James Allison postao tehnički direktor Mercedesa

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 1 min 10 komentara

Mercedes je napokon potvrdio da im se pridružio Ferrarijev bivši tehnički direktor James Allison. Samo mjesec dana nakon odlaska Paddyja Lowea u Williams tako je stigao i novi veliki tehnički transfer.

Allison je bez poslodavca od srpnja prošle godine kada je otišao iz Maranella. Što se tiče strukture, dolazi do male promjene u odnosu na vrijeme Paddyja Lowea. Naime, Lowe je nominalno radio ravnopravno s Wolffom, a Allison će biti direktno podređen Wolffu.

“Vrlo sam uzbuđen zbog povratka na posao. Privilegija je biti u ekipi koja je učinila toliko toga kroz prošle tri sezone.”

“Zaista se radujem svojoj ulozi u pomaganju Mercedesu u narednim godinama,” rekao je Allison.

Toto Wolff je također oduševljen:

“Oduševljen sam što mogu pozdraviti Jamesa u Mercedesu i radujem se radu s njim.”

“Naša tehnička ekipa je izuzetno sposobna na svakom nivou i isporučili su tri naslova u nizu.”

“Nije bio lagan zadatak naći pravu osobu koja može osnažiti naš tim. James je bistar inženjer, mislim da smo našli savršenog čovjeka.”


Odgovor

10 komentara

  1. Charles Leclerc
    reso20 Donator Prikaži

    Prvi,

    Moze lajk!?

    Pa pa Ferrari i RB


    0
    0

    0
  2. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Ma Mercedes će nastaviti ovu nemilosrdnu dominaciju. Kažite vi šta hoćete, mogu iz RB-a najavljivati bilo šta, Mercedes je trenutno “dream team” za svakog vozača, inženjera, mehaničara….
    Mišljenja sam da bi se Mercedesu taj “najbolji posao” s PU mogao obiti “u glavu” dugoročno, neka nastave dominaciju još 1-2 sezone, kad dođe vrijeme, ove PU će biti odbačene. Nije F1 Mercedes i nije F1 u interesu da jedan tim toliko jako i dugo dominira.
    Kako god, mislim da će Mercedes nastaviti “mesti” sve pred sobom, nadam se da sam u krivu, ali ne izgleda tako.


    0
    0

    0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    spavaš li mirno marchionne sergio?


    0
    0

    0
  4. Blackhawk Prikaži

    Hoće li doć kraj Mercedesovoj dominaciji?


    0
    0

    0
  5. avalon Prikaži

    pa ? šta ima veze ? šta može ili će uradit allison na F1 W08 ? isto šta na SF15-T tj ništa ( sad je 40 dana prije prvih testiranja valjda kasno za neke “zahvate” ) jer i sam je izjavija da na bolidu ferraria za 2015. nije ništa , “ni komadić” uradija . ako na sljedećem bolidu mercedesa za 2018. bude radija i bude uspješan ka i na lanjskom ferrariu
    SF16-H onda neće bit dobro jer je taj bollid bija njegovo djelo jer je 20. 02. 2016. izjavija “1000 ljudi je godinu dana radilo na ovom bolidu te smo dali apsolutno sve od sebe kako bi napravili taj jedan korak prema naprijed, dovoljno velik da bolid dobije nivo kompetitivnosti koji treba da bude pobjednički.” vidili smo tokom sezone da je “njegov” SF16-H bija lošiji ( makar rezultatski ) od SF15-T sa kojim alllison nije ima veze .


    0
    0

    0
  6. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Allison je radio na kreaciji SF16-H i skoro nikako na njegovom razvoju zbog svih porodičnih problema. A priče da je napravio lošiji posao nego prethodnici sa SF15-T su obične gluposti jer je bolid u svakom mogućem segmentu bio bolji i brži. Osim toga, unaprijedili su već dosta dobru PU. Žao mi je što je napustio Ferrari, a Mercedes će debelo profitirati od ovoga. Mislim da će Allison biti ključni faktor u produženju dominacije.


    0
    0

    0
  7. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Pitanje je dali bi ostaoAlison u Ferariju da imaju bazu u U.K. gdje su i sve ostale ekipe.Po meni,on je zbog gubitka žene otišao uz djecu.


    0
    0

    0
  8. Lewis Hamilton 44
    rizla Prikaži

    Ode merc u bananu sa ovom alisom iz zemlje cudesa..


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.