Mercedes: S gumama se muče i Red Bull i Ferrari

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 16 komentara

Mercedesov glavni strateg James Vowles kaže da njegova ekipa nije jedina koja se muči s Pirellijevim gumama u svim uvjetima.

Srebrne Strijele su još uvijek ove sezone bez pobjede, a možda ih još više od toga zabrinjava činjenica da ih je Ferrari uvjerljivo pobijedio u kvalifikacijama u Kini. Vowles kaže da je bilo trenutaka kad je Mercedesov W09 bio dobar na stazi, ali konzistentnost kroz različite vrste guma i u različitim vremenskim uvjetima im je radila velike probleme.

“Mislim da ove godine gume imaju značajan utjecaj. Ali, više od toga, imate tri različite ekipe (Mercedes, Ferrari i Red Bull) koje ovisno o tome na kojim su gumama – imaju različite performanse u odnosu na konkurenciju.”

“To stvara drukčije bolide s različitim nivoima performansi ovisno o tome koja je temperatura staze, kakvi su uvjeti i koje su gume na bolidu.”

“Ovo što vidite je pomak u odnosu na uvjete okoline. Ovisno o tome je li ima vjetra, je li vruće ili hladno – performanse mogu varirati i do jedne sekunde zbog tih vanjskih uvjeta.”

Istaknuo je još jednom da to nisu problemi koji su isključivi za Mercedes.

“U Melbourneu smo mogli postići optimalnu radnu temperaturu guma. U Q3 je Lewis postavio izuzetno dobro vrijeme.”

“Ako pogledamo što se dogodilo u Bahreinu – medium guma je jako dobro funkcionirala, a i degradacija supersofta također nije bila loša.”

“Nadalje, u Kini smo imali vrijeme u Q23 koje bi nas na softu dovelo do petog mjesta u posljednjoj rundi. Tu imate dokaz da su gume funkcionirale.”

“Za Ferrari je obrnuto. U Australiji nisu uspjeli zagrijati gume, u Bahreinu su na supersoftu bili izvan intervala dobrih temperatura i previše su degradirale, a na mediumu su bili malo sporiji od nas.”

Ovo dolazi nakon potvrde da će Pirelli promijeniti gume za tri utrke ove sezone, a čini se da je sve to izazvao zahtjev Mercedesa. Naravno, ta priča naknadno je promijenjena pa je Pirelli izjavio kako je promjena guma pitanje sigurnosti.

Ostaje za vidjeti kako će kojoj ekipi odgovarati te nove gume koje su spremne za Barcelonu, Paul Ricard i Silverstone.


Odgovor

16 komentara

  1. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Bas jadno, pa ako imaue us, ss i s uzmite najvise ss i bicete ok a pustite druge da imaju pravo izbora. Zasto ferari nije kukao kad je mercedes prosle godine imao vise ulja posto su uveli novi motor na vn belgije?



    16
    10

    6
    • Pirelli Hard
      Monty Prikaži

      Nije Ferrari kukao već se žalio i to s pravom ali je FIA ispatentirala datum po kojem je ispalo da samo Mercedes ima pravo na potrošnju od 1,2L/100km a Ferrari 0,9. Pošteno skroz :facepalm:



      8
      7

      1
      • Kimi Raikkonen
        zoka Prikaži

        Pa i ovdje je odluka koje se gume koriste bila odavno poznata. Lo im je kriv sto njihov bolid troši vise gume od ferarija, po meni je ovo nepravedno oduzimanje prednosti. Imas za speten ili 2 tvrdje pa koristi te.



        9
        8

        1
  2. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Jedino ako kažu da je pitanje sigurnosti onda smiju mijenjati u toku sezone. To je kvaka. FIA se očito složila da je to pitanje sigurnosti, pa ćemo imati nove gume….



    2
    2

    0
  3. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Mene zanima gore na naslovnoj slici, koja je ovo plava guma izmedju harda i mediuma? Ide prvo, rain, intermedium, hard, i onda?


    0
    0

    0
  4. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Bice zanimljivo ako Mercedes razvali na spomenutim stazama … Ali kao i u svemu, svako vodu na svoj mlin tjera..



    8
    8

    0
  5. Nando
    Lux14 Prikaži

    Samo da se ne ponovi 2013. Srećom se odnosi na “samo” 3 utrke pa neće potpuno okrenut sezonu kao što je bilo s Red Bullom 2013. al opet, ono… :-|



    11
    11

    0
  6. Sebastian Vettel
    sf16-h Prikaži

    Kad smo već kod guma… testovi za kišne gume:
    https://mobile.twitter.com/Gianludale27/status/987251016641994752/photo/1
    Sjećate se kome pripada broj 26? ?

    #torpedo ☺️



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.