Zimska stanka, 88. dan: Kako je Ricciardo osvojio VN Kanade 2014.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 2 min 0 komentara

VN Kanade 2014. nije nagoviještavala ništa posebno, nikakav spektakl. Mercedes je bio svijet za sebe, dok su se iza njih za treće mjesto borili Red Bull i Williams. Nico Rosberg uzeo je svoj prvi pole position u Kanadi te nanio Hamiltonu prvi poraz na ovoj stazi. Na treće mjesto kvalificirao se Vettel, a u samo četiri stotinke iza njega zbili su se Valtteri Bottas, Felipe Massa i Daniel Ricciardo.

Utrka je krenula kao i svaka te sezone. Rosberg i Hamilton borili bi se do prvog zavoja te jedan drugog pokušali što bolje izgurati. Ovaj put je to Rosbergu pošlo za rukom, pa je Hamilton morao malo pokositi travu. Izgubio je mjesto od Sebastiana Vettela, koji je do 10. kruga bio na drugoj poziciji. Nakon što ga je prešao, počeo je lov na Rosberga, kojeg je stigao za samo 15 krugova.

Nakon prvih ulazaka u boks, Hamilton je na stazu izašao tik ispred Rosberga, no obojicu Mercedesovih vozača pogodio je problem s MGU-K generatorom. Osim toga, Hamiltona su zadesili problemi s kočnicama, pa je u 48. krugu bio primoran odustati. Rosberg je nastavio, iako mu je falilo 160KS koje baterije osiguravaju. U istom krugu Felipe Massa otišao je u boks po nove gume te prepustio Rosbergu prvo mjesto, koje je zadržao do predzadnjeg kruga. Iza Nijemčevih leđa bili su Sergio Perez, Daniel Ricciardo i Sebastian Vettel.

Red Bullovi vozači bili su brži od Pereza, no problem je bio pravac, na kojem je Force India bila iznimno brza. Tek kada su Pereza zadesili problemi s kočnicama, Daniel Ricciardo uspio je pronaći rješenje kako te preteče brzu Force Indiju. Tada je započeo lov na Nicu Rosberga, kojeg je Ricciardov Red Bull mogao pratiti u zavojitom dijelu staze. U predzadnjem krugu došla je nagrada za Australca. Rosberg je na pravcu bio nemoćan, nije mogao doseći brzinu od 300km/h te je bio vrlo lak plijen. U 68. krugu izgubio je vodstvo, pa je Ricciardo dvije minute poslije slavio svoju prvu pobjedu u Formuli 1 (104. po redu). Bio je to nezaboravan trenutak za Australca, kao i cijela sezona 2014.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.