Ljetna stanka, 14. dan: Urnebesna VN Belgije 1987.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 4 min 5 komentara

VN Belgije 1987. bila je treća utrka sezone, a vodeći je bio Nigel Mansell, dok je samo bod iza njega bio Alain Prost u McLarenu. Brkati britanac tada je vozio za Williamsu Hondu, dominantnu silu koja je 1986. osvojila konstruktorski naslov te istim stopama nastavila i godinu poslije.

Subota je prošla sjajno za vodeću momčad u poretku konstruktora. Zauzeli su prvi startni red, s tim da je Mansell bio čak jednu i pol sekundu brži od Piqueta, koji je utrku prije imao veliki sudar. U San Marinu na stazi Imola izletio je u zavoju Tamburello uslijed puknuća gume pri velikoj brzini, a to je rezultiralo ozlijedama te poslije i trajnim oštećenjima, što je Brazilac tek kasnije priznao u strahu da mu te godine Frank Williams ili Sid Watkins zabrane utrkivanje. Drugi startni red zauzeli su Senna u Lotusu te Berger u Ferrariju.

S obzirom da u startnom poretku nije bilo pretjeranih iznenađenja, nitko se nije nadao kaotičnoj utrci, koju kasnije nije završilo čak 16 vozača. Sam start utrke prošao je potpuno normalno, uz par manjih dodira u prvom zavoju. No, već sljedeći krug dogodio se nevjerojatan sudar na kemmel pravcu. Philippe Streiff razbio je svoj bolid u Eau Rougeu, a na njega je na početku kemmel pravca naletio Jonathan Palmer, inače njegov momčadi kolega u Tyrellu. Palmerov bolid se prepolovio, a motor je ostavio iza sebe u travi. Odmah je pokazana crna zastava, pa je start utrke bio ponovljen.

Tu je profitirao Ayrton Senna, koji se ispalio s trećeg mjesta te preuzeo vodstvo. No, bilo je odmah jasno da će Mansell ubrzo pokušati preteći, budući da je Williams bio puno brži. Na pravcu poslije zavoja pouhon Mansell je pokušao preteći s vanjske strane, no došlo je do dodira te su obojica završili u pijesku. Senna se nije uspio izvući iz šljunčane klopke, dok je Mansell ipak pronašao put, no bolid je bio oštećen te je bilo pitanje vremena kad će odustati. Tako se u vodstvu našao Nelson Piquet, a iza njega su bili Alboretu u Ferrariju te Prost u McLarenu. U 10. krugu je zbog problema s motorom odustao Alboreto, dok je samo krug poslije Piquet parkirao svoj Williams zbog problema sa ispušnim sustavom. Tako se u vodstvu našao Alain Prost, potpuno nenadano, a iza njega su bili Teo Fabi u Benettonu i Stefan Johansson u drugom McLarenu.

U 17. krugu odustao je Mansell zbog posljedica koje je zaradio u sudaru sa Sennom, a odmah nakon što je parkirao bolid je otišao u Lotusovu garažu ne bi li se obračunao s Brazilcem, a usput je izgovorio hrpu uvreda i psovki. Utrka se nakon toga pomalo normalizira, iako je poveći broj auta odustao uslijed tehničkih problema. Alain Prost je na kraju odnio laganu pobjedu s prednošću od 25 sekundi naspram timskog kolege Johanssona. Najnižu stepenicu postolja osvojio je Andrea De Cesaris, ali na kakav način. Njegov Brabham ostao je bez goriva nekoliko desetaka metara prije cilja, pa je Talijan morao gurati bolid kako bi završio utrku.

De Cesaris gura bolid

Bila je to 27. pobjeda Alaina Prosta, čime se izjednačio po broju pobjeda s Jackieom Stewartom. Tada je to bio rekordan broj pobjeda za jednog vozača, a Prost je novi rekord postavio pobjedom u Portugalu te iste sezone. Za De Cesarisa je i ovakav završetak utrke bio jedini te sezone, budući da je u ostalih 15 odustao, što se danas čini pomalo nevjerojatno. U videu ispod možete pogledati šest minutni sažetak utrke.

https://www.youtube.com/watch?v=oO4K0DlC90s


Odgovor

5 komentara

  1. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Kako je Senna startao u ovom Lotusu i kako ga je održavao na životu cijele sezone…čudo čudo.



    7
    7

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Strieff je imao sreće, jer ga je udario doktor.
    :prcnjau:



    4
    4

    0
  3. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Jonathan Palmer je otac ovog Palmera koji danas vozi za Renault a to sam tek sad skužio,e sada mi je Palmer nekako potonuo u očima,ne znam zašto ali evo tako mi je došlo.


    0
    0

    0
  4. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Za razliku od svih ostalih utrka SPA jednom u 10 godina nije super zanimljiva.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.