Ljetna stanka, 1. dan: Zašto je Spa Francorchamps tako poseban?

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 10 komentara

Slavna staza Spa Francorchamps izgleda kao da je bačena u šumu belgijske provincije Liège kod mjestašta Francorchamps, koje je blizu grada Spa. Po toj je kombinaciji ova slavna trkaća staza dobila ime. Možda domaćinima to nije posebno uzbudljivo ime (npr. kao da mi imamo stazu “Circuit de Gospić Žabica”), no strancima zvuči posve normalno i sinonim je za legendarnu stazu koja je pravi dragulj.

Startno ciljna ravnina ne razlikuje se previše od neke uobičajene F1 staze, ali to je i mjesto gdje svaka sličnost s ostalim stazama prestaje. Nakon prvog zavoja (šikane La source) slijedi popriličan spust prema najpoznatijem zavoju u cijelom kalendaru Formule 1. Pričamo o Eau Rougeu, jedinstvenim zavojem koji u tako kratkom vremenu vozača dovodi s dna na vrh brijega, uz brzinu koja bi ove godine trebala iznositi preko 300km/h. Iako danas više nije tako izazovan zbog enormnog aerodinamičkog potiska kojeg stvaraju novi bolidi, vozači su i dalje oduševljeni tim zavojem te vole proći tim dijelom staze.

Eau Rouge označava početak šume, tj. onog dijela staze koji izgleda kao da je ubačen u šumu i s takvim nečim se ne može pohvaliti gotovo niti jedna staza, osim možda Monze u drugom sektoru. Kemmel pravac koji slijedi nakon Rougea bio je borilište za mnoge bitke na VN Belgije. Svake godine na tom pravcu možemo gledati prava natjecanja i nadmudirvanja, budući da nakon njega slijedi zeznuta kombinacija od tri zavoja nazvana Les Combes. Tamo se vozači znaju prekočiti, potpuno pogriješiti putanju ili jednostavno izletjeti sa staze. I dalje smo u dubokoj šumi i vozimo se prema zavoju Bruxelles koji je veoma izazovan ako ga dotakne nekoliko kapi kiše, budući da izbacuje prema vani u šljunčanu klopku.

Slijedi još malo spuštanja nizbrdo te dolazimo do iznimno brzog zavoja, Pouhon, gdje vozači često znaju zajahati pasice i potpuno ispasti s trkaće linije na asflatnu izletnu zonu (prije je bio pijesak, pa se i pažljivije išlo tim dijelom). On također nije prijateljski raspoložen kada padne kiša, budući da isto tako izbacuje prema vani. Nakon toga slijedi par lakših zavoja za finalni juriš kroz Blanchimont do bus stop šikane, koja je uz Kemmel najbolje mjesto za pretjecanje. Tek u zoni kočenja izlazimo iz duboke šume Spa Francorchampsa i ulazimo u konfekcijski dio, čekajući vrh Eau Rougeua i povratak u čarobni dio.

Spa Francorchamps, Belgija


Odgovor

10 komentara

  1. Formula1
    f1zd Prikaži

    La Source nije šikana koliko ja znam :)



    8
    8

    0
  2. Maurizio Arrivabene
    Firemarshall Donator Prikaži

    Iskreno očekivao sam uzbudljiv tekst o tome što nam je sve ta staza pružila, a dobijem opis koji već znam..dečki potrudite se malo.. o tome sam pričao sa @avetma, nemojte dopustiti pad kvalitete portala..
    Vjerojatno se mnogi neće složiti sa mnom ali to je moje mišljenje…



    10
    10

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Jednostavno.
    Zato :chill:



    2
    2

    0
  4. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Skromno o tako vozačkoj stazi kao što je SPA



    3
    3

    0
  5. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    u ljetnoj/zimskoj stanci su kratki tekstovi, i to je tako.



    1
    1

    0
  6. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    Bit će i dužih tekstova, bez brige. Malo sam u stisci s vremenom pa ne mogu stići.



    3
    3

    0
  7. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Vrijeme je za povratak trenutnog kralja – aktivni vozač s najviše pobjeda na Spa. :)

    Bilo bi mi nevjerojatno drago da lik koji je zadnji put u Spa pobijedio na magarcu konačno nakon 4 i pol godine ponovo pobijedi, ovaj puta u bolidu.



    6
    6

    0
  8. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    imam jednu primjedbu: spomenut je eau rouge, ali ne i raidillon. ;)



    6
    6

    0
  9. Davor7 Prikaži

    Meni osobno najdraza staza u kalendaru F1



    3
    3

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.