Pirelli očekuje iznenađenja sa strategijama guma u prvim utrkama

Izdvojeno

Talijanski proizvođač guma je za ovu sezonu spremio čak sedam različitih mješavina za suho i još dva za mokro. S novim komponentama dolazi i više učenja o njima, a Pirelli je nove gume učinio sklonije većoj degradaciji.

Sa sveukupnim ciljem da ove godine pokušaju privući ekipe u nove i različite strategije, šef Pirellijevog odjela za Formulu 1, Mario Isola, vjeruje da bi moglo doći do nekih iznenađenja jer će timovi i dalje učiti kako komponente reagiraju u uvjetima utrke nakon što je značajan dio predsezonskog testiranja bio pogođen neuobičajeno hladnim vremenom.

“Siguran sam da postoje neke pojedinosti koje ne znamo zato što su sve komponente više-manje nove, osim mediuma koji je soft od prošle godine. Već smo dizajnirali soft, supersoft i ultrasoft, a hypersoft je potpuno novi.”

“Imali smo test prošle godine u Abu Dhabiju, a i sad u Barceloni, ali ne možemo reći da znamo detalje o svakoj mješavini guma nakon dva testa. Moramo otkriti gdje možemo koristiti hypersoft.”

“Također je bilo vrlo važno potvrditi razliku u komponentama, jer smo u Abu Dhabiju imali posve različite uvjete, drugačiju postavu staze i različit stupanj hrapavosti asfaltne površine, stoga moramo razumjeti i prikupiti više podataka. Mislim da ćemo upoznati komponente do sredine sezone, ne prije.”

Nakon dva tjedna testiranja, Pirelli i dalje nema jasnu sliku koje su točne razlike između guma, budući da su ekipe eksperimentirale s različitom količinom goriva i aerodinamikom.

“Vidjeli smo i mnogo razlika u istom timu koji je radio na bolidu na drugačiji način. To je sve dio procesa učenja. Kao i za nas, kako se spajaju bolid i gume. Bolidi su različiti, izgledaju slično, ali način na koji upotrebljavaju gume su vrlo različiti, a to su sve dobre informacije za nas,” izjavio je Isola.

Na prvoj utrci sezonu u Melbourneu gledat ćemo soft, supersoft i ultrasoft, a odabire guma pogledajte ovdje.


Odgovor

2 komentara

  1. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Tako je bilo svake godine …


    0
    -1

    1
  2. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    nadam se da ce vecina utrka bit 2 stop



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.