Zimska stanka, 46. dan: Važnost pasica na F1 stazama

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 3 min 3 komentara

U samim počecima Formule 1 staze su nalikovale na divljinu, iako nije bilo daleko od toga, budući da su to bili asflatirani šumski putevi ili neka prigradska područja. Iznimka je bio Monte Carlo, vožnja u centru elitnog grada. U to vrijeme se itekako moralo paziti na granice staze zbog nekoliko stvari – gume su bile uske te bi brzo izgubili kontrolu silaskom sa staze, površine pokraj asfalta su često bile netaknuta divljina i sam rub je bio oštar, pa se lako mogla zaraditi probušena guma.

Današnje staze na kojima se održavaju utrke Formule 1 sušta su suprotnost nekadašnjim vremenima. Utrke se najčešće održavaju na trajnim trkaćim stazama koje imaju vrlo visoke sigurnosne uvjete. Jedna od neizostavnih stvari svake trkaće staze su pasice – dodaci rubovima staze gdje vozači prolaze na limitu izlijetanja, pa pasica na tom dijelu služi kao potpornik i brana da se ne dogodi izlijetanje.

No, pasica često zna biti i dvosjekli mač, posebice u kišnim uvjetima. Površina je potpuna suprotnost od abrazivnog asfalta, a tijekom kišnog vremena postaje vrlo skliska površina. Čak se i u najboljim vremenskim uvjetima zna dogoditi da vozači “zajašu” pasicu više nego što bi trebali, pa izlete sa staze ili izgube kontrolu nad bolidom. Jahanje je najizraženije na VN Kanade kada vozači zbog letenja preko pasica često posjete zid prvaka.

Ipak, izvedenica pasica veoma je važna u cijelom procesu proizvodnje. Linije moraju biti pravilno dizajnirane, čvrste, ali ne i oštre. Jedan takav primjer je VN Velike Britanije 2013. kada su se ionako nekvalitetne Pirellijeve gume bušile na pasicu prije prve DRS zone. Nakon toga su zamijenjene te se problem više nije ponavljao, iako se doznalo da je i na još nekim stazama bilo problema takve prirode.

Vremenom su pasice na nekim dijelovima postali i uspornici, budući da su ih vozači na nekim dijelovima previše iskorištavali te time dobivali vrijeme. Prije 10-ak godina granice staze nisu toliko uzimate u obzir, pa su vozači u prvom zavoju tadašnjeg A1 Ringa cijelim bolidom izlazili van staze. Upravo je na toj stazi 2016. godine postavljena vrlo visoka pasica na izlasku iz predzadnjeg zavoja. Vozači su na to bili upozoreni, neki od njih su vozili upravo po tom rubniku, a nastradao je Kvyat. Rus je u kvalifikacijama uletio na pasicu koja mu je izbila stražnju osovinu, čime je njegov nastup završio. Njegova tadašnja izjava je bila – samo pičkice neće koristiti pasice :)


Odgovor

3 komentara

  1. Williams
    Montoya Prikaži

    Draže su mi bile male pasice a iza njih šljunčane ili travnate klopke



    12
    12

    0
  2. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Ha Kvyat veliki frajer..samo ti jaši tamo gdje Hamilton i Vettel zaobilaze..pa budi pičkica u zaštitnoj ogradi haha..



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.