Brawn kaže da novo vodstvo F1 razmišlja o ukidanju slobodnih treninga petkom

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 2 min 30 komentara

Ross Brawn kaže da novo vodstvo Formule 1 razmišlja o ukidanju slobodnih treninga petkom kako bi se otvorila mogućnost uvođenja novih utrka u kalendar.

No, također je svjestan kako svođenje GP vikenda na samo dva dana proturječi naporima da se promotorima pruži više materijala za prodaju. Štoviše, neke europske utrke su ove godine bile na četverodnevnom rasporedu zbog popratnih događaja u četvrtak.

“Mislim da je na nekoliko utrka kvaliteta vitalna stvar. Nema smisla imati više utrka ako nisu kvalitetne. Prema tome – lokacija, vrsta staze, mogućnost da se održe sjajne utrke – to je vitalno.”

“Ekipe imaju veće logističke probleme kad dodamo više utrka, naravno. Jedna od stvari koje proučavamo jest format vikenda. Vidjet ćemo treba li se to promijeniti da bi se dodalo više utrka. Imamo vrlo otvoren pogled na stvari oko toga kako ići dalje.”

Brawn je naglasio kako ne želi mijenjati nedjeljni format:

“Mislim da je jedna osnovna utrka i dalje za mene osobno vrlo važna, ne razmatramo mijenjanje tog događaja. Ali evo pitanje, trebamo li treninge petkom?”

“Jer, ako nemamo treninge petkom mogli bismo dodati još utrka. Logistički, to je bolje za ekipe. Ali, petak je važan za promotore i televizije. Kako pronaći pravo rješenje?”

“Prema tome, razmišljamo o svim tim elementima kako bismo pronašli najbolji put. Kvaliteta je ključna stvar s tim utrkama, ne smijemo dodati više utrka jer želimo povećati broj. To nije održivo.”

“Imamo utrke u prošlosti koje su došle, kvaliteta nije bila na nivou i jednostavno su otpale. To nije dobro za naš biznis,” zaključuje Brawn.

To bi razvojnim timovima unutar momčadi dodatno zagorčalo život jer bi izgubili i tu vrstu testiranja nakon što je unutarsezonsko testiranja svedeno na minimum, a mladi vozači imali bi još više problema jer bi izgubili priliku sjesti u F1 bolid što često viđamo na treninzima petkom.

Treba li Formula 1 slobodne treninge petkom?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

30 komentara

  1. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    Neka ukinu ako žele bolide sa lošim setupima i izlijetanja već u prvom zavoju. Ko gleda P-ove zna koliki je njihov značaj ii za kvale i za utrku. Neka onda izbace i kvale, nek se grid formira na random.org i imaće spektakl.



    9
    9

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    podržavam prijedlog ukoliko vrate warm-up.
    u subotu 2 fp-a po sat vremena, prvi u 8, drugi u 11.
    ili npr. pomaknut kvale u 15:00 pa fp1 od 8-9:30, fp2 11:30-13:00.
    glasao sam ‘da’.



    4
    4

    0
  3. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Recimo da je 2 FPa u subotu je dosta.. Zajedno s kvalama bi to bio poprilicno pun dan, naporan, brze odluke glede svega, itd…. Meni osobno bi to izgledalo bolje od trodnevnog programa..



    2
    2

    0
  4. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Ne vidim razloga za ukidanjem.
    Ulaznice su ionako jako skupe i treba dati ljudima što više vremena sa bolidima na stazi…

    FORMAT NIJE PROBLEM!

    Žele na silu ubaciti 25-26 utrka…i to gradskih…mah.

    Mladi vozači trebaju vremena u bolidu, momčadi trebaju to vrijeme jer nemaju nikakva testiranja.

    Cirkusanti.



    7
    7

    0
  5. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Ne sviđa mi se ovo forsiranje većeg broja utrka od strane Liberty Medie. Smatram da je trenutna brojka od 19-21 utrka po sezoni uvrh glave i da nam ne treba još 4-5 utrka u kalendaru. Kako se povećava broj utrka tako svaka pojedina utrka polako gubi na važnosti i gubi se dio draži.

    Također, za vrijeme F1 vikenda 80% tog vikenda mi ode na F1. S 20 utrka u kalendaru taj ”gubitak” vremena se još koliko-toliko može tolerirati, ali sve više od toga bi moglo biti too much.
    I što je najgore od svega, te nove utrke se neće održavati na kvalitetnim stazama. Liberty će žrtvovati kvalitetu radi kvantitete jer nam se spremaju ulične staze u Kopenhagenu, Miamiu/Las Vegasu, Hanoiu, možda Rotterdamu, a ne sumnjam da će se uskoro pojaviti glasina o još kojoj velebnoj gradskoj stazi.

    On-topic.
    Što se tiče slobodnih treninga petkom, jednom je Bernie izjavio jednu pametnu u stilu: ”Provedemo cijeli petak i subotu kako bi osigurali da se bolidi u nedjelju poredaju po jačini i onda se čudimo kada ne dobimo zanimljive utrke”. Unatoč tomu, mišljenja sam da ne treba ukidati slobodne treninge petkom. Ne možemo cijeli vikend svest na lutriju jer s jednim subotnjim treningom F1 vikendi bi postali upravo to, lutrija.



    6
    6

    0
  6. Williams
    Nigel Prikaži

    šta ce bit 25 utrka u budućnosti ?bezveze izbacite ove nove dosadne staze



    1
    1

    0
  7. Pirelli Wet
    Covjek koji zna sve Prikaži

    kakve veze ima trening petkom ako je utrka nedjeljom ???
    ako vec dodajes utrku iako ih vec ima puno trebo bi popunit sve nedjelje ali poznajuci ljude u FIA-i mozda imaju cilj nalupat 2 utrke tjedno.

    sve u svemu ovim pretjerivanjem s utrkama ce sport izgubit na vrijednosti jer nece vise bit npr. 20 nego 30 utrka



    3
    3

    0
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Ima financijske veze sto je vrlo bitna stavka uz povecanje broja GP vikenda.. Jedan dan manje na terenu za sve, pomnozi s brojem utrka i onda samo zamisli koliko se novaca ustedi da se smanji overall extra trosak uvodjenjem novih utrka..


      0
      0

      0
  8. Renault
    Vedran Kristić Prikaži

    Ja sam da ostane ovako kako je i sada. A i dobro je za mlade vozače.



    9
    9

    0
  9. Monisha Kaltenborn
    Faststone Prikaži

    Što se mene tiče, može maFIA ukinuti i slobodne treninge i kvalifikacije subotom. Pa čak i utrke nedjeljom. Jer ovo već odavno nije F1. maFIA već godinama tolerira povlašteni tretman koji Mercedes ima kod Pirelli-a. Mjenjaju se pravila svako malo radi tobožnje uštede, a u biti radi se samo o tome da neki dobivaju informacije prije većine, kako bi povlašteni imali više vremena za razvoj. Za takvo pogodovanje maFIA naravno prima izdašne iznose od Mercedesa, i znatno manje od Ferrari i Red Bull ekipe. Relativno pošteni ostaju u sredini poretka ili na začelju, bez ikakve nade za većim napretkom.



    2
    2

    0
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      Pa što pratiš i gledaš F1 ako te ne zanima?
      Gledam 50 godina F1 i u svih tih 50 godina
      od nekoga bih čuo komentar sličan tvojem.
      Ima sportova.
      Siguran sam da možeš naći neki koji bi zadovoljio tvoje želje.



      15
      15

      0
      • Monisha Kaltenborn
        Faststone Prikaži

        Nisi shvatio bit. Ne pratim je više, jer je prekorumpirana. Nema tu više ni malo sporta, već samo prljavog novca. A da ima sportova koji nisu korumpirani, ima. Nađe se.



        1
        1

        0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Nikad necu shvatit ekipu koja ne prati sport ali je uvijek voljna nametat svoje strucno misljenje drugima..



        3
        3

        0
      • Monisha Kaltenborn
        Faststone Prikaži

        Nije to nikakvo stručno mišljenje, već čista logika i zaključak nakon dugogodišnjeg praćenja F1. To ti je kao kad kupiš ink jet printer, i nakon nekog vremena shvatiš da si kupio marketinški ispoliran proizvod koji troši tintu takvom brzninom k’o što horvatinčić troši porezne obveznike, i gdje te iste tinte koštaju kao jandrokovićeve privatne stambene zgrade. Hoću reći, ne prati mi se više ta nepravda od “sporta”, ali tko voli, neka izvoli.



        2
        2

        0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Onda logiku prosipaj u nekom drugom sportu kojeg pratis s ekipom koju to zanima a nas ostavi u mraku.. Prezivjet cemo i mi i sport bez ovog prosvjetljenja..



        7
        7

        0
      • Monisha Kaltenborn
        Faststone Prikaži

        Kritike znači ovdje nisu nikako dobro došle, već samo pohvale. Oprostite što nemam u današnjoj F1 baš ništa za pohvaliti. A dobro. Uživajte u pobjedama Mercedesa, Ferraria i Red Bulla u uducih 30 godina. Jer F1 nije programirana za četvrti pobjednički tim.



        3
        3

        0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Nitko ju ovdje ne brani, svi imamo lose za rec o trenutnom stanju ali i dalje pratimo i gledamo jer volimo sport, bez obzira u kakvom je stanju trenutno. Ti si odusto i kao takav vise nisi ni zanimljiv ni mjerodavan nama koji i dalje pratimo.



        3
        3

        0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Široko ti polje….

      Ima hrpa drugih sportova koje možeš pratiti.



      2
      2

      0
  10. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Možda da medijski pojačate F2 pa lijepo vikend prije
    F1 vikenda gledamo borbe mladih vozača prsa o prsa
    u podjednakim bolidima.
    Time bi mogli gotovo duplirati broj događaja,
    a u F2 ima toliko toga dobroga za vidjeti.

    Za petak, ne znam i ne mogu odgovoriti na anketu.
    Ne mogu se praviti da znam koliko ekipama vrijedi taj petak
    u odnosu na financijski trošak jednog dana više.



    1
    1

    0
  11. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Ne kužim onda samo kada bi ekipe imale prilike testirat nove djelove? Pa što trening nije upravo za takve stvari da se isprobaju novi djelovi da se vidi kako točno bolid funkcionira s njima na stazi.



    10
    10

    0
  12. Ayrton Senna
    MCLfan Prikaži

    Ja sam glasao za “NE”,iz tog razloga jer su ukinuta večina testiranja.
    Ali bi se složio da petkom treninge odrađuju test vozaći,mislim da bi svi bili zadovoljni.
    U Monacu bi subotu produljio slobodni trening a četvrtak izbacio


    0
    0

    0
  13. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    A dok se vi mal ne saberete i ne pogledate sve mogucnosti, lijepo vratite pravila iz starijih dana…Glupo je i meni govoriti da se f1 treba vratiti, ali vidim da nitko nema konkretno rjesenje kako poboljsati kvalitetu sporta i vratiti f1 na stare staze….Lijepo smo krenuli s ovom sezonom cemu sad izbacivanje treninga i te fore…Meni se cini da ovo sasvim funkcionira i da ima mnogo vecih problema u utrkivanju od toga kad ce se odrzati treninzi. Ne sumnjam da ce biti dana kad ce sve ici kako treba, ali ne treba jurit u nesta kao u onaj tip kvala samo zato jer je na papiru sve to lijepo izgledalo. Ostavite sad sve kako je, a 2021 dolaze promjene, a dotad smislite sve sta zelite



    1
    1

    0
  14. Williams
    Nigel Prikaži

    f1 je propala pada gledanost … e dobri stari dani sezona 1990



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.