Lowe: Teški bolidi bi mogli pretvoriti F1 u utrke izdržljivosti

Izdvojeno

Zvonko Vasilj

Prije 6 godina 2 min 5 komentara

Paddy Lowe zabrinut je da bi trend rasta minimalne težine bolida mogao naštetiti kvaliteti utrkivanja u F1. Smatra kako bi utrke Formule 1 mogle postati utrke izdržljivosti.

Za nadolazeću sezonu FIA je podigla limit minimalne težine bolida za 6kg kako bi se kompenzirala masa halo zaštite. U momčadima se spominju brojke od 14kg, kada se uzme u obzir i težina nosača halo zaštite. James Allison je nedavno izjavio da titanska struktura mora biti dovoljno čvrsta da izdrži težinu Londonskoga busa na dva kata, što znači da ovogodišnji bolidi dobivaju ojačanu šasiju.

Prije deset godina minimalna masa bolida smjela je biti 595kg, kada to usporedimo sa današnjih 734, dobivamo porast mase od 139 kilograma u posljednjem desetljeću.

“Masa bolida u posljednjih deset godina značajno je porasla. Ako je F1 u stvari sprint formula, onda bolidi moraju biti nevjerovatno brzi i u kvalifikacijama i u utrci. U sat i pol 300 kilometara utrkivanja je relativno kratko. F1 bolidi nisu namjenjeni za testiranje izdržljivosti, ali težina se i dalje povećava do toga nivoa da se pretvaraju u bolide namjenjene utrkama izdržljivosti. Važno je proizvoditi uzbudljive bolide. F1 nije samo sport nego i zabava, a to znači da trebamo bolide koji će biti uzbudljivi navijačima i biti strojevi za utrkivanje”, rekao je Lowe.

Pred kraj prošlogodišnje sezone, Hamilton je rekao da će novi limit od tri motora i sve veći rast mase bolida naštetiti kvaliteti utrkivanja te da bi F1 mogla postati slična NASCAR-u. Lowe pokušava lobirati da se sa donošenjem novih pravila poslije 2021.god za prioritet stavi smanjenje mase F1 bolida.

“Treba naći ravnotežu u ograničenjima koje donose nadležna tijela, da razlika na gridu između bolida bude što manja kako bi imali što zanimljivije utrkivanje, ali opet da ostane raznolikost bolida, uzbuđenje koje donose njihov izgled i zvuk. Mislim da trebamo na to paziti. Vremena krugova koja ovi bolidi postavljaju su dobra zato što imamo puno snage i downforcea, ali masa je prevelika i mislim da trebamo regulirati te stvari.”


Odgovor

5 komentara

  1. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Već se prave krupni koraci ka tome, pogotovo ovim rezanjem broja iskoristivih PU bez kazne iz sezone u sezonu..



    12
    12

    0
  2. Ferrari
    Korisnik Prikaži

    koliko prema sadasnjem pravilniku bolid ima kila sa vozacem i gorivom na startu utrke?



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.