Marijan Mandić: Kanadski memento

Izdvojeno / Marijan Mandić: Memento

Pulsmedia portal

Prije 7 godina 9 min 26 komentara

10. Toro Rosso

Kvyat je imao pomalo anemičnu utrku sve do pretjecanja Magnussena (tada se već činilo da su bodovi mogući za Torro Rosso). Opet smo slušali njegove frustracije… Cirkus oko dvostrukog kažnjavanja je svakako tomu pomogao, ali ovo nije prvi put da slušamo njegov glas uz zvukove cenzure. Odustaje desetak krugova prije kraja utrke. Sainz je svojim nervoznim startom kompromitirao Grosjeanovu, a završio Massinu utrku. Potpuno zaslužena kazna za Baku (po meni i preblaga, znamo li da je Vandoorne dobio identičnu na prošloj utrci za puno manji kontakt s Massom). Međutim, moram pohvaliti što se odmah nakon utrke ispričao Grosjeanu i Massi preko Twittera, svjestan svoje pogreške. A moram onda i spomenuti da se nada boriti za naslov prvaka iduće sezone…

Daniil Kvyat 4
Carlos Sainz 2

9. McLaren

Već je u kvalifikacijama zaostatak za Mercedesom bio 13 km/h. I to s DRS-om, pa je bilo jasno što će se dogoditi u utrci kada McLaren ne bude mogao koristiti DRS za obranu. Možda je još žalosnije što su usprkos SC-u svejedno morali štedjeti gorivo tijekom utrke. Alonso lagano prelazi Stoffela. Belgijac nadalje gubi mjesta od Magnussena, Strolla i Hulkenberga odmah nakon VSC-a. Oni će nekoliko krugova kasnije imati jedan od najljepših troboja ove sezone… Kako je lijepo bilo gledati Alonsa na četvrtoj poziciji, bar pola kruga. Ipak, već je ona druga polovica kruga (tzv. ravnica) pokazala Hondine nedostatke. Prvo pretjecanje nad Alonsom obavio je Ricciardo s lakoćom (treba imati na umu kako RedBull redovito žrtvuje top speed za veći downforce), slijede Perez i Raikkonen. Vidi se kako je ovogodišnja šasija svakako među top 3 na gridu, McLaren nije napravio tako dobar posao još od 2011. To je osim u zavojima vidljivo i po čuvanju guma, Alonso je odradio fantastičan stint od 43 kruga na ultrasoft gumama (uspio je izgraditi 20ak sekundi prednosti nad timskim kolegom). Stoffel ostaje nekoliko krugova duže, nadajući se kako će uspjeti zadržati Strolla iza sebe kako bi Alonso pobjegao dovoljno daleko. Stroll, kao i većina vozača, obilazi Hondu s lakoćom no Alonso ne popušta. Drži se unutar jedne sekunde iza Strolla, prateći ga u prva dva sektora i koristeći DRS u trećem sektoru. Nakon Kvyatova odustajanja javljaju mu da se prestane boriti sa Strollom jer im se ne isplati riskirati u borbi za samo bod više. On im već idući krug javlja najpoznatiju rečenicu ove godine-engine, engine problem. Mislim da će Hondina iduća nadogradnja biti presudna za rastavu/nastavak braka, te da je McLaren spreman pružiti im to kao zadnju priliku. Najvažnija vijest ovog vikenda jest da je McLaren pobijedio, u veslačkoj utrci ekipa čiju su tradiciju ponovno pokrenuo Liberty Media.
“You are not giving me usefull information/engine“

Fernando Alonso 9
Stoffel Vandoorne 4.5

8. Sauber

Zbog Wehrleinovog izlijetanja u subotu, utrku su startali iz boksa, s novim mjenjačem i starom specifikacijom stražnjeg krila. Općenito, u potpunosti su nezadovoljni novim aerodinamičkim nadogradnjama. Ne znaju je li u pitanju specifičnost staze ili problemi s gumama.

Marcus Ericsson 5
Pascal Wehrlein 3.5

7. Haas

Činilo se kako će Grosjeanu incident u prvom krugu zacementirati utrku. Supersoft gume su mu potrajale 69 krugova i ona sreća koju nije imao u prvom krugu vraća mu se Alonsovim odustajanjem i bodom.Magnussen je imao priliku ostvariti puno bolji rezultat, no prešao je Stoffela prije završetka VSC-a.

Romain Grosjean 8
Kevin Magnussen 5.5

6. Williams

Već smo spomenuli Massino prvo odustajanje ove sezone, no sada treba pohvaliti odličnu utrku mladog Kanađanin. Prvo bih izdvojio njegovo pretjecanje Palmera u sedmom krugu, koliko smo puta ove sezone komentirali tko nam se manje sviđa od njih dvojice… Usprkos vremenu od 2.1. sekunde, Stroll nakon promjene guma dolazi na isto mjesto kao i Vettel, tj. na začelje utrke. Kreće probijanje kroz poredak: razmišljao je o svakom svom potezu, nije ugrožavao ostale sudionike u prometu i to mu se isplatilo. Izgleda da je ozbiljno shvatio količinu kritika koje su mu bile upućene, a sigurno ga je i činjenica da vozi u svojoj zemlji dodatno motivirala. Paddy Lowe bio je toliko oduševljen njegovom utrkom da je refleksno krenuo na podij, misleći da je mladi Kanađanin dogurao do top3. Samo neka tako nastavi, Williamsu su potrebna dva jaka vozača ove godine.

Felipe Massa 4
Lance Stroll 8

5. Renault

Hulkenberg je uspijevao bez problema pratiti Strolla (troboj se razbio jer je Magnussen napravio dovoljno razmaka iza sebe). Zbog deficita prema poboljšanom Mercedesovom motoru (koji su imali i Force India i Williams) Hulk je morao duže vremena kompromitirati svoju utrku iza Kanađanina. Dočekao je Strollovu pogrešku prije DRS zone i prešao ga, a Stroll odlazi u boks. Ne želi čekati Magnussenovu kaznu, pa ga pretiče na stazi i nakon toga vozi mirnu utrku do kockaste zastave. Inače, Renault planira prvu veliku nadogradnju tek iduće sezone. Izgleda da su zadovoljni s trenutnim deficitom te se žele fokusirati na sitne nadogradnje oko pouzdanosti. Palmer je bio na stazi u nedjelju? Nisam siguran, ali čuo sam da je Kubica odradio 120 krugova u Valenciji…

Nico Hulkenberg 8.5
Jolyon Palmer 4

4. Force India

Perez i Ocon su nakon SC bili sedmi i osmi. Već 20. krug pokazuje kako će ovaj vikend biti u konkurenciji za podij. Perez nakon promjene guma zadržava poziciju između Ricciarda i Raikkonena. Rastavljaju strategiju, pa Ocon ostaje duže na stazi i Bottasu treba pet krugova da ga uhvati, no ni u narednih četiri nije ga uspio preteći. Nakon promjene guma vraća se između dva Ferrarija, vrlo brzo ulazi u Raikkonenov DRS domet (Finac je imao 15 krugova starije gume). Perez dobiva naredbu kako treba propustiti Ocona kako bi ovaj probao preteći Ricciarda. Ukoliko Ocon ne uspije pozicija će mu biti vraćena. Perez odbija, i ta ih je tvrdoglavost koštala podija. Meksikanac pet krugova prije kraja više nije u DRS zoni Ricciarda što Vettel maksimalno koristi već sljedeći krug (pretjecanje i potez utrke). Priča se kako je Force India spremna promijeniti ime, svjesni da privlače sve više međunarodnih, a sve manje indijskih sponzora.

Esteban Ocon 9
Sergio Perez 7

3. Red Bull

Verstappen je imao genijalan start koji ga je doveo na drugo mjesto. Hornera je SKY ekipa pitala misli li kako Max može pratiti Hamiltona, ili bar držati Bottasa iza sebe. Horner im odgovara kako treba vidjeti kako će se situacija razvijati nekoliko idućih krugova. Sljedeći krug-Nizozemac odustaje (team principal curse?). U RedBullu procjenjuju kako im je Raikkonen veća prijetnja od Force Indije i s Ricciardom prate Ferrarijev undercut (no na soft gumama). Riccirado se već 20 krugova prije kraja počeo žaliti na gume, čime su se počele nazirati naznake četveroboja za posljednje mjesto na podiju. Australac završava treći, a da nije bilo Verstappenovog odustajanja Kanada je za njih mogla biti odlična žetva bodova…

Daniel Ricciardo 8.5
Max Verstappen 5

2. Ferrari

Kvalifikacije nisu donijele Tifosima ono što su očekivali, nakon što su i Vettel i Raikkonen priznali nekoliko grešaka u najvažnijem krugu, pole je izostao. Peti krug bio je jako loš za Ferrari-Vettel je imao problem s prednjim krilom (zbog kontakta s Verstappenom), a Raikkonen je gotovo završio u zidu (izgubivši mjesto na račun Pereza). 11 sekundi izgubljeno je u boksu i Vettel dolazi na začelje poretka. Raikkonen zaglavljen između ružičastih bolida pokušava undercut, a mehaničari odrađuju odličan posao i Finac se vraća ispred troboja. Troboj postaje vlakić budući da se i Vettel priključuje. Raikkonen pod pritiskom Ocona nekoliko puta jače koči i odlazi po svježe gume, vraćajući se točno ispred Alonsa i Hulkenberga. Vettel je za to vrijeme i dalje držao gume u odličnom stanju, vozeći sve bolje i bolje krugove. Ipak, kako su u Ferrariju vidjeli da nije mogao preteći Force Indije, šalju i njega na drugu izmjenu guma i 20 krugova do kraja počinje veliki lov. Kimi se prekočio u zadnjoj šikani, što je Vettel iskoristio i počinje četveroboj za podij. Vettel uspijeva doći do četvrtog mjesta, a da je utrka trajala još nekoliko krugova i podij bi bio u igri..

Kimi Raikkonen 7
Sebastian Vettel 9.5

1. Mercedes

Nakon za njih katastrofalne VN Monaka, ekipa je radila 10 dana bez prekida kako bi iz ponovno pregledala sve podatke s prethodnog vikenda i naučila iz svojih grešaka. To su i uspjeli… Bottas se othrvao s Vettelom na startu i uspio zadržati poziciju, svjestan da mora popraviti dojam nakon sedam desetinki zaostatka za Hamiltonom u kvalifikacijama. Prvi dio utrke bilo je ono što smo navikli gledati od Mercedesa, čista kontrola utrke, nizanje najbržih vremena i osiguravanje dovoljne prednosti kako bi dobili besplatan pit stop. Hamiltonov grand slam, Bottas završava drugi i Mercedes je ponovno vodeći u poretku konstruktora. Ipak, Vettel nije imao izravan okršaj s Mercedesom u utrci, pa je pitanje kako bi se utrka odvila da se Nijemac nije morao probijati kroz poredak. Hamilton je izjavio kako mu je Bottas puno draži kao timski kolega nego Rosberg, iako je i on bio dobar u odnosu na otrovan odnos s Alonsom. Očito kako se želi osigurati kako Španjolac ne bi došao u Mercedes iduće sezone.

Valtteri Bottas 8.5
Lewis Hamilton 9.5

Lewis Hamilton, Mercedes

Žao mi je što je članak kasnio. Odlučio sam to nadoknaditi, pa je u izradi pregled polusezone uz podosta statistike i naravno zbrojenim ocjenama s dosadašnjih utrka. Sada nas čeka Baku i do čitanja ;)


Odgovor

26 komentara

  1. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    Hamilton i Vettel ista ocjena? :chill:

    “Očito kako se želi osigurati kako Španjolac ne bi došao u Mercedes iduće sezone.” Pa 2007 mu je parirao kao rookie :rofl:

    Sve je nekako dobro napisano dok se ne dođe do Ferrarija i Mercedesa, tu kreće neobjektivnost.



    3
    3

    0
    • Ferrari
      pro5i vilin konjic Donator Prikaži

      slažem se u potpunosti. vettel 9.5, hamilton 8, ali za mir u kući najbolje 9.5 za jednog i drugog.



      7
      7

      0
      • Clay Regazzoni
        HeatBlast44 Prikaži

        Zbog čega Vettelu veca ocjena? Mozda zbog onog loseg starta kad je izgubio poziciju od Bottasa pa se pogubio i nije znao kud ce? Ne kažem da je kriv za kontakt, ali je djelimično kriv jer je lose startao i doveo se do toga.



        5
        5

        0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Start nije bio uopće loš koliko je Max odlično startao i uletio u prvi zavoj…

        Kakvo fantaziranje i pokušaj omalovažavanja drugog vozača…

        Čuj tebe “pogubio se”….kakav lik.



        6
        6

        0
      • Clay Regazzoni
        HeatBlast44 Prikaži

        Rekao sam da se pogubio zato sto je otisao u jednu stranu da pokrije Bottasa, a onda na drugu stranu da ga proba obic, međutim Verstappen je uletio sa vanjske strane i Vettel nije znao gdje da ide i doslo je do kontakta. Ne omalovažavam ja Vettela, niti ga krivim za kontakt, odvezao je briljantnu utrku, ali zbog starta ne zaslužuje istu ocjenu kao Hamilton koji je trku odradio savršenu utrku od starta do zastave. Poenta je ocjena, ne losa voznja Vettela ili omalovažavanje dotičnog :chill:



        2
        2

        0
      • Clay Regazzoni
        HeatBlast44 Prikaži

        Iiii da naravno, kad jos ubrojimo kvale, Lewis perfektno, Vettel pun gresaka, blokiranja, gubljenja kontrole. Lewis vs Valteri 0.7s razlika, Vettel vs Kimi 0.4s.
        Lično, a i objektivno bih Lewisu dao 10, Vettelu 8.5. Možda Lewis nije imao Vettela iza sebe i taj pritisak, ali svejedno gledajući kako je trku i kvale odvezao, tesko da bi ga iko mogao dobiti u Kanadi.



        2
        2

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Ne, ti bi subjektivno dao Lewisu 10, a Sebu 8,5. :mrgreen:
        Već sam rekao da je meni Lewis DOTD, a objektivno bi bilo Lewis 9,5, Seb 9.
        Pa čak ni ista ocjena nije nerealna, odnosno puno je realnija od 10 – 8,5.



        3
        3

        0
      • Michael Schumacher
        senna66 Donator Prikaži

        Ham je bio bolji i točka. Ja ne mogu vjerovati da se još uvijek raspravlja o tome.



        4
        4

        0
    • Alain Prost
      Alain Prost Prikaži

      HeatBlast44, u zadnje vrijeme si jako naporan, bilo je i prije tipova poput tebe, došlo se do toga da sam sebe komentiraš jer te svi napokon ignoriraju.



      10
      10

      0
  2. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Evo i mementa napokon, već sam pomislio da ste prekinuli s tom vrstom članaka.
    Dobar članak, više-manje se slažem sa svim ocjenama osim s dvije.

    Stroll 8
    Po meni je to previsoka ocjena. Stroll je napokon odvozio jednu solidnu utrku i došao do svojih prvih bodova. No je li izvukao maksimum iz svog Williamsa? Niti približno. Massa ga je u kvalifikacijama ostavio 1.4 sekundu, a vjerojatno bi u utrci bio ispred Strolla da nije nesretno odustao u prvom krugu. Taj Williams je vjerojatno bio sposoban za 5-6 mjesto u Kanadi (vjerujem da bi Massa bio u borbi s Oconom i Perezom u utrci). Stoga je po meni realna Strollova ocjena 6.

    Bottas 8.5
    Opet mislim da je ocjena previsoka. U kvalifikacijama je bio 7 desetinki sporiji od Hamiltona, a u utrci mu nije mogao ništa (makar se tu može postaviti pitanje da li mu je uopće smio zaprijetiti). Da Verstappen nije odustao i da Vettel nije pao na začelje tko zna gdje bi Bottas završio. Nekako sumnjam da bi bio drugi. Po meni je realnija ocjena 7.



    6
    6

    0
    • Fernando Alonso
      F12012 Prikaži

      Ma nema prekida, samo je bilo drugih obveza, a treba dosta vremena za ovakav tip članka…
      Stroll je dosad imao: Rus 5, Špa 2.5, Mon 2.5. Nakon tako loših ocjena morao sam jednom i ja biti široke ruke, naravno svjestan da je to i dalje ispod one razine na kojoj je realno bolid.
      Što se tiče Bottasa, imaš pravo, smanjit ću mu na 7.5 kad budem zbrajao ocjene tamo negdje nakon Bakua (zaboravio sam na kvalifikacije) ;)



      3
      3

      0
      • avalon Prikaži

        DaveGilmour – u i F12012 …. virujem da ste vas dvojica jako dobri poznavaoci F 1 za razliku od mene pa mi baš zato nije jasno kako nikako ne uviđate ( i ne samo vi ) da je ovo strollu SEDMA trka u karijeri vozača F 1 . šta je treba posli SEDAM trka ? bit na razini konkurentnosti bolida ? ajmo ovako …. ferrari 2015. , na kakvoj je razini bija SF15-T ? ne na razini da je moga osvojit titulu no ipak je seb sa tim bolidom ostvarija 3 pobjede + još 10 postolja . je li kimi bija na razini na kojoj je bija SF15T ? tim više šta je u odnosu na rookia strola iza sebe ima već 12 sezona , 212 trka , a za sebom je zaosta 128 bodova . posli 7 trka te 2015. je za sebom ima zaostatak od 36 bodova . rookie strol za vozačem koji je jedan od najstarijih , najiskusnijih na gridu posli 7 trka za massom zaostaje 18 bodova . s time da je felipe u 7 trka ima jedno odustajanje , stroll 4 ( ne svojom krivicom ) dakle , momčić je u tek 3 završene trke osvojia prve bodove u karijeri ali to ne umanjuje “strogost sudaca” koji u neiskustvu ne vide olakšavajuću okolnost . naravno da je nema jer vi ( i mnogi drugi ) ste bar 100ak puta gledali početnike koji već u 2. ili 3. ( ako ne i u svojoj prvoj ) trci znaju maximalno bit na razini bolida koji voze . čudi me da autor posli dore opservacije “Kreće probijanje kroz poredak: razmišljao je o svakom svom potezu, nije ugrožavao ostale sudionike u prometu i to mu se isplatilo. Izgleda da je ozbiljno shvatio količinu kritika koje su mu bile upućene…” pada pod uticaj kritike i zaključi da se prevarija pa je prema strollu bija “široke ruke” . možda paddy lowe nema pojma ? pa tek je u F 1 30ak godina , proša je “kroz” williams , McL , mercedes ali izgleda da prema mnogima sa portala ništa nije naučija , vidija , spozna i zato je bija oduševljen vožnjom rookia . po meni je već mudar , odmjeren nastup strolla pred domaćom publikom vrlo velika stvar . nije se iša prose*avat , dokazivat “zemljacima” . pametno je i sigurno pretica jer … sitite se npr kvyata u sočiju kad je pred svojom publikom sje*a seba , a ipak je bija 39 trka “iskusniji” od kanađanina … a i stariji 4 godine ! valjda sam ja oskudnog znanja pa stoga mislim da niko bez obzira na nivo bolida ako je rookie ne može sebe dignut na taj nivo , a vi ZNATE da je i kad je neko rookie odma sebe diže na nivo bolida . možda vam je primjer kimi koji je sebe dolaskom u McL odma podiga na nivo vrlo dobrog bolida . posli prvih SEDAM trka kimi je osvojia 4 boda , a ima je 6 odustajanja . 2 npr bog “sprženog” motora . te sezone je “spržija” motore u 6 trka , a da ne bude zabune kako je mercov motor u McL bija sklon crkavanju pa je to razlog 6 osustajanja kimija …. coulthard je samo JEDNOM 2002. odusta zbog kvara motora ;) teško je govorit o potencjalu strolla u F 1 , rano je za to isto ka i za pljuvanje , činjenica je da ga massa “dere” na svim područjima ali ljudi …. iskustvo 14 sezona , 257 trka Vs rookia sa 7 trka iza sebe . nije valjda da je ova “sitnica” promakla vama mačcima kad kritizirate ? ili sam jedan od rijetkih koji misli ( krivo … naravno ) da je iskustvo važno , a ono je zapravo nebitno ? btw , sitite se i maxa , novog senne .. rokkie 2015. , SEDAM trka , 6 bodova i onda onaj proser*ans u MC kad je u želji da osvoji bar bod naguzija grosjeana . kad smo već kod francuza sitite se njegove 2012. ( ima je do tada SEDAM trka iza sebe iz 2009. ) … razbija je sve oko sebe . alonso 2001. , minardi … pobjedija je kolegu 8 Vs 6 , a kolega mu je bija ? tarso marques :) :) naravno da je večina čula za na stazama “opakog” i uspješnog tarsa kojega nije lako bilo pobjedit jer ima je u krijeri čak 11 trka više od rookia alonsa . da me krivo ne shvatite … ne uspoređujem konkurentnost minardia i ovog williamsa nego rookie početke danas jednog od najboljih i “brucoša” . čak ni talentirani fernando jedva da je nadmašija anonimusa ( za večinu ) tarsa . da je bilo foruma , portala u to vrime fernanda , kimija vjerovatno bi i oni bili “debelo pljuvani” , a vidi ih danas kad se akumulirano iskustvo nadodalo talentu . možda treba shvatit da je ovo strollu prva sezona i prvi bodovi posli 7 trka nisu loši ( primjer kimi , max ) . tim više šta se kanađanin nije pokaza incidentan u odnosu na druge uprkos mladosti . nije valjda da je “presuda” već donešena zbog toga jer je sin bogatog tate pa automatski mora bit bez nekog talenta ? a 3 titule iz nižih kategorija ? kupija tata ? ili nije potreban talent za te dosege ?



        1
        1

        0
      • Max Verstappen
        DaveGilmour Prikaži

        @avalon
        Osnovna razlika između svih navedenih vozača i Strolla je ta što su svi oni već u svojim prvim sezonama pokazivali znakove brzine. Istina je da su neki od njih bili skloniji incidentima od Strolla, iako je i Stroll imao dodir s barijerama u Monacu i sudar s Perezom u Kini kojeg bi neki iskusniji vozač vjerojatno izbjegao (ne negiram da je Perez glavni krivac), no unatoč svim tim incidentima moglo se vidjeti da u tim vozačima ima hrpa potencijala. Stroll, s druge strane, je jednostavno strašno spor. Stoji to da je neiskusan i da mu treba dati vremena (ja sam vjerojatno jedan od glavnih branitelja Vandoorne na portalu), ali trenutni zaostatak za Massom je jednostavno prevelik.Također, Massa nije vozač kojeg bi smjestio u najviši rang F1 (do Mađarske 2009. je možda i bio u tom rangu, ali nakon te nesreće je potpuno drugi vozač.) te je zbog te činjenice taj Strollov zaostatak još lošiji pokazatelj.
        Da se osvrnem i na druge rookije.
        Ocon ima ”samo” pola sezone više od Strolla pa već može koliko-toliko parirati Perezu. Još nije na njegovoj razini, ali je očito da u njemu ima potencijala. A i Perez je po meni kvalitetniji vozač od Masse.
        Vandoorne je također rookie (ako zanemarimo Bahrein prošle godine) pa ne zaostaje za Alonso ni približno koliko Stroll zaostaje za Massom.

        Što se tiče zadnjeg dijela tvog komentara. Stroll nije čisti pay driver kao što je npr. Ericsson koji u karijeri nije osvojio nikakvu značajniju titulu, ali teško da bi on ove godine vozio u F1 da nema tatinog novca. Ne umanjujem njegove juniorske uspjehe, ali da nema tate Strolla Lance bi vjerojatno danas vozio u GP3 ili F2, a u F1 bi ušao za 2-3 sezone ako bi se iskazao u navedenim kategorijama.
        Treba mu dati još vremena, ali to vrijeme polako ističe, a Lance se jedva maknuo s početne pozicije. Možda bi bilo najbolje da se poput Grosjeana spusti u kategoriju niže i eventualno vrati u F1 kasnije tokom karijere.

        I za kraj, znam da su komentari koji nalikuju romanima struje svijesti tvoje glavno obilježlje, ali bilo bi lijepo kada bi barem malo sistematizirao te komentare. Ovako ih je teško u potpunosti poloviti, a bome nije lagano ni odgovorit na takav komentar.



        2
        2

        0
      • avalon Prikaži

        DaveGilmour … kad bi svoj komentar podilija na 2 jer je pisan tebi i F12012 svaka “polovica” bi bila duga ( ili čak kraća ) od tvog odgovora meni . no meni dužina bilo čijeg komentara ne smeta da ga pročitam . sistematizacija ? šta bi to značilo ? taksativno nabrajanje pod rednim brojevima ? je li stroll materijal za F 1 ja ka laik ne znam i ne želim (pr)ocjenjivat posli 7 trka tj 3 koje je završija . je li massa lošiji od pereza ? ni to ka laik ne mogu (pr)ocjenit , to ostavljam vama stručnjacima . je li ocon blizu sergiu ? valjda ali … kako stoje sa Q ? možda 6 Vs 1 za pereza ? stroll je užasno spor ? možda no kako trke odmiču gledajući odvožene najbrže krugove kanađanina vidi se progres u brzini . u prvoj trci karijere ( australija ) ima je 14. najbrži krug od 20 vozača ( max je npr 2015. u svojoj prvoj trci ima 13. ) . već u MC stroll je odvozija 6. najbrži krug tek 0,25 s sporiji od lewisovog , a MC je navodno zaje*ana staza na kojoj nije lako vozit brzo . u kanad i stroll takođe odvozija 6. najbrži krug … 0,085 s sporije od bottasa , 0,27 s brže od ocona . i da ne bude zabune zbog eventualne količine goriva …. stroll je najbrži krug odvozija u 64. , bottas u 65. , a ocon u 68. krugu . znači svi su tu negdje bili po količini goriva ;) istina , trka se ne vozi jedan krug ali zašto onda kudit momčića jer je massa brži od njega i to osjetno u Q ? zašto ne kudit massu koji je u najbržem krugu MC bija sporiji od strolla 0,47 s , a momčić je prvi put vozija MC ( massa 15. ako je sudit po broju njegovih sezona u F 1 ) . komparirat fernanda i vandoorna ( jer i stroll i vandoorn su rookii zar ne ? ) je meni smišno . stoffel puno manje zaostaje za fernandom nego lance za massom jednostavno zato jer McLH ne može bolje , brže pa za kur alonsu vještina . da bolid ide ka npr williams , ferrari vidili bi onda bi li stoffel uspješno “pratija” alonsa . massa nije u njvišem rangu F 1 vozača pa ipak “ubija” strolla … a koliko ima vozača u tom najvišem rangu ? i zašto se svi pozivaju na mađarsku da bi ustanovili da od tada massa više nije … šta ? mađarska je bila 2009. , a 2010. “uništeni” felipe je često u Q zaostaja za fernandom koji se borija za titulu često tek poneku desetinku . virujem da ga je više “unazadija” gubitak titule 2008. i dovođenje fernanda ka No 1 nego “mađarski feder” . mislim da je felipe je jednostavno izgubija motivaciju . u williamsu je sasvim solidan pa i malko više od toga . u 6 od 7 trka ( MC je rak rana williams zbog konfiguracije koja im kronično ne paše ) felipe je ulazija u Q 3 . znači li to da “starac” ima brzine i nije baš loš ? trka … to je nešto drugo , ima nepredvidljivosti , SC , pogrešnih taktika , sporih izmjena , prometa itd pa plasma ne mora bit adekvatan rezultatima Q


        0
        0

        0
  3. Alfa Romeo
    ferrari Prikaži

    Mercedes je dobio zahvaljujući lošem startu Ferrarija pogotovo Vettel je startao loše…..njegova ocjena je previsoka po meni!



    8
    8

    0
    • Fernando Alonso
      F12012 Prikaži

      Hamilton je ostvario svoj četvrti Grand Slam, čime se izjednačio s velikim Sennom (nakon što se u subotu izjednačio s njim i po broju pole positiona-65). Samo Jim Clark (8), Alberto Ascari i Michael Schumacher (5) imaju više od njega.
      Također, ako u sljedećih 13 utrka napravi još barem jedan Grand Slam izjednačit će se s Ascarijem, Clarkom i Mansellom koji su imali po tri u sezoni.
      Pa i naveo sam da je pitanje kako bi utrka završila da je Vettel ostao bliže Hamiltonu…

      Što se tiče Vettela on se probio sa začelja utrke gotovo do podija (možda da ga je Ferrari pozvao u boks koji krug ranije). Dobro, ono Kimmijevo kočenje jest bilo upitno, ali je i s druge strane upitno je li Bottas uopće smio ugroziti Hamiltonovo vodstvo.

      Mislim da su obojica odvozili jednako dobru (odličnu) utrku, Hamilton je pokazao konstantnost, a Vettel upornost. Na idućoj utrci možda bude obrnuto…



      3
      3

      0
  4. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Sa svim ocjenama se slažem više manje, ali nekako mi je ova Strolova 8 previsoka, po meni je odvozio jednu osrednju utrku i ušao u bodove s bolidom koji je sigurno spospoban za 7 mjesto. A da ne spominjem onaj zaostatak za Massom u kvalifikacijama, tako da po meni nikako nije zaslužio više od 6.5.



    6
    6

    0
  5. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Vettelov sam navijač , ali nikako on ne smije dobiti ocjenu 9.5 jer je imao užasan start i nije napravio ništa specijalno , a u slučaju da je to bio Hamilton dao bi mu 7 jer je on (pisac) Ferrarijev navijač. Hamilton je zaslužio 10 jer je sve odradio kako treba , treba samo reći grand slam. Zašto je Sainz ocijenjen kad je odradio samo dva zavoja , kao i Felipe. I Stroll je zaslužio barem 9 jer se borio kao muškarac.



    6
    6

    0
    • Clay Regazzoni
      HeatBlast44 Prikaži

      Sainz je izgubio u kvalifikacijama od Kvyata i napravio je debilan incident ne gledajuci oko sebe te u retrovizore. I 0 me ne bi čudila. A Hamilton je trebao da dobije 10+ jer je u kvalifikacijama bio nedodirljiv, a u utrci je ostvario Grand Slam. Vettel je s druge strane odradio kvalifikacije pune grešaka, blokiranih guma i gubljenja kontrole, kao i jako nesiguran start. Zbog probijanja bih mu dao 8.5, inace Vettel je podbacio u Montrealu u usporedbi sa Hamiltonom. Bottas također previsoka ocjena, start dobar, kvale užas te na utrci nije nikako mogao pratiti Lewisa. Jbg, sve mi nekako legne dok se ne dođe do Ferrarija i Mercedesa, tu je jako subjektivno i nerealno.



      5
      5

      0
  6. Narain Karthikeyan
    Nando Alosno Prikaži

    Vettelova bi ocjena bila korektna da je startao pri dnu negdje, ali malo se zajeba na startu i prakticki se sam doveo u tu situaciju. Ovako mislim da bi 8 bilo fer. Hamilton besprijekoran mislim da je zasluzio 10. Bottas il ne smije il ne moze, cini mi se ovo drugo. I stvarno me zivcira dizanje Strolla u nebo. Alo pa lik je zavrsio 9 sa 3/4 najboljim bolidom na gridu( kazem 3 jer je u pitanju Kanada)



    10
    10

    0
  7. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Neda mi se zapravo pisat ni slova jer vidim da Hamiltonova pro bono fiškalija svako malo skače na zadnje noge.Meni nisu važne ocjene,već spoznaja da je Mercedes još uvjek auto u kojem je sramota izgubit.Točka.



    3
    3

    0
    • Marlboro
      FI fan Prikaži

      u mercu vise nije sramota izgubit jer je ferkan itekako na nivou a da seb nije ima nezgodu na startu msn da bi se boria za pobjedu, iovako je bia na korak ko do postolja. Fer je malo slabiji u kvalama al su i tu blizu ovisno od staze do staze a imaju prednost s gumama u odnosu na merc jer ih bolje ugriju i bolje ih cuvaju tokom utrke….ja sam misljenja da ce neke staze odg fer a neke mercu



      3
      3

      0
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        Poštujem tvoje mišljenje ali moram obrazložiti svoje.Gle,nakon trogodišnje dominacije Merca,koja je meni dopizdila skroz a kolko vidim i večini forumaša,Ferrari im je počeo mutit vodu i odmah Wau.Kako bi u Kanadi prošao Vettel,nečemo saznati nikad ali valja priznati nepodnošlivu lakoću Hamiltonove pobjede,tako da Ferrari čeka gadno rudarenje a ovo s gumama će Merc do Baku-a već nekako zglihati.Zapravo navijam za Ferrari ali na sasvim razumskoj razini jer u suprotnom,vjeruj mi,ako uđeš u zonu iracionalnog razočaranja znaju biti gadna.Idemo od trke do trke,pa kak bude. :thumbs:


        0
        0

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.