasluženo” pobijedio



        5
        -1

        6
  32. Ferrari
    FerrariMan Prikaži

    Perez pod istragom radi otvaranja DRS-a na nedopustenom mjestu!



    7
    5

    2
  33. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    znaci koliko sam skuzio rbovi su opet indirektno sjebali Ferrari? ili se varam??



    15
    15

    0
  34. Felipe Massa
    Warrior Prikaži

    Ne mogu prežalit Bottasa već 2 utrke zaredom… S današnjih 25 bodova ukljucenje u borbu za naslov, a ovako rad rad i rad do kraja sezone, a onda opet priče kako je loš vozač…



    16
    15

    1
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Slazem se, mislim da je itekako u utrci za naslov, ali samo bodovi to zasad ne pokazuju. Neka on samo nastavi s ovakvim voznjama



      7
      7

      0
      • Felipe Massa
        Warrior Prikaži

        Nije neka matematika, ali bez dva peha sad bi mozda bio i vodeći u poretku… A sad sa 30 bodova zaostatka ako i dođe u situaciju borbe sa Hamiltonom, čekaju ga spremne naredbe da ga propusti ili lošija strategija ako budu razdvajali…



        8
        8

        0
  35. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Kakva utrka još sam pod dojmom. Bottasa mi je žao stvarno je bio dobar danas, Max mora nać način da zahebe Ferrari više stvarno nemam pojma što bi rekao. Drago mi je za Leclerca da je ostvario bodove i eto nam Hamiltona u vodstvu sasvim tiho je sakupljao bodove, jedva čekam Španjolsku jer ova sezona ima fantastične utrke.



    7
    6

    1
  36. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    I opet Max za…e Ferrari i Seba…

    Taj decko je totalni idiot sta sve radi na stazi… Ricci je u nekoliko navrata bjezao po stazi od njega da ga izbjegne…

    Seb na kraju je sam krivac za 4.mjesto.. Imao je sigurno 2. i da je bio strpljiv mozda bi dosao u situaciju da napadne Bottasa…

    Ovako ni kriv ni duzan Ham pobijedi…



    18
    16

    2
  37. Daniel Ricciardo 3
    Rikardo Prikaži

    Ajmo ljudi primamo kvote za maxa da ce imati udes u spaniji!



    11
    10

    1
  38. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Jel ima netko link da pogledam snimak utrke?



    2
    2

    0
  39. Ferrari
    07drogo Donator Prikaži

    E kad sam ja rekao prosle godine da Ferrari izbaci Kimia i stavi Leclerca svi su se cudili. Ok Kimi ove sezone skuplja bodove ali to je sve, nista nije pokazao kad je bilo bizi ili ne biti. Sa istim bolidom Leclerc bi isto ubirao bodove doduse sigurno nesto manje od njega u prvoj sezoni zbog iskustva ali je cista petica za ulaganje u buducnost. Tako bi Ferrari imao jasnu prvu violinu Vettela (nije jjasna jedino jos onima sta misle da je Kimi onaj Kimi od prije 10 i vise god.) i drugog vozaca koji radi sta drugi vozac i treba te ujedno brusi skill set za buduci pehar u ruci. E trka je bila strava… malo peha za Ferrari ali ne izgleda ni malo lose za dalje! Uzbudjenje se vratilo u F1!



    4
    -7

    11
    • Master_F1 Prikaži

      Kimi i treba samo da skuplja bodove, Vettela imaju za pobjede i naslov. Barichello nije bio u Ferrariju da uzima titule, već da skuplja bodove i da se osigura konstruktorski naslov. Ne mogu dva pijetla biti u jednom kokošinjcu. Senna-Prost, Alonso-Hamilton, Rikardo-Max….. sve se završi na najgori način.



      8
      6

      2
      • Ferrari
        07drogo Donator Prikaži

        Pa sta ti mislis da bi Leclerc bio odmah konkurentan Vettelu? Taman dok ovaj u dve tri sezone stasa Vettel bi ili ostao skupljat trofeje ako ga posluzi Ferrari a Leclerc bi preuzeo ako bi bio dostojan. Ako ne dostigne tu razinu nikom nista u jednom i u drugom slucaju dobitna kombinacija za Ferrari. Za male pare kaparirali asa i Vettela drzati mirnim i na tronu



        3
        2

        1
      • Master_F1 Prikaži

        @ 07drogo
        Otkud ti znaš ili bilo ko drugi da bi Leclercu trebalo 2-3 sezone? Je li Hamiltonu trebalo 2-3 sezone kada je vozio sa Alonsom, jeli Maxu trebalo 2-3 sezone da bi dobro vozio i borio se sa Richardom. Ako Leclerc nađe dobrog sponzora za godinu ili dvije postaje No1 u jednoj od boljih ekipa, do tada samo treba da nastavi da dobro vozi. Moje lično mišljenje je da ga vidim sledeće sezone u Haasu.



        2
        -1

        3
      • Ferrari
        07drogo Donator Prikaži

        Hamilton je pravi primjer ali Max? Pa usporedi njegove sezone protiv Riccia pa vidi di je… prosuo je bodova zbog svojih gluposti hrpu… dzaba talent ako ga ne znas koristit. Osim Hamiltona nitko nije tako brzo bio konkurentan u prvoj f1 sezoni …mozda neto u povijesti i je ali ne u novijoj



        7
        6

        1
      • Ferrari
        07drogo Donator Prikaži

        Koliko ja znam Ferrari ima politiku da uvijek uzima vozace koji su vec prosli par sezona… gotovo nikad nisu uzeli nekoga tako mladog. Po meni a i mnogim mozda bi trebali jednom bacit kocku, mozda im i upali. U svakom slucaju su na dobitku. Ja ipak mislim da ako Kimi ima volju i pokaze solidnu sezonu neka ostane jos sezonu dve i onda uzmu malog dok se iskali ako im ne uleti neki kapitalac. Mislim da je on bolji za njih od ove kombinacije sta se spominje da Ricci prelazi kod njih. A sta onda sa Vettel/Ricci po tebi? Mogu mogu pjetlovi u isti kos ako imaju pravo vodstvo



        1
        1

        0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Niko osim Hamiltona i nije odmah sjeo u najbolji bolid. I na kraju je ipak svojim greškama izgubio titulu…
        Vettel je odmah počeo razvaljivati na treninzima u BMW Sauberu, onda kada je dobio prvu priliku u utrci, završio je u bodovima. A BMW Sauber nije bio najbolji bolid. Onda pobijedi u Toro Rossu… Tako da Vettel je odmah u startu pokazao koliko je dobar, iako nije vozio najbolje bolide.



        4
        1

        3
  40. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Ova staza je čudo. Ne bih je mijenjao ni za jednu drugu. Neću više da čujem da se neko žali na nju. Jes gradska, ali za razliku od Monaka, uvijek ima borbe čitavu utrku.
    Na startu je bilo ljepota gledati kako Renaultovi preskaču Red Bullove. Hulk se tu pokazao puno bolji. Puno se lakše riješio oba Red Bulla nego Sainz. Šteta zbog onoga što mu se deilo. Mislim da mu je guma bila oštećenae u onom incidentu sa Sirotkinom i Alonsom. I vjerovatno je popustila u onom trenutku prije nego je imao kontakt sa zidom.
    Loš izbor guma Pirellija za ovu stazu. Koliko so one SS trajale, i još sa 40+ krugova brže od softa. Sa softom bi vjerovatno mogli voziti do sutra.
    Onaj Ocon glup ko točak. I opet nije on kriv Ne znam kako je sviju kupio sa onim dječačkim osmjehom. Ali lik je baš onaj podmukli seronja.
    Ne vidim šta je Verstappen uradio pogrešno, a da već nismo vidjeli od njega. Ako je do sada taj njegov potez bio legalan, ne vidim zašto nebi bio i sada. A izgleda da i suci tako misle. Ne znam gdje je Ricciardo mislio proći. Pogotovo protiv Verstappena…
    Vettel pogriješio za pobjedu, i ta ga je greška koštala puno. Hamilton je isto griješio, ali ga greške nisu koštale ništa, kako je ispalo na kraju…
    Treba se reći da je i Ferrari opet pogriješio sa taktikom. Hamilton je otišao zato što je uništio gume. Ne znam zašto onda nisu nastavili pratiti Bottasa šta radi. Pogotovo jer se vidjelo da je taj SS još uvijek bio brži od softa. A i Vettel je imao više nego dovoljno prednosti. Još su imali i Kimija na softu. U šta su gledali? trebali su znati da soft ne funkcioniše.
    Što se tiče kvalifikacija, ne znam zašto svi govore kako je Kimi trebao uzeti pole. I on i Vettel su napravili greške u drugom izlasku. Jedina je razlika bila što je Vettel pogriješio na početku kruga, a Kimi na kraju. Zato je Kimi i imao brža prva dva sektora…
    Svaka čast Leclercu i Strollu. Dobar napredak za Sauber i Williams.

    E zaboravio sam Haas. Sami sebe uništavaju. I u kvalama i u utrci. Grosjean bi trebao dati tkaz i baviti se nečim drugim. Dok imamo Ricciarda koji je odličan na kočenju, imamo Grosjeana koji je totalna suprotnost.



    13
    13

    0
  41. Niki Lauda
    SILVER BULL Prikaži

    jel moze netko staviti link od snimke utrke? Hvala!


    0
    0

    0
  42. Jenson Button
    Foxi_HR Prikaži

    Seb si je sam kriv za proliveno mlijeko i kriviti bilo koga drugoga zbog razloga što je “startao u utrku” je besmisleno, makar se on zvao i Max.
    Kad smo kod Maxa, nakon ovog danas prevršio je svaku mjeru korektnog i kolegijalnog ponašanja. Nažalost, sirovi talent ne ide ruku pod ruku sa šupljinom u glavi koju nedvojbeno ima. Nesportsko i bahato ponašanje koje sam isprva pridodavao mladosti i životnoj nezrelosti nemaju veze sa evidentnim nepoštovanjem osnovnih pravila sporta i ugrožavanjem sigurnosti drugih vozača oko sebe. Klinac ima smrtnu želju i da je kojim slučajem vozio u vrijeme većih frajera danas bi dobio po njonji tamo odmah na stazi. Grozni iz ranijih dana je mica-maca za ovog sivonju.
    Koliko god uzbudljivo to sve bilo danas je jedno 6 vozača omastilo brk bodovima ni krivo ni dužno, što je fora, ali nikako pokazatelj trenda. Šteta za Botta i Hulka, ali drago mi zbog Kimija. Prvenstvo je zanimljivo i još budemo se toga puno nagledali.
    Predlažem da se uvede voting za “pušionicara dana”. Danas je konkurencija bila nevjerojatna, ali uvjerljivo je najveći bio Grozni. Vozac dana iako nije završio po mojem osobnom sudu bio je Bottas, iako svaka čast mladom Leclercu.
    E sad Španjolska i taj dugo najavljivani update SVEGA kod McLa. Pa da vidimo…



    6
    5

    1
    • Jenson Button
      Foxi_HR Prikaži

      Da sam sebi repliciram sa nečime sto sam gotovo zaboravio… nisam još doživio da je netko dovukao F1 auto do boksa na samo 2 kotača kao Alonso. Vrhunski! Drago mi je da mu se isplatilo na kraju.



      7
      6

      1
  43. Ferrari
    Markozaja Prikaži

    Nisam citao komentare..nezz sta ste pisali..danas mi je bila radna nedjelja al trku sam uspio pogledat :D znaci ovak..ferrari ima najbolji bolid ove godine to je sad ocito..u cistoj trci prvi stint vettel je imo cistih 4 sec pred hamiltonom..ferrari i mecka zamjenili uloge..naslov ide u italiju..trka fantasticna..uzitak za gledat..puno drame :D sezona kakvu sam sanjao..uzivaj te ljudi..2 top momcadi i ludi dvojac iz red bulla..strasno :D



    4
    2

    2
  44. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Opet kaos, sta uopce rec a da nije komentar od pola stranice.. Ali dok god Ferrari pokusava pobjedit samo Hama, dobit ce *****



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.