Statistika vozača i momčadi uoči VN Kine 2017.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 5 min 0 komentara

Polako ali sigurno, Kina se udomaćila u kalendaru Formule 1 solidnom stazom u Shangaiu te izvrsnim navijačima koji gotovo uvijek popune sjedišta do kraja. Ovo je 14. put da će Shangai International ugostiti utrku Formule 1, a prva je bila sada već davne 2004. godine kada je pobjedu odnio Rubens Barrichello u Ferrariju. Daleko najuspješniji vozač na ovoj stazi je Lewis Hamilton, koji je danas osvojio čak šesti pole position, dok je s pobjedama na nešto manjem broju. Kod momčadi su izjednačeni Mercedes i Ferrari, a pobjede još imaju Renault, McLaren i Red Bull.

Vozači:

Lewis Hamilton: P – 4   PP – 6   PT – 8   FL – 3

Uvjerljivo najuspješniji vozač na ovoj stazi s čak četiri pobjede (2008., 2011., 2014. i 2015.), šest pole positiona (2007., 2008., 2013. – 2016.), osam postolja (uz četiri pobjede drugo mjesto 2010., treće 2012. i 2013. te drugo mjesto prošle godine) i tri najbrža kruga (2008., 2010. i 2015.). Izlijetanjem u šljunak prije 10 godina izgubio je priliku osigurati naslov prvaka u debitantskoj sezoni izlijetanje.

Daniil Kvyat: PT – 1

U svojoj pretposljednjoj (to još tada nije znao) utrci za Red Bull Daniil je osvojio treće mjesto nakon “torpedo” starta. Neko vrijeme držao je drugo mjesto koje mu je u drugoj polovici utrke oteo Sebastian Vettel.

Sebastian Vettel: P – 1   PP – 3   PT – 4   FL – 1

Već u prvom nastupu u Kini Vettel je napravio pravo malo čudo. Te 2007. je startao s 19. mjesta, a u cilj je ušao kao četvrti, i to u Toro Rossu, bolidu koji do te utrke nije osvojio niti jedan bod. Dvije godine osvaja prvi pole position i pobjedu za Red Bull, što mu jedina do sada u Kini. Pole position je osvojio još 2010. i 2011., a zadnja posjeta postolju bila je prošle godine kada je završio na drugom mjestu.

Kimi Raikkonen: P – 1   PP – 0   PT – 5   FL – 1

Finac je čak četiri puta startao iz prvog reda na VN Kine, no to nikad nije bio pole position. Pobjedu je ostvario 2007. kada se borio za naslov prvaka, a drugo i treće mjesto posjetio je po dva puta. Zadnje je bilo 2013. kada je vozio za Lotus.

Felipe Massa: PT – 2   FL – 1

Svoja najveća postignuća na Shangai Internationalu Brazilac je osvojio 2007. i 2008., kada je pokupio dva postolja i jedan najbrži krug. Od tada je nekoliko puta osvajao bodove, a najbolji je bio 2015., kada je završio na petom mjestu.

Fernando Alonso: P – 2   PP – 2   PT – 5   FL – 1

Kada je imao konkurentan bolid, Alonso bi uvijek napravio dobar posao na VN Kine. Tome svjedoče dva pole positiona, dvije pobjede te još tri postolja, od kojih je zadnje osvojio 2014., svoje pretposljednje. Sve te podvige osvojio je s Renaultom, McLarenom i Ferrarijem. Uz Felipe Massu je jedini aktivni vozač s 14. VN Kine. Na ovoj je stazi 2005. potvrdio svoj prvi naslov svjetskog prvaka.

Momčadi:

Mercedes: P – 4   PP – 6   PT – 9   FL – 2

S obzirom da aktualni prvaci imaju samo sedam nastupa na ovoj stazi, rezultati koje su ostvarili izgledaju impresivno. Pole position srebrne strijele drže već šest sezona, dok su po dvije pobjede među sobom podijelili Nico Rosberg i Lewis Hamilton. Njih dvojica su također osvojili i sve ostalo.

Red Bull: P – 1   PP – 3   PT – 4   FL – 2

Shangai International jedna je od staza na kojoj bikovi imaju najmanje uspjeha. Prvu i jedinu pobjedu ostvario je Vettel još 2009., kada je i Webber upotpunio slavlje drugim mjestom za prvo dvostruku pobjedu. Iz iste godine datira prvi pole position, kojeg je i sljedeće dvije godine osvojio Sebastian Vettel. Daniil Kvyat zadnji je vozač Red Bulla koji je stajao na postolju.

Ferrari: P – 4   PP – 1   PT – 10   FL – 2

Po broju pobjeda Ferrari je izjednačen s Mercedesom, no imaju puno manji broj najboljih startnih pozicija, ali i postolje više. Pobjede za crvene ostvarili su Rubens Barrichello (2004.), Michael Schumacher (2006.), Kimi Raikkonen (2007.) i Fernando Alonso (2013.). Jedini pole position u 14 izdanja osvojio je Barrichello u svom prvom nastupu.

Force India: Najbolji plasman – 6. mjesto   FL – 1

Prošle je godine Nico Hulkenberg odvozio najbrži krug, što je bio njegov drugi u karijeri te trenutno zadnji Force Indijin. Nijemac je također ostvario i najbolji plasman za indijsku ekipu, šesto mjesto iz 2014.

Williams: Najbolji plasman – 2X 5. mjesto

Slavna britanska momčad nikad nije bila na postolju staze Shangai International. Dva peta mjesta (Montoya 2004. i Massa pretprošle godine) su do sada najbolji rezultati. Prošle godine Massa je bio šesti, dok je Bottas ulovio jedan bod.

McLaren: P – 3   PP – 3   PT – 9   FL – 3

Momčad iz Wokinga bila je prilično uspješna u Kini, iako do značajnijeg uspjeha nisu došli još od 2013. Dvije pobjede i sve pole positione ostvario je Lewis Hamilton, dok je pobjedu iz 2010. odnio Jenson Button. Zadnji vozači na postolju bili su također Button i Hamilton kada su osvojili drugo i treće mjesto 2012. godine. Zadnji pole je također iz te godine.

Toro Rosso: Najbolji plasman – 4. mjesto

Talijanska momčad već dugo godina nije zabilježila značajniji rezultat u Kini. 2007. Vettel je osvojio četvrto mjesto, što je do dan danas ostao najbolji rezultat. Prošle godine su Verstappen i Sainz zauzeli 8. i 9. mjesto.

Renault: P – 1   PP – 1   PT – 3   FL – 1

Osim Fisichellinog trećeg mjesta na VN Kine 2006., ostala postignuća osvojio je Fernando Alonso. Pole position i pobjedu odnio je 2005., dok je drugi bio godinu poslije. Prošle je godine Renault završio daleko od bodova.

Sauber: Najbolji plasman – 6. mjesto   FL – 1

najbolji rezultat švicarske momčadi datira iz nešto starijih dana. Felipe Massa osvojio je 6. mjesto 2005. godine, a od tada Sauber nije uspio zabilježiti bolji rezultat u Kini. Vrijedi istaknuti i najbrži krug Kamuia Kobayashia iz 2012.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.