Vettel: Mercedesov mod za kvalifikacije mijenja situaciju, ali radimo na tome

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 2 min 31 komentara

Sebastian Vettel vjeruje da je Mercedesov čarobni gumb za kvalifikacije ono što trenutno odlučuje odnos snaga između Mercedesa i Ferrarija.

Vettelova prednost pala je s 20 na samo 1 bod nakon VN Velike Britanije gdje je Hamilton odradio savršenu utrku i vodio od pole positiona do cilja.

Mercedes je uzeo pole position na 8 od 10 utrka ove sezone, što je po Vettelu odlučujući faktor u ovom trenutku.

“Vjerojatno je istina da je Mercedes bio malo jači u posljednjih nekoliko utrka, ali mislim da su kvalifikacije odlučujuće.”

“Oni imaju dodatnu snagu u motoru za te uvjete što im daje od 3 do 6 desetinki na pravcima. U Bakuu je to bilo 7 desetinki, a u Austriji pola sekunde. To je nešto što mi nemamo, ali radimo na tome. To se ne može preko noći.”

“Nema razloga paničariti ili brinuti se, ali moramo biti svjesni. Jako su brzi, imaju nekoliko prednosti na kojima mi moramo raditi, a onda će to biti drukčija slika.”

“Nije to nekakva posebna filozofija – ako u prvom zavoju i u prvom krugu imate bolide na vrhu onda vam utrka izgleda drukčije.”

Vettel je zadovoljan tempom Ferrarija u utrci te kaže kako ne bi trebali zaboravljati koliki je napredak Ferrari ostvario u odnosu na prošlu godinu.

“Prošle godine smo bili jako, jako daleko, a sad smo većinu ove godine rame uz rame s Mercedesom. Ne smijemo zaboraviti odakle smo došli. Napravili smo najveći korak unaprijed od svih ekipa.”

“Red Bull je bio glasan ove zime oko toga koliko će biti dobri, ali dosad im to nije pošlo za rukom. Svi jako pritišću, a mi pokušavamo raditi na toj prednosti koju Mercedes trenutno ima u kvalifikacijama.”

“Znamo gdje napasti, ali to nije tako lako.”

Vettel je još jednom istaknuo koliko je zadovoljan bolidom:

“Bolid je izvrstan, bio je fantastičan u utrci ovdje. Možda ne dovoljno brz, ali svejedno brži od onog što smo na kraju imali od rezultata.”


Odgovor

31 komentara

  1. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Ne sviđa mi se pozivanje na prošlu sezonu.



    13
    13

    0
  2. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Kada Vetel nebi produžio s Ferrarijem i da ga uzme Mečka.Koja bi to bila sezona , borba Luje i Vetela e to bi bila poslastica.U Mercedesu su na miru što se tiće vozačke postave al nekako se ne mogu oteti dojmu da je Vetel Njemac pa stoga možda ima neke šanse da bi ga možda uzeli ….i onda sraz 2 x četverostruka WDC prvaka pa da vidimo ko je bolji.



    3
    3

    0
  3. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Nije ista situacija kad juris na prvoj poziciji ili kad juris nekog za prvu poziciju. Mercedesi nisu toliko dominantni kada ganjaju bolide, tada i oni zderu gume i prze kocnice. Kvalifikacije su jedan od presudnih faktora, Ferrari se mora pozabaviti malo s njima i bice dosta tesko, ali od utrka do utrka, bolid mora da evoluira i to mora biti sto prije.



    14
    14

    0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Mercedes je u utrci bio brži 3 do 4 desetinke po krugu u Silverstoneu…nisu samo kvale bile problem.



      3
      3

      0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Silverstone je staza koja bas ne odgovara Ferrari-ju, ima dosta brzih krivina, Mercedes je na svim sektorima bio dobar, dok na nekim drugim stazama i nije bas.

        Vidjeti cemo kakvi ce biti u Madjarsko, jer u Austriji Mercedes nije bio tako superioran, Bottas je za dlaku uzeo pole.



        3
        3

        0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Silverstone je BAŠ trebala biti staza koja odgovara Ferrariju…jer je Ferrari cijelu sezonu bio dobar kroz brze zavoje

        Uostalom nema tu loše i bolje staze…ako je auto dovoljno dobar biti ce svugdje konkurentan.

        Mercedes trenutno 6 pobjeda, Ferrari 3…
        Vidi se da su jako napredovali od Kanade.



        5
        5

        0
      • avalon Prikaži

        Ferrari…. istina 6 Vs 3 pobjede je ALI 2 od tih 6 su bottasove , a di je kimi ? njegov doprinos ? fanovi su često spominjali kako je on zadnji prvak ferraria , znači dobar , brz je ? najboli plasman ove sezone je 2. misto u MC . pa ne može se brojem pobjeda seb sam borit protiv lewisa i bottasa . kad bi to moga onda bi bija prvak bez problema . osim toga u rusiji i austriji je bottas pobjedija seba za tek 0,6 s .. za “dlaku” je izmical pobjeda ;)



        6
        6

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        @avalon isto tako se može reći da je Mercedes trebao pobjediti u Bakuu da Ham nije imao problema sa headrestom pa bi bilo 7/3 :D
        A Bottas je ipak malo sporiji vozač od Vet općenito tako da mi je logično nekako da će ga Vet stizati.
        Kad pogledaš Hamove pobjede recimo 3/4 su bile sa Grand Slamom totalno dominantne.
        Ja sam stekao dojam da od Kanade Mercedes raste iz trke u trku.



        2
        2

        0
      • avalon Prikaži

        smr201 … možda je bottas malko sporiji od seba ali pokaza je i u williamsu kako se dobro zna branit , a u mercedesu je to još lakše . nije lako preteč finca u situaciji kad su mercedesi u prvom redu na gridu dok seb uspije ( ako uspije ) preteč bottasa lewis je već “odmaglija” . a za baku … lewis bi pobjedija da nije ima problema sa “naslonom” za glavu ? a bi li ja sad treba napisat da bi pobjedija seb da nije kažnjen zbog udarca u engleza ? jer telemetrija je “pokazala” da LH nije kočija “testirajući” sebov refleks no telemetrija je pokazala i da bottas nije ima jump start ali snimka je pokazala nešto drugo . pa onda … treba li virovat u nepogrešivost telemetrije ? šta to znači “treba je” ? treba je pobjedit samo onaj ko vodi sa “debelom” prednošću pa mu prije kraja trke crkne bolid i odustane , a sve ostalo “treba je” ovisi o dosta faktora … strategiji , radu u boxu , prometu , SC itd . btw , nigdi nisam napisa da je seb treba pobjedit u trkama di je za bottasom zaosta 0,6 s nego da je pobjeda finca bila za “dlaku” . jedna mala pogreška npr na kočenju ili udar vitra moga je prominit situaciju ali… i sa stotinkom ili tisučinkom prednosti neko može bit pobjednik i to je činjenica . samo sam želija istaknut da se seb poprilično ( šta se tiče pobjeda ) dobro nosi sa 2 vozača , a bez pomoči kimija ( nažalost ) šta znači da je ferrari poprilično potentan ove sezone u odnosu na 3 prethodne . samo kad bi i kimi “proradija” nama bi bilo uzbudljivije , a prvenstvo neizvjesnije .



        6
        6

        0
  4. Rover
    zjurina Prikaži

    Prošle godine smo bili jako, jako daleko, a sad smo većinu ove godine rame uz rame s Mercedesom. Ne smijemo zaboraviti odakle smo došli. Napravili smo najveći korak unaprijed od svih ekipa.”

    Istina… & mnogi to zaboravljaju !

    ili zanemaruju.



    19
    19

    0
  5. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Dobro kaze Vettel, velika je to stvar. krenuti prvi ili treći nije isto…
    A taj famozni “qualy mode” mi iskreno ide na zivce… Koje su to fore anyway?!
    Kao neutralnom navijaču to mi je totalni apsurd. Nepojmljivo mi je i ne kuzim kako je to uopce moguce da se za to zna, a prolazi kao normalno. Rijec je o velikoj stvari. Jel se uopce zna sta je to tocno taj “qualy mode”, neko ulje ili šta? Zasto drugi to ne iskopiraju?
    Ne znam, cini mi se da to nije fer… Kao, blizu su Merc i Ferrari u utrci, unutar par desetinki, “samo” je Merc na istoj stazi u kvalama brzi za jos 3-5desetinki jer eto zato, imaju taj “neki famozni qualy mode”…



    8
    8

    0
    • Pirelli Hard
      Monty Prikaži

      -Zašto to drugi ne iskopiraju?-Da je to lako,za početak bi si -Honda i Renault-napravili PU s kojim bi lakoćom završili trku,bez obzira na plasman.Četvrta je sezona hibrida,Mercedes se igra s Q-modom,Ferrari se nešto približio a gore navedeni jedva završavaju trke!?Jel to normalno?Meni nije,no tu moje mišljenje nije važno ali da tu nešto debelo nije u redu,govori Audi i ostali koji čekaju ulaz u F1 ali tek onda kad ovakav PU ode u zaborav.



      3
      3

      0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Dobro kazes. Ali ovaj “q mode” mi je nekako izdvojen slucaj. Kao mali detalj a opet dosta velika stvar.
        Lakse podnosim cinjenicu da je netko jednostavno brži od mene, napravio bolji posao, nego ovo.
        Ovo mi je kao da se trkamo na 100m a ti u startu krećeš s 10m prednosti…
        Ili kao da jedino oni koriste npr. DRS a drugi ne…
        Svaka cas ekipi Mercedesa koja je to smislila, i iskoristila “rupe” u pravilniku. i jasno mi je da drugi ne mogu to iskopirat.
        Ali jednostavno mi to nikako ne sjeda.
        Jos jednom, lakse bi podnio da su i u utrci onda brži koliko i u kvalama… ovo mi je jednostavno “pizdunska fora” / detalj…



        4
        4

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Svi oni imaju q mod bez brige samo neko bolji neko losiji. I ne mogu ga koristit u trci nego par krugova jer bi u suprotnom ostali bez goriva. Pa pogledajte samo kad je u pitanju undercut ili overcut kako vozac najednom nalravi krug preko sekundu brzi nego krug prije?
        U f1 treba pod hitno vratit dolijevanje goriva i maknit ogranicenje kolicine i protoka goriva pa ces vidit q modova koliko oces



        2
        2

        0
    • Williams
      Montoya Prikaži

      To znači da Mercedes utrku ne vozi na 100% snage motora, nego ga malo pričuvaju, za razliku od kvalifikacija kad ga naviju do kraja jer mu neće naštetit tih par krugova. Ferrari 100% radi istu stvar ali je izgleda dosta velika razlika u tih zadnjih par postotaka snage koji se ne koriste u utrci



      1
      1

      0
  6. Ayrton Senna
    ayrton1791 Prikaži

    Malo me iznenadila ova izjava da su to 3-6 desetinki,to je i za taj mode previse.



    4
    4

    0
  7. Ayrton Senna
    ayrton1791 Prikaži

    Šteta da danas nije bilo nikakvog članka o Bianchiju
    JB17 :)



    5
    5

    0
  8. Williams
    Montoya Prikaži

    Fora mi je bila ona statistika izrečena ovaj vikend (neznam točno koji dan), da Vettel od 42 svoje pobjede nema niti jednu a da je krenuo ispod 3 mjesta na starting gridu



    10
    10

    0
  9. Adrian Newey
    Renault Prikaži

    Nezz ja msn da je merc samo brzi bolid od ferrarija jer mi taj mod nekako ne pije vode. U kvalama odviju motor do kraja sta znaci da merc ima par ks jaci motor. Ferrarijev vozac gubi vrijeme s svakim stiskanjem gasa i svakim saltanjem brzine. Nikakav mod samo malo slabiji PU i tjt, docemo na zakljucak da ferrari ima malo bolji bolid jer je bilo par staza u 2do 5 tisucinki ali……razvoj bolida ce odigrat ulogu i kazne radi Pu, ICE kakoli se vec zovu ti dijelovi”motora”


    0
    -1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.