Ferrari SF-71H: Tehnička analiza

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 6 godina 4 min 16 komentara

Danas u poslijepodnevnim satima Ferrari je predstavio bolid za sezonu 2018. – SF-71H, nasljednik poprilično uspješnog SF-70H. Dizajn novog bolida nije radikalna promjena u odnosu na stari, barem na prvu, no kada se zagrebe ispod površine promjene su značajne. Povećan je međuosovinski razmak za 5cm, što bi sada trebao biti sweet spot, budući da Ferrari prošle godine nije bio tako dobar na brzim stazama, dok su na sporim i zavojitim (Monako, Mađarska, Singapur) bili odlični. Temeljito su dorađeni i usisnici zraka koji su već i prošle godine bili unikatni, pa izgleda da je ekipa iz Maranella otišla korak dalje. Studijske fotografije koje je Ferrari objavio nažalost ne obuhvaćaju stražnji kraj, stoga će izostati analiza tog dijela bolida. Vjerojatno je da nešto skrivaju. Pa krenimo >

Dosta je novosti na prednjem kraju Ferrarija SF-71H. Ovogodišnje prednje krilo potpuno je novo, a najviše se to vidi po usmjerivačima zraka (1) oko prednjih kotača. Strelicama su označena male vodilice koje su pričvršćene za bočni dio prednjeg krila, a sve ide na veoma maleno zakrilce (označeno crvenim krugom) koje pomaže glavnoj zakrivljenoj plohi na boku. Novina je izduženi bočni dio nosa (2), što je McLaren predstavio krajem 2016. Njihova uloga je pospješiti protok zraka duž središnje linije bolida. Iza njega je ljubičasto označen ulaz zraka za S duct, dok je izlaz (3) stavljen prije oštrog prijelaza same linije bolida.

Kada se bolid pogleda iz daleka, izgleda kao da ima vrlo široke bočne usisnike u dva dijela, no to nije slučaj. U bočnim kutijama (1) nalaze se dva krilca koja zrak dalje preusmjeravaju bočnom stranicom, slično kao što je bilo napravljeno i prošle godine. Na podnici između bočnih krila naziru se tri male rupe (2, označene strelicama) koje vrlo vjerojatno putuju kanalićima donjim dijelom podnice. Puno prašine podigao je dizajn retrovizora (3) koji je izgleda šupalj te ima svrhu da zrak šalje u gornji usisnik zraka. Sam dizajn bolje će se vidjeti na jednoj od sljedećih fotografija. Usis za zrak iznad vozačeve glave (4) nešto je veći nego prošle godine te ima dizajn koji je Mercedes predstavio 2016. Zanimljivo je da je sam usis nagnut prema naprijed, baš kao i ovogodišnji Mercedes.

Iz ovog ugla se bolje vidi izlaz s ducta (1) te se čini da je dvostruki, baš kao što je bio i na Ferrariju F2008, zadnjem bolidu koji je donio titulu u Maranello. Bijelim strelicama označene su male “peraje” koje sam spomenuo na prijašnjoj fotografiji. Crvene obostrane strelice stavio sam čisto da se vidi koliko je Ferrari uzak na području bočnih usisnika te koje mogućnosti otvara toliko slobodnog prostora. Nešto slično ima i Sauber, no on nije tako kompaktan u stražnjem dijelu bolida. Žute strelice označavaju nisko T krilo koje izgleda prilično obično, pa ostaje za vidjeti hoće li ih Ferrari dotjerati za prvi test.

Crnim strelicama označena su dva važna dijela retrovizora – vodoravna strelica označava krila koje na sebe prima zrak, dok okomita pokazuje usmjerivač koji usmjerava u gornji usisnik. Vjerujem da će na testiranjima netko uspjeti bolje fotografirati ovo rješenje pa da se vidi kako zaista funkcionira, postoje li kanalići u samim retrovizorima ili sl. Pod ovim kutem se bolje vidi nagib usisnika iznad glave vozača (1) koji je podijeljen na tri dijela. I ovdje je gornji dio halo zaštite, kao i kod Saubera, iskorišten za mali aero dodatak. Bijele strelice (ispod natpisa Lenovo) prikazuju nizbrdicu i putanju strujanja zraka prije uvrnutog dijela podnice.

Stručnjaci iz Ferrarija uspjeli su dodatno suziti zadnji kraj, iako se razlika tek vidi usporedbom sa starim bolidom. Također se vid dvostruki nosač stražnjeg krila, isto kao što imaju Haas i Sauber, što znači da je to prisutno jedino kod bolida koji imaju Ferrarijevu pogonsku jedinicu.

Novi Ferrari izgleda obećavajuće te s nekim novim aero rješenjima ponovno zadaje standarde. Aerodinamički paket ni prošle godine nije izostao, dapače, bio je među najboljima, ponekad i najbolji, no pravo pitanje je može li konjica izdržati sav napor i nakon 10 godina donijeti Ferrariju toliko željeni naslov?


Odgovor

16 komentara

  1. Formula1
    f1zd Prikaži

    Bolid je uzak da se ne ponovi Singapur :D



    34
    31

    3
  2. Marlboro
    MaStaJaZnam Prikaži

    Uglavnom danas nakon predstavljana se upalio alarm u mercedesu….??



    25
    15

    10
  3. Ferrari
    mljac Prikaži

    Baš kako kaže Kimi, kad je bolid lijep, onda je i brz…
    A ovaj je hebeno lijep.



    21
    19

    2
  4. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Ovi retrovizori su definitivno novitet.. Jako maštovito i originalno.. Nisam to još kod nikoga primjetio.. Ali sam siguran da će brzo svi to iskopirati.. Kao i bočne stranice ….
    Sve u svemu bit će opet napeta sezona.. Ali imam neki filing da je ovo naša godina.. AJMOOOOOO..
    FORZA FERRARIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!



    25
    23

    2
  5. Jenson Button
    Foxi_HR Prikaži

    Ovaj T-wing izgleda kao da je puno bliže prednjem dijelu i gotovo da ga se jedva uočava kada se bolid gleda iz ptičje… Ferrari je definitivno najzanimljivije i najkompleksnije dizajnirao aero oko središnjeg dijela bolida gdje ne prepuštaju ništa prirodnom strujanju zraka, pa čak ni retrovizore. Sve je kontrolirano. Sviđa mi se vidjeti da su puno pažnje dali dizajnu prednjeg krila, samo me zanima da li mu je osnovna namjena pratiti bolid ili biti prvi?! Sudeći po filozofiji propetih konjića, sumnjam da im je namjera pratiti… Ako se držimo takve premise, obzirom na stiskanje u čisti zrak i da pretpostavljamo da će se motor tjerati do limita ne čude veliki otvori usisa. Ferrari je očito dizajniran da vodi čopor!



    23
    23

    0
  6. beli333 Prikaži

    Tko bude morao radit setup ovog bolida za svaku trku drugačije postavke.neka mu bog pomogne nadrljo je.lijep bolid ali prekomplicirano na prvi pogled i previse izmjena od prosle sezone.bojim se da ne izgube previse bodova i zaostanu na pocetku sezone.volio bi da griješim ali….



    2
    -21

    23
    • Michael Schumacher
      thebear38 Donator Prikaži

      U pravu si … setup rade tutleki popit svih nas (ovo nije ponizavanje vas koji stvarno pratite tehnikalije oko F1 i znate milijon puta vise od mene) pa ce im biti problem napraviti setup. To rade ljudi koji su stvorili ovaj bolid i koji ga znaju u dusu. Prema tome … komentar ti je u najmanju ruku neozbiljan.



      21
      20

      1
      • beli333 Prikaži

        Ne sumnjam da ga znaju u dušu barem su talijani uvijek imali ideju za dizajn u svemu.Istina ja nemam blage veze o setupu F1 bolida.to znaju samo oni koji su oko njega neprekidno.I svaki je jedinstven iako svi izgledaju slično.samo mi se čini onako na prvu da je previše novosti i da se bojim da pohvataju sve konce do prvih kvalifikacija.da im nitko ne odmakne u startu sezone.jer ove godine konkurencija je blizu pogotovo u prve 3-4 trke da budu u vrhu kasnije ne sumnjam u njih.



        1
        -3

        4
    • Marlboro
      dt213138 Prikaži

      ne brini griješiš



      1
      0

      1
  7. Max Verstappen 33
    Mario Prikaži

    Čuvajte se vi Red Bulla .



    16
    -2

    18
  8. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Forza Ferrari…

    Odlicna analiza..
    . Uhhhh tko ce docekati Melbourne…



    6
    5

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.