Zimska stanka, 70. dan: Nepoznate i kratkotrajne F1 momčadi (4. dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 3 min 7 komentara

Švicarsko talijanska kombinacija nazvana Eurobrun Racing prisustvovala je u Formuli 1 od 1988. do 1990. Ova momčad bila je “neuspješan brak” između Euroracing tima (poznati u Formuli 3) i švicarskog sportscar tima Walter Brun koji se natjecao u prvenstvu izdržljivosti (WEC). Euroracing team već je imao iskustva s Formulom 1, i to samo nekoliko godina prije 1988. Partnerstvo s Alfom nije dobro završilo i 1985. godine odlučili su podići sidro. Nakon kratkog smiraja počeli su pregovori s momčadi Walter Brun te ubrzo nakon toga realizacija, u koju možda bolje da nikada nisu krenuli.

Početni kapital za razvijanje bolida i sastavljanje momčadi bio je dobar, no planiranje kako dalje bilo je katastrofalno izvedeno. Naravno, većina novca potrošena je na izradu bolida i sastavljanje momčadi pa je momčad računala da će rezultatima moći raditi daljnji razvoj. No bili su u velikoj zabludi. Dizajn bolida potpisuje Mario Tolentino, a Talijan ustvari nije napravio ništa vrijedno spomena s obzirom na potrošen novac. Bolid je bio prilično kutijast, težak, spor i nepouzdan, sve karakteristike koje ne želite.

Momčad je za motor odabrala provjereni Fordov 3.5 V8, a vozački par činili su Stefano Modena (prvak Formule 3 1987. godine) i Oscar Larrauri, vozač Waltera Bruna u sportscar seriji. Već je na početku sezone bilo jasno da je Eurobrun nepripremljena momčad s vrlo malo iskustva, a lošu situaciju donekle je izvlačio Stefano Modena sa solidnim vožnjama. Prva sezona na kraju se pokazala najbolja za ovu momčad, a rezultat “za pamćenje” bilo je 11. mjesto na Hungaroringu. U drugom dijelu sezone vozači se nikako nisu mogli kvalificirati u utrku zbog nedostatka brzine. Na kraju sezone završili su kao predzadnja momčad, iako nisu klasificirani u poretku jer nisu osvojili niti jedan bod.

Za 1989. Eurobrun potonuo je još niže. Zbog manjka financijskih sredstava momčad je odlučila nastupiti sa samo jednim autom, dok novi bolid za nadolazeću sezonu još nije bio gotov. ER189, drugi Eurobrunov bolid završen je tek krajem ljeta te je debitirao na VN Italije. Ni to nije pomoglo u potrazi za boljim rezultatima. Eurobrun tijekom 1989. nije uspio sudjelovati na niti jednoj utrci, što ih je bacilo na začelje poretka, čak i ispod Zakspeeda ispred kojeg su završili sezonu prije. Jedina stvar koja se pokazala dobrom za momčad je sponzorstvo Jagermeistera, pa je po tome bolid bio vrlo prepoznatljiv i uočljiv.

Nakon katastrofalne godine i gotovo raspada odlučeno je da se ponovno nastupa s dva bolida, a vozači su bili Roberto Moreno i Claudio Langes. U prvoj utrci sezone Moreno je pred domaćom publikom u Brazilu izborio 13. mjesto, što je bio veoma dobar način za početak sezone nakon loše 1989. Nažalost, slavlje nije dugo trajalo. Langes se nije uspio niti prekvalificirati za neku utrku, dok je Moreno još samo u San Marinu startao u utrci. Ostatak godine bio je jednako loš kao i 1989., a dvije utrke prije kraja Eurobrun odlučio je otići iz Formule 1.


Odgovor

7 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    ne vidim baš kutijast bolid, meni je prekrasan!
    jager samo pojačava dojam. :)



    1
    1

    0
  2. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Možda su si svi malo Jegera trgnuli prije utrke pa im se vid malo zamaglio hehe..



    4
    3

    1
  3. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Ovaj narandasti bolid je prekrasan, predivne linije!

    Ali jedna stvar mi upada u oko, kaciga vozaca blokira dotok zraka u gornji usisnik:), nesto je tu gadno zajebano sa smjestajem vozaca a i sami bolid se cini izuzetno malen i kompaktan!
    Gotovo je nevjerojatno ( gledam jos slike bolida sa neta) da su otraga uspjeli ugurati Fordov 3.5l v8


    0
    0

    0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      To je vrijeme, kada je bilo stvarno svakavih momčadi; od Onyx, Andrea Mode, Life, Coloni, Zakspeeda ( oni su imali bar dobru bazu ). Ali meni se sviđa to vrijeme. Zato jer sam u to doba počeo pratiti F1. Ali i zato što je bilo toliko puno prilika za sve, i puno više svega u opticaju od vozača, motora, inženjera,…… PREKRASNO doba…..

      Činjenica je da je bilo ovakvih skalamerija poput Eurobruna….. ali prave momčadi su uspjele opstati desetljeće i duže; poput Minardija i Jordana….. recimo….



      1
      1

      0
  4. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Jako bi volio vidjeti tekst o Jordanu iz 1991g , meni osobno najlkepsi bolid svih vremena , prekrasne ciste linije , bolid koji je najpoznatiji kao debitantski bolid Michaela Schumachera na Spa!

    Predivan bolid, dizajnersko remek djelo!



    4
    4

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.