Zimska stanka, 80. dan: Čudesna Ferrarijeva pobjeda u Monzi 1988.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 2 min 4 komentara

Te 1988. nitko nije očekivao pobjedu neke druge momčadi, osim ako se McLarenovi vozači ne bi sudarili ili bi im se pokvario bolid. McLaren MP4-4 bio je strah i trepet za ostale, pogotovo tijekom kvalifikacija u rukama Ayrtona Senne. Osim te dominacije, sezonu je obilježila smrt Enza Ferrarija, osnivača najtrofejnije i najslavnije momčadi u Formuli 1. Talijan je umro 14. kolovoza 1988. Četiri tjedna poslije na rasporedu je bila VN Italije, Ferrarijeva domaća utrka, hram brzine, utočište Tifosija. Nešto poslije 15h, dva Ferrarija slavila su dvostruku pobjedu, a sve je to opisao Gerhard Berger, pobjednik utrke.

“Smrt Enza Ferrarija bila je veliki gubitak za Ferrari, no to nije uzdrmalo momčad jer je bila veoma dobro postrojena. Enza nisam poznavao posebno dobro, iako smo nekoliko puta zajedno ručali. Imam osjećaj da smo se dobro razumijeli, s tim da se Enzo uvijek nekako držao po strani, dalje od svih.

Vrlo dobro se sjećam dana u Maranellu prije VN Italije. Napetost je bila velika, a ja sam momcima rekao da ću pobijediti u nedjelju. Utrkivanje u Monzi s Ferrarijem je nešto posebno, kao dodatne sekunde. McLaren je te sezone bio uvjerljivo najbolji, pa sam na neki način bio spreman prihvatiti treće mjesto.

Nakon Prostovog odustajanja počeo sam hvatati Ayrtona. Dva kruga prije kraja se sudario sa Schlesserom (vozač Williamsa) jer je morao pojačati tempo. Sustizao sam ga, a imao je malo goriva, dok sam ja imao dovoljno, pa više nije mogao odgađati pretjecanje. Prolaskom kroz šikanu sam preuzeo vodstvo, rekao sebi “ide mi dobro” te nastavio, iako je moj momčadski kolega (Michele Alboreto) bio blizu.

Prizor u Parabolici nešto je što nikada neću zaboraviti. Pogledao sam u retrovizor te vidio Michelea. To je bilo lijepo. Na pobjedničkom postolju je bilo ludo, potpuno van kontrole. Publika je bila nevjerojatna, vidio sam kako se glupiraju, mislio sam da će se poubijati.”

Na kraju je otkrio jedan veoma zanimljiv detalj, o kojem se nije posebno pričalo.

“Nekoliko dana prije utrke pitao sam momke iz tvornice “mogu li dobiti svoj bolid ako pobijedim u Monzi?”, stoga sam iz Monze krenuo kamionom doma, a u njemu se nalazio moj F187.”


Odgovor

4 komentara

  1. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Ovaj bolid je prekrasan.


    0
    0

    0
  2. Maurizio Arrivabene
    Basso Profondo Prikaži

    Nisan zna za ovu priču da je dobija bolid za “stimulaciju” Baza!


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Izgleda tako namješteno kao Maldonadova pobijeda 2012g a baš je bio F.Wiliamsu rođendan taj dan i poslije se box Wiliamsa zapalio.
    lp

    JOOOOOŠ SAMOOOOO 2 DANA VIKEND NE BROJIM ….. AAAOPAAAAA


    0
    0

    0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Koji si ti smiješan lik!!
      Ayrton Senna da je u onoj jurnjavi namjerno udario Jean-Louis Schlesser?!

      Francuz nije dobro pazio, i zasmetao je Ayrtonu….. to je bila čista Ayrtonova pobjeda bez obzira na Gerhardove pobjedničke namjere.


      0
      0

      0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.