FIA se ne boji mogućeg kaosa na stajaćem restartu ove godine

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 13 komentara

Direktor utrka Charlie Whiting kaže da se ne boji potencijalnog krša i loma zbog novog pravila o restartu utrka.

Naime, od 2018. godine restarti utrka nakon crvenih zastava moći će krenuti s grida umjesto iza sigurnosnog automobila kao dosad.

Odluku o načinu restarta donijet će sam Whiting za vrijeme trajanja crvene zastave, a to će ovisiti o uvjetima na stazi.

FIA je na predsezonskom testiranju u Barceloni vidjela kako bi to moglo funkcionirati, ali su neki vozači bili jako kritični. Ipak, Whiting vjeruje da su takve kritike neosnovane jer u slučaju crvene zastave ekipe svejedno stave na bolid nove gume pa to ne bi bilo puno drukčije od standardnog početka utrke.

“Nijedan vozač nije razgovarao sa mnom o tome,” kaže Whiting.

“Čini mi se da je to malo neobičan komentar jer svi oni mogu staviti nove gume kad god je crvena zastava.”

“Prema tome, nisam zabrinut. Mislim da je nivo gripa u Barceloni bio prilično nizak i momčadi nisu stavile nove gume jer se radilo o brzoj proceduri.”

Romain Grosjean bio je najglasniji protiv ovog pravila jer kaže da je količina gripa bila toliko niska tijekom testiranja da se boji da će biti incidenata jednom kad se takva praksa provede u utrci.

“Zabrinut sam po pitanju sigurnosti. Po meni – moglo bi biti krša i loma. Možete izgubiti bolid na pravcu. Iskreno, nisam se baš zabavljao, samo mijenjati brzine je bilo nezgodno,” kaže Grosjean.

Postavlja se pitanje kakva će biti razina gripa na onoj strani grida koja se ne koristi u utrci jer dobro znamo kako izgleda staza već nakon nekoliko krugova, a u kasnijem stadiju utrke putanja koja nije trkaća prepuna je ostataka gume. Osim toga, upitno je kad će se točno Whiting odlučiti za ovakav restart i zašto. Obzirom da pravilo nije sasvim jasno nego je ostavljeno njemu na izbor – to otvara prostor za manipulaciju i kasnije prigovore od strane ekipa koje su tom odlukom izgubile poziciju.


Odgovor

13 komentara

  1. Kimi Raikkonen
    Iceman 7 Prikaži

    Mislim da je to dobra novina, jer utrke su ionako s premalo akcije, ovo bi unijelo novu uzbudljivost….



    7
    4

    3
  2. beli333 Prikaži

    Budalaštine.htjeli bi napravit uzbudljivost na trkama a ograničavaju momčadi gdje stignu.daj inzenjerima slobodu i ukini zabrane pa kad ekipe zaposle ljude iz NASA-e.pa pocinju koristiti legure i bog zna sto jos za sto uopce neznamo da postoji e onda ce bit uzbudljive utrke a ne neki ponovljeni startovi i gluposti.cega se sve ne sjete?



    1
    -7

    8
  3. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Ne razumijem ovo. Može li mi netko objasniti koja je razlika između normalnog starta na početku utrke i ovog nakon črljene zastave? Zašto se u ovom drugom slučaju ljudi pribojavaju kaosa, a u prvom ne?

    Što se tiče samog pravila, sve dok se zadrže samo na restartovima nakon crvene zastave nemam ništa protiv. Al’ nadam se da neće nekome opet past na pamet da imamo stajaće startove nakon svakog SC-a.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.