Sretan nam 3. rođendan!

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 7 min 53 komentara

3 godine su prošle otkad je u promet pušten danas najaktivniji hrvatski F1 portal – F1puls.com. Točno 99 ljudi je tu večer utipkalo našu adresu i došlo provjeriti o čemu se radi. Tri godine kasnije, istu adresu je jučer otvorilo nešto više od 4300 posjetitelja. Reklo bi se – dobar posao. No, iza svega stoji puno ispričanih i neispričanih priča, puno truda dobrih ljudi, više od 4000 naših vijesti, više od 36.000 vaših komentara i par zanimljivosti koje ću ispričati u idućih nekoliko pasusa.

Zašto smo najbolji (ili – čime se ponosimo)

F1puls portal nema najveći broj lajkova na Facebooku, nema najzanimljivije naslove i definitivno nema najveći budžet. Ali, kroz godine rada i iskustva s korisnicima naučili smo neke lekcije koje vrijede više od prethodno nabrojanog. Najprije, posjetitelj vijest može pročitati na trideset izvora koji su samo jedan klik daleko. Zašto bi otvorio F1puls ako može isto pročitati na Autosportu? Jednostavno – zato jer Autosport nema razvijenu korisničku zajednicu kao F1puls. Pokazalo se kako je meni i tebi puno zanimljivije pročitati vijest kad nakon toga možete skrolati još samo malo niže i vidjeti što o tome misli F1 zajednica. A upravo to je naša najveća prednost pred stranom konkurencijom. Spomenuo sam ranije više od 36.000 komentara na 4000 vijesti, što dovoljno govori o tome koliko ste aktivni. I ništa manje važno od toga – komentari su redovito moderirani, ali je to u novije vrijeme skoro pa u potpunosti nepotrebno jer je politika od samog starta bila da ne postoji nikakva tolerancija prema šundu kojeg su ostali portali, sportski i ini, potpuno pretrpani. Tako se stvorila zdrava platforma na kojoj nitko uglavnom ni ne pomisli napisati neprikladan komentar jer je okruženje takvo da bi ga osudilo i prije nego moderator dođe to počistiti. Zato smo najbolji.

Što bi trebalo drukčije (ili – za čime žalimo)

Kroz ove tri godine napisana je suluda količina kvalitetnih tekstova, obzirom na okolnosti i mogućnosti. Na našu veliku žalost, ogroman broj tih tekstova nije došao do onolike publike koliku zaslužuje. Ponekad se radi o predugačkim tekstovima, ponekad o nezahvalno odabranim temama koje na prvu loptu ne privuku dovoljno čitatelja, a ponekad taj isti tekst prebrzo ode u arhivu potopljen novim vijestima. Na rješenju tog problema pokušao sam poraditi na trećoj verziji dizajna portala gdje takvi tekstovi ponekad iziđu na naslovnicu bez obzira na činjenicu da su davno napisani, a zasad su rezultati blago ohrabrujući. O čemu pričam? Možda ste propustili – Damir Abramović je u 7 tekstova prošao kroz kompletnu povijest Ferrarija, Marko Rakić i Vedran Kristić su cijelu zimsku stanku na dnevnoj bazi obogaćivali člancima različite tematike, cijela F1puls ekipa je 21 put zasjela za Okrugli stol i prodiskutirala o aktualnim temama, Luka Maloić je pod povećalom pogledao kako funkcionira F1 ekipa i na primjeru Force Indije napisao 5 izvrsnih članaka, na tragu Ferrarijevog serijala sličnu je stvar za 50 godina McLarena napravio David Vidović, pozadinu cijele priče redovito istražuje Zvonimir Martinčević sa svojim izvrsnim UnderF1cover serijalom, a između ostalog tu je i 16 putopisa naših čitatelja, kao i gostujuće kolumne domaćih i stranih autora. Tu se zaustavljam iz pristojnosti, ali preporučujem da provjerite i sami. Portal ima “F1puls special” stavku u glavnom izborniku, a to je jako efikasan lijek za duge dosadne pauze, i ove sad dok je vani snijeg, ali i one ljetne kad nam se mozak prži između Mađarske i Belgije. Takvi tekstovi jako su podcijenjeni gledajući samo broj čitanja, a apsolutno su neprocjenjivi.

PulsManager

Kad imate portal s tolikim brojem vjernih čitatelja onda su mogućnosti za napretkom neiscrpne. Tako sam po uzoru na strane menadžerske igre došao na ideju da napravim i našu F1 igru. Za sve koji ne znaju, ista se nalazi na adresi www.f1puls.com/igra, a funkcionira vrlo jednostavno. Ukratko: potpuno je besplatna, registrirate se za pola minute i onda kreće zabava. Dobijete na raspolaganje 100 milijuna virtualnih eura s kojima morate složiti ekipu. Kupite dva vozača, šasiju i motor i onda čekate iduću pravu F1 utrku da vidite kako će proći. Rezultati će vam donijeti bodove da možete vidjeti kako stojite protiv drugih menadžera, ali isto tako i novac s kojim možete kupovati bolje vozače/šasiju/motor. I to je to, uglavnom. Tu su i bonus igre gdje dobijete novac ako pogodite pole position vrijeme (ili ako barem budete blizu), ali suština igre je zapravo vrlo jednostavna. No, iako je tek prva sezona odigrana i bez pravog oglašavanja – u igru se registriralo preko 750 igrača.

Kakav je to biznis bez zarade

PulsManager je besplatan, cijeli F1puls je besplatan, nigdje spomena o plaćanju pretplate – kako je onda moguće da portal živi već tri godine uz tolike posjete i trošak servera? I tu ima anegdota koje radije preskačem ovom prilikom, a vjerujem da mnogi od vas već znaju priču o padu servera prošle godine i križni put rješavanja tog problema. Zaista, gledajući strane portale stekne se dojam da se ne može preživjeti bez uvođenja neke vrste pay-walla. Ograničenje broja besplatnih vijesti, možda 20 mjesečno; ili uvođenje premium sekcije koja bi donosila spomenute kolumne po nekim sitnim cijenama i slično – to su modeli koji su sve češći. Sličnim putem krenuli su i hrvatski portali koji imaju veliki problem jer naša publika jednostavno nema naviku plaćati nešto za što misli da treba biti besplatno. Naravno, to nije besplatno i trošak postoji. Bilo da se radi o troškovima servera ili vremenu autora članaka ili vremenu mene kao dizajnera i programera ili vremenu moderatora koji drže red na portalu i tako dalje. Dok se svi bave politikom kako dobiti novac od korisnika, pa se uvode lakši načini naplate – čak putem SMS-a ili kriptovalutama – mi smo u startu odlučili krenuti u minus i postaviti portal na noge, a onda jednostavno pitati korisnike da nam daju novac ako si to mogu priuštiti i ako misle da F1puls to zaslužuje. Bez trikova, ograničavanja broja vijesti, pretplate i sličnog. Fer pristup portala se vrati fer pristupom korisnika i tako danas živimo bez većih turbulencija i podmirujemo sve troškove. Svim donatorima možemo se samo ljudski zahvaliti i obećati da portal nikad neće imati “ne biste vjerovali” frazu u naslovu, kao ni toleranciju prema smeću u komentarima. Doduše, grid djevojke nećemo izbaciti, bez obzira na propagandu lažne političke i svake druge umjetno konstruirane korektnosti.

Što dalje

Dalje istim, dobro utabanim putem. Evolucija kroz ove tri godine nastavit će se u svakom području djelovanja portala. Ispred nas je po svemu sudeći izvanredna sezona, a mi ćemo je popratiti najbolje što možemo. Preksutra počinju predsezonska testiranja i pratit ćemo ih iz minute u minutu, ne sumnjamo, zajedno s vama. No, ovaj članak tu kao mali hommage onome što je dosad napravljeno i mig potencijalu i svemu što nas čeka u budućnosti. Stoga, sretan nam rođendan! :)


Odgovor

53 komentara

  1. Formula 1
    1883 Donator Prikaži

    Svako dobro i sretno u daljnjem radu.



    15
    15

    0
  2. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Stvarno ste najbolji i najkvalitetniji!



    16
    16

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Aha, ipak jeste.
    Pisao sam komentar na forumu, a u međuvremenu je objavljen ovaj članak.
    Dakle, sretno i od mene. :pivo:
    I da se družimo još dugo, dugo,…..



    16
    16

    0
  4. Ferrari
    FenixLaFerrari Prikaži

    Sretan rođendan



    11
    11

    0
  5. Narain Karthikeyan
    Narain Karthikeyan Prikaži

    Ajmo jednu zapjevati. Sretan rođendan sretan rođendan sretan ti rooođendan. Sretan ti rođendan sretan rođendan sretan ti rooođendan………



    16
    16

    0
  6. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Svaka vam cast momci. Nadam se da ce stranica dozivit jos puuno rodendana :pivo:



    10
    10

    0
  7. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Sretan rođendan i do mene. Za poklon ću i ove godine uplatiti nešto simbolično. Samo naprijed.



    10
    10

    0
  8. Michael Schumacher
    Ferrari Maniac Prikaži

    Sretan roćkas, sve najbolje našem portalu i neka sljedeća godina bude još bolja!



    7
    7

    0
  9. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    Sretan rodjendan … ☺



    7
    7

    0
  10. Tag Heuer
    Cavallino Rampante Prikaži

    Vidi se da radite sve iz ljubavi prema F1… a to treba cijeniti. Cim mi moj studentski dzeparac dozvoli rado cu donirat… ForzaF1puls!!!



    13
    13

    0
  11. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    sretan rođendan :)



    7
    7

    0
  12. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Sve najbolje, mislim da sam jedan od mlađih posjetitelja ovdje (19 god.) i samo mogu reći da nastavite sa izvrsnim radom kao što ste to i obavljali prethodnih godina.



    8
    7

    1
  13. Formula1
    f1zd Prikaži

    Sretan Vam rođendan :)



    7
    7

    0
  14. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Svaka čast ekipa, stvarno ste najbolji, a i definitivno imate i najbolju publiku, tj. kolege čitatelje.
    Kad pogledaš neke druge, eto samo domaće F1 portale, samo mržnja, psovke i vrijeđanja ostalih timova i čitatelja, a na ovom se portalu čovjek osjeća kao da smo svi ista obitelj, ko braća i sestre.
    Ljudi, volim vas svih, najiskrenije i samo jaaaako u novu sezonu! <3



    14
    14

    0
  15. Mclaren
    KERS Prikaži

    Ja vam čestitam od srca..pravi ste i moja svakodnevna postaja i po nekoliko puta dnevno..meni je trebalo cca 4.5 mjeseca da vas otkrijem.
    Nek vam je sreće i zdravlja a za dobre tekstove i još više posjetitelja se uopće ne bojim.



    7
    7

    0
  16. Mclaren
    wilson Prikaži

    Još godina sto. Najbolji ste. Ne komentiram često, ali svakodnevno više puta otvorim vašu stranicu.



    6
    6

    0
  17. Rover
    zjurina Prikaži

    Sve najbolje i najljepše & puno daljnjeg uspjeha u radu :thumbs:



    5
    5

    0
  18. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Čestitke na godišnjici i samo nastavite istim putem.



    5
    5

    0
  19. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Sretan rođendan, daleko ste najbolji, samo nastavite…



    5
    5

    0
  20. Juan Manuel Fangio
    rudi Prikaži

    ekipa Sretan Rođendan,još malo pa u vrtić. super ste,svakome se teško naviknit na novo ali ste na pravom putu.da te davne 2015 nisam utipka vašu adresu ko zna di bi visija dandanas. od tad do danas samo f1 puls za pravu informaciju. ne dajte se budite još bolji i bezobrazniji vaši novinari /urednici su top.svaka čast.pozdrav iz Splita od starog Rudija (54). Happy Birthday.



    8
    8

    0
  21. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Cestitke, posebna pohvala na zimskoj stanci, bili ste odlicni, bravo!!



    6
    6

    0
  22. Fernando Alonso
    Petar Pero Prikaži

    Sretan vam rođendan! Najbolji ste i svaka vam čast. Bravo!!



    3
    3

    0
  23. Shell
    Tilt Prikaži

    Portal pratim oko godinu i po dana. Došao sam tako što sam na jednom konkurentskom portalu pročitao u komentarima kako neko hvali f1puls i aktivnost tokom zimske pauze. Eto, od tad redovan.
    O kvalitetu zajednice govori i to što tek sad ostavljam prvi komentar, jer me uglavnom sramota bilo šta napisati kad vidim koliko drugi prate i znaju o F1.
    Svaka čast na zavidnom kvalitetu i puno sreće u daljem radu!
    Pozdrav iz komšiluka.



    16
    16

    0
  24. Sebastian Vettel
    Gazda Prikaži

    Svaka Vam cast! Odlicni ste! I naravno sretan rodendan…?



    3
    3

    0
  25. Kimi Raikkonen
    IceMan282 Prikaži

    Sretan rođendan..samo tako napred



    3
    3

    0
  26. Fernando Alonso
    Kimi Prikaži

    Sretan rođendan ekipo,najbolji ste i samo tako nastavite. Pozdrav svim članovima na portalu i nek nam sezona bude za pamćenje



    6
    6

    0
  27. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Sretan rođendan i svaki idući da bude što bolji!!!



    3
    3

    0
  28. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Iznimno sam ponosan što mogu reći “sretan nam rođendan”! Stvarno mi je drago i zahvalan sam što sam prošle godine postao dio novinarske ekipe najboljeg F1 portala u Hrvatskoj i regiji.

    Čar ovog portala zbilja je ovo što Ante piše, ta zajednica koju imamo ovdje, to je stvarno teško naći i predivno je što imamo ovako veliku i zdravu zajednicu ljubitelja Formule 1 na jednom mjestu. Naravno, ovdje imamo i ogroman broj također spomenutih super kvalitetnih članaka uz najnovije vijesti zahvaljujući svim mojim kolegama koji zbilja daju 120% od sebe :thumbs:

    Sretan nam rođendan! :party:



    15
    15

    0
  29. Narain Karthikeyan
    Narain Karthikeyan Prikaži

    Blago Alainu Prostu ima na isti dan rođendan kad i vi :)



    11
    10

    1
  30. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Sretan rodjendan i zelim ih jos puno.. Pozdrav svima u studiju i reziji..



    2
    2

    0
  31. Ferrari
    Ferrari boy Prikaži

    Sve najbolje, extra ste!



    1
    1

    0
  32. Charles Leclerc
    reso20 Donator Prikaži

    Sretan rođendan F1PULS ali isto tako sretan rođendan i MENI :)

    Ja sam jedan od 99 sretnika koji je kliknuo i otvorio F1puls taj dan ali ujedno se i registrirao na portal!

    Kako godine lete kao da je bilo jučer. Došao sam s namjerom da prcam Hattricka a na kraju ostao hhh xd



    7
    7

    0
  33. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Mogu se samo složiti s kolegama u komentarima.
    Najbolji ste, par puta dnevno bacim pogled na portal.
    Postalo mi je ne zamislivo da pratim F1 bez Vas.
    Neprocijenjivo je imati sve te info. na domaćem jeziku.



    4
    4

    0
  34. Michael Schumacher
    thebear38 Donator Prikaži

    Hepi brzdej tu ju
    Porini prste v struju
    I nikaj se ti ne brini
    Samo ti porini

    Sretan rodjendan ekipo :)



    3
    3

    0
  35. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Sretan rodjendan! Duboki naklon cijeloj ekipi na celu s Vetmom.
    Uz bok bi dodao stalne clanove zajednice koji i čine portal toliko posebnim…
    Zbilja, fantasticna koncentracija entuzijazma, informiranosti, kvalitetnih i zanimljivih rasprava, zanimljivih ljudi… neki su mi vec i toliko legendarni da bi mi bilo nezamislivo citati portal bez njihovih komentara… lijepo je vidjet ekipu i druženje, razlicitost i postivanje u razmisljanju, a posebno i jeziku… nek postane jos vise i šire multikulturalan…
    Ne komentiram redovito jer (pre)cesto lupetam gluposti i nemam puno pametnog za rec :) , ali poprilicno redovito citam i otvaram portal najmanje 2put dnevno- uz jutarnju kavu i navecer prije spavanja…
    Širenje zajednice potvrdjuje kvalitetu…
    Samo naprijed :thumbs:



    7
    7

    0
  36. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Sretan rodjendan I od mene.
    Svaki dan Vas otvorim bar pet puta (komentarisao ili ne) I procitam svasta nesto.



    4
    4

    0
  37. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Cestitke ekipa ?



    2
    2

    0
  38. Jim Clark
    Damir Abramović Prikaži

    Sretan rođendan, uz sve najljpše želje!



    3
    3

    0
  39. Ferrari
    karlo_b Prikaži

    Sve najbolje ekipa :D



    2
    2

    0
  40. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Sretan vam rođendan ekipa i želim vam još puno dobrih i kvalitetnih godina! Samo naprijed!

    Tekstovi su vam odlični! I slažem se s vama o ovome za kvalitetne tekstove (oslomak “Što bi trebalo drukčije (ili – za čime žalimo)”), ponekad si mislim budem to pročitao i onda “nestane” uslijed novih, naravno dbrih, vijesti.



    3
    3

    0
  41. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Hvala svima :)



    4
    4

    0
  42. Blue Flag
    Tow Pie Pie Prikaži

    Sretan Vam Rođendan Želim!
    Samo nastavite ovako!!!



    1
    1

    0
  43. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Sa zakašnjenjem sve najbolje :) Nevjerovanto zvuči da su već prošle 3 godine a iznenađen sam i da sam bio među tih 99 ljudi koji su otvorili portal taj dan :)



    2
    2

    0
  44. Sebastian Vettel 5
    Nikola Krajina Donator Prikaži

    Sretan treći rođendan F1puls-u sa zakašnjenjem, čast je biti dio ovakve jedne zdrave sportske zajednice! :D



    1
    1

    0
  45. Ayrton Senna
    maurich Donator Prikaži

    Sretan rođendan izvrsnom portalu koji čitam svaki dan! ?



    1
    1

    0
  46. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    kako vrijeme leti…
    još jednom pohvale cijelom f1puls timu na iznimno kvalitetnom portalu i korisnicima koji znaju prepoznati taj trud.



    2
    2

    0
  47. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Sretan rođendan!
    Trebalo mi je vremena dok sam skužio da i na hrvatskom ponovo ima nešto vrijedno čitanja.
    Samo nemojte sad prolupat kao svaki trogodišnjak :)



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.