Zimska stanka, 78. dan: Narain Karthikeyan – jedini u povijesti koji je utrku završio na 24. mjestu

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 2 min 5 komentara

VN Europe 2011. godine održana je 26. lipnja na Valencia Street Circuit u Španjolskoj, a u knjigama je ostala upamćena kao utrka na kojoj su postavljena tri rekorda Formule 1.

Ne radi se o najvećem broju bolida koji su se prije gašenja crvenih svjetala našli na startnom gridu jer ta čast pripada VN Njemačke na legendarnom Nurburgring Nordschleifeu gdje su se 1953. na startu našla čak 34 bolida. Na VN Europe 2011. bilo je 10 manje, ali i dalje četiri više nego što je to slučaj danas budući da je to bila druga i pretposljednja sezona za ugašenu momčad HRT, te jedna od posljednjih sezona za Team Lotus/Caterham i Marussiju/Manor.

Utrka je zanimljiva po tome što je na njoj izjednačen rekord za najmanje vozača koji nisu klasificirani, a iznosi nula. Tako se po toj stavci izjednačila s VN Nizozemske 1961., VN SAD-a 2005. i VN Italije 2005., a poslije su joj se u tome pridružile VN Japana 2015., VN Kine 2016. i VN Japana 2016. Međutim, VN Europe iz 2011. je ipak najzanimljivija jer, za razliku od svih gore spomenutih utrka, u Španjolskoj je sudjelovalo najviše bolida, čak 24.

I tako dolazimo do još jednog rekorda, za najviše vozača koji su završili utrku – 24 od 24, svi. U ovoj kategoriji nije izjednačena niti s jednom drugom, što znači da imamo i jedinog vozača u povijesti Formule 1 koji je neku utrku završio na 24. mjestu, odnosno najniže ikada u Formuli 1.

Ta čast pripada Narainu Karthikeyanu koji tako drži najlošiji plasman u nekoj F1 utrci. Sada 41-godišnji Indijac je 2011. nastupao za momčad HRT Cosworth; na VN Europe se kvalificirao na posljednje, 24. mjesto, a utrku je završio na istoj poziciji s tri kruga zaostataka za pobjednikom Sebastianom Vettelom u Red Bullu.


Odgovor

5 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    On bi trebao upast na uži popis ikona 21. stoljeca ?



    20
    20

    0
  2. Narain Karthikeyan
    Narain Karthikeyan Prikaži

    Sta je ovo o meni tekst a samo jedan komentar :)



    40
    40

    0
  3. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Ikona



    15
    15

    0
  4. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Nema baš veze sa vozačkim kvalitetama. Moglo se desiti svakome ko je vozio za onaj ili jedan od ona tri tima…



    4
    4

    0
  5. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Narainova karijera ce najvise ostati u sjecanju kada je prekasno propustio Vettela za puni krug a ovaj ga nazvao krastavcem i jos nesto sa rukama gestikulirao:)



    1
    0

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.