Wolff: Ne volimo momčadske odredbe

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 1 min 31 komentara

Toto Wolff tvrdi da u Mercedesu nisu sretni činjenicom da su se morali umiješati u događanja na stazi u Bahreinu između Valtterija Bottasa i Lewisa Hamiltona.

Britanac je u dva slučaja bio brži i oba puta je momčad pozvala Bottasa da ga propusti ispred sebe. Prvi put je bio sporiji unatoč nominalno bržim gumama na svom bolidu, a drugi put je Hamilton htio uhvatiti Vettela pa ga je propustio.

“Ne sviđa nam se to uopće. Nismo to radili prošle godine i želimo izbjeći kad god je moguće. Međutim, u određenom trenutku shvatite da ćete izgubiti utrku ako ne reagirate. Tada morate obaviti poziv.”

Wolff želi ostati fer prema oba vozača unatoč Ferrarijevoj brzini koja im ove godine predstavlja prijetnju.

“Želimo obojici dati iste mogućnosti na početku utrke, to im dugujemo. Vidite što smo napravili na prošloj utrci, i onda vidite da smo dali odredbu jer smo osjetili da je to jedina mogućnost za pobjedu u utrci,” zaključuje Wolff.


Odgovor

31 komentara

  1. Michael Schumacher
    cavallina Prikaži

    A bi li i Bottas, da je htio uhvatiti Vettela i bio iza, mogao na isti nacin preci Hamiltona?



    17
    17

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Zapamtićemo ovaj komentar, pa ćemo vidjeti rasplet, ako se kojim slučajem desi da Lewis ima slabiji tempo (iz nekog razloga), pa Bottasa bude trebalo propustiti.
      I mene jako interesuje reakcija kako ekipe, tako i Lewisa.



      13
      13

      0
    • Clay Regazzoni
      HeatBlast44 Prikaži

      Eeee pa zavisi ko je gdje u poretku, ako je Lewisu bitan rezultat za vozacku titulu, onda nece. To da oni ne vole naredbe stoji, pa Ham vs Ros borbi ne bi nikad vidjeli da oni nisu pustili da se utrkuju. Aaa bice naredbi ako Bottas tamo posle ljetne stanke bude u zaostatku, a Lewisu treba rezultat… Kao sto je i Ferrari radio milion puta, cak i naređivao da vozac ispred uspori da ovaj sporiji prođe :chill:



      5
      5

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Onda reci Vuku neka ne sere :chill:



        3
        3

        0
      • Clay Regazzoni
        HeatBlast44 Prikaži

        Vuk je rekao da to ne vole, ali jbg nekad moraju. Uopšte ne razumijem hajku već 3 godine protiv Wolffa, sve izjave su mu i više nego ok.



        5
        5

        0
      • avalon Prikaži

        HeatBlast44 …. ” Kao sto je i Ferrari radio milion puta, cak i naređivao da vozac ispred uspori da ovaj sporiji prođe” s obzirom na milion puta ( kako pišeš ) bi li moga navest bar nekih 10ak X od kada ti pratiš F 1 . ali onih KONKRETNIH , a ne onih koje si samo ti vidija , osjetija , naslutija ;) pusti špekulacije , budi konkretan . nije ovo mrlja na “duši” mercedesa , to bi uradili i radili su u ferrariu ( znam točno samo za ono sa massom i alonsom kad je ferrari u pitanju ) , lotusu ( kimi Vs grosjean …”kimi is quicker than you” ) , a i u RB 2014. kad je seb na zahtjev boxa 2 X propušta ricciarda jer je ovaj ima više bodova i šansu za bolji konačni plasman od seba . bilo je toga i u TR samo šta je carlos posluša tim , a max ih je odje*a .



        3
        3

        0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        @Heat
        Mercedes je puštao da se bore jer su imali sekundu prednosti nad svima…eto zašto su puštali.



        3
        3

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Za Ferrari imaš čuveni potpuno nepotrebni Schu/Barrichello incident iz 2002. Rubensu je naređeno da propusti Schua,

        Rubens nije htio poslušati Brawna sve dok mu ovaj nije zaprijetio otkazom i onda je to izveo u zadnjem zavoju prije ciljne ravnine. Shuu je pozvao Rubensa da stane na pobjedničko postolje, Ovaj je to nevoljko napravio i Ferrari je kažnjen s milijun dolara zbog kršenja procedure proglašenja pobjednika. Nakon tog incidenta u kojem je Rubens to na koncu napravio toliko očigledno da je to bio statement, je pravilima zabranjeno naređivati vozačima propuštanje momčadskog kolege (osim za puni krug).



        2
        2

        0
      • Clay Regazzoni
        HeatBlast44 Prikaži

        Imas Kinu 2008 kad je Kimi krajem trke vozio SEKUNDU sporije da bi ga Massa pretekao… hajka na Wolffa je bez veze, jer je rekao da to ne voli, a ne znaci da nece radit, jer to nikad nije ni reko.



        3
        3

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Ja nemam ništa protiv takvih odredbi, sve dok je F1 i momčadski sport. Ograničite jednu momčad na jedan auto i riješen problem.
        Malo manje mi je simpatična fora RedBull/Torro Roso ili Dinamo/Lokomotiva, ali…



        3
        3

        0
      • avalon Prikaži

        wapi … je , to se dogodilo samo mi nije jasno odakle tebi svi napisani podatak , “činjenica” o prijetnji brawna rubensu otkazom ako ne propusti MS ? sluša si tim radio , a ta “pikanterija” je išla u “eter” da je svi mogu čuti ? izvini ali nekako sumljam u to . zašto nisam to spomenija ka jedan “od milijon puta” kad je ferrari tako odigra ? zato jer sam zna da će se neki toga sjetit pa sam im da malu “prednost” tj želija sam provjerit hoće li se sjetit i druge strane medalje . naravno …. NISU ! :) jer te iste 2002. desilo se još nekoliko interesantnih “slučajeva” u ferrariu na relaciji MS Vs RB . npr nürburgring di je pobjedija rubans razlikom 0.294s , mađarska … rubens pobjeđuje sa 0.4 s prednosti MS , italija … rubens pobjeđuje MS sa 0.2s prednosti i na kraju amerika di rubens pobjeđuje sa 0.011s prednosti . vidiš neko zlonamjeran bi sad moga napisat da je to sve bilo puštanje MS rubensu ali virujem da to nije bilo puštanje . puštanje je bilo jedino u americi di je MS skoro sta prije ulaska u cilj da propusti rubensa ( vidija svojim očima na TV – u ) i tako mu se oduži za ono rubensovo propuštanje kad mu je navodno brawn pritija otkazom . malo mi je bilo nejasno to rubensovo propuštanje ( a evidento je tako bilo ! ) MS jer njemcu nije bila potrebna pomoć … uprkos 4 pobjede brazilca MS je dominantno osvojia titulu sa 144 boda tj 67 više od 2. rubensa i 94 više od 3. montoye . upravo zbog ove “kompenzacije” u americi nisam spominja ovaj “rubens slučaj” . znam da neki ( mnogi ? ) pamte samo rubensovo propuštanje MS , a nikako da se sjete propuštanja MS koji se time “revanšira” brazilcu ;)



        4
        4

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Evo. Na brzinu sam ti našao dva linka o tome:
        https://www.motorsport.com/f1/news/barrichello-reveals-ferrari-threat-of-2002/
        http://en.f1i.com/news/88409-brawn-staged-finish-austria-2002-big-mistake-ferrari.html

        Vjerojatno bi još toga isplivalo u Googleu; na žalost nemam toliko vremena za daljnje traženje, ali i Rubens i Brawn su govorili o tome i da, bilo je zavrtanja ruke Barrichellu da ga pusti.



        1
        1

        0
      • avalon Prikaži

        HeatBlast44 … jbte , od tih “milion puta” tebi je u pameti ostala tek kina 2008. :) :) možda je to tako i bilo , ti si vidija ali jesi li KONKRETNO čuja neku naredbu fincu preko tim radija da propusti massu ? kad si tako siguran u to sigurno bi nam moga objasnit zašto je od 56 krugova kimi njih 48 vozija stalno ispred masse i “propustija” ga tek u 49. tj 8 krugova prije kraja trke ? zašto to nije uradija u npr prvih 14 krugova di je poredak bija 1. LH , 2. KR i 3. FM ? možda bi u tom slučaju felipe moga i napast lewisa , ići na pobjedu u toj predzadnoj trci prvenstva jer posli japana LH je bija vodeći sa 5 bodova više od masse . da je kimi prije “pustija” massu , a ovaj eventualno pobjedija bodovno stanje uoči brazila bi bilo LH 92 Vs massa 89 bodova . ima ovde u mom komentaru nekoliko “šta bi bilo da je bilo” ali potencjalno je bilo moguće jer svi su vidili da je felipe sezonu odradija odlično , sa puno žara . pokazatelj je i zadnja trka di je po kiši ( di i nije baš najbolji ) odvozija bez kalkulacija ,iša na pobjedu i pobjedija . dakle tvoja špekulacija da je kimi vozija 1 s sporije ( a dokaz ti je tim radio ? ) da ga massa pretekne nekako mi ne drži vodu jer ako je to želija moga je bez problema uradit na početku trke kad su svi “zbijeni” u poredku , a ne tek u 49. krugu zar ne ? ;)



        2
        2

        0
      • Formula 1
        data Prikaži

        najgore je kad ferrarijevci pocnu pricat o momcadskim odredbama. ma koliko smo samo borbi vidjeli dva ferrarija na stazi, ma to je cudo. jedan jedini put ih pustili da se bore i to u kini ove godine i vec javno zale.
        avalone pokusavas ispasti objektivan ali si zestoko pristran na stranu ferrarija, nemozes to sakriti. sjecas se one od jeana todta, rubens let michael pass for the championship



        4
        4

        0
      • Clay Regazzoni
        HeatBlast44 Prikaži

        @Avalon Ne pametuj bez veze nego pogledaj utrku i sve će ti biti jasno. Jasno je da je Kimi na kraju trke usporio, jer 48 krugova je vozio vidno brze, nabio 9 sekundi ispred Masse, a onda odjednom poceo usporavati. Ne znam sta dzaba umotavas jasnu stvar i pises 30km texta, misleći da je neko glup da popije tu priču :chill:



        2
        2

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Ja kao Ferrarijevac nisam nikad bio protiv timskih naredbi (Rubens – MS, Massa – Kimi, Kimi – Massa, Masa – Alonso,….).
        I kada ih koristi druga ekipa, Bože moj.
        Ali ne volim kada neko licemjerno sere oko toga.



        1
        1

        0
      • avalon Prikaži

        data …. naravno da pokušavam bit objektivan ( lažno naravno ) , da mnogima mogu to “prodat” ali ne i tebi analitični data . naravno da se sjećam one od jeana todta, ” rubens let michael pass for the championship” samo jbga , ja nisam zna kako izgleda todt , a kako brawn i uvik sam mislija da je radio veza sa 2 dugmeta ( svaki za pojedinog vozača ) bila na livom boku brawna , a to je zapravo bija todt . francuz je bija glavni strateg tima koji je komunicira sa vozačima . moja greška :) :) :) u svojoj neobjektivnosti zaboravljam da je samo zahvaljujući tom odredbama MS osvojia 5 titula za ferrari jer da nije bilo toga osvojia bi ih 100 % rubens koji je bija daleko bolji , talentiraniji od MS zar ne ? evo npr 2000. rubens je u jednom trenutku zaostaja samo 4 boda za MS pa su mu vjerovatno naredili da pomogne njemcu jer u tome trenutku mu je za vratom puha brat na 3. mistu sa 4 pa villeneuve na 4. sa 3 boda , a do kraja prvenstva je preostalo samo 16 trka :) :) na kraju prvenstva MS je osvojia tek 108 bodova , a pomagač rubens 62 . brazilac je pomoga tako šta su oba vozača McL ( jedini konkurenti ferraria/MS ) bili bolje plasirani od brazilca . verovatno mu je RB pomaga i 2001. jer razlika među njima je bila sitnih 67 bodova . i opet ga je coulthard u McL ostavija iza sebe 9 bodova . btw , na pola prvenstva bodovno MS Vs RB je bilo 58 Vs 24 . super mi je barrichello moga pomoć . 2002. na kraju 144 Vs 77 tj 67 bodova . to je baš ta sezona koju je spomenija wapi kad je rubensu naređeno da pusti michaela zbog osvajanja prvenstva . s obzirom na bodovnu razliku vjerovatno bi rubens ( da nije bilo toga propuštanja ) nadoknadija bodovnu razliku i osvojia titulu zar ne ? možda je MS moga ozbiljno ugrozit i na kraju 3. montoya koji je za njemcom zaosta sitnia 94 boda . samo … postoji jedna nesuglasica …. wapi tvrdi da je rubensu naredija brawn , a ti da je to uradija todt ;) možda bi trebali izmjenit poneku PP da se usaglasite ? ali je zato RB pomaga MS 2003. kad je bilo gusto sa kimijem … npr posli kanade razlika je bila tek 3 boda u korist MS Vs KR i zato je rubens u sljedećoj trci ( nürburgring ) propustija MS te završija 3. a MS 4. sa razlikom od 0,4 s te time “uskratija” bod više koji je moga bit bitan na kraju jer završilo je MS 93 Vs kimi 91 bod . na kraju te guste sezone sa kimijem ipak je MS ima 28 bodova više od rubensa koji je od njemca bija bolje plasiran 4 trke . 2004. od 13 pobjeda MS RB mu je vjerovatno pustija …. ma to ćeš mi ti kazat . uostalom nečeš ti MS vozača , 1999. ga je pobjedija tim kolega irvine . nema veze šta je njemac slomija nogu pa propustija 6 trka . onda … je li brown ili todt naredija rubensu da propusti MS koji je zahvaljujući tom puštanju osvojia titulu . a možda ga je moga izgubit jer je u americi MS propustija rubensa ? ;) pogledaj i zaostatke u nürburgringu , hungaroringu , monzi te 2002. . bilo je idealno za pustit zar ne ? ali ….. ;)



        1
        1

        0
      • avalon Prikaži

        HeatBlast44 … najbolje oružje ti je “udrit” po mojih 30 km teksta pa makar to ( bar u tvom slučaju ) i bila neistina ili “istina” ka i ovih milion propuštanja vozača ferraria koje navodiš ;) nisi mi odgovorija jesi li ti čuja nekakvu tim naredbu kimiju ili zašto to kimi nije uradija elegantnije na početku kad su svi vozači bili “zbijeni” ? odgovori pa me učini glupim , a svi će popit tvoju priču . je , je točno je bilo kako ti kažeš … 48 krugova kimi je “gazija” , a onda počeja usporavat . meni savjetuješ da pogledam trku da bi mi bilo jasnije … a jesi li ti pogleda trku ? ako jesi kaži ti nama kolika je razlika bila između kimija i masse zadnjih 17 krugova posli izlaska iz boxa di su oba sa krugom razlike ulazila u box ? 9 s koje spominješ ili možda 3 – 3,5 s u korist kimija ? osim toga zaboravija si napisat da se te sezone i dolivalo gorivo i ko zna ( osim tebe naravno ) koliko je goriva doliveno kimiju , a koliko massi ? pri tome uzmi u obzir koliko samo kg više goriva u jednom bolidu čini taj bolid sporiji u jednom krugu … 0, 2 , 03 s ? 0,2 X 17 = 3,4 s , 0,3 X 17 = 5,1 s ;) znaš koliko je massa završija ispred kimija ? 1,5 s :) uostalo i ako je kimi pustija massu to je bilo predzadnu trku prvenstva kad je brazilac ima šanse uzet titulu , a kimi ni teoretski čak i da je LH odusta u brazilu . nekako mi to izgleda drugačije nego tim odredba dana već u 3. trci tekuće sezone kad do kraja treba odvozit još 17 trka . ferrari je ovo radija milijon puta ( kako pišeš mada znam da ne misliš bukvalno ;) ) , a od svih tih odredbi ti se uvatija jedne ( nedokazane ali objektivno realne ) ka marica za krivi kur “zaboravljajući” spomenut 2 bitne stvari … okolnosti ( trka do kraja ) i strategije ( dolivanje i količine goriva ) te laži o 9 s prednosti 8 krugova prije kraja , a 17 do kraja nije bilo više od 3 do 4 s . i još ka “dokaz” mi savjetuješ da pogledam trku iz čijh zadnjih 17 krugova je evidentno da lažeš šta može vidit svak ko želi ;)



        1
        1

        0
      • avalon Prikaži

        wapi .. pa šta sam napisa ” je , to se dogodilo samo mi nije jasno odakle tebi svi napisani podatak , “činjenica” o prijetnji brawna rubensu otkazom ako ne propusti MS ” . znači ne negiram jer glupo bi bilo negirat istinu … bar meni . samo ni rubens ( 10 godina od ovog događaja jer vijest na linku je iz 2012. ) ne kaže kakva je bila prijetnja ili ja bar ne mogu zaključit iz ovoga “I cannot tell you what they said, but it was a form of threat that made me think about re-thinking my life, because the great joy for me was driving,” mada iskreno … miriše ( zapravo mirisalo je … ako je rubens dobro shvatija u svojoj ljutnji , razočaranju ) na otkaz . njemu je navodno prijetio todt , a brown je bija “presided over the Scuderia’s strategy” pa me i to malko zbunjuje . izgleda da je tada bila velika konfuzija na pit wallu jer ni ovo propuštanje nije imalo nikakvog smisla , koristi pošto je austrija bila 6. trka prvenstva . to se dešavalo 11 trka prije kraja , a već posli španjolske ( 5. trka ) MS je ima 21 bod više od 2. montoye . sve da je austriju završija i 2. svoju prednost bi pobveća pred montoyom za još 4 boda … sa 21 na 25 bodova . možda su se stratezi ( jer priča upliće i todta i brawna ) “zaigrali” nekim svojim kalkulacijama o moguće nekom maksimumu pobjeda koje su želili “ostavit” ka apsolutni rekord F 1 ili …. ma ko zna ???? uglavnom , nije bilo OK . šta je moga napravit MS ? ništa više od onoga šta je uradija … “popeja” rubensa na njavišu stepenicu i da mu pokal pobjednika mada to nije moglo umanjit blam ali eto … bar neka satisfakcija + “revanš” u americi . zato su platili milju $ kazne , a za takve stvari danas nema konzekvenci , a mislim da bi trebala postojat i dalje u ranoj fazi prvenstva ( ka šta je bilo ovo u austriji ili ovo zadnje u bahreinu ) dok u zadnoj fazi kad se sve iskristalizira ne bi trebalo kažnjavat timove šta favoriziraju vozača koji ima veće šanse . pošto mislim da je to u interesu tima , bodova tj novca koji se dobiva boljim plasmanom to je OK ali onda ne treba “trubit” kako toga u pojedinim timovima nema . nema npr tamo di je velika razlika među kolegama ali u top timovima te razlike najčešće nisu baš velike .



        1
        1

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Sto reci o forumasu koji pise post skoro 2 sata i napise da kilogram goriva manje daje prednost od 0.2 do 0.3 sekunde? Znaci na startu utrke po tvojoj racunici su bolidi sporiji nekih 20 do 30 sekundi u odnosu na kvalifikacije? To ocito nisi uspia u dva sata pisanja pronaci na googleu? Ako je tipfeler onda opet zasto bi ferrari ulia 10kg goriva viska? Sabotaza? Momcadska odredba? Koliko felipe baby mora bit po krugu brzi da bi uspia pretec bolid ispred? Bez drs-a? Koliko su puta odigrali sve kroz bokseve i zaminuki mista di i malo dite vidi da jednog od vozaca sabotiraju, drze duze na stazi itd…
        Samo mi nemoj rec da navedem primjere i da trazim jer ja nemam vremena ko ti bavit se tu pizd. Al neke stvari mi idu na zivce…
        F1 gledam od 1998g i nagleda sam se svakakvih prevara od talijana, koji su prije svake sezone imali jasno definiranog prvog vozaca i vodonosu, tako da prije starta sezone se znalo da naslov nemoze osvojit irvine (izuzetak 99), rubens, masa osim 2008, sad kimi…
        I prestani sa cinizmom da je rb ili irvine bolji od ms? Jel to ijedan forumas il normalan covik reka? Nije! A je li istina da je ferrari kad god je stiga sklanja sve ispred ms, fa, kr 2007 ili fm 2008, sv? Je. Jel ikad bila izravna borba izmedu dva ferrarija? Nije. Pametnome dosta a onom drugom nece nikad ni bit.



        5
        5

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Ajme sta je pokrenula @cavallina jednim pitanjem… zanimljiviju raspravu od clanka :)
        i moram malo podrzat kolegu @HeatBlast44 .
        Po meni takodjer nepotrebno prozivanje i hajka na Wolfa. To sto je izjavio je pohvalno, a teorije zavjere- traženje skrivenog razloga zasto je izjavio takodjer nisu fer. Jer, cinjenica je da su od Senna-Prost dvoboja najvise “dozvolili”. Ok, imali su i najvecu komociju, ali nisu morali, kao sto i nisu morali dopustit otvorenost podataka i zamjene inzinjera, sto kod Senna-Prost ili Schumi-kolege nije bio 100% slucaj, bar se tako šuška… Dobro je napisao @stoka za Ferrari u zadnjim odlomcima…
        A ubuduce ce raditi ono sto budu morali i kako bude situacija nalagala, kao sto bi i svatko drugi normalan i pametan. Ferrari ce sigurno gledat da im se ne ponovi ovogodisnja Kina.
        Za Ham vjerujem da bi u istim okolnostima, u istoj fazi natjecanja, također propustio Bottasa. Cak i da ne, bilo bi mi prihvatljivo i zapravo logicno. Sta bi npr. Schumi napravio? Nakon 7 naslova vjerujem propustio, a prije, oko 2000.te? Nisam siguran…



        1
        1

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        avalone, ja sam samo dao podatke o jednom Ferrarijevom team orderu. Moje mišljenje o tom konkretnom slučaju je da je bilo nepotrebno, ali ja to ne bi kažnjavao. F1 je momčadski sport.

        Gleda prijetnje, u tim linkovima ti piše da se rasprava odvijala od 2. pitstopa pa do samog kraja utrke. Dakle, natezanje je trajalo i može pretpostaviti da je počelo s trkaćim inženjerom, pa eskaliralo na Brawna i na kraju na Todta kad se RB počeo tvrdoglaviti…. I da, obojica su imala dva gumbića na svojoj radio stanici za svakog vozača po jedan.



        2
        2

        0
      • Formula 1
        data Prikaži

        avalon sta si se navio? ja pricam ovdje o momcadskim odredbama i onome sto su radili jadnom rubensu. nigdje nitko nije rekao da je rubens bolji, a sama bodovna razlika na kraju je dokaz da se schumachera guralo naustrb ovoga, jer sto bi znacilo na kraju da ga rubens nije pustio? nista. a svejedno rubensa nisu pustili da pobjedi. kad bih se ja sad stavio, izvadio bi 50 takvih situacija. i dobro ti je reko ovaj, pises 30km gluposti koje nemaju veze s temom. okolisas. a kolko god to radio, cinjenica je da su u ferrariju uvijek postojale momcadske odredbe i to puno zesce nego bilo gdje drugo. a sad je problem sto je wolff rekao sporom bottasu da se makne. pa spomeni onda da je hamilton par puta u utrci zvao boks da kazu bottasu da digne tempo jer ferrari bjezi. i sto je bilo na kraju? hamilton 2 sekunde brzi i lovi 1.mjesto, pa jos najbolje da ga nece pustit. a nisi komentirao kako je raikkonnen pruzio “borbu” vettelu. propustio ga isto ko bottas ovoga. govorim o baherinu naravno.
        pa mercedes je jedan od rijetkih momcadi koja bas dopustaju borbu svoja dva vozaca. to je za svaku pohvalu. i onda vidimo jednu borbu 2 ferrarija u ohoho godina, za koju javno zale, pa se nadje ekipa govorit svasta o mercedesu i wolffu. ma mislim stvarno.



        3
        3

        0
      • avalon Prikaži

        osjetija sam sinoć dok sam pisa komentare ka da mi je neko iza leđa ?!?!? i stavrno je neko bija i kužnija da sam svaki komentar pisa otprilike 2 sata . stoka u pravu si ka i obično … stvarno nisam na google – u uspija pronač ništa o tome . btw , znaš , ima i drugih tražilica , portala osim googla ;) ovo ti stoji 100 % “Znaci na startu utrke po tvojoj racunici su bolidi sporiji nekih 20 do 30 sekundi u odnosu na kvalifikacije?” pogriješija sam jer nisam uzeja u obzir da bolidi u Q idu sa NULA , a u trku sa 100 kg goriva pa mi je računica kriva . koliko je felipe treba bit brži da pretekne kimija bi prepustija tebi znalcu da svima objasniš isto ka i ovo o sabotiranju jednog vozača , držanju duže na stazi no uzmi u obzir da se ovde priča o konkretnoj trci … kini 2008. di je npr prvi na 2. izmjenu guma i dolivanje goriva uša massa , a sljedeći krug kimi pa ti priča o držanju nekoga na stazi duže ( sabotaža ? ) nekako ne drži vodu ;) i ovo ti je dobro “Samo mi nemoj rec da navedem primjere i da trazim jer ja nemam vremena ko ti bavit se tu pizd.” OK , razotkrija si da ja koristim google ali tebi koji sve znaš i držiš u glavi ( google tebi ne treba ) bi bila pizdarija “sipnit” par primjera iz glave zar ne ? interesantno da ti neke vjerovatno moje pizdarije idu na živce jer nije ovo prvi tvoj “napad” na neki moj komentar . možeš li se sitit kad sam ja tako postupija na neki tvoj komentar ? ;) iskreno , žarko sam to želija ali jbga … ti pišeš bez greške , 100 % točno i ma koliko se trudija nisam moga pronač “slabost” koju bi “napa” . svaka čast . možda bi se smilova pa mi objasnija koliko bolid troši goriva za preć 1 km pa to pomnožit npr sa 5,4 km dužine staze u bahreinu i sve to X 4 ( 2 izlazna i 2 Q kruga ) da shvatim da bolidi ipak u Q ne startaju praznog rezervara . Q krug bottasa je bija 1’28”769s , a njegov najbrži krug u trci 1’34”087 s tj 5,3 s sporiji . to vrime je postavija u 33 krugu ( od 57 ) šta znači da je rezervar bija bar napola prazan . čisto sumljam da u Q iko ide bez bar 20 kg goriva u 33 krugu trke ( to je više od pola trke ) je potrošeno bar 50 kg . znači razlika između težine u Q i 33 kruga trke bi mogla bit 30ak kg X 0,2 = 6 s sporiji najbrži krug nego u Q ( račun kaže 5,3 s ) . zašto pišem o behreinu , a ne o kini 2008. ? zato jer se tada gorivo moglo nadolivat pa ja ne znam količine sa kojima su vozači startali no to ćeš mi vjerovatno ti objasnit ako ti se bude dalo bavit pizdarijam jer nemaš vrimena za to . a šta reci o forumasu koji pise post skoro 2 sata i napise da kilogram goriva manje daje prednost od 0.2 do 0.3 sekunde? ( kako lipo pitaš ) jednostavno da piše pizdarije i ide na živce znalcima . mea culpa … nastojat ću bolje koristit google makr post pisa i 3 sata …..


        0
        0

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Cek ti i dalje tvrdis da 1kg goriva znaci 0.2 il 0.3s sporiji krug? Jel se ti zajebavas il ovo ozbiljno tvrdis?
        Znaci ovako: krug u bahreinu traje 90sekundi, max protok goriva je 100 kg po satu, znaci u jednom krugu bolid maksimalno moze potrosit 2.5 kg Uzmi u obzir da bolid vozi 70posto punim gasom tako da po krugu moze potrosit oko 2kg goriva. Al u letecem krugu s maksimalno bogatom smjesom. Znaci jedan out lap u njemu potrosi mozda 1.5kg da zagrije gume, brzi krug 2kg goriva, krug vracanja 1kg goriva, i u bolidu mora ostat 1kg goriva. Znaci ukupno nekih 5.5kg glriva mora imat bolid, a ti bi tanka 20kg goriva za kvalifikacije? Da si strateg u mercedesu honda bi za tebe bila avion kad bi mu nalia 20kg goriva jer po tvojoj racunici to su 3 do 4ipo sekunde sporija vrimena…
        Vecinom imas ok postove, al ovaj je stvarno nebuloza samo takva. Ako nista upali igricu f1 pa vidi koliko kg goriva ide za kvalifikacije a ne tu pises razlike u trci i u kvalifikacijama s nekim izracunima. Kakve su gume u trci? Kakva je smjesa u trci? Ima li drs? Sad opet oduzmi da u q idu sa 6kg pa mnozi sa svojih 0.2 do 0.3 to ispada vec 8.8s do 13.2s. Te bolide bi po tom racunu lagano obilazili gp2 bolidi…
        Priznaj jednom gresku i to je to.
        10kg goriva uspori bolid od 0.3 do 0.4s po krugu, to bi znacilo da s istim gumama, postavkama smjese goriva, cistom stazom na startu utrke bi bolid bia sporiji nekih 3 do 4 sekunde od kvalifikacija. Il potrazi vremena od schumachera di je krugove u trvi zna vozit ko kvalifikacijske sto u slucaju da kg gkriva uspori 0.2s nebi bilo moguce nikako



        3
        3

        0
  2. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Obje odluke iz Bahreina su na mjestu. Ferrari je ove sezone brži u utrci i Mercedes mora uložiti daleko više truda da bi pobijedio na utrci i timske odredbe su neophodne u ovakvim situacijama.



    11
    11

    0
  3. Maurizio Arrivabene
    Firemarshall Donator Prikaži

    Koliko se sjecam, hamilton je rekao preko radija da ce vratiti bottasu poziciju ako ne uspije uhvatiti vettela.
    Vettela uhvatio nije a poziciju je zadrzao



    9
    9

    0
  4. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Vraga ne voli. Ovo je samo kontrla štete.
    Zna da publika ne voli “momčadske odredbe”
    jer one nemaju veze sa sportskim ponašanjem pa drobi.
    Sve što je lijepo diplomatski izjavio se može prevesti i kao:
    Uvijek ćemo primjenjivati momčadske odredbe kad mislimo
    da ćemo time profitirati.”
    Jer kako drugačije?



    18
    18

    0
  5. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    A jbg,moraju nekaj napraviti jer na Hamiltona drugo a kamoli treće mjesto,djeluje deprimirajuće do te mjere da nije siguran dal se zove Lewis ili Desnis a tek Sky-evci, :facepalm: o njima žali bože govoriti.Toliko o Wolffu i Luji,čistoj rafiniranoj brzini,kad ga neko junački pritisne i kad Mercedes nema barem 1 sec prednosti.



    15
    15

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.