Napeta situacija u Williamsu: Dio inženjera želi Kubicu na prvom treningu u Kini

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 23 komentara

Protivno većini očekivanja prije ove sezone – poziciju backmarkera sve čvršće zauzima ekipa Williamsa koja unatoč Mercedesovoj pogonskoj jedinici s novim bolidom ne može napraviti apsolutno ništa.

Novac nije problem, na bolidu nisu otkrili nikakve fundamentalne probleme, pogonska jedinica također nije problem – ali ne samo da je napredak izostao, već su Williamsovi vozači uvjerljivo sporiji čak i od prošle godine, unatoč mekšim Pirellijevim gumama koje su im ove sezone na raspolaganj.

Pod sve oštrije kritike nailazi Paddy Lowe, njihov novi tehnički direktor koji je došao iz Mercedesa, a vozači su također vrlo jasni kad novinarima objašnjavaju koliko je bolid loš.

Sad do javnosti dolaze glasine da je Paddy Lowe otišao natrag u Grove kako bi analizirao što se točno događa, a nakon toga se očekuje da će se priključiti ekipi u Šangaju ovog vikenda. Dio inženjera navodno traži da Robert Kubica dobije mjesto na prvom treningu u Kini kako bi vidjeli kolika je stvarna vrijednost bolida, ali ovakav potez možda bi destabilizirao njihova dva regularna vozača.

Lawrence Stroll, sponzor ekipe i otac njihovog vozača, je bio uvjeren da će dolazak Lowea donijeti napredak ekipe, ali sad i on sumnja u tehnički odsjek Williamsa. Nadogradnje dolaze, ali izgleda kao da ili ne funkcioniraju ili momčad jednostavno ne zna u kojem smjeru treba s njima ići.


Odgovor

23 komentara

  1. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ja bi stavio Kubicu. Ako bude sekundu brzi od drugog frajera onda ti je sve jasno – zovi Werleina i Kubicu ostavi u autu cijeli vikend.



    26
    26

    0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Jednostavno….. ali para vrti i ugovori su potpisani…..

      Kako god – da li se ugovori mogu raskinuti ili ne mogu, klauzula lijeva ili desna…. bilo što za raskinuti ugovore, jer….. bilo bi lijepo vidjeti Kubicu, a bome i Wehrleina…. tamo gdje im je mjesto….. u bolidu Williamsa…. na utrkama.

      Ovo sada je vrtić i ludnica zajedno….. Sirotkin i Stroll…..



      16
      16

      0
  2. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    To bi in bio prvi pametni potez. Treba vozac koji je brz a koji zna i nac balans a ova dva samo sidnu i vozu i nisu specijalno brzi uz to a ocekuju rezultate



    8
    5

    3
  3. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Možda je Kubica zaključao potencijal bolida? Odlično odigrano ako ispadne tako ?



    8
    6

    2
  4. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    Wiliams je u potpuno nezavidnoj situaciji. Strola i Sirotkina (tu na komentarima) ne smatramo brzim vozačima a i pitanje je koliko može dati Kubica poslije te nesreće i dugotrajnog oporavka. Jednostavno, nemaju relevantni pokazatalj da li je greška u bolidu i/ili vozačima.



    6
    1

    5
  5. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Mišljenja sam da je Williams trebao uzeti Massu i Kubicu koji bi sigurno doveli Williams na razinu Force Indije. Ovako su sav teret stavili na vrlo mladog vozača koji ima svega 20 godina dok su za drugog vozača odabrali vozača koji nije imao ni jednu utrku a o iskustvu bolje da ni ne pričam, sve s ciljem što veće financijske podrške.
    Kubici bi zaželio brz pronalazk nove momčadi i potencijalnog vozačkog mjesta dok se u Williamsu snalaze kako znaju i umiju. I onda se pojedina ekipa čudi što Martini ne želi produžiti ugovor. Za koga? Postavu koja ima u prosjeku 21 godinu i koja je vrlo neatraktivna u jednu ruku znajući da su tu uglavnom zbog velike financijske podrške i bez nekih zamjetnih rezultata u nižim serijama. Momčadi koja svake godine (od 2014) sve pada i koja je dotakla u Bahreinu mogli bi reći dno grida.



    20
    18

    2
    • Kimi Raikkonen
      zoka Prikaži

      Strol je uzeo F3, isto je uradio i Botas pa je prešao u isti taj Wilijams. Razlika je što su imali i Masu koji je donosio bodove dok se Botas “učio”.



      5
      5

      0
  6. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Napokon im je došlo iz petadu u vugla.



    11
    11

    0
  7. Alfa Romeo
    Alfa707 Prikaži

    Ili ovce ili novce???



    8
    8

    0
  8. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Čudna situacija:
    1. motor je bolji od prošle godine sigurno
    2. bolid nema očiglednih grešaka tj. barem je isti ko lani
    3. Stroll bi trebao biti bar malo bolji nego što je bio lani

    Nakon svega bolid sporiji nego prošle godine? Što je razlog? Mislim da je odgovor jednostavan nema Masse da daje feedback i namijesti setup bolida, drugog razloga nema jer je to jedina variabla koja se promijenila. Neka stave Kubicu jedan weekend pa će vidjet razliku.



    25
    22

    3
  9. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Tako je to kad lova ne kupuje iskustvo.



    4
    0

    4
  10. Williams
    Webmaster Donator Prikaži

    Williamsov hod po mukama je tek počeo,nakon 21 godine od zadnjeg naslova su uspjeli pasti na dno,momčadi koje su lani ostavljali iza sebe (Sauber,Torro Rosso,Haas),sad njih ostavljaju bez imalo muka i problema. Već na testiranjima se moglo primijetiti da nešto nije u redu,rezultati su bili više nego loši,a teško da bi i Kubica svojim mogućim sjedanjem u bolid nešto napravio,vidljivo je da je bolid loš,a u kojem pogledu,to ni oni sami još nisu sigurni.

    Ako im se ove muke nastave,a sve su šanse da budu,za njih bi bilo najbolje da nakon ljetne pauze jednostavno odustanu od svega,jer uzalud troše i novac i gume a i gorivo,nije ni isključeno da će ih sponzori pomalo napuštati,Martini je to najavio na kraju sezone,a drugi bi mogli i puno ranije.



    2
    1

    1
  11. avalon Prikaži

    imam osjećaj da neki vide samo ono šta žele vidit , a za ostale topice su slijepi jer kako objasnit komentare na ovaj topic u kojima se spominje kubicu koji bi navodno treba šta ? zanemaruje se topic “Kubica: Bolid jednostavno nije dovoljno dobar” objavljen prije 2 dana di je robert izjavija ““Bolid jednostavno nije dovoljno dobar”, izjavio je Poljak za austrijsku televiziju ORF. “Već smo u Barceloni uvidjeli da imamo poteškoća. Iako je Lance u Australiji odradio dobar posao, nismo uspjeli napraviti korak naprijed. Srećom znamo na što se trebamo usredotičiti kako bi rješili ove poteškoće.”. tek 6 komentara od kojih je tek jedan ( Ibarac00) konkretno “vezan” uz temu uz napomenu da pojedinci ( ma ne pojedinci … ima
    ih više ) …”stalno upiru prstom u Sirotkina i Strolla kao glavne krivce za trenutno stanje momcadi” . niko da replicira Ibarac00 jer tom replikom bi jednostavno indiraktno ispalo da kubica laže o konkuretnosti bolida . ili bi možda ispalo da pljuvani stroll bez obzira na mladost nije govorija gluposti kad se kritički osvrnija na konkurentnost bolida posli australije , a šta je od gomile forumaša dočekano “na nož” … eto sad i od mnogih hvaljeni kubica ( naročito je oduševljeno bija prihvaćen komentar “Dajte Kubici jednu utrku pa cete vidjet sta se moze s bolidom.
    Ako ne valja ni tad, zajebali ste bolid, ako valja zajebali ste se s vozacima ” Multi 21 85 Vs 4 +/- samo Multi 21 nije napisa šta ako ni kubica ne bi odvozija dobro vrime = loš bolid … šta bi onda ? izvinija se momčićima ili …. ) kaže ” “Već smo u Barceloni uvidjeli da imamo poteškoća.” tj na predsezonskim testiranjima šta se podudara sa izjavom lowea 14. 03.( 11 dana prije početka prvenstva ) ” “Bolid je trenutno ograničen u nekim područjima, to su ulasci u zavoj i stabilnost,” objašnjava Lowe. “To je često problem s bolidima, ali je posebno izraženo na ovom na kojem trenutno radimo.” , a šta se opet podudara sa kritikama strolla posli bahreina “Mnoge stvari ne rade kako treba. Balansa nema, grip nije dovoljno visok i potrebno nam je više brzine – znači moramo se poboljšati u svim područjima. ” mada … možda je tata stroll podplatija lowa i kubicu da lažu kako je bolid loš da opravda sina papka , a bolid je zapravo odličan , brz , stabilan sa “gomilom” gripa . čak mislim da je stari stroll više platija kubici jer kako drugačije protumačit riječi poljaka posli australije “Iako je Lance u Australiji odradio dobar posao, nismo uspjeli napraviti korak naprijed” . ili je u australiji iako loše zapravo bilo dobro u komparaciji sa predsezonskim testiranjima ili je tata stroll “kupija” roberta …. ili je bolid stvarno za kur kako su tvrdili lowe , lance , a sad konačno i kubica . i još malo lowea posli bahreina ““Ovo nisu mjesta s kojih želimo startati utrku, ali nismo bili dovoljno brzi zbog mnogih razloga. Neke razumijemo, a neke ne. Čeka nas puno posla i teška utrka s lošim startnim pozicijama, ali kao i uvijek, dat ćemo sve od sebe kao momčad i vidjet ćemo što možemo ostvariti u utrci.”



    3
    -2

    5
    • Adrian Newey
      zgrobnika Donator Prikaži

      Ne kažem da Stroll nema nekakvog sitnog potenciala, o Sirotkinu neznam ništa, ali obojica mi djeluju zeleno, to nije zbog godina ni zbog para nego je jednostano tako. Kad ih uporedim s Oconom i Gaslyem potpuno padaju u drugu ligu. Zamjena ne mora bit Kubica, može biti bilo koji iskusniji vozač npr. Paul di Resta on se dosta dobro snašao kad je mikrofon zamijenio volanom na velikoj nagradi Mađarske. Samo da dobiju referencu, jer se do sad u F1 nikad nije čulo da aktualni vozači pitaju savjete rezervnog.



      5
      5

      0
      • Michael Schumacher
        VRSV546 Prikaži

        U pravu si smatram da su oni krivci jer zele sist i vozit… Niko nevidi iza stonse desava kad je lani prije trke neznan koje vettel do ponoci jedan ujutro stajao radio na bolidu da dobije desetinku ako i tolko ovi to nerade bolid mozda je los ali ova dva sigurno nepomazu kolko bi to napravili drugi



        4
        1

        3
      • avalon Prikaži

        zgrobnika … sa ovakovim bolidom di se svi od paddya , kubice preko strolla do sirotkina slažu da je bolid loš smišno je govorit o bilo kakovom potencijalu bija on sitan ili krupan . kad ih usporediš sa oconom . gaslyem … dobra uporedba jer npr ocon u manoru sa mercedesovim motorom ( isto ka williams ) je napravija ništa . motor nije moga kompenzirat nedostatke šasije , a takve nedostatke ima i ovogodišnji williams . jer ako je bolid ograničen u ulascima u zavoje , stabilnost je loša kako kaže paddy , a o tome je govorija i “zeleni” stroll ( uprkos “zelenilu” je to shvatija … čudno a ? ) kakve rezultate bi postiga bilo koji vozač ? seb se žalija posli australije kako zbog promjene balansa između stintova bolid ne reagira kako on želi i proklizava na mistima di seb ne želi da bolid klizi . seb je u 13. sezoni /199 trka ( australija ) 4 X prvak pa ga to smeta , a zamisli da vozi nešto nestabilno šta loše “ulazi” u zavoje ka williams . gasly … ko je na njega obraća pažnju do ovog plasmana u bahreinu ? niko ili rijetki , puno više pažnje poklonjeno je leclercu , mladoj nadi , zvijezdi u usponu kojega je trenutno “nadigra” omalovažavani ericsson ( šta pošteno i skromno priznaje i sam pierre ) gasly je npr u Q australije za hartleyem zaosta 0,76 s pa zašto ga spominjat ALI kad “ubode” 4. misto u bahreinu onda .. ostavlja utisak bolji od strolla i sirotkina zar ne ? btw , po “iskustvu” gasly je čak trku “iskusniji” od hartleya ( 7 Vs 6 ) pa niko nije spominja tih 0,76 s zaostatka no kad bi preiskusni massa ostavija strolla 0,8 s kanađanina su na portalu ismijavali . kad gasly osvoji 4. misto to je odlična vožnja , a kad stroll osvoji 3. onda je to srića . čudnim metrima se to miri . a šta se tiče di reste … on se posli 3 sezone “pauze” ne dobro snaša u mađarskoj kako pišeš nego očajno .. u Q je omalovažavani stroll odvozija 0,76 s brže od škota iako je i sam odvozija tek za P 17 . ovo o referenci i aktuelnim vozačima koji pitaju za savjet rezervnog mi nije jasno jer iz članka mi se čini da bi dio inžinjera pita kubicu ponešto o bolidu ako bude vozija prvi trening. izgleda da su nesigurni u sebe i paddya i ka da ne znaju šta bi trebalo napravit . interesantno da je već 2016. williams pokaza pad ( bottas 85 , a 2015. 136 , massa 53 , a 2015. 121 bod ) koji se nastavija kroz 2017. da bi sad bar trenutno ( iako paddy nije baš optimista sudeći po izjavama ) bija na tragu katastrofalne 2013. kad su bottas i maldonado osvojili tek 5 bodova , a u kostruktorskom su tek marussia i caterham bili lošiji od njih . e da … ako ti stroll i sirotkin tek tako ( jer ne vidiš neki razlog ako sam dobro shvatja ) djeluju zeleno u odnosu na npr ocona pa pogledaj trenutne rezultate FI/pereza/ocona … tek jedan bod iako nisu zeleni , naročito perez . lani su posli 2 trke imali 10 bodova . možda su i u FI nešto za*rali , manje nego u williamsu ali ….. šta se tiče opaske VRSV546 ( da ne pišem 2 komentara :) ) kako stroll i sirotkin žele sist i vozit , a ne pomažu koliko bi to napravili drugi hm … ko zna koliko pojedinci znaju i mogu pomoć ( nisu svi ka nekad MS ) , a da se vrte bez veze po boksu samo da bi pokazali želju … bolje da odspavaju ( svi oni bez iskustva , dovoljno znanja ) da budu svježiji za trku ;)



        1
        0

        1
  12. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Nije pitanje da li bi Kubica nešto napravio. Stavite u bolid na jedan vikend nekoga s iskustvom, da posluži kao referenca u odnosu na trenutne vozače.

    Ne znam sjećate li se kad je Massa dobio feder u glavu pa je Kimi dobijao razne rezervne/development vozače kao partnere u bolidu. Oni su redovito u tom traktoru bili 2 sekunde sporiji od njega, pa čak i Fisichela koji je cijelo vrijeme vozio samo drugi bolid.

    Dakle, ako staviš padobranca u bolid za jedan vikend i rezultat bude usporediv s trenutnim vozačima onda su trenutni vozači trube. Onda znaš da je i u njima komad problema. Jer ova Williamsova situacija nije da su izgubili desetinku dvije pa ne znaju gdje, oni su izgubili sekundu dvije u odnosu na prošlu godinu.



    4
    4

    0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Da.

      Ali. to neće napraviti, jer postoji mogućnost da u tom slučaju diskredetiraju službene vozače Williamsa.

      Uglavnom…. Williams ekipa i dalje u živom blatu….. tone…..

      Neće se ponoviti 1994. Tada su skužili u tehničkom odjelu Williamsa da FW 16 ne valja…. pa su do VN Njemačke složili FW16B…. s kojim je Damon Hill propustio osvojiti F1 prvenstvo. 1994.

      Sada će Williams….. potonuti….. još niže. Dogođa se….. neželjen, nemoguć događaj.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.