Lewis Hamilton pobjednik VN Japana, Vettel odustao!

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 6 min 83 komentara

Pole sitter Lewis Hamilton pobjednik je VN Japana na Suzuki, ispred Red Bullovog dvojca Maxa Verstappena i Daniela Ricciarda! Konkurent za naslov, Ferrarijev vozač Sebastian Vettel, rano u utrci je morao odustati zbog problema sa svjećicom pa je tako zaostatak za Hamiltonom u poretku vozača porastao na 59 bodova četiri utrke prije kraja prvenstva.

Ferrarijevi navijači bili su u nevjerici kada su Scuderijini mehaničari 10 minuta prije početka utrke otklanjali problem sa svjećicom na bolidu Sebastiana Vettela, pribojavajući se scenarija s VN Malezije kada Kimi je Raikkonen odustao prije nego je utrka počela. Stvari su se ipak začas vratile na normalu, ali Nijemac je odmah po gašenju crvenih svjetala na raspolaganju imao manju snagu motora te je bilo jasno u kojem će smjeru njegova utrka ići.

Daniel Ricciardo je izgubio dva mjesta na startu, Vettel je počeo padati u poretku pa se na trećem mjestu našao Esteban Ocon u Force Indiji. Vodstvo je bez većih problema zadržao Lewis Hamilton, a iza leđa mu je bio pobjednik prošle utrke Max Verstappen. Niže u poretku je također bilo zanimljivo; Carlos Sainz je svoj posljednji nastup za Toro Rosso završio u ogradi u prvom sektoru, Hulkenberg i Raikkonen su također vodili bitku gdje je deblji kraj još jednom izvukao Raikkonen i tako pao na 14. mjesto. Kontrola utrke je u drugom krugu zbog Sainzovog bolida na stazu poslala sigurnosni automobil, ali on se nije dugo zadržao te je utrka ponovno nastavljena.

Nakon nekoliko izgubljenih pozicija u prva četiri kruga, Ferrarijev pit wall je odlučio Vettela pozvati u garažu zbog ponovljenog problema sa svjećicom, ali kvar se nije mogao otkloniti te je utrka za Sebastiana bila gotova, a možda i borba za naslov svjetskog prvaka.

Sreće nije imao ni Stoffel Vandoorne koji je također pao na začelje poretka tvrdeći da ga je udario jedan od Ferrarija, što je mogao biti Kimi Raikkonen.

Akcija na stazi nije dugo trajala budući da je Ericsson svoj nastup završio u Degneru te je kontrola utrka označila period virtualnog sigurnosnog automobila. Nekoliko vozača je to iskoristilo za odlazak u boks, a redari su vrlo brzo iz izletne zone uklonili Sauberov bolid te je utrka nastavljena.

Esteban Ocon je u dva kruga izgubio pozicije od Ricciarda i Bottasa na kraju startno-ciljnog pravca, dok je Raikkonen krug za krugom prestizao vozače ispred sebe, te je do 22. kruga došao do petog mjesta, odmah iza Valtterija Bottasa. Podsjetimo, oba Finca su utrku startala na mekanim gumama, dok su vozači ispred njih koristili stupanj mekšu mješavinu.

Max Verstappen prvi odlazi u boks od vodećih vozača te se na stazu vraća za dlaku ispred Raikkonena, u sljedećem krugu na promjenu guma odlazi i Lewis Hamilton te se sigurno vraća ispred Nizozemca i iza timskog kolege Bottasa, ali realno na vodeću poziciju u utrci. Nakon što je i Ricciardo odradio boks i vratio se iza Raikkonena, ispred Lewisa je ostao samo timski kolega koji mu je na stazi prepustio vodeću poziciju.  Pretposljednji je u boks otišao Kimi Raikkonen koji se na stazu vratio na šesto mjesto, ali realno peto budući da Hulkenberg ispred njega nije bio u boksu. U 31. krugu to čini i njegov sunarodnjak iz Mercedesa koji se vraća na četvrto mjesto, što će na kraju ostati poredak kojim će vozači proći startno-ciljnim pravcem u posljednjem krugu.

Nico Hulkenberg je na šestom mjestu ostao dosta dugo, čak do 39. kruga kada odlazi po set supersofta. Činilo se da bi na svježem setu brže mješavine Nijemac mogao zaraditi par pozicija na stazi budući da su mu konkurenti ispred bili uglavnom jedan drugom u DRS zonama i na bitno starijim gumama, no samo tri kruga kasnije zakrilce DRS sustava mu je ostalo otvoreno zbog čega je Renaultov vozač morao odustati. U vodstvu nije bilo nikakvih promjena, Lewis Hamilton je održavao prednost od oko dvije i pol sekunde u odnosu na Maxa Verstappena, koji je imao oko osam sekundi prednosti u odnosu na timskog kolegu Ricciarda.

U 47. krugu u trećem zavoju dolazi do pucanja prednje desne gume kod Lancea Strolla pa je Kanađanin svoj bolid morao parkirati tik uz stazu. Kontrola utrke je akciju još jednom neutralizirala virtualnim sigurnosnim automobilom, a za Williamsovog vozača je ovo bilo prvo odustajanje nakon 13 utrka. Utrkivanje je nastavljeno u 50. krugu, samo četiri kruga prije kraja kada počinju nova uzbuđenja.

Hamilton je prijavio probleme s gumama, a to je pokušao iskoristiti Max Verstappen koji se opasno približio Mercedesovom vozaču. U istom vrijeme se na repu Danielu Ricciardu našao Valtteri Bottas koji je prethodnih 10 krugova skidao po jednu sekundu u odnosu na Australca. U dvoboj za prvo mjesto umiješali su se Felipe Massa i Fernando Alonso koji su vodili borbu za posljednji bod. Brazilcu i Španjolcu su pokazivane plave zastave, ali nijedan ni drugi nisu odmah reagirali što je išlo na ruku Verstappenu. Na kraju se ipak povlači Alonso, kojeg suci istražuju zbog ignoriranja plavih zastava, te nakon njega i Massa, ali do promjena pozicija nije došlo ni u jednoj od ove tri borbe za poziciju.

Peto mjesto osvojio je Kimi Raikkonen u Ferrariju, solidnu količinu bodova još su jednom osvojili Force Indijini vozači Ocon i Perez na šestom i sedmom mjestu, a isto vrijedi i za Haasove pilote Magnussena i Grosjeana na osmom i devetom mjestu. Posljednji bod pripao je Felipeu Massi u Williamsu.

 

1 Hamilton Mercedes 53 1h 27:31.193
2 Verstappen Red Bull 53 + 0:01.211
3 Ricciardo Red Bull 53 + 0:09.679
4 Bottas Mercedes 53 + 0:10.580
5 Raikkonen Ferrari 53 + 0:32.622
6 Ocon Force India 53 + 1:07.788
7 Perez Force India 53 + 1:11.424
8 Magnussen Haas 53 + 1:28.953
9 Grosjean Haas 53 + 1:29.883
10 Massa Williams 52 + 1 krug
11 Alonso McLaren 52 + 1 krug
12 Palmer Renault 52 + 1 krug
13 Gasly Toro Rosso 52 + 1 krug
14 Vandoorne McLaren 52 + 1 krug
15 Wehrlein Sauber 51 + 2 kruga
16 Stroll Williams 45 Odustao
17 Hulkenberg Renault 40 Odustao
18 Ericsson Sauber 7 Incident
19 Vettel Ferrari 4 Odustao
20 Sainz Toro Rosso 0 Incident

 

Sljedeća utrka vozi se za dva tjedna u SAD-u.


Odgovor

83 komentara

  1. Narain Karthikeyan
    F1 Karthikeyan Prikaži

    Alonso i Massa nemogu podnijet da ih balonja stize za krug :)



    7
    7

    0
  2. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Hamiltonu jednostavno sve ide od ruke! Ferrari se poizbacuje na stazi, Ferrari se kvari na stazi, iskoristi 2 utrke bez nekog velikog pritiska na mjenjac i mijenja novi u Japanu like boss, bez kazne i kada ga neko juri, tu je i Alonso da malo spašava! Jebiga, kada neko u hali aka cenifi nije gladan… No opet moras mu cestitati, nije on kriv zbog toga jebiga..



    8
    8

    0
    • Mika Hakkinen
      stoka Prikaži

      Alonso spasava lewisa a pod istragom zbog ignoriranja plavih zastava?



      7
      7

      0
      • Renault
        Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

        Pod istragom je zato jer je blokiro Verstappena, ne Hamiltona. Verstappen je zaostajao samo 0,6 sec za Hamiltonom kad su dosli do Alonsa, kad ga je Verstappen zaobisao za cijeli krug zaostatak se popeo na 3 sec.


        0
        0

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Jesi siguran?

        Fernando Alonso je zbog ignoriranja plavih zastava također zaradio opomenu, ali i kaznene bodove. Španjolac je u pretposljednjem krugu vodio borbu za 10. mjesto s Felipeom Massom, ali je nadolazećima Hamiltonu i Verstappenu zasmetao prilikom pretjecanja za čitav krug.

        “Alonso je na saslušanju istaknuo da je postojala prilika za Hamiltona na startno-ciljnoj ravnini, ali ne poslije do zavoja 11. Suci su prihvatili da su sigurna mjesta za propuštanje bolida između zavoja 2 i 9 ograničena, što je pridonijelo vremenu koje je Hamiltonu trebalo za pretjecanje”, stoji u izvješću sudaca.

        “U davanju kazne, suci su ovo usporedili s ostalim sličnim incidentima i ustanovili da iako prekršaj, on nije bio težak poput ostalih, a kada se pomaknuo, ostavio je mnogo prostora Hamiltonu, a zatim i Verstappenu.”

        McLarenovom vozaču je ovo prva opomena u sezoni te je uz nju zaradio i dva kaznena boda, također prve ove godine.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Može biti da on ni Hamiltona nije pustio na vrijeme. Ali u praksi, on je najviše štete nanio Maxu. Razlika između Hamiltona i Maxa je bila pola sekunde, i prije nego su stigli Alonsa. Ali nakon njegovih (ne)propuštanja, borba je bila gotova. Mogu sudije pisati u tom izvještaju šta god hoće. Jasno je da je na stazi tu najviše oštećen Max.
        Jednostavno, kada su dvojica u sekundi, treba pustiti obojicu odjednom. Njegova borba sa Massom ne znači ništa, kada ga stižu za čitav krug.



        1
        1

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Duze se vozia ispred lewisa nego ispred maxa, maxa je vise massa zafrknua al sto je tu je. Kad god je obilazak za cijeli krug uvik onaj koji je izavise izgubi nego ovaj koji je naprid tako da to je tako. Svejedno red bull nebi prosa pokraj mercedesa na ravnici.


        0
        0

        0
  3. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    E sad mi se osim mozga i srce oprostilo od titule, ali sta se moze. Svaka cast Sebu na borbi dosad, da je imao srece koliko i Lewis sad bi vjerojatno imao jednaku ako ne i vecu sansu od Lewisa za naslov. Ali i sreca je dio sporta, prosle godine je nije bilo za Luju, ove za Seba… Ne zelim nista oduzeti Hamu, sjajan je vozac ali sreca je bila na njegovoj strani. Samo se iskreno nadam da do kraja Ferrari moze skupiti par sjajnih rezultata, ne zbog prvenstva vec da im ne padne moral. Odradili su sjajan posao u Ferrariju ove godine i neka samo tako nastave dogodine.
    Forza Ferrari!



    24
    24

    0
  4. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    To je to.. Cestitke Luji.. Bravo za Haas.. I za Massu.. Indije su napokon skuzile da se ona dvojica trebaju vezat..



    3
    3

    0
  5. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Ma fućkaš pobjedu Lewisa, i enormno slavlje sky-ovaca kad Ferrari sam sebe može pucati u istu nogu, i to TRI PUT!!! Pa jb*te, koliko pehova crveni u sezoni mogu skupiti? Pa koliko?!!
    Nažalost, još jedna potraćena godina i još jedno čekanje na pobjedničku sezonu.. :(
    al’ bar smo mladi i ponovno se možemo tješiti – BIT’ ĆE BOLJE.. :D
    a što se tiče utrke – sleeep, sve do zadnja dva kruga.. VSC treba ukinuti, a Alonso i Massa – big shame. Big shame!!!
    ps. Valteri, you doooog!!! Definitvno Lewisov najbolji momčadski kolega…



    8
    8

    0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Navijam za alonsa ali ova njegova uplitanja u borbe za vrh su mi smjesna i da ga kazne bilo bi opravdano. Smije se Vettelu i komentira blue flag a danas to opet radi. No izgleda da RB ima veci utjecaj na sudce nego Ferrari. Mozda charlie nakon onoga fuck off ferrari ne sljivi ni 2 posto a posebice Vettela. Da skratim , Alonso pa i svi ostali koji ovako sto rade trebaju dobiti kaznu i to je to. Ja sam prvi za to jer se oni nemaju sqto mjesati u borbu za vrh poretka.



      15
      15

      0
  6. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Još jednom svima savjet i upozorenje – komentirajte događanja na utrci, u prvenstvu, vozače i sve ostalo što je vezano za F1, suzdržite se od komentara drugih članova.



    7
    7

    0
    • Ferrari
      Markozaja Prikaži

      Lako tak kad cijeli tekst zacrvenis pa je vidljivo..bas se tvoj komentar mora isticat ha? Kao da si admin :)


      0
      0

      0
    • Fernando Alonso
      Kimi Prikaži

      Oprosti Ante šta sam dotaknuo Vettela! Neću nikad više



      4
      4

      0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Komentar ti je izbrisan jer si prekršio ovo pravilo. Još jednom ga ponavljam za one koji sporije čitaju, evo malo sporije pišem:

        Komentirajte događanja na utrci, u prvenstvu, vozače i sve ostalo što je vezano za F1, suzdržite se od komentara drugih članova.


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        Kimi Prikaži

        Dobra. Sad se kao malo vrijeđamo. Ajd neka.


        0
        0

        0
      • Formula1
        f1zd Prikaži

        Znam da ne bih trebao komentirati ostale članove, ali ima osjećaj kao da ovi trolleri dolaze sa GP1 pod kamuflažom ‘navijač Hamiltona ili Alonsa’, nakon čega ih se banira (logično, jer su trolleri) i onda na GP1 pričaju kako je ovaj portal Ferrari/Vettel fan klub.
        :facepalm:



        2
        2

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        @f1zd Bacio sam danas par pogleda na GP1 i bogami se pocelo sve vise po pulsu pljuvati. Prije je znao biti pokoji komentar protiv Vetme a sad u zadnje vrijeme se podosta njih pocelo buniti protiv “rezima”. Izgledad da ih je opalio Thorov cekic. Mislili su da ce ovdje opstati sa klosarskim zargonomm…



        3
        3

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Mislili su da ce ovdje opstati sa klosarskim zargonomm…

        Točno to. F1puls od početka ima politiku da se može komentirati sve osim drugih članova, a podrazumijeva se neka kultura komunikacije. Sve vrste navijača su tu od početka i tko god je normalan – nikad nije imao problema. A ovi padobranci što ulete tu s dijagnozama i vrijeđanjima – mogu lagano u skokovima tamo odakle su došli.



        4
        4

        0
      • Fernando Alonso
        Kimi Prikaži

        F1 Zd. Nisam sa gp1, nisam troler i navijač sam Alonsa. Onaj komentar nije imao nikakve veze sa tobom a ni sa trolanjem. Kao navijaču Alonsa samo mi je zasmetlo ono da Alonso nemože podnijet da ga balonja stiže za krug. Ne kažem da nije kriv ali se je borio za bod koji itekako znači. Bez ljutnje


        0
        0

        0
      • Formula1
        f1zd Prikaži

        Ne nužno ti, ali bilo ih je.
        Naprimjer jutros, jedan poznati član sa GP1 je ovdje popio ban a da nije napisao ni jedan komentar na forumu.


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        Kimi Prikaži

        I ispričavam se ako sam nekoga uvrijedio a pogotovo Antu


        0
        0

        0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Ako nisi troler onda ti je replika na komentar (upozorenje ) od Vetme poprilicno upitne prirode.


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        Kimi Prikaži

        Crash kao sta sam več napisao ispričavam se ako sam nekoha uvrijedio i ostavio loš dojam,stvarno nije bila namjera. Navijač Alonsa, tri godine frustracije i malo prebrzi prst


        0
        0

        0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Ma neeee.. Nego samo nisam skontao tvoj komentar na upozorenje opce prirode, za sve .. Nisam se ja naso u tome, pripremam rucak pa imam lufta tipkat :)


        0
        0

        0
  7. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Lewis i Merc sezona gotovo bez greske. Covjek je osvojio naslov i bio na top razini osim 2 utrke. Zbilja im treba cestitati jer su napravili najbolji posao. Meni je jedino zao sto Bottas i Kimi trate dobre bolide umjesto da priliku imaju bolji vozaci. I ne mislim da to mora biti Alonso da se razumijemo. Ali ima ih jos kao Max ili Riciardo Hulkenberg itd. Vattela ne volim ali iskreno dode mi ga zao jer pokazao je najvise do singapura a onda ukenjao i nakon toga debakl. Sto ocekivati dogodine? Moje misljenje je da je Rb sa Maxom dobitna kombinacija, decko pravi razliku i sa bolidom koji nije kao Merc se bori i zbilja me razuvjerio pomalo. Samo da manje riskira i biti ce odlican. Nagodinu ce nazalost biti jos vise kazni i mislim da ce to biti jedna od glavnih stavki u prvestvu. RB djeluje sve bolje i mislim da ce nagodinu zamjeniti mjesto sa Ferrarijem u borbi sa Mercedesom. Nekako sam misljenja da ce Ferrari nagodinu opet ukakit jer eto tako bolide rade vec godinama. Jedan bude ok drugi zivi uzas.



    13
    13

    0
    • Kimi Raikkonen
      Iceman 7 Prikaži

      Osim Verstappena nema boljeg vozača koji bi zamjenio Kimija. Ti samo gledaš rezultate, ali momčadi to ne gledaju tako, iako Kimijievi rezultati bi trebali bit bolji da nije toliki baksuz…. Hulkenberg jest odličan vozač ali nije top vozač i nije vozač koji bi žrtvovao svoje rezultate radi Vettela koji je najbolji vozač na gridu… Sponzori žele Kimija, navijači žele kimija više nego ijednog drugog vozača… Alonso više nije poželjan na gridu i neće on nigdje iz McLarena, Ricciarda Verstappen doslovno pere ove sezone, da ima malo sreće bio bio ispred Bottasa,…..



      3
      3

      0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        To su bajke, Kimi je sporiji u istim uvjetima od pola grida ako ne i vise. Premekan ko baba, agresivnost nula. Danas izade na brzim gumama drugi dio trke a on jos poveca zaostatak za prvim 10 sec. Komedija je on nevidena i neznam sto ga trpe vise u Ferrariju.



        6
        6

        0
  8. Ferrari
    Markozaja Prikaži

    Zasto sam se ja probudio u pola 7?? Da vettel odustane? Al oke..ne bitno sad to..alonso..kakav papucar..kako mi je drago da nikad nece osvojit 3 naslov..lik je smece od vozaca..kaznjavat zestoko te vozace koji se ne micu a mase im se plavom zastavom..osim toga utrka dosadna..mene jako zivcira kad jedan Williams nema uopce sasiju al ima meckin motor i ne mozes ga prestic na ravnom..ne gledljivo..jako iritantno..cekam tu 2021 pa da dodu nova pravila..ovo su gluposti..izmedu ostalog cestitam i hamiltonu..lik jednostavno kad mu das sansu ju iskoristi..odvozio bez greske..kimi dobar



    15
    15

    0
  9. Ferrari
    Ferrari boy Prikaži

    Cuj svjecica uzrokovala problem Vetelu, razocaran sam



    3
    3

    0
  10. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Čestitke Lewisu. Kontrolisano od početka do kraja.
    Max odličan.
    Botas i Kimi očekivane pozicije na kraju.
    FI klasika.
    Haas vrlo dobar.
    Vettel, šta reći?
    Odradit ovo do kraja što je moguće korektnije, probat uzet koju pobjedu i prenijeti formu bolida za narednu sezonu.
    Hulk je isto baxuz svjetske klase, samo što se ne bori za titule, pa ga one gluposti ne pogađaju toliko.



    20
    20

    0
    • Sebastian Vettel 5
      Schumi Prikaži

      Da. Hulka mi je najviše žao. A Renault u zadnjim utrkama kao i Ferrari. Uprska svaku priliku. U Singapuru izgubi 4. mjesto zbog nekog kvara. Prošlu utrku isto mislio parkirati, ali odradio do kraja. I sad se mogao boriti sa Force Indijama. SS uzete na vrijeme. Evo Palmer je na kraju stigao Alonsa i Massu, a otišao u boks ispred Masse. Iako su par krugova vozili pod VSC. Mogao je i Hulk uhvatiti FI, koji bi se sigurno mučili sa gumama na kraju.
      Bio mi je kandidat za vozača utrke, ali…



      1
      1

      0
  11. Alain Prost
    D10S Donator Prikaži

    E moj Ferrari izgledas skoro poput Honde



    4
    4

    0
  12. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Šteta, sezona se rasplela u zadnje tri utrke na najgori mogući način, bez prave borbe.

    Utrka mi je bila relativno zanimljiva. Drago mi je da Max napokon završava utrke i ima priliku pokazati svu raskoš svog talenta.

    Gledajući današnju utrku sam došao do zaključka da mi je Suzuka definitivno postala najdraža staza u F1. Super je vidjeti prave izletne zone koje kažnjavaju greške vozača. Titulu najbolje staze mi je do nedavno držala Spa, ali zbog hrpe asfalta staza je izgubila dio svoje nekadašnje čari.



    6
    6

    0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Slazem se sa tobom ali je suzuka pomalo dosadna. Ima preticanja ali medu ovim boljim bolidima preticanja su gotovo nemoguca.



      4
      4

      0
      • Max Verstappen
        DaveGilmour Prikaži

        Preticanja na Suzuki su malo teža nego na nekim drugim stazama, ali ne bih išao tako daleko i nazvao ih nemogućima. No ne treba se staza suditi samo po tome koliko preticanja na njoj vidimo. Suzuka ima sve što jedna prava trkaća staza treba imati, kao i što je kolega Ludwig van dolje napisao.

        Osim tih karakteristika, Suzuka ima i jednu od boljih atmosfera u kalendaru i jedne od najluđih (u pozitivnom smislu) navijača. A ima i nešto u tim ranojutarnjim utrkama, imaju neku svoju čar kad se u pola 7 namjestiš ispred TV-a i smanjiš glas da jedva čuješ komentatore da ne probudiš ostale ukućane. Trudiš se ne sklopiti kapke prije početka utrke, ali jednom kada se ugase crvena svijetla ne pada ti više napamet zaspati.
        Samo se nadam da i Suzuku neće pokvariti u nadolazećim godinama.



        4
        4

        0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Suzuka je difinitivno zakon. Meni takodjer uz Spa i Monzu top. Must have in calendar! Zbog 1.sektora, izletnih zona, “brdovita”, 8-ica layout, dva duga pravca, lakat zavoj- ma sve ima…
      A relativna dosadnost utrke ide na dusu danasnjim bolidima…



      3
      3

      0
  13. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Ma sve 5 ali neide mi u glavu jedna stvar. A to je da je ovaj Kimi toliko los a ima najbolji bolid na gridu. Bas je lik prelos



    14
    14

    0
    • Fernando Alonso
      Mr.Spaceguy Donator Prikaži

      Mali Leclerc u madarskoj vozio bolha longrun vremena od njega.



      1
      1

      0
      • Ferrari
        Markozaja Prikaži

        Dobro jel se ti sjecas madarske? Jel kimi stitio vettela od mecki cijelu utrku? O cemu pricas ovdje?



        1
        1

        0
      • Formula1
        f1zd Prikaži

        Nemam nekih prevelikih kritika za Kimija za ovu utrku, ali što je trebao u Mađarskoj? Dati poziciju Hamiltonu?
        Proći Vettela nije mogao, ne znam što želiš reći.



        2
        2

        0
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        Jasno je na sta smo navikli od Kimija kad je jedna ovakva utrka i 5 mjesto zadovoljavajuće…



        3
        3

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Pa ja imam kritiku i danas a to je situacija gdje je kao baba odustao od napada na maxa kad je ovaj izlazio iz boksa i samo usporio i maknuo se. Premekan je bez imalo agresive. Da je bilo obrnuto max bi isao do kraja taman oboje nezavrsili. A jos gora su mu vremena bila nakon toga gdje mu je max zbrisao u 6,7 krugova na 10 sekundi ispred. Pa kad je otisao po novi supersoft a svi ostali na softu a on nije se uopce ni malo priblizio vrhu. Po meni jako lose. Losiji od 5 nije ni mogao biti kad ga odtali ne mogu ugroziti.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Dobro, nije na nivou na kojem treba biti. Ali stvarno, kako si uopšte mogao pomisliti da se bori sa Maxom? Pa čovjek je na starim soft gumama, a Max na potpuno novim. Tu nije bilo ni teoretske šanse da nešto učini.
        Ali za SS se slažem, iako ih je prerano uzeo. Nebi ih mogao gaziti do kraja. Sigurno bi popustile. Najbolji tajming je tu imao Hulk. Uzeo je SS taman na vrijeme da može do kraja utrke pritiskati na njima. Šteta što mu se pokvario DRS.
        A Kimi svakako nije imao šansu nikoga uhvatiti. On je tu šansu izgubio na kvalifikacijama/početku utrke, kad je još pao u poretku.


        0
        0

        0
  14. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Ne vjerujem da bi Max dostigao Hamiltona čak i da mu Alonso nije zasmetao. Poslije spoon zavoja na ravnome dijelu Red-Bull nema šanse protiv Mercedesa.



    6
    6

    0
  15. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Nevjerojatno je kako se sve krivo poslozi za Ferrari bas kada je najbitnije….2006 bas na Suzuki kraj prvenstva, 2010 zadnja utrka i totalni potop, 2012 opet fali srece i sad nakon godina i godina kada se opet cine konkurentni i sposobni za naslove svjecica usere i najmanji tracak nade…Cetiri utrke je puno, jos 100 bodova, a i nrbi bilo prvi puta da se naslov rjesava u Abu Dhabiju tako da je nada tu sve dok matematicki bude nemoguce osvojiti…Jos veca tuga i zalost je u narancastom bolidu…Mrtva utrka McH i Saubera tko ce imat manje sponzora, a najzalosnije je to sto su prije par godina ovdje pobjedivali Button, Hamilton (doduse na vn Fujia) i Kimi, a sad ih obilaze za cijeli krug kao igracke. Nekad su ovdje jurcali po naslove, a sada za jedan jedini bod do kojeg nisu niti uspjeli doci…Palmer jos jednom utrka za zaborav koja je trebala biti nezaboravni sou i mislim da je pravo vrijeme za otici iz f1. Cestitke Hamiltonu, Red Bullu na jos jednom dvostrukom podiju i Force Indii ?

    Ovog Massu pati neka nostalgija ? Danas je ozivio Trullija. Cudim se da je uspio tako dugo i zadrzati Haas iza sebe, ali svakako super odvozena utrka za razliku od Strolla kojeg opet nema nigdje (ni jucer ni danas)



    4
    4

    0
  16. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Žao mi Vettela. Svi smo htjeli borbu do kraja. Čestitke Hamiltonu i Mercedesu. Max zvijer od vozača. Iskreno, Ferrariju ne vjerujem ni iduće sezone – godine.



    12
    12

    0
    • Ferrari
      ferrari1984 Prikaži

      Misljenja sam da ce se iduce godine jako uplesti u borbu i Redbull tako da su Ferrarijeve sanse u takvom slucaju slabije jer trebat ce pobjedivati i Mercedese i Redbullove…



      2
      2

      0
    • Sebastian Vettel 5
      Schumi Prikaži

      Ako im se ikada manje vjerovalo, to je bilo pred početak ove sezone. Svi su predviđali totalni pad, a oni su nam priredili ovakvu sezonu.

      Ja sljedeće godine očekujem borbu Ferrarija i Red Bulla u vrhu. Mercedes će morati raditi revoluciju bolida. Na ovaj više ne ide. Pretrpan je raznim krilcima. A vidjeli smo kako im je prošla posljednja nadogradnja. Motori će biti još bliže, a aerodinaamika će ponovo preuzeti glavnu ulogu.

      Samo da ne počnu u Ferrariju rezati glave. Rade odličan posao. Ove sitne problemčiće riješiti za iduću sezonu. I još unaprijediti i motor i bolid. I u novi pohod na titule.



      1
      1

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Slažem se. Motori su dostigli maksimum. Ferrari treba malo poraditi na pouzdanosti. Ali mislim da slijedeće godine svakog sljeduju barem po dvije kazne (vidjećemo za Toro Rosso).
        Aerodinamika bi mogla uzeti primat, a smatram da su na tom polju i Ferrari i Red Bull bolji od Mercedesa ove godine (ali ne toliko koliko je Mercedes bio bolji na polju PUa, pa samim tim i ukupno). Međutim, ne bih ja isključio Benz nipošto iz igre naredne sezone. Ne mogu baš toliko “propasti” preko zimske pauze.
        A što se tiče rezanja glava u Maranellu, mislim da će G. Džemper stati na loptu i ostati smiren, jer razyebavanje ovog tima ne bi donijelo ništa dobroga.



        1
        1

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        @Schumi
        Kako ja se razumijem u filozofiju (tehničko sam lice :)) imaju dvije vrste mišljenja.
        Emotivno i realno,
        Mislim da je u ovom tvom mišljenju emotivna strana jača.
        Ko je u pravu vidjet ćemo negdje u maju slijedeće godine.
        Razvoj motora slijedeće godine bi trebao ići u pravcu pouzdanosti i povećanju stepena iskorištenja. Ko će to biti bolji ne zna se.
        Mercedes sigurno će morati raditi prepravke svog bolida. Previše imaju stvari koje mu smetaju.
        Ali po meni daleko je to od izbacivanja iz igre.
        Mislim da će i dogodine biti glavni favorit za osvajanje prvenstva (možda je i ovdje moje emotivno mišljenje prevagnulo :))
        Kako god nadam se bar borbi tri ekipe.
        I neka pobijedi Mercedes :)



        1
        1

        0
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        Slazem se s @Har Kl

        Stvarno zelim dogodine vidjeti borbu 3 ekipe ( mozda i 4 ako McLaren bude valjao).
        Ali bas postenu borbu gdje najmanje nijanse dijele bolide. Znam da je to tesko ocekivati, pogotvo jer Renault vjerojatno jos nece moci napravit motor barem na razini Ferrarija, ali neka budu barem blizu. Ove godine je to bila borba “samo” 2 ekipa, a opet mi je jedna od najdrazih sezona otkad pratim F1.
        Uvik san mislija kako su ona sranja koja vozaci izjavljuju kako zele zestoku konkurenciju lazna , npr kad je Lewis bio sretan na pocetku godine sto je Ferrari brz. Ali moram priznat da mu vjerujem jer sjecam se kvala u Rusiji ove godine kad je Ferrari izdominirao ( vec su imali 2 pobjede do tad) i ja sam se doslovno molio da se mecke srede malo da vidimo izjednacenu borbu do kraja. Eto, za isto to se nadam dogodine, al ovaj put nek Ferrari pobjedi ;)



        3
        3

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        @Multi21
        Vjeruj mi da sam se malo ohladio od F1 nakon Suzuke.
        Jednostavno sad mi više nije to to.
        Prethodnih sezona ja sam uživao jer sam navijao za LH, a Rosberg je bio uvijek tu negdje.
        Meni nije smetala ta “dominacija” kao vama.
        Sad nakon Suzuke, četiri utrke prije kraja, svi samo čekamo moment kad će LH osigurati titulu prvaka.
        Bit će Ferrari brz i u ostalim utrkama.
        Možda čak i pobijedi, ali jednostavno nije to TO više.
        Neće više biti one čarolije u petak. Sad će se sve svesti na rezultate u subotu i u nedelju.
        Tako da se mogu samo nadati troboja do zadnje utrke u prvenstvu slijedeće godine.
        I pobjedi … :)


        0
        0

        0
  17. Ferrari
    zanzaro Prikaži

    Dobro je Toto poentirao, rezimirao, u intervjuu na kraju utrke. Nema više tolike prevage, dominacije Mercedesa, tri su tima (u utrci blizu). Ferrari je složio konkurentan, brz bolid, a slijedeća stepenica u razvoju je pouzdanost. U jednoj rečenici je opravdao očekivanja svih u vezi neizvjesnosti i potvrdio tezu da će kvaliteta komponenti odigrati ključnu ulogu na kraju prvenstva. Naravno da je i Lewis odigrao veliku ulogu, ali Mercedes je još uvijek tim kojega treba pobijediti. Čini se da je stepenicu na svim poljima još uvijek ispred svih. Nije komotno kao prošlih sezona ali je tako. Gušt je napokon gledati troboj momčadi.
    Ne bih stavljao sad Ferrari u “onu ladicu” – talijanski tim, šlampavi, i slično. Napokon su napravili dobar posao, kao u ostalom i RB (ok, svašta se događalo proteklih godina, i naravno da su puno prije trebali biti tu gdje su trenutno, ali oscilacije su prisutne kod svih ekipa) i izgleda da je razvoj, a samim time i pouzdanost sljedeća stepenica, kako kaže Toto.
    Inače Max odličan i dolazi do izražaja sve više čim nije upleten u incidente na početku utrka. Nadam se da će i RB nastaviti u ovom tonu da 2018 bude što neizvjesnije.



    15
    15

    0
    • Ferrari
      ferrari1984 Prikaži

      Odlicno napisano…

      Merc ovu sezonu pobjeduje na pouzdanost i svaka i cast na tome… Jos uvijek su korak ispred svih kao momcad… I ovu utrku kao i onu u Maleziji su kontrolirali iz boxa stedeci motor… Nebih se zacudio da Merc do kraja sezone odvozi bez da posegne za kaznenim motorom…

      Ako tako bude onda im svaka cast… Neke su im se stvari poklopile tako da mogu kalkulirati sa motorima u utrci i stedjeti ih…

      Kao momcad su i ove godine najbolji i cestitam im na tome…

      Nama Ferrarijevcima opet ostaje cekati novu sezonu i nadati se iduce godine…

      Ferrari neka se odmah okrene razvoju za iducu sezonu jer ovakvu prednost nebi ispustio ni ja da sjednem u Mercedesov bolid a kamoli da se to dogodi Hamiltonu…



      5
      5

      0
      • Ferrari
        zanzaro Prikaži

        Jaki su Nijemci, nema sta. Lako je sad retroaktivno pametovati, ali sve zasluzeno. Od pocetnih poteskoca u prvih par utrka, sve je smireno u taboru, izjave stalozene, nema pretjerivanja, respektiraju druge, rjesavaju svoje slabosti i maksimalno koriste tudje. Jos kad se tomu svemu pridoda Hamilton, jedan od vecih talenata, i njegove voznje ove godine koje su, po mojem misljenju, jos zrelije nego prethodnih godina nema druge nego cestitati. Tezak protivnik.
        A i sto kazes, nema ispustanja prednosti od sad nadalje. Do prije trku dvije jos se moglo ocekivati kakov kvar na Mercedesu, nekakvo odustajanje, ali sad tesko i sa tim da ce se sta promijeniti. Aj bar je skoro 3/4 sezone bilo neizvjesno. Sjecam se Bernija sa pocetka sezone, vec nakon druge trke je stari prognozirao ovakav rasplet. A nista, sad gledamo ostale 4 trke bez neke vece napetosti.



        3
        3

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Ma nije se trebalo ni nadati Mercedesovom kvaru. Sve do ove utrke je postojala šansa da se sve riješi na stazi. Mislim da je Vettel mogao danas do pobjede, da nije bilo kvara. A ovo je zadnja staza koja na papiru izrazito odgovara Mercedesu. Na sljedećim bi se stazama vjerovatno i Red Bullovi mogli uključiti u borbu. Ali sada, minus novih 25 bodova, samo ekstremna nesreća može zausatviti Hamiltona da osvoji titulu. Da im se desi par utrka kakve je Ferrari u zadnje vrijeme imao.

        Ali to bi već bilo ravno čudu. Nade su nestale. Čeka se sljedeća sezona…



        1
        1

        0
    • Formula 1
      ivanP Prikaži

      ferari je itekako konkurrenten ali u rukama samo jednog vozaca,koji se bori sam protiv svih.splet okolnosti je resio prvenstvo.a mercedosovoj placenoj vladavini u vidu zatvorenih motora dolazi kraj.do kraja sezone ferari ce odraditi vjerujem sjajne trke,vaskrsenje botasa je veoma izgledno nakon pada forme ili ti namjernog favorizovanja jednog vozaca.max i rikardo su fantasticni a sleedece sezone meklaren reno ce biti mozda iznenadjene veoma pozitivno.



      5
      5

      0
  18. Bmw
    Kuki Prikaži

    Utrka pomalo dosadna,steta za Vetela…Max odlican danas ako ga rb ne uspije zadrzati zanima me kako ce to izgledati tipa Max-Vet ili Max- Ham moglo bi biti zanimljivo



    4
    4

    0
  19. Kimi Raikkonen
    Iceman 7 Prikaži

    Ferrari polako treba gledat u iduću sezonu, Mercedes treba dovršit posao ,ali na njihovom mjestu ja ne bih previše slavio jer pobjedu u Singapuru i Maleziji su izvukli na puku sreću. Istog sam mišljenja da Williams treba promjenit vozačku postavu, to što je Stroll vozio po 14.-15. mjestu je očajno, nedo bog da mu je timski kolega Alonso ili Hulkenberg, završio bi on i prije Palmera,…..



    7
    7

    0
    • Fernando Alonso 14
      Majki2111 Prikaži

      Hahah ti misliš da se neće veselit, treba i sreću izazvat, oni su napravili da se ne kvari. I to je isto borba. To kaj se nije rasplelo uz borbu na stazi njih boli briga.



      7
      7

      0
      • Renault
        Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

        Upravo to. ‘Iceman 7’ ne konta da je i pouzdanost vazna jednako kao i brzina, stovise, jos vaznija.



        2
        2

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Da ali ovdje nije toliko problem pouzdanost jer nisu krepali djelovi nego nisu promjenjeni na vrijeme. Kao sada sa svjecicom. Turbo su trebali mjenjati na vrijeme uz to sudari pa razbijeni boli na treningu pa nove kazne isl uzrokuju nove probleme. Ovdje je Ferrari ukakio jer nije prepoznao probleme na bolidu kao ni da vettelu je turbo zrel za izmjenu. Ovo su meni vise pacerske greske Ferrarija nego neka nesreca. Ili su se nadali da ce izdrzati te komponte pa su riskirali….



        2
        2

        0
  20. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Steta steta… Bas tuzno. Ostali smo uskraceni, a nista manje tesko nije ni Ferrariju…
    Lewisu svaka pohvala, nemilosrdno koristi prilike…
    Bravo za Maxonju. Steta sto je imao peh s prometom na kraju, volio bi vidjet rasplet, iako ne vjerujem da bi uspio prestic Lewisa…
    A sto se tice Alonsa, upada u oko da je opet on u pitanju… ali vidim da sam jedan od blažih po tom pitanju jer nisam siguran da se mogao puno vise ili bolje maknut, pogotovo kad se uzme u obzir da je i on bio u borbi s Massom za taj 1 bod…



    6
    6

    0
    • Sebastian Vettel 5
      Schumi Prikaži

      Njegova borba ne pije vodu kada ga stižu za čitav krug. Totalno je nebitno za šta se on bori. Ono je sramota šta radi. I on i Massa.



      3
      3

      0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        A gle da je bio netko drugi a ne Max mozda bi ga brze i pustili. Max si svojim stavom i voznjom nije napravio puno simpatije na gridu, pa ga ne treba iznenaditi kad mu se muci u zadnji cas kad moraju, a ne prvom prilikom.


        0
        0

        0
  21. Shell
    Messa Prikaži

    No Perez NO..
    But I’m faster
    No NO Perez.. plačem



    5
    5

    0
  22. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Za mene onako jedna reči ću ok utrka, meni i ne nešto previše zanimljiva. Valjda zato jer mi je ipak bila malo prerano.
    definitivno čestitam Lewisu na još jednoj pobjedi,. a mislim da je danas osvojio i 4 naslov iako prvenstvo još nije gotovo, ali mislim da se ovakva prednost s ovakvim bolidom ne može ispustit u jošš “samo” 4 utrke. Ali moram prokomentirat Ferrari kojeg mi je stvarno žao jer sam želio vidjet pravu bitku do zadnjih metara za naslov, neznam stvarno što se s njima događa od VN. Malezije sve im je počelo otkazivat. A tamo gdje su trebali napravit največu berbu bodova kao što je npr. Singapur su također sve prosuli. A Lewis i Mercedes su ljepo i pametno iskoristili pruženu šansu.



    3
    3

    0
  23. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Cetverostruki svjetski prvak. Ne zvuci lose za Hamiltona. Sljedece sezone ocekujem borbu Hamiltona i RBR dvojca za naslov.



    8
    8

    0
  24. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Ferrari… Šta reći? Ubiše i najmanju šansu. Danas se Hamilton mogao pobijediti. A u preostalim utrkama vjerovatno i još lakše. Ali nema se sreće, jbg.

    Sada jedino što može promijeniti stvari je da se malo nesreće preseli u durgu garažu. Iako ne priželjkujem nikome kvarove, jer ne volim da kvarovi odlučuju prvaka. Ali ne bih imao ništa protiv da se barem poravnaju po tom pitanju. Kad jedan ima više kvarova od drugog, uvijek će ostati ta priča.

    Teško je poslije ovoga bilo nastaviti pratiti utrku. Osim ono ravnodušno. Pa sam pred kraj kontao ko bi trebao biti vozač utrke. Max? Prestigao je Vettela, ali ovaj imao kvar. Pa tako ništa specijalno. I prestigao je i Ricciarda na startu. Kimi? On je imao dosta posla. Pogotovo nakon što je bio malo izletio, pa se morao probijati malo više nego što je trebalo. Ali opet bilo je realno ga očekivati tu gdje je i završio. Po meni je najveći kandidat bio Hulk. Do kraja bi utrke vjerovatno imao borbu sa Force Indijama. Ali Renault u zadnje vrijeme uvijek zadese neki sitni kvarovi. Nikako da ostvare potencijal. Nemaju sreće kao ni Ferrari u zadnjih nekoliko utrka.

    Onu dvojicu debila treba poslati u penziju…



    3
    3

    0
    • Nigel Mansell
      The Simpsons Prikaži

      @Schumi

      Onu dvojicu debila treba poslati u penziju…

      Misliš na Alonsa i Massu?
      Nekome je bod u utrci trenutno velika ko kuća.
      Ja ne shvaćam zašto te Alonso a pogotovo Massa nerviraju kada je prvenstvo maltene riješeno?
      Kako će te tek Aloso nervirati dogodine ako se obistini njegova najava kako će se boriti za postolja a vjerojatno i za koju pobjedu?
      McLarenova šasija je jako dobra a sa Renaultovim PU i sa Alonsom, mogli bi biti ozbiljniji nego što su danas?



      4
      4

      0
  25. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Sokiran sam slabom posjecenoscu, odusevljen takumom na podiju.
    Losa utrka za moje, vettelovo odustajanje za prvenstvo…


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.