Zimska stanka, 69. dan: VN Japana 1990.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 3 min 3 komentara

Glavni događaj VN Japana 1990. godine već znate. Ayrton Senna osvojio je pole position treći put uzastopno na Suzuki, no ove je godine imao drugačiji plan. Prošle sezone diskvalificiran je na utrci nakon sudara sa Prostom i htio je vratiti pehar svjetskog prvaka u svoje ruke. Prvo je tražio premještaj pole positiona na stranu gdje je trkaća putanja. Prvotno je prijedlog prihvaćen, a onda ga je iste večeri Jean Marie Balestre poništio, pa je Senna morao startati s prljave strane satze. Scenarij početka utrke – Senna se u prvom zavoju zabija u Prosta, obojica odustaju te Brazilac osvaja svoj drugi naslov.

Malo je toga poznato o ovoj utrci, tj. o događajima koji su uslijedili nakon sudara. Vodstvo je nakon toga preuzeo Gerhard Berger u drugom McLarenu, a iza njega su bili Nigell Mansell u Ferrariju, Nelson Piquet i Roberto Moreno u Benettonu. Samo krug poslije Berger je postao žrtva zemlje i prljavština u prvom zavoju. Vodstvo je prezeo Mansell, a iza njega dva Benettona, čija je česta strategija te sezone bila da uopće ne ulaze u boks. Mansell je do 26. kruga izgradio malu prednost, te je plan bio da nakon ulaska u boks pokuša preteći oba Benettona kako bi se domogao pobjede. No, sve je pošlo po krivu nakon kretanja iz boksa. Mansell je u žurbi vrlo naglo krenuo, imao je veliko proklizavanje kotača te je uslijed toga otišlo vratilo, pa je Britanac parkirao svoj bolid na kraju pit stop ravnice.

Piquet je prešao u vodstvo, iza njega je bio timski kolega Moreno, a nakon što su oba Williamsa otišla u boks, na treće mjesto probio se domaći heroj, Aguri Suzuki. On je također bio na strategiji da cijelu utrku ostane na stazi, a koja se za Suzuku pokazala ispravnom. Druga polovica utrke bila je veoma mirna i poredak prve trojice ostao je isti na veliko slavlje Japanaca.

Aguri Suzuki postao je prvi Azijac koji je osvojio postolje na utrci Formule 1, a time i prvi Japanac. Također je to bilo i jedino postolja u povijesti za momčad Lola, kao i za Lamborghinijev nepouzdani 3.5 V12. Na postolju VN Suzuke stajala su trojica vozača od kojih niti jedan nije iz Europe, što se do danas nije ponovilo. VN Suzuke zadnja je brazilska 1-2 pobjeda. Još su to osam puta učinili Piquet i Senna te dva puta Fittipaldi i Pace. I za Morena je, kao i Agurija, to bilo prvo i jedino postolje u Formuli 1. Jedini koji tog dana nije ostvario neki jubilej, prvi ili zadnji put osvajanje nečega, bio je Nelson Piquet.


Odgovor

3 komentara

  1. Ayrton Senna
    Ayrton S Prikaži

    Epic…
    Za nepovjerovati je sta je taj Balestre radio Seni ‘89-te i ‘90-te



    8
    -6

    14
    • Ayrton Senna
      FerrariF1 Prikaži

      Naravno.. Bio je Francuz.. Kao i Prost.. Vrana vrani nebu oči iskopala.. Ali Sennu nije ni to moglo spriječiti hehe.. Majstor je majstor.. Za sva vremena.. Laka mu zemljica..



      4
      -3

      7
    • fjaka Prikaži

      zbog ovog divljaštva triba ga je trajno maknit sa trkaćih staza. balestre nije ima muda, općenito fia nije ni bila spemna za ovakav slučaj, tek su na njegovu nasljedniku po opasnom i nesportskom ponašanju ms-u ’97 počeli primjenjivat takve vrste kazne…da bi danas suci imali povećalo u ruci i kažnjavali i šta triba i šta netriba. fala senna fala ms.

      fala i rakiću ali bez sarkazma šta je izvuka i ostale događaje s te utrke za koje pojma nismo imali i šta se taka još nekih vrhunskih vozača čije dupe nije imalo sriće da sidi u mclu ferkanu ili viliamsu tih godina.



      1
      0

      1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.