Kako Hamilton i Mercedes mogu osigurati naslove svjetskih prvaka u Austinu?

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 2 min 2 komentara

Lewis Hamilton četiri utrke prije kraja prvenstva ima 59 bodova prednosti u odnosu na Sebastiana Vettela te bi već ove nedjelje mogao osigurati četvrti naslov svjetskog prvaka Formule 1. Britanac je na ovoj stazi već pobjeđivao četiri puta, a od 2014. do sada je tri puta zaredom slavio na Circuit of the Americas.

Treći naslov svjetskog prvaka je osigurao upravo ovdje prije dvije godine, također tri utrke prije kraja prvenstva, kada je pobjedom došao do 76 bodova prednosti u odnosu na tada drugoplasiranog vozača prvenstva, što je također bio Sebastian Vettel.

Nakon ovotjedne utrke u Austinu ostale su još samo tri postaje Svjetskog prvenstva, odnosno 75 bodova, što znači da Hamilton na COTA-i treba osvojiti 16 bodova više od Sebastiana Vettela da bi osigurao titulu. U slučaju da Vettel slavi na preostale tri utrke, a Hamilton ostane bez bodova na svakoj od njih, Lewis ipak postaje prvak zbog većeg broja pobjeda (9:7 ili 8:7).

Hamilton naslov potvrđuje u Austinu ako:

• pobijedi, a Vettel završi šesti ili niže

• bude drugi, a Vettel završi deveti ili niže

Mercedesova konstruktorska titula

U poretku konstruktora je situacija prilično jednostavna te si Mercedes ovog tjedna može dozvoliti lošiji rezultat od Ferrarija, ali s obzirom na prednost koju imaju i na broj utrka koji je ostao do kraja sezone, titula svakako ide u njihove ruke.

Rezultat je to činjenice da Mercedes trenutno ima 145 bodova prednosti nad Ferrarijem, a nakon VN SAD-a konstruktorima će na raspolaganju ostati samo 129 bodova. To znači da će Mercedes četvrti uzastopni naslov osvojiti i u slučaju da izgubi 16 bodova u odnosu na Ferrari. Tada bi Mercedes mogao ostati bez bodova na svakoj utrci do kraja sezone uz 1-2 Ferrarijevih vozača, ali bi uz isti broj bodova Mercedes bio prvak zbog veće broja pobjeda (10:8).

Mercedes će konstruktorski naslov osvojiti ako:

• osvoji više bodova od Ferrarija

• osvoji jednak broj bodova kao Ferrari

• osvoji do 16 bodova manje od Ferrarija.

S obzirom na to da je Mercedesova titula praktički sigurna stvar, njemačka momčad će tako postati tek četvrta ekipa u povijesti Formule 1 koja je osvojila barem četiri uzastopna naslova svjetskih prvaka. U tome su još uspjeli Red Bull Racing (2010.-2013.), McLaren (1988.-1991.) i Ferrari (1999.-2004.).


Odgovor

2 komentara

  1. Formula1
    f1zd Prikaži

    Hamilton treba pobjediti, Ferrari će se pobrinuti za ostalo :D



    6
    6

    0
  2. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Mala opaska… Pred dvije godine je osigurao svoj treći naslov.:)



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.