Sebastian Vettel pobjednik VN Australije!

Izdvojeno

David Vidović

Prije 6 godina 4 min 157 komentara

Sebastian Vettel je pobjednik prve utrke u 2018. nakon 30 krugova duge direktne borbe s Hamiltonom i strategije koja ga je dovela do vodstva zbog virtualnog sigurnosnog automobila na stazi. Kimi Raikkonen osvojio je treće mjesto ispred domaćeg Daniela Ricciarda.

Prema novom pravilniku utrka je počela 10 minuta kasnije nego ranijih godina i Hamilton je zadržao vodstvo kroz prve zavoje nove sezone, mada je bio pod pritiskom Raikkonena u trećem zavoju. Najveće iznenađenje starta je bio Kevin Magnussen koji je iskoristio Verstappenovo neuspiješno napadanje Ferrarija i došao od četvrte pozicije na kojoj je ubrzo počeo smetati Verstappenu koji se borio s pregrijavanjem pneumatika. Valtteri Bottas nije napredovao niti jedno mjesto te je ostao na 15. poziciji.

Već u šestom krugu smo imali prva odustajanja sezone, Sirotkin se zaustavio pored staze u trećem sektoru i nije se uspio vratiti na stazu, a u istom krugu Ericsson je parkriao svoj Sauber ispred garaže.

U desetom krugu Verstappen je još malo zakomplicirao svoju utrku i izvrtio se u prvom zavoju slično kao Bottas jučer u kvalifikacijama, ali je Max uspio ostati daleko od ograda. Nizozemac je u tom trenutku pao na osmu poziciju s pregrijanim gumama.

Dok se u vrhu vodila utrka mački i miša Gasly je u 16. krugu prijavio problem s mjenjačem i završio svoju utrku.

U 18. krugu Ferrari je pokušao izvesti undercut s Raikkonenom koji je pozvan na uranjenu promjenu guma 40 krugova prije kraja. Mercedes je reagirao sljedeći krug i Hamiltonu montirao meke gume i ivratio se na stazu ispred Raikkonena na istim gumama.

Nakon 23. briljantna kruga Kevina Magnussena koji je sigurno držao četvrtu poziciju i obavio promjenu guma bio je prisiljen zaustaviti svoj Haas pored staze zbog, čini se, greške momčadi i nepravilno pričvršćenog stražnjeg kotača. Samo dva kruga kasnije svijet Haasa se prepolovio kada je Grosjean parkirao svoju verziju VF-18 zbog istog problema kao i Magnussen, samo na različitom kotaču.

Parkirani bolid Haasa na pravcu između drugog i trećeg zavoja je izazvao je virtuelni sigurnosni automobil koji je usporio sve bolide na stazi. Ferrari je pozvao Vettela na prvu i jedinu promjenu guma i zbog ograničenja na stazi Hamilton nije mogao nadoknaditi vrijeme i Vettelov Ferrari je izašao na stazu ispred Lewisa Hamiltona. Nakon pet krugova pod virtuelnim sigurnosnim automobilom koji nije bio dovoljan za pomicanje Haasa sa staze, izašao je sigurnosni automobil.

Od povlačenja sigurnosnog automobila pa do kraja utrke niz poredak su se vodile uske borbe za prvo, treće i peto mjesto. Nakon što je odlučio napasti Vettela, Hamilton je napravio grešku u 47. krugu i izgubio vrijedne 2 sekunde.

Tijekom posljednjih desetak krugova Hamilton je pokušao mjenjati nekoliko modova motora i približio se na sekundu iza Vettela, ali pošto nije uspio napasti Ferrari odlučili su da posljednja tri kruga odmore motor i zadovolje se drugom mjestom. Oba Red Bulla su u posljednja tri kruga dobila dozvolu za korišćenje dodatne snage motora te se Ricciardo približio Raikkonenu na trećem, a Verstappen Alonsu na petom mjestu. Ricciardo se uspio približiti Raikkonenu na manje od pola sekunde ali je bio bezuspješan u napadu na podijum.

Fernando Alonso je dovezao McLaren-Renault na peto mjesto, ispred Verstappena koji je na utrci napravio dosta pogreški, Hulkenberg je završio sedmi u preporođenom Renaultu. Bottas je sa 15. stratne pozicije došao do osme na kraju, ispred Vandoornea i Sainza koji je osvojio bod za deseto mjesto. Najveći gubitnici utrke moraju biti dva Haasa i Hamilton.

Pozicija Vozač Momčad Zaostatak/krugovi
1 Sebastian Vettel Ferrari 58
2 Lewis Hamilton Mercedes +5,036
3 Kimi Raikkonen Ferrari +6,309
4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault +7,069
5 Fernando Alonso McLaren/Renault +27,886
6 Max Verstappen Red Bull/Renault +28,945
7 Nico Hulkenberg Renault +32,671
8 Valtteri Bottas Mercedes +34,339
9 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault +34,921
10 Carlos Sainz Renault +45,722
11 Sergio Perez Force India/Mercedes +46,817
12 Esteban Ocon Force India/Mercedes +1:00,278
13 Charles Leclerc Sauber/Ferrari +1:15,759
14 Lance Stroll Williams/Mercedes +1:18,288
15 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda +1 krug
Romain Grosjean Haas/Ferrari 24
Kevin Magnussen Haas/Ferrari 22
Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 13
Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 5
Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 4

Odgovor

157 komentara

  1. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Čestitke Vettelu i Ferrariju.
    Ovaj poraz je baš zabolio.
    Vidjet ćemo šta će biti na konferenciji za novinare :)



    32
    32

    0
  2. Sebastian Vettel 5
    The Stig Prikaži

    Ovako Vettel skida osmijeh sa lica . Kme kme . Bravo Seb .



    43
    38

    5
  3. Charles Leclerc 16
    ferarista Prikaži

    hamilton ne izlazi iz auta…jos se smije od jucer ?? P1 Seeb



    35
    31

    4
  4. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Sad mogu i na poso.. Bravo momci.. Preticanje na ovoj stazi bas i ne ide.. Ajd da jednom nesto dodje i na stranu Ferrarija od strane safeta i virtualnog safeta.. Kad i kako je Leclerc prosao Strolla, ako netko zna ?



    13
    12

    1
  5. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Repriza Singapura 2008



    10
    -5

    15
  6. Bmw
    Kuki Prikaži

    dva Mcl u bodovima meni dovoljno za prvu utruku,alonso odlican…;-)



    25
    24

    1
  7. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Bravo za Vettela i Ferrari a Hamilton mora da je bijesan. Mercedes definitivno ima brzi bolid. Dobar start za McLaren. Alonso odlican danas. Hvala Haasu na poklonu i na kraju malo karme za TR.



    25
    21

    4
  8. Sebastian Vettel 5
    ZamaF1 Prikaži

    “What goes around, comes around!”

    Svaka cast Sebastiane!



    24
    20

    4
  9. Nando
    Matek14 Prikaži

    P5 i P9 :party:
    Imali smo srece sa SC i odustajanjem Hassa, al svejedno jako sam sretan zbog rezultata.. mislim da mcl nije jos do kraja iskoristio potencijal motora i da su zbog pouzdanosti mozda u nekom laksem modeu, a ako je tako biti ce ok sezona kako ce se taj potencijal oslobadati.. ovo je bilo bitno za momcad, pogotovo sto smo se na stazi obranili od Red Bulla i Renaulta..

    utrka.. sve u svemu lose.. malo je frustrirajuce da imamo toliko bolida koji se medusobno prate, a nitko ne moze poduzeti nesto konkretno.. definitivno je danas nedostajalo prave akcije..
    Vettela je danas pomazila sreca (kao i Alonsa) s tim vsc, al dobro je to za prvenstvo.. a i malo veselja za ove Ferrarijevce tu ;) no ne treba se zavaravati, Mercedes i Hamilton su u prednosti.. Ferrariju je bitno ove godine maksimalizirati svaku priliku kao sto je bila ova danas i nadati se da ce tijekom sezone uspjeti malo smanjiti taj zaostatak za Meckom, pa da nam malo ucine prvenstvo zanimljivijim.. zao mi je Kimija jer je ovaj vikend bio na vrlo visokom nivou.. bilo bi mi draze da je on dosao do pobjede, al eto..

    I za kraj.. Everything Woking Honda? :D



    44
    41

    3
  10. Ferrari
    Ferrari boy Prikaži

    Toooooooooooooooooo



    12
    8

    4
  11. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Ovaj poraz mora da boli.

    Bottas nije za Merc i tocka.



    20
    19

    1
    • Jenson Button
      Foxi_HR Prikaži

      Prije bih rekao da je ova utrka otkrila velike slabosti Merca nego da je Bottas loš! To da Merc ne može uloviti FI 8 krugova u borbi za p14 je WOW! Također se to vidjelo i kod Hama kad je pratio Vettela! Merc, ali i svi ostali jako teško prate… vidjelo se to i kod RBa, pogotovo kod Maxa, prvo Mag, pa Alonso.
      Bez sumnje je da slijede nove nadogradnje za sve…



      15
      14

      1
  12. Nigel Mansell
    Red5 Prikaži

    Ovaj Alonso bi i sa Stojadinom ušao u bodove. Svaka čast. Velika torta Hassu za Vetela. A Bottas…Uhhh. Hulk je fenomenalan. A i Leclerc.



    33
    21

    12
  13. danijel444 Prikaži

    ferrari vec sada ima 1-2 vozaca , poklonjena utrka . bravo seb, ham, kimi,alo. verstapen sigurno vozac utrke



    4
    -28

    32
    • FSV Prikaži

      Po cemu ima 1-2?Pa videlo se iz aviona da Kimi nema brzinu na soft gumama,a kako su fetel i Hamilton vozili gledali smo svi…..



      3
      2

      1
    • Monisha Kaltenborn
      monkeyseat Donator Prikaži

      Ti si ko Rosberg koji je na RTL-u izjavio da je Ferrari žrtvovao Kimija. Kimi je morao u boks prije Vettela jer je postojala opasnost da kod kasnijeg ulaska zaglavi na izlasku iza Hassova i Red Bulla. Vettel je moro ostat na stazi i sagradit prednost da izađe ispred njih jer da je ušao prije Kimija sigurno bi izašao iza njih.. E sad, to šta su dva Hassa prdnula i Vettel se okoristio…jbg. I da, Kimi kad je najpotrebnije kao da uđe u neki letargija mog.



      10
      9

      1
      • Kimi Raikkonen
        Iceman 7 Prikaži

        Ne pisi gluposti… Kimi da je kasnije usao u boks imao bi i vecu prednost u odnosu na Haas i Red Bull, usao je u boks jer je Hamilton poceo pritiskat te da natjeraju Hamiltona da rano udje, i u potpunosti je bilo za ocekivat da ce Vettel ostat…. Ferrai jest zrtvovao Kimija jer je njega jedino i mogao zrtvovat zbog toga sto Vettel nije bio u tom trenutku opasnost za Hamiltona



        5
        2

        3
  14. Ferrari
    goran181 Donator Prikaži

    Bravo Ferrari! Napokon.. no kako je i Vet rekao.. treba jos puno raditi. Ovdje nas je sreca pomazila, nadam se da mogu posloziti bolid jos bolje za nadolazece utrke gdje ce Merc sigurno biti jak.

    RedBull jako dobar, nesto mi se cini da su imali probleme sa handlanjem bolida Max i Ric.
    Drago mi je zbog Alonsa i Mclarena, nadam se da je ovo samo pocetak.

    Honda?… radila je kao urica na testiranjima, ali mi se cini da je to bilo u nekom konzerva modu.. Po ovome sto sam danas vidio top 10 za njih je puka sreca.



    22
    20

    2
  15. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Siiiii…. Forza Ferrari…

    Rekao je Seb jucer da je njihov party u nedjelju..



    28
    24

    4
  16. Fiko Prikaži

    Slatko skroz slatko kad pobijediti brže auto
    Bravo Seb



    20
    17

    3
  17. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Ljudiiiii imamo pravu sezonu !!!



    10
    2

    8
  18. Fernando Alonso 14
    Lukica Prikaži

    “Now guys, we can fight!”



    16
    14

    2
  19. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Grande Sebastian, forza Ferrari!



    23
    18

    5
  20. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Bravo Seb! Naravno uz puno sreće je došao do pobjede, ali uspio je zadržati Lewisa iza.
    Mercedes i Lewis su bili korak ispred svih ovaj vikend, nazalost i u race pace-u. Raikkonen vrlo dobra voznja, samo da ne dođe do njegovog uobicajenog pada kroz sezonu. Ricci DOTD po meni, sjajna utrka , malo falilo za podij. Max sam sebi zakomplicirao zivot i to vise puta kroz utrku. Alonso uz puno sreće do 5. mjesta, ali se dobro branio. Kako mi je zao Haasova (ne samo jer imam njihovu sasiju na Manageru :D ) ,ali uvjeren sam da su mogli zadrzati to 6. mjesto. FI ocekivano losi, Renault me malo razocarao kao i TR. Saubere opet ceka teska sezona cini mi se.
    Mecke su najbrze, Ferrari i RB bi rekao da su identični nekih 3-4 desetinke iza. Valjda ce to malo smanjiti.
    I gledam Sky kako ih je pogodio Safety Car hahah. Sreća da imaju dobre analize i pametne ljude u prijenosu, ali objektivnost kao i uvijek na razini. (NOT)



    21
    21

    0
  21. Ferrari
    Bubivk636 Prikaži

    Mislim da ferrari jos puno moze napredovat..i da ce biti sve brzi i brzi do kraja sezone…



    18
    16

    2
    • F1puls Portal
      gosuasus Prikaži

      Zasad nisu jos ni skontali kako izvuci maksimum iz ovog koncepta s produzenim prednjim i uzvisenim zadnjim dijelom. Mislim da imaju razloga za optimizam, iako mi dosta momcadi na gridu djeluje da imaju jos dosta prostora za napredak.



      4
      4

      0
  22. Ferrari
    blejky Donator Prikaži

    Bravo za Ferrari kao što se kaže sreća prati hrabre. Napokon dobra utrka i za McLaren dobar start u sezonu, a totalna katastrofa za Hass.
    Moram također spomenuti i ono staro g…no od Charlia.
    Za vrijeme treninga komad žice je bio dovoljan da Charli prekine trening jer opasnost je velika , a sad bolid na stazi na opasnom mjestu + još bager se voza po stazi i to je bilo u startu samo za VSC sve da slučajno nebi išli na ruku Ferrariu takav dojam imam.
    Šta reći karma is a bitch.



    18
    7

    11
    • Bmw
      PAJO Prikaži

      Ovo je išlo na ruku Ferrarija, da je izašao odma SC vjerojatno Vet. nebi izašao ispred Ham.



      7
      0

      7
    • Max Verstappen
      DaveGilmour Prikaži

      Jel se ti šališ? Da je SC odmah izašao, Hamilton bi bio prvi.



      8
      2

      6
      • Ferrari
        blejky Donator Prikaži

        bio bi Vettel prvi svakako jer je u trenutku imao 13 sekundi prednosti, što ti znači 13 sekundi bliže boksu. Ikad uzmeš u obzir koliko vozači moraju usporiti u tom trnutku tih 13 sekundi naraste lagano na skoro 30 jer onaj iza ima više staze za voziti po drastično manjoj brzini nego vozač koji je ispred.
        Zato to zovu besplatni prolazak kroz boksove.
        dok SC nije izašao na stazu Ham je drastično skidao razliku još pola kruga i izašao bi ispred Vettela sigurno.



        15
        11

        4
      • Bmw
        PAJO Prikaži

        Nebi blejky, premali je bio razmak, za SC ne moraju toliko usporit, koliko za VSC



        3
        -2

        5
      • Max Verstappen
        DaveGilmour Prikaži

        Vettelov boks traje uvijek jednako dugo bez obzira da li je na stazi SC ili VSC. Jedina varijabla koja je u ovisnosti o načinu neutralizacije je Hamiltonova brzina dok je Vettel u boksu. Hamilton može brže voziti pod SC-om (dok ne dođe do njega) nego VSC-om tako da mi tvoja računica stvarno nije jasna.

        Također, istog trenutka kada se pojavio bager na stazi VSC je pretvoren u SC tako da ni tu nisi u pravu.



        9
        7

        2
      • Ferrari
        blejky Donator Prikaži

        Kako su ljudi sa Sky sporta komentirali situaciju sa Rikijem i njegovom kaznom je da vozač mora usporiti minimalno 170 kilometara od max brzine u bilo kojem uvjetu bilo da je riječ o VSC ili SC.
        Tako da ovo što pišem je po njihovoj analizi šta vozač mora napraviti u bilo kojoj od te dvije situacije, a voziti 320 ili 150 nije jednako.
        I po tom bi Vettelova prednost lagano narasla dovoljno i pod SC da izađe ispred.
        Ako je to istina što su oni komentirali za free P .



        8
        7

        1
      • Max Verstappen
        DaveGilmour Prikaži

        Ne mogu nigdje naći konkretna pravila za vožnju pod SC-om, ali vrlo vjerojatno si u pravu da se ne smije voziti ništa brže nego pod VSC-om jerbo je to jedino logično. Ali opet, nije mi jasna tvoja računica da je Whiting pogodovao Mercu. Ako je ovo o SC-u istina, onda je Vettelu apsolutno svejedno što će od te dvije opcije biti na stazi.


        0
        0

        0
      • Bmw
        PAJO Prikaži

        za vrijeme SC se vozi smanjenom brzinom, ali ipak brže od VSC ,cilj je da se u sto kracem roku formira kolona iza SC, dok je VSC onda svi moraju voziti jednakom brzinom i držati razmak (zaostatak) koji su imali netom prije njegovog aktiviranja.



        1
        -1

        2
      • Mr X Prikaži

        VSC: 40.5 All competing cars must reduce speed and stay above the minimum time set by the FIA ECU at least once in each marshalling sector (a marshalling sector is defined as the section of track between each of the FIA light panels).

        SC: 39.7 All competing cars must reduce speed and form up in line behind the safety car no more than ten car lengths apart. In order to ensure that drivers reduce speed sufficiently, from the time at which all teams have been sent the “SAFETY CAR DEPLOYED” message via the official messaging system until the time that each car crosses the first safety car line for the second time, drivers must stay above the minimum time set by the FIA ECU at least once in each marshalling sector (a marshalling sector is defined as the section of track between each of the FIA light panels).

        U principu ista stvar, jednako moraju usporiti, što je i logično jer se nalazi opasnost na stazi. Nije da će pod SC brže voziti da što prije dostignu SC, nema smisla.



        4
        4

        0
      • Bmw
        PAJO Prikaži

        Nisi shvatio moj post, dok je SC, cilj je da se svi skup i voze iza SC, a dok je VSC moraju održavati razmak(pr. ako na početku VSC razmak između dva vozača 10 sec i na kraju mora biti oko 10 sec. a ne 4 sec.)



        2
        0

        2
      • Max Verstappen
        DaveGilmour Prikaži

        Hvala @Mr X :thumbs:


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Zavisi gdje bi se Vettel potrefio u vrijeme kada nastupi SC. Ako bi bio daleko od boksa, već bi se počeo skupljati grid prije nego što bi došao do boksa. VSC je najbolje pomogao. Jer Vettel nije bio blizu boksa. VSC je već trajao neko vrijeme kada je Vettel ušao u boks, što znači da u vrijeme početka VSC-a nije bio blizu boksa. Ali pošto su svi vozili isto, razmak između njega i Hamiltona se nije smanjivao.



        1
        0

        1
    • Ferrari
      blejky Donator Prikaži

      Ali kako god bilo odluke tog čovjeka su u naj manju ruku bizarne i variraju od trke do trke.
      Ako je komad mali žice bio dovoljan da prekine trening , šta reči za ovo po tome komad žice predstavlja veču opasnost od bolida tik uz stazu jel to ima logike, ako je ima ja je jednostavnp ne vidim.



      3
      2

      1
  23. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    HAAAAAS! Haas! Al’ ga Ameri zapapriše Lewisu :D , a onda i meni :/ (puls manager)
    Koliko mi je žao zbog K-Maga i Groznog jer su stvarno zaslužili 4. i 5. mjesto, toliko mi je drago zbog mojih crvenih.. Istina, sretna je i vrlo spretna Sebova pobjeda, ali je pobjeda i samo se to piše :D
    od ostalih faca pohvalit’ ću Alonsa i Leclerca.. Bottas si je bolji plasman uništio još jučer, Max je puknuo pod pritiskom, Honda po starom, dok će se Force India izgleda ove sezone morati zadovoljavati sa rubnim pozicijama za bodove (Perez će puknuti :D )
    a sad na Lewisov instagram i party modeee!!!
    Forzaa!!! :D



    31
    31

    0
  24. Mclaren
    Blaze monster Prikaži

    Dobra pobjeda za dalji tok sezone, al malo mi je sumnjivo ovo odustajanje Hasa,mehaničari u dva slučaja kardinalno pogriješe,nevjerovatno ali eto dešava se…Jer ipak im je Ferari dao faktički prošlogodišnji bolid sa novim motorom,očekivat će tu i tamo pomoć od njih…I ako jeste slučaj nemam ništa protiv samo da sezona bude interesantna. Još bi pohvalio i Mclaren, iako evidentno nemaju performanse ni blizu red bullu,al dobro je za početak,Honda sad pokazuje da još nije ni blizu bodovima.
    Nekako mi se činilo da je red bull imao najbolji race pace,samo da su imali čisu stazu.
    Sve u svemu poprilično izjednačene tri ekipe u vrhu.



    7
    -23

    30
    • Monisha Kaltenborn
      monkeyseat Donator Prikaži

      Navodno problem sa pištoljem za skidanje matice (stražnji lijevi).



      10
      10

      0
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Da, takvo nesto bi iscenirali sigurno. Pogotovo u PRVOJ utrci sezone :facepalm:



      23
      23

      0
    • dejan_s Donator Prikaži

      Zbog komantara poput @Blaze monster -ovog sve je manje smisla bilo što komentirati.
      Moram reći da sam na slične komentare naišao i na Autosport-ovom forumu, zaista smiješno …..
      No, želio bih Vam pomoći da unaprijedite teoriju urote. Ugradite u teoriju još detalja da je npr. Ferrari ugradio u Haas-ove i mogućnost daljinske kontrole njihovih auta pa imaju mogućnost preko daljinskog upravljača i katapultirati Haas auta u Mercededesove bolide……
      Kako god mislim da ni prodavač magle “Tarot Milan” ne bi mogao bolje od ovih smiješnih teorija.



      6
      5

      1
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Čuj, svatko može izraziti svoje mišljenje, u tome je ljepota interneta. Samo što isto tako mi osatli možemo izraziti mišljenje o tom mišljenju pa dati + ili – na taj komentar. Onda se portal pobrine za ostalo i sad vidiš što se dogodilo. :)



        3
        2

        1
      • Mclaren
        Blaze monster Prikaži

        dejane-naravno da svako ima pravo na svoje mišljenje,i naravno da ne vjerujem u tu teoriju urote,posebno kad vidimo tužne face u Haasu, ali i mala šala s moje strane vas odmah zapalila,ali moramo biti realni da svim većim ekipama pomažu manje,i tog će uvijek biti slagali se mi ili ne. Još jednom kažem,ne vjerujem da je to ovdje bio slučaj,ali trebate cijeniti i drugo mišljenje iako se ne slažete.


        0
        -2

        2
    • Sebastian Vettel 5
      Schumi Prikaži

      Ne radi Flavio Briatore za Ferrari…



      2
      2

      0
  25. Formula1
    f1zd Prikaži

    Jel zna Lujo da se britanska zastava nalazi “u” australskoj kad kaže da ima jako puno britanskih zastava? :mrgreen:



    54
    53

    1
  26. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Za Albert Park jedna vrlo solidna utrka. Čestitke Ferrariju na pobjedi. Malo im se sreća osmjehnula, ali i to je dio sporta.

    Iako je uzeo pobjedu, Vettel mi cijeli vikend nije izgledao nešto pretjerano uvjerljivo. Često je Raikkonen izgledao kao brži Ferrarijev vozač. Ricci po meni DOTD, a u uži krug bi još svrstao Alonsa.
    Max je odvozio jednu nekarakteristično lošu utrku, a činilo mi se da se veći dio utrke mučio s oversteerom.

    Za nastavak prvenstva se nadam da se Ferrari i RB mogu još malo približiti Mečki jer je do VSC-a Hamilton izgledao nepobjedivo.



    14
    7

    7
  27. RenaultSport Prikaži

    Puno srece za Ferrari danas, ali sreca prati hrabre. Drago mi je da su pobijedili ‘nedodirljivog’ hamiltona, pogotovo nakon onih izjava jucer na konferenciji poslije kvalifikacija.
    Ocekivao sam malo vise od Red bulla, a ostatak je daleko od vodece trojice.
    Mclaren ima jako puno posla, ali nakon 3 godine prvi put se vidi neki potencijal.
    HONDA- uvjerljivo najlosiji motor na gridu DNF, a drugi bolid daleko na zacelju. Izgubljen slucaj



    25
    24

    1
  28. Fernando Alonso
    zonosso Prikaži

    Čestitke Vettelu na pobjedi i Alonsu na 5 mjestu koji još u sebi ima brzine. Malo sreče i hrabrosti i nagrada je tu! Verstapen daj odrasti več jednom! Za hondu normalan start sezone, rekao bih, ništa novo haha



    21
    17

    4
  29. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Sramotna utrka za Mercedes i Hamiltona, ovako se ne osvajqju prvenstva.
    Cestitke Feraristima, i wow za Alonsa/Mclaren.
    Verstapen dokazuje da je iznad svega samo obicni balonja koji puno prica.



    52
    43

    9
    • Sebastian Vettel 5
      Schumi Prikaži

      Nije Mercedes mogao predvidjeti VSC. Nisu imali sreće i to je to. Šta onda nebi bila sramota? Da su uspjeli i poslije toga na ovako teškoj stazi za prestizanje, proletjeti pored Vettela? Da su tako nešto uspjeli onda bi to tek bila dominacija kakvu nikad nismo vidjeli. I ovako su najbrži, nebi im niko neutralan poželio da budu još brži. Danas samo nisu imali sreće, i nisu mogli uraditi ništa povodom toga.



      3
      2

      1
  30. Sebastian Vettel 5
    Ronin Donator Prikaži

    Moj prvi utisak nakon prve utrke … bit će to još jedna dosadna sezona.



    22
    12

    10
  31. Ayrton Senna
    ayrton1791 Prikaži

    Pobjeda je pobjeda, kakvo god bila. Ovo samo treba biti jedan vjetar u leđa da jos vise i bolje rade na autu i sloze ga da bude najbolji.
    Bravooo Seb! :) yeeesss



    12
    10

    2
  32. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Budimo realni, svatko bi u ovoj situaciji koristio Kimija da malo natjera Merc na nesto drukciju strategiju jer brzine na ovoj stazi nisu imali da drze korak s Lewisom.



    20
    18

    2
  33. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Da konačno sreća pogleda i Ferrari nakon što je toliko puta okrenula leđa prošle sezone.. Sjajan početak dana! Vjerujem Sebu kada kaže da ima još mnogo potencijala u ovom bolidu, nadam se da će ga iskoristiti do kraja i dati nam jednu zanimljivu borbu za naslov (s happy endom za nas tifose)



    22
    19

    3
  34. Kimi Raikkonen
    Iceman 7 Prikaži

    Ferrari je danas pobijedio uz pomoc oba vozaca, iako ruzno zvuci ali jedino zrtvujuci Kimija Ferrari je danas mogao do pobjede, jer da je Vettel usao prvi u boks ne bi natjerao Lewisa da udje odmah iza njega jer je Seb bio predaleko… Steta za Haas, Alonso po obicaju daje dosta od bolida… Williams je ruglo… Stroll je uspio zavrsit iza Leclerca..



    11
    -5

    16
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Ferrari nije žrtovao Kimija…dali su mu optimalnu strategiju, ali eto posrećilo se da je izašao VSC i tjt.



      30
      29

      1
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        To bi svi napravili.. 2 prema 1.. Jedan u box za undercut a drugi nek ostane malo duze na stazi pa ako mogne stisnut, stisne da napravi pritisak plus sto kasnije u utrci ima svjezije gume ako slucajno zatreba i onda ako imas srece kao danas dobijes VSC..



        11
        11

        0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        @Crash
        Baš to…Vettel je riskirao sa SC-om i isplatilo se.
        Da nije SC izašao Vettel bi kad tad morao u boks i vratio bi se 7 ili 8 sekundi iza Kimija jer je Kimi za to vrijeme bio na novijim i bržim gumama.



        14
        14

        0
  35. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    p.s.

    Zna li neko stranicu gdje će danas biti dostupan snimak utrke (download ili online gledanje)? Nikako ne mogu da pronađem onaj thread na redditu od prethodnih godina.. Hvala unaprijed :)



    2
    2

    0
  36. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Mercedes nema bolid – oni imaju Lewisa Hamiltona. Bez njega za volanom ne mogu se probiti pored Renaulta i McLarena.

    Lewis je vozio totalno na rubu ne bi li držao tempo sa Sebom, toliko na rubu da je i pogriješio i da su na koncu morali usporiti da ne unište motor. Bilo je zanimljivo vidjeti Laudu i Wolffa pred kraj trke.

    RB je brz, ali nije mogao preticati.

    Ferrari je pokušao undercut, ali je LH odmah pokrio i brže aktivirao žute gume. U nekoliko prvih krugova se odmaknuo dovoljno da Ferrariju postane jasno da Kimi neće proći Hamiltona. Kako je ispravno primjetio Novak, ostavili su Vettela što dulje na stazi ne bi li dočekao Safeta. Na njihovu sreću Safeta su i dočekali. Poslije je bila rutina.

    Haas: ja sam siguran da Ferrari, Mercedes ili Williams testiraju pištolje kad se dosele na stazu. Sad je i Haas to naučio.



    4
    -20

    24
    • Formula1
      f1zd Prikaži

      Glupost, da je u Mercu Seb/Ferdo, a možda čak Max i Ricc imali bi vrlo slične rezultate kao Ham. Možda ne u jednom krugu ali overall vrlo slično.
      Bottas je amater, to je druga priča.



      26
      23

      3
  37. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Ne mogu se oteti dojmu da je Merc vise ispred Ferrarija nego lani u Australiji. Sretna pobjeda Vettela. Alosno i Leclerc odlicni. Steta za Haas. Zasluzili su vise. Red Bull slicno kao lani. Mclaren nadam se da ce se brzo poboljsavati i problizavati Red Bullu. Sve manje je neuspjeh. Renault Haas FI borba za middle ground Williams i Torro Rosso iza Saubera. Katastrofa honde i ove godine.



    6
    3

    3
  38. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Vettel::Australian GP win ‘lucky’, Ferrari not a match for Mercedes.
    Ja bih samo dodao: “Ali sreča prati hrabre”.
    Lewis je odlično odvozio trku .
    A…..Merc je pobijedio samog sebe! Hi!
    (https://www.autosport.com/f1/news/135023/mercedes-blames-software-for-defeat-under-vsc)



    1
    -5

    6
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Pa i da je software tocan, sto je to Ham mogao uciniti da bude blizi Sebu? Pa ima deltu koje se mora drzati, ne moze ici brze. Nista tu nije mogao.



      3
      3

      0
      • Lewis Hamilton 44
        Berislav Donator Prikaži

        Čini mi se da nisi shvatio. Da je software bio u redu, Vettel bi izašao iza Lewisa koji bi “odjahao” ka cilju. Software u boxu je “ukrao” Lewisu 3″.


        0
        -6

        6
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Kako bi to softver u boxu utjecao na to. Softver u boksu bi samo znao da će se nešto dogoditi, pa ne bi bili iznenađeni.

        Vozač dobija ciljana vremena koja ne smije prekoračiti – direktno od Charliejeve kontrole utrke, a ne od svog boksa.



        12
        12

        0
      • Bmw
        Kuki Prikaži

        koliko sam shvatio softver kalkulira sve situacije na utrci i tu je pogrjesio znaci Ham je pusten prerano u box(mogao je napraviti jos prednosti pa ici u box) ako sam dobro shvatio


        0
        -5

        5
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        @Berislav mislis kao da je valjao software, Lewis bi znao da treba voziti brze krugove prije VSC-a?



        3
        2

        1
      • Lewis Hamilton 44
        Berislav Donator Prikaži

        @Multy 21
        Točno tako. Zapravo, ja ne „mislim“ (Hi) nego znam jer sam čitao na linku gore u mom postu. Čak ga nisu izvijestili da je otišao Vettel u box. Desila se, izgleda, ista stvar kao i 2016 u Monacu, kad su se preračunali u tajmingu pa je izašao iz boxa iza Rosa, Vettla i Verstapena. Tada je navodno bio problem sa GPS-om.



        2
        -3

        5
  39. Fia
    Trapgio Prikaži

    Pozdrav svima, napokon malo sreće za Ferrari, nadam se da će ove godine sreća biti na njihovoj strani, pa iako je Mercedes još dosta brži, Vettel osvoji prvenstvo ove godine. Ali nemogućnost praćenja bolida i pretjecanje je katastrofa i to bi trebali ozbiljno uzeti u razmatranje kad se budu mjenjala pravila u vezi motora, morala bi se i areodinamika pojednostaviti.



    5
    4

    1
    • Jenson Button
      Foxi_HR Prikaži

      U potpunosti sam danas mislio isto. Auti idu kao po tračnicama i aero je dostigao tu dozu savršenstva da će pretjecanje biti sve manje i manje moguće. Dođeš mu na 0.5 i to je to… samo cruising i onda eventualno undercut!
      Auti su prebrzi kroz zavoje i treba imati fakat velike cojones za kasnije kočiti poput Riccija! Evo i Ham je to osjetio danas ganjajući Seba!



      2
      0

      2
  40. kreso Prikaži

    Tako mi je drago zbog Alonsa jer su se sprdali zbog katastrofe na testiranjima i “uspjeha honde”…recimo da Gasly i nije odusto oni su daleko iza svih..kao sto sam bio reko da je Mcl osto sa hondom alonso bi poludio…otiso bi u mirovinu nakon 3 utrke..



    13
    10

    3
  41. Fernando Alonso 14
    Majki2111 Prikaži

    Znači s optimizmom gledam unaprijed. Svi imaju šanse. Subota je bitnija nego ikad prije. Bottas se mučio sa Indijom i Renaultom, niko nikog nije mogo prestrič. Možda je poredak isti, ali sada svi imaju šansu utrkivat se. A ne Brazil 2017 Hamilton sa zadnjeg na 4.

    Samo se nadam da sam u pravu. I da će tako bit kroz sezonu.



    7
    7

    0
  42. dejan_s Donator Prikaži

    Šteta za Haas zaista……. ko zna kada će i da li će imati više ovako dobru priliku da se oba auta dohvate poena.
    Ferrariju se danas sve poklopilo kako se to rijetko viđa. Zapravo ključna stvar se desila jučer kada je Bottas razbio bolid. To je smanjilo manevarski prostor Mercedesu, a uzevši u obzir da su Red Bull i/ili njihovi vozači pucali sebi u nogu to je dodatno otvorilo prostor za Ferrari da pokušaju učiniti nešto ako ne desi nešto nepredviđeno kako se i desilo danas u periodu VSC.
    Nakon predsezonskih testira mišljenja sam bio da Ferrari ove godine neće pobjediti “zasluženo”, tj. čisto zahvaljujući brzinom auta i dalje mislim da je to slučaj.
    Mercedes je u boljoj poziciji nego prošle godine, a Ferrari će vjerovatno cijelo vrijeme biti u klinču s Red Bullom pa će imati još težu situaciju nego prošle godine. Tome treba dodati da je Ferrari promjenio i koncepciju ovogodišnjeg auta, pa vjerovatno neće imati prednosti na sporim stazama kao što je Monaco ili Mađarska.
    Vettelovi komentari, i svako odsustvo razuzdane radosti, nakon završatka utrke jasno govore da su u Ferrari-ju svjesni situacije u kojoj se nalaze i da trebaju “odraditi domaću zadaću”.
    No, vjerujem da je ova “nenadana” i “neočekivana” pobjeda posijala nadu u brojna srca ljubitelja F1 da se čuda ipak dešavaju i traju ……..par makar na jedan dan.
    I Alonsu je išao na ruku VSC pa je Mclaren završio na osvježavajućem petom mjestu, lijepo je vidjeti opet Alonsa unutar prvih pet.
    Čini se da neće biti ništa od prelaska Red Bulla na Hondine agregate jer Honda nastavlja po starom receptu iz prošle godine……. ako ne možeš prvi proći kroz cilj na kraju utrke, onda bar budi prvi koji odustaje iz utrke…….
    Koliko sam vidio Leclerk je dobar……..
    Force India potvrdila poziciju najvećeg razočarenja u sezoni……
    A Williams i Sauber također nema potrebe pominjati……
    Krajnja pozicija Bottasa samo je potvrdila kako je teško preticati u Melbourne-u, iako se ne mogu oteti dojmu da bi Hamilton na njegovom mjestu mjestu učinio “bitno” više……



    20
    17

    3
  43. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Bravo za Ferrari, bravo ta Vettela. Na stranu sreca, treba ju zasluzit i biti blizu za iskoristit.

    Ne mozemo jos znati koliko je Mercedes brži, bojim se dovoljno. Sve zamagljuju strategije, cuvanje guma, goriva, a bogami i nemogucnost pretjecanja.
    Sve štima u F1, jako puno detalja igra ulogu, cak previse za moj ukus.
    Ali nazalost, fali ono osnovno, a to je mogucnost pretjecanja. Nisam za ona laka, niti da ih je previse, DRS je umjetno smeće… ali ovo je bogami malo preteško.
    Biti ce nesto bolje na drugim stazama, ali generalno, molim se za to da se kod slijedecih usvajanja pravila i “izgleda” buducih bolida glavni naglasak stavi na bliskije praćenje bolda… i da svi silni detalji, taktike i sve “sitne brije” ipak imaju nesto manju ulogu od samih vozača i njihove čiste brzine…



    7
    5

    2
  44. F1puls Portal
    gosuasus Prikaži

    Lewis je bio vraski brz, ali nije jednom ozbljino zaprijetio Sebu na stazi. Seb je bio na visokoj razini. Lewis se lagano spustao do DRS granice, ali nakon toga 5 desetinki je bilo najblize vrijeme kasnjenja. Jednom je stiskajuci pogrijesio, drugi put je odustao. Veci dio je odvozio na zaostatku izmedju +0.8 i +1.2, pri cemu je Seb pokazao mirnocu i konstantan pace. Naravno treba reci i da je Seb imao 7 krugova mladje gume, a Albertpark nije lak zadatak u smislu pretjecanja. Pohvala obojici na borbenosti. Slicno je i Kimi branio poziciju od iznimno brzog Riccija. Alonsu naklon do poda, ta se iskusnjara pak poigrala s Verstappenom iza ledja. Vrhunska defenziva sva tri prvaka, pokazali su ono zasto ih zovemo prvacima.



    25
    25

    0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Ne bi rekao da je njihova defanziva toliko vrhunska da se moze smatrati pokazateljem zasto su prvaci…



      2
      -2

      4
    • Jenson Button
      Foxi_HR Prikaži

      Ja samo ne mogu dokučiti di je Hamsta isčupao one kvale od jučer, te koliko je to krucijalno za Merc u konačnici! U čistom zraku su nedodirljivi ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, no kada su “unutra” onda je to druga pjesma!
      Da je Mercov bolid “pravi” ne bi se Seb danas proslavio (ponavljam, kada se sjetim kruga za P1 u kvalama)!



      3
      0

      3
    • Sebastian Vettel 5
      Schumi Prikaži

      Vettel imao mlađe gume, ali Hamilton i dalje prebrz. Staza je išla u njegovu korist, a i mirnoća pri svim Hamiltonovim napadima.

      Kimi je imao starije gume od Ricciarda. Tako da mu je bilo možda malo teže se braniti. Ali opet staza, a i Kimi je odradio bez greške. A i Ricciardo je vjerovatno sporiji od Hamiltona, odnosno njegov bolid od Hamiltonovog.

      I Alonsu je staza išla u korist. a i vožnja bez greške. S tim da je Verstappen imao manje šanse za prestizanje od druge dvojice, jer mu je bolid bio oštećen nakon onog okretanja. Kolika je bila šteta na bolidu, ne znam. Ali sigurno da je imao lošiji bolid za napadanje od Ricciarda, a pogotovo od Hamiltona. Ali je imao i lakši plijen, jer je McLaren imao puno sporiji tempo od Ferrarija.
      Kad se sve sabere i oduzme, odlične odbrane, bez ikakvih grešaka. Ali je vjerovatno staza odigrala najveću ulogu.



      6
      6

      0
  45. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Evo nakon prve utrke, neka moja mišljenja

    1. Kad je utrka krenula mislio sam da će bit Hamiltonov crusing do kraja, ali srećom Ferrari je povukao dobru odluku, čak pomalo i sretnu sa strategijom, pa smo dobili na zanimljivosti.

    2. Drago mi je zbog Fernanda, vozio je dobro ovaj vikend

    3. Max se mora smirit, preagresivan je i onda tako radi i greške

    4. Mislio sam da će HALO bit puno gori, ali navikao sam već, samo mi je žao što su uništili onborad kamere

    5. Nije Bottas baš pravi vozač za Mercedes, Lewisa ne može ni dotaknut

    6. Prezentacija i grafika izgledaju dobro, ali kod poretka vozača bilo bi bolje da su imena ispisana crnim slovima na bijeloj podlozi.



    7
    7

    0
  46. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Zanimljiva trka.
    Čestitke pobjedniku.
    Neka se i Ferrariju jednom posreći sa SCom (VSCom).
    Taktika Ferrarija ispravna, zaboravite priče oko 1-2 (Seb – Kimi), barem zasad.
    Alonso, takođe uz malo sreće, odličan.
    Dobri i Renaulti, kao i Leclerc.
    Ricci izvukao maksimum iz situacije (je li mu ovo najbolji plasman na domaćoj trci??).
    Staza se još jednom pokazala kao teška za preticanje (ne bi Ham puno više dogurao nego što je to uradio Bottas, možda 1-2 mjesta).
    Indije relativno loše.
    Toro Rosso Honda spori – jedino je njihov čovjek ostao krug iza, bez obzira na SC. Što se tiče Gaslyjevog odustajanja, ako je u pitanju mjenjač, onda je krivac Red Bull (Toro Rosso).
    Na kraju, stvarno mi je žao Haasovih vozača zbog glupih odustajanja, iako vjerujem da bi MOŽDA malo pali u poretku do kraja (da završe 5-6). Uglavnom, šteta.
    S druge strane (dok jednom ne smrkne, drugom neće svanuti) omogućili su skidanje osmijeha sa Lewisove face.
    Što ti se neke stvari odbiju od glavu. Pri tome mislim na Lewisovo laprdanje od juče oko osmijeha, nekorištenja party mode-a (a negdje pričitah i za NJEGOVIH 0,8sec, LOL), kao i na Toro Rosso (Hondino) šprdanje sa Mclarenom na testiranjima.
    E da, Max odličan danas :chill:



    17
    14

    3
  47. vagabundo Prikaži

    Par zakljucaka nakon danasnje utrke:

    Mercedes definitivno pored kvalifikacija ima najbrzi bolid i u utrci.

    Red Bul i Ferari izgledaju izjednaceno.

    Nakon sto je sa proslogodisnjim bolidima bila jako tesko obaviti pretjecanje, sa ovogodisnjim ce izgleda biti jos teze, bez obzira i na DRS.

    Mercedesov kvalifikacijski mod je ono sto im je donosilo titule proslih godina. Zbog toga i pobjede sa polepositiona nemaju istinsku vrijednost i draz, nego su klasicno ‘prezivljavanje starta’ i krstarenje do kockaste zastavice. Da je Hamilton danas prestigao i pobijedio Vetela to bi bila ta istinska pobjeda o kojoj sam govorio.

    Mjere stednje definitivno su korak unazad za istinsko utrkivanje, kao i pretjeranja kalkulisanja sa svim i svacim. Upravo zbog toga je Hamilton i izgubio pobjedu danas. Vetel je nakon boksa ispred njega izasao na pola sekunde, a da Mercedes nije stedio motor, gume, itd, itd, sigurno su mogli glatko biti ispred Vetela. Ali sreca da imamo nekad i (ne)predvidjenih okolnosti u utrkama (posto vidim da se odustajanje Hasova povezuje sa pomaganjem Ferariju) kao sto je danas i sto donese malo uzbudjenja.

    Has, Renault i Mclaren su definitivno napravili korak naprijed, a posebno mi je drago zbog McLarena i Alonsa, jer ga smatram jednim od onih koji mogu doprinijeti dobrom utrkivanju.

    Toro Roso, Force India i Wiliams definitivno nazadovali.

    Sauber jos uvijek treba da pokaze gdje je zaista.

    Nadam se da ce kvalifikacijski mod Mercedesa biti sto manje ucinkovit u toku sezone inace cemo se morati oslanjati na neprevidjene okolnosti ukoliko zelimo uzbudjenje na utrci.

    Lijep pozdrav svima



    15
    8

    7
    • Sebastian Vettel 5
      Schumi Prikaži

      To što Mercedes krivi nekakav softver što računa razmak nema nikakvog smisla. Hamilton je imao puno brži tempo na novom softu od Vettelovog na starom US-u. A kada je nastupio VSC, šta god da im je taj softver pokazao (tačan ili pogrešan razmak) tada već ne mogu učiniti ništa, jer pod VSC-om se zna koliko smiju voziti. Tako da im za poraz nije kriv softver nego isključivo VSC. E sad, jeli Hamilton mogao brže prije VSC-a? Vjerovatno jes, ali zašto bi? U tom trenutku je imao još bruku krugova pred sobom. Zašto da riskira da potroši gume prije kraja utrke? Kada mu Vettel ionako nije predstavljao opasnost u tom trenutku. VSC je bio sretan za Vettela. Ali nije ga Mercedes mogao predvidjeti. Isto kao što nisu mogli smanjiti razmak za Vettelom pod VSC-om.



      5
      5

      0
  48. F1puls
    Nikola Klobučarić Prikaži

    Prosjek prvog stinta:

    Hamilton – 1:28.924
    Vettel – 1:29.105
    Raikkonen – 1:29.124



    13
    13

    0
    • F1puls
      Nikola Klobučarić Prikaži

      Prosjek drugog stinta (nakon SC-a):

      Vettel – 1:27.060
      Hamilton – 1:27.286
      Raikkonen – 1:27.286



      11
      10

      1
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Ovaj Raikkonenov “jednaki” prosjek je malo zasluga i toga što je Hamdo usporio na kraju, a on je morao da gazi jer je imao Riccija na grbači….
        Ali, bio je dobar Kimi. Čitav vikend.
        Bolji od Seba u kvalama.
        Danas bi završio drugi da nije bilo “major incidenta” (LOL, Liberty).
        Nije dugo ovako dobro počeo sezonu.
        I ono jučer na presici, hahahaha :klanjam:



        17
        17

        0
      • dejan_s Donator Prikaži

        @Nikola Klobučarević
        Mjere centralne tendence treba koristiti oprezno kada imate outlier-e (ekstremne skorove). A u svakoj utrci ih imate na startu, kod ulazaka u boks i na kraju utrke jer vozaci ne “pritiskaju” koliko mogu jer već štede resurse…… prije svega agregat.
        Ja sam pogledao samo razlike u krugovima koje su odvozili Vettel i Hamilton i to tako da nisam računao prvi krug u utrci izlazne krugove kod posjete boksa te zadnjih šest krugova kada je Hamilton “popustio”.
        Do Hamiltonovog ulaska u box(19 krug) Vettel je u prosjeku zaostao: 0.367 sek. Standardna devijacija je 0.262
        A u drugom dijelu Vettelov zaostatak bio je 0.080 sek. SD= 0.522

        Kod kalkulacije služio sam se podacima sa stranice Mclaren F-1:
        http://en.mclarenf-1.com/index.php?page=chart&gp=997&graf=3&dr1=Sebastian%20Vettel&dr2=Lewis%20Hamilton

        Ako uzmemo u obzir da je Hamilton vozio iza Vettela, u drugom dijelu utrke, te da je morao da radi “lift and coast” zbog hlađenja motora (“We need to have some lift and coast for PU temperatures”) proizilazi da razlika nije tako mala kako bi se mogla učiniti na pravi pogled.
        Dvostruko veća vrijednost standarnog odstupanja upravo govori o kolebanju razlika što upravo odgovora Hamiltonovim “periodima pritiskanja” i “periodima odmora”.
        Dakle, moguće je pretpostaviti da je Hamilton imao još rezerve koju nije iskoristio.



        7
        6

        1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      treba uzeti i neke druge okolnosti koje utjecu na prosjecna vremena. a to da je ham mogao vjerovatno brze ali nije mogao proci vettela kao i popustanje pred kraj utrke da se sacuva motor. isto vrijedi i za neke druge vozace koji su bili u slicnoj situaciji.



      1
      1

      0
  49. Red Bull
    Fullerton Prikaži

    Navijac sam RB,ako ne moze RB da se u trci bori za vrh onda podrzavam Ferrari.Nemam nista protiv Merc jednostavno me malo smara ta njihova dominacija.No da predjem na poentu,ova danasnja Vettelova pobeda je cista sreca i ne zasluzena pobeda.Ovo sa zamenom guma pod SC je malo bzv.Poniste ti sav steceni trud koji si ulozio u trci.
    Voleo bih da primene pravilo u formuli da PITLANE bude zatvoren kad je SC na stazi.



    10
    -9

    19
    • Nigel Mansell
      ujac Prikaži

      Voleo bih kad si vec tako objektivan da primijenis isto pravilo i na proslosezonske utrke gdje je hamsta gangsta prpfitirao sa sc



      26
      25

      1
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Ili sa kršem na startu 3 vozača koji su startali ispred njega, te u tom silnom krušu njega niko okrzne.
        Kad sam ja (i još neki) govorio da je ta pobjeda bila sretna, neki drugi su govorili da je trebalo odvesti 2 sata po gradskoj stazi koja ne prašta greške i koja se sušila, te da je pobjeda zaslužena. I jeste, slažem se. Ali ne možemo zanemariti i faktor sreće koji je imao na startu.
        Shodno tome, i danas je Vettel imao sreće sa strategijom i VSCom/SCom, ali je trebalo odvesti još 30 i kusur krugova, od kojih imaš minimalno 20 krugova Lewisa na grbači unutar/na granici jedne sekunde. I Vettel je to maksimalno iskontrolisao, dok je Lewis bio taj koji je napravio grešku. Stekao sam dojam da ga ne bi pretekao još 2 dana da su vozili.



        29
        27

        2
      • Red Bull
        Fullerton Prikaži

        ujac ja da primenim?Nisi me izgleda najbolje skapirao.Ja sam samo rekao sta bih voleo ubuduce da se primeni u formuli,niti sam imao nameru da okrecem na vettelovu ili hamiltonovu vodenicu i ko je kad koliko na tome profitirao.



        1
        -8

        9
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      U F1 ima raznih događaja koji nisu fer, VSC/SC su jedni od tih. Jednako tako ti se može dogoditi da te netko ni krivog ni dužnog naguzi i izbaci iz utrke ili da sudar dva druga auta završi tako da lupe i tebe ili da pokupiš karbon na stazi i probušiš gumu….

      To je sve sreća ili nesreća utrkivanja.

      Moglo bi biti jako loše ako ne dozvoliš zamjenu guma kod SCa. Na primjer, nekome se guma raspadne, pa razbije sebe, a moda i druge, pa SC ima razlog da potraje još malo. U tom produžetku može još koja guma otić k vragu…..



      6
      5

      1
  50. F1 fan Senna Prikaži

    Za Australiju sasvim solidno. Onaj SC je totalno promjenio utrku i ucinijo ju uzbudljivijom. Cak mi je i drago zbog Ferrarijeve pobjede samo zbog neizvjesnosti ali je ocito da je mercedes brzi. Jako je zanjmljivo kako Mercedes uopce ne funkcionira kada je u prljavom zraku i jako im je tesko preticat, to se najbolje vidi na Botasovom primjeru ( iako je danas pokazao da nije vozac za Mercedes, Lewis bi sigurno dosao barem do 4-5 mjesta ako ne i vise). Hass je dozivio pravu katastrofu i zao mi ih je ali opet to je islo na ruku mom Mclarenu. Izvrsna utrka za njih nako loseg zimskog testiranja a Alonso je pokazao zasto je i dalje najbolji vozac na gridu. Drazti onako mladog i divljeg Verstpena 30 krugova iza sebe je jednostavo fenomenalno s time da mu nije niti jednom omogucio napad. Posebno sam pratio taj dvoboj i Mclaren je jako dobro isao u zadnjem sektoru i uvijek se Alonso odvojio na +0.8 – + 1 sec prije drs zone na ciljnoj ravnini. Ovo ce im biti sigurno veliki vjetar u leda i ocekujem daljni napredak vec u Bahrainu a da prestignu i odvoje se od Hassa do Europskog diela sezone i tad krece teski lov na prvu trojicu. Od ostalih me odusevio Leclerc defnitivno buducnost F1. I na kraju Toro Rosso Honda – moram priznat da mi je cak i drago da su ovako zavrsili jer su se nesto previse smijali Mclarenu na testiranjima.
    Sve u svemu sloidno i sada dva duga tjedna do Bahraina.



    4
    0

    4
  51. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Bo77as kao da nije ni sudjelovao u utrci. Takav sam dobio dojam jako jako loš ili je ovo pokazatelj da Mercedes nije baš previše sretan čim je u ulozi pratitelja. HALO me smeta ali trpiti se mora ipak je to F1.



    2
    2

    0
  52. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Zanimljive su mi promjene setupa od kvala prema trci.

    Ferrari je otišao radikalno sa top-speed prema high downforce (obojica)
    Hamilton je bio umjeren u tome.
    BOttas je ostao na istom.
    Verstappen je otišao radikalno u suprotnom smjeru high downforce -> top speed
    Ricciardo je isto smanjio downforce ali umjereno.



    2
    -3

    5
  53. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    dosta toga ću ponoviti što je već rečeno, ali eto…
    -prvo čestitke alonsu na odličnoj utrci
    – i ferrariju na (za promjenu) pametno odvoženojutrci
    -5 ekipa u prvih 10
    -šteta haasa
    -je li moguće da je ham vozio presporo od trenutka kad je oglašen vsc?
    -mučno je bilo gledat još jednu mgu-h grešku mojih i hartleyeve probleme sa gumama. mada nisam nešto depresivan, očekujem puno bolja izdanja.
    -bottas loš
    -utrka dosadnjikava, znao sam da nema šanse da ham prestigne seb-a
    -komentatori na areni standarno loši
    -i pohvale leclercu što je ispred strolla – bit će to zanimljiv troboj sa mojima
    -na grafici nisu ispravili nedostake… i fali koje gume ko koristi ili koristio je
    -8 f1 fanova u kafani, solidna brojka



    14
    14

    0
  54. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Koliko ljudi uvijek zele pokazati da je Kimi vodonosa je smjesno vec. U monte carlu ste lani kukali jer je isao drugi u boks a bio je ispred vettela sada u istoj situaciji je opet ispalo da vam ne valja kada je isao prvi. strategija je za njega bila sasvim ocekivana i undercutom su probali napasti Hamiltona. Vettelu je vsc omogucio pobjedu a ne favoriziranje njemca. mislim koliko netko mora biti slijep da to shvati? navijac sam Alonsa i Ferrarija i tako mi svekedno tko ce od crvenih pobijedit no oladite vise s tim potkopavanjem Kimija. i btw cestitke Vettelu ,Kimiju ,Alonsu, Riciju i Charlesu. S obzirom na startne pozicije su razocarali Hassovi vozaci tj njihov box kao i Bottas koji je mora vise pokazati ali bome i max koji je danas dosta grijesio i radi tih gresaka zavrsio tu gdje je. Mecka je brza to je evidentno i ostali ce morati zepeti vise nego ikada. Mozda na drugim stazama bude bolje po Ferrari i Red Bull no imaju obje ekipe jos jako puno posla nazalost da ugroze Mercedes. ponavljam opet, ovaj Bottas je kalibar za williams i sauber a ne Mercedes. imati takav bolid i da ti treba toliko vremena da prodes bolide koji su sporiji i po 2 sec po krugu spada u rubriku vjerovali ili ne. Jednostavno nije kalibar za najvece stvari.



    31
    28

    3
  55. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    Ja se unaprijed ispričavam na ovom komentaru ali Vettelova frizura me je podsietila na jedan film od Jim Carrey-a.



    22
    21

    1
  56. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Ferrarijev nedjeljni party mode :D



    11
    10

    1
  57. F1puls
    Ice Prikaži

    Project boy se izvrtio kao amater, a Ego boy-u skinut osmjeh s lica.
    Svršavam.



    19
    15

    4
  58. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Bravo Seb, bravo Kimi, lijepa prednost Ferrarija.



    8
    8

    0
  59. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Malo sreće za Ferrari mora se priznati a vidi se da su i oni toga svjesni.. Ali mislim da nisu u velikom zaostatku za Mecom.. Produžili su međuosovinski razmak i nagnuli podnicu .. Trebat će vremena za fino podešavanje i razumjevanje bolida ali mislim da će oni to uspjet do europske turneje riješiti.. S druge strane Meca ima problema sa pregrijavanjem motora.. I kod Hama i kod Botasa.. Zanimljivo.. Tu bi Ferrari mogao profitirati.. Jedino ako nebudu morali štedjet gorivo.. Definitivno će bit zanimljivo.. Red Bull više manje tamo gdje je bio i prošle godine.. Svaka čast Hasu zbog bolida iako su ga zasrali sa pištoljima za gumu ali auto bi mogao čuda radit.. Pitanje samo koliko će ga moći brzo razvijati kroz sezonu.. Sauber razočaravajući iako Leclerc se pokazao jako dobar za prvu utrku na stazi na kojoj nikad nije vozio.. Svaka čast..



    4
    4

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.