Na današnji dan: Rođen Michael Schumacher, najuspješniji vozač Formule 1 svih vremena

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 2 min 44 komentara

3. siječnja 1969. u Hurthu (Njemačka) rođen je Michael Schumacher, sedmerostruki svjetski prvak i najuspješniji vozač Formule 1 svih vremena. Debitirao je u Jordanu 1991. na VN Belgije, a na istom mjestu osvaja svoju prvu pobjedu godinu dana poslije. Prva dva naslova svjetskog prvaka je osvojio 1994. i 1995. u momčadi Benettona. Preostalih pet titula je dodao u Ferrariju od 2000. do 2004.

Karijeru je prvi puta okončao 2006., a četiri godine poslije se vraća oktanskom cirkusu s momčadi Mercedesa. Konačno zbogom Formuli 1 je rekao krajem 2012.

Karijeru dugu 19 godina najbolje opisuju brojke: 306 nastupa, 7 naslova svjetskog prvaka, 91 pobjeda, 155 postolja, 68 pole positiona i 77 najbržih krugova.

Dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso o svom bivšem kolegi kaže:

“Michael je bio zaista poseban. Od svih vozača protiv kojih sam se utrkivao, on je nedvojbeno bio najtalentiraniji. Svi poštuju Michaela, on je legenda. Za moju generaciju će on uvijek biti čovjek koji je dominirao Formulom 1.”

“Bila mi je privilegija što sam se imao priliku utrkivati protiv njega te se za naslov svjetskog prvaka boriti protiv njega.”

“Bio je jak i nikada se ne bi predao, izvlačio je maksimum iz svake prilike koja mu se ukazala. Davao je sve od sebe svaki puta. Jako se dobro sjećam 2006. kada smo se borili za naslov do zadnje utrke. Kada su Bridgestone gume dobro funkcionirale, bio je nepobjediv, ali kada su Michelin gume imale prednost, on je i tada bio opasnost na koju je trebalo računati.”

“Čak i u trenucima kada ste imali savršen vikend te mu oduzeli dosta bodova, on bi bez obzira na to završio treći ili četvrti! Samo je Michael to mogao učiniti.”

Godinu dana nakon posljednjeg umirovljenja ga je zadesila strašna nesreća na skijanju u francuskim Alpama od koje si ni do danas nije oporavio, a javnost niti tri godine poslije ne zna u kakvom je stanju sedmerostruki svjetski prvak.


Odgovor

44 komentara

  1. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    #KeepFightingMichael
    91 pobjeda , a ona najvažnija je na polovici utrke i Safety Car je.


    0
    0

    0
  2. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Zbog njega sam počeo pratiti F1, a i naučio sam par bitnih stvari u životu. Nikada se ne treba predati. Velikim trudom i motivacijom se ostvaruju snovi, a njegovih 7 naslova prvaka to najbolje potvrđuju. Michael će i iz ove utrke izaći kao pobjednik, u to sam uvjeren.
    #KeepFightingMichael


    0
    0

    0
  3. Rover
    zjurina Prikaži

    #KeepFightingMichael !!!

    & ćim prije se vrati u aktivni svijet !


    0
    0

    0
  4. avalon Prikaži

    sve je ovo lipo od fernanda ali mene je najviše oduševila jedna njegova starija izjava “Znam da sam imao mnogo sreće i da sam pobijedio Michaela dvije godine zaredom. Ali, vjerujte mi, on je najveći ikada. Kada bi svi vozači vozili ista vozila, niko od nas ne bi imao bilo kakve šanse pored Michaela”, rekao je Alonso.


    0
    0

    0
    • fjaka Prikaži

      kad je ovo alonso izjavio? jako je bitan datum ove izjave.


      0
      0

      0
      • avalon Prikaži

        evo samo za tebe koji ga od adelaida 94. nisi moga “progutat”… 21. 03. 2011. je fernando CNN – ovom sportskom novinaru don riddellu izjavija “If Formula One was 24 cars exactly the same, then Michael would be the driver I would fear most . If you look down the list of drivers on the grid for 2011, then one name stands out above the rest, Michael Schumacher.” između ostalog u tom razgovoru fernando je kaza i “… that Michael Schumacher is still the fastest driver on the Formula One grid.” i još “…a double world champion — believes that seven-time world champion Schumacher remains a cut above his rivals.” zadovoljan ? naravno da nisi :) :) :) eh taj nesritni adelaide , suzuka … ups , tu u “događajima” nije učestvova MS nego senna i prost … sorry . od mnogih mrlja u karijeri MS malko mi se pomišalo pa sam mislija …..


        0
        0

        0
  5. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Vjerujem da vecina forumasa ima svoju prvu ili najvecu “ljubav”- vozaca za kojeg su najvise navijali, ovisno i od kada prate F1…
    Schumi je moja… Od ’96 pratim F1, uvijek navijao za njega, doma sam skakao i vikao od srece zbog/za njega. Smijesno je sto nisam ni bio svjestan dugo vremena da je vec tada bio dvostruki prvak :-) Cekao sam (skupa s njim) 4 god. da postane u Ferrariju i to je bio pravi “show” za mene…
    Danas, vec neko vrijeme nakon njega, jos nema vozaca za kojeg navijam s tolikim zarom…


    0
    0

    0
  6. fjaka Prikaži

    jedan od meni najdražih vozača…do adelaida ’94. to jednostavno nisan moga progutat.
    inače vozačina i po. šteta samo šta je u karijeri ostavija tolko mrlja za sobon.


    0
    0

    0
    • avalon Prikaži

      od tolikih mrlja virujem da će ti bit šala mala nabrojit bar 10ak… ma može i 7 …..


      0
      0

      0
      • avalon Prikaži

        bolje bi bilo da umisto ovog ( za sada jednog ) minusa neko od “fanova” nabroji eto bar 7 mrlja u 20 sezona F 1 MS … šta mislite “fanovi” ? ;) od tih mnogih 7 je prava sića zar ne ? ili vam se ne da tražit , a znate da ih je bilo MASU ? :) :) :)


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        zaboli me za vašu raspravu, ali nije problem nać nekakav popis. evo, za ovaj mi je trebalo 2 sekunde.
        https://doctorvee.co.uk/2006/10/23/the-legacy-of-michael-schumacher/
        o ovom popisu se i te kako da raspravljat, osporavat mnoge točke, ali ko što rekoh , zaboli me.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Schuamcher je “prljav” samo zbog britanske propagande. A kao što znamo ta bolesna nacija ne može ništa njemačko smislit…


        0
        0

        0
      • fjaka Prikaži

        ma hebeš šeme s britanskom propagandom imaš glavu pa razmišljaj njome. kome se nije zgadio ’94 i ’97 taj ima bogami jako dobar želudac. i svaki put kad se sitin ili kad se priča kakva je veličina bio ova njegova ljudska strana, ove gadarije koje je iz očaja radio u nemogućnosti pobjeđivanja dođu nekako ko zanoktica.
        i sa jednim-dva pokala manje a bez gadarija koje je bio u stanju učinit za dokopoat se prvenstva on bi za mene bio l-e-g-e-n-d-a f1. a ovako…


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        bogme zeko iako te zaboli za našu raspravu sa ovim popisom si me satra , a vjerovatno i osramotija :( vidim da je autor ovog texta jako objektivan iako je skoro pa fan MS . kad neko napiše “Some say that Michael Schumacher is very important to Formula 1, that his success has attracted fans who want to be able to say to their grandchildren that they watched the greatest racing driver of all time. I don’t buy that. Michael Schumacher is famous because he is a good Formula 1 driver. Formula 1 isn’t famous because Michael Schumacher was dominant. There are probably a great many sportsmen who are dominant in their field, but are completely unknown because their field is anonymous. Formula 1 was big before Michael Schumacher and it will be big after Schumacher. It might even be bigger in his absence as we see closer competition.
        Michael Schumacher is unquestionably the most successful Formula 1 driver in history. ” itd itd . za autora MS nije najveći svih vrimena … OK , to mogu prihvatit jer ta (p)ocjena je subjektivna . F 1 nije umjetničko klizanje pa da se ocjenjuje dojam , F 1 je sport di “igra” štoperica /sat kako ko želi . ko brže završi trku taj je pobjednik uprkos “umjetničkom dojmu” onih iza njega . može neko više volit npr sennu , lewisa , seba itd , pričat šta bi bilo da je bilo ali brojke su relevantne , neumoljive . možda MS nije najbolje ever ali ima titula ka senna i prost zajedno , pobjedu manje od njih dvojice zajedno ili 7 titula ka lewis i seb zajedno i tek 4 pobjede manje od njih obojice , a navedini su bili ili su krema F 1 . autor je naveja 18 “mrlja” MS tokom karijere ali je*em autora koji u te mrlje ubraja npr belgiju 1998. DC je tvtdija da nije ništa loše uradija , suci su to proglasili trkačim nicidentom , a 2003. je DC povodom toga izjavija “I lifted to let him pass me, but I lifted in heavy spray on the racing line. You should never do that, and I WOULDN’T DO IT NOW” . super mi je kad villeneuve je izjavija “Michael simply isn’t a great champion because he’s played too many dirty tricks and because he isn’t a great human being. Yes, Senna played dirty tricks, too, but he did it with more class, more integrity.” MS nije veliki šapion ni veliki čovik ( za villeneuva ) jer on “spačke” nije radija elegantno ka senna !?!?!? znači , možeš radit sranja ali ih moraš radit sa stilom i nda su tvoja sranja opravdana , OK ? super :) naravno , mrlja je i valjda nelegalni softver benettona koji je valjda osmislija i ugradija MS pa je onda i normalno da on bude kriv . je li on ili neko iz benettona ( npr flavio ka šef ) kažnjen zbog toga ? naravno , kriv je i zato jer je rubens propustija MS , a i za to jer mu je posli mS “uzvratija” istom mirom … propustija je rubensa ;) kriv je i zbog toga jer je odradija stop – go kaznu i prilikom kretanja iz boxa prvi preša ( kroz box ) ciljnu ravninu . možda je treba krenuti na rikverc pa se tako vratit na stazu ? mislim da je to u njegovo vrime bilo dozvoljeno :) :) :) 2 X je zaustavija bolid na opasnom mistu da “izazove” restartt trke . ma da , autor je sigurno sedija uz njega u kokpitu pa to može sa 100 % sigurnosti tvrdit . “forsira” je frentzena da izađe sa staze … u jbte … bi li se treba smijat na ovo kad se sitim npr lewisovih forsiranja rozberga koji je “izljeta” da se sačuva od krša ? pa ? šta je bilo ? je li LH kažnjavan zbog toga ? je li kažnjavan max za slične radnje ? ako nisu možda je to oduvik gledano kroz prste nekima pa i MS ali … njemu je to mrlja , a drugi su time pokazali da su mudani ? za sudar sa villeneuvom je dobija najdrastičniju kaznu u povjesti F 1 dok su drugi ( senna , prost ) tim potezima osvajali titule . to su izvodili uglađeno sa stilom pa zato nisu kažnjavani . i btw , to su uradili puno prije MS tako da su mu možda bili i uzor , primjer kako se nelegalno doćepat titule . a da su ova dvojica kažnjeni drastično možda MS to nikad ne bi palo na pamet jer bi zna kakve mogu bit posljedice ;) i o Rascassegate bi se dalo diskutirat jer … možda mi se čini ili sam pristrastan pa vidim da je mislim livi kotač “pratija” volan/šikanu , a desni je osta skoro pa ravno … problem sa ovjesom ? ovo me podsjeća na tužakanje LH kad je optužija rozberga da je u MC namjerno napravija spačku da lewis ne osvoji P 1 , a posli su se usaglasili da je to uradit namjerno bilo nemoguće . bar 5 stvari sa ovoga popisa “prljavština” su zadnjih 10ak godina proglašavali mudima , trkačom srčanošću , vozačkim incidentima kad su njihovi fanovi bili u pitanju ali kad je MS u pitanju onda …. ma bit će njemac sve titule , pobjede , rekorde ostvarija uz pomoć prevara , a alonso je redikul jer i posli 15 sezona iskustva još ništa nije skonta pa zbog toga veliča MS . kako ga je samo njemac izvara .. i ne samo njega nego gomile fanova F 1 . najbolje bi bilo da se nije pojavija dobrotvor koji je uložija 800 DM u karting MS jer onda … ko bi uopće zna i čuja za ovoga varalicu , a ne činjenično najuspješnijeg vozača u povjesti F 1 … ipak , svaka čast , ti si se bar potrudija 2 sekunde da pronađeš relavantnog lika koji demantira moje pisanje , a drugi su to “riješili” kako najbolje znaju … minusom :) :) no uprkos tvom vjerodostojnom izvoru koji je raskrinka MS ja nekako više virujem alonsu jer … valjda ga je španjolac nešto bolje poznava od autora članka . jbga , priznajem da je to šta je radija michael radija sirovo za razliku od npr senne koji je rafinirano odšeta do boxa irvina u suzuki 1993. pa mu opalija šamar jer ga je irvin preteka da se vrati u isti krug sa 5 vozača isprid sebe :) sad svi “fanovi” možete komparirat tu suzuku i spa 1998. kad je DC izveja nedužni manevar , a MS je … ma nije mu ništa ali ipak mu zabilježimo mrlju ….


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Joj liste majko mila, za nepovjerovat.
        Vidi se baš da je britanska.
        I ono baš objektivna. :rofl:
        Sad ću ja reći:
        1. Da je u Benettonu 1994 pronađeno jedno VEEEELIKO NIŠTA
        2. Da je u Australiji 1994 na skoro najsporijem mjestu na stazi bio na trkaćoj putanji i sasvim regularno zatvorio Hilla, a ovaj mu nije bio došao ni do pola bolida.
        3. Što se tiče Belgije 1995. sjećam se da je pobijedio sa 16. mjesta i da je po kiši pravio vremena na slickovima identična Hillovim vremenima na wet gumama,
        4. Da je kriv za sudar sa Villeneuevom i da je NAJDRASTIČNIJE ikad kažnjeni vozač, s tim što Jacques nije ni svjestan koliku mu je MS napravio uslugu, jer da ga nije udario, tj. da ga je “propustio”, Jacques bi izletio bi na drugu stranu zavoja, a tamo je bio pijesak/trava,….
        5. Da je DC 5 godina poslije priznao da je kriv za Belgiju 1998.
        6. Da nije MS davao naredbe Rubensu da se 2x sklanjavu Austriji
        7. Da je možda na kvalama u Monacu 2006. ipak imao kvar,…
        8. Itd…..
        Naravno, sad će se naći neki lik (da ih ne imenujem i ne prizivam) koji će početi udarati kontre,……
        Da ne napominjem da sam već nekoliko puta na ovom portalu pominjao kako čovjek uredno kažnjen za svaku sitnicu koja je imala i najmanji % sumnjivosti i neregularnosti.


        0
        0

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Usporedivati sudar u suzuki i jerezu… No comment


        0
        0

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Tocka 4. Hahahahaha
        Pa ti ai pravi iluzionist


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Evo ga.
        Googlaj sinko, pa ako budeš dovoljno uporan, pronaći ćeš ove tvrdnje.
        Vjeruj da sam se i ja iznenadio na ovaj podatak.
        http://blog.axisofoversteer.com/2012/08/how-i-played-schumacher-like-fiddle.html
        Evo našao sam ovo.
        Ali sam nekad ranije nabasao ne neki članak, pominjala se nečija autobiografija, pa se pomenula i telemetrija Villeneuevog boliida sa Jereza 1997 i rečeno je da bi ovaj skroz fulao krivinu da ga MS nije “uštopao” svojim udarcem.
        Dakle, ispade da je navukao MSa. Svaka čast.
        Ovaj gornji link sam stavio čisto da me ne zoveš iluzionistom.
        BTW, nevezano za tebe, već za drugu dvojicu.
        Evo, i ovaj “veliki” MSov fan iz linka kojeg je @zeko postavio tvrdi da je F310 bio “a dog of Ferrari”. :chill:


        0
        0

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Jao lovačkih priča… Onda je vilneuve vidoviti milan kad je isa riskirati naslov da navuce schumachera da ga udari tj znao je da ce ga udarit.gluposti vece nego ove engleske koje pljujete… A kako to da vilneuve nije izletia zakocio ga schumacher ili? Ili po ovoj tvrdnji je schumacher totalni amater kad ga je vilneuve namagarcia. Pavaljda zna di je tockakocenja za koji zavoj nakon sto ga je 150 puta lrosao taj vikend al nije skuzia da triba pustit vilneuvea. To bi i haryanto skonta


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        bi li mi neko od vrstnih poznavatelja engleskog preveja ove 2 rečenice kojima se villeneuve referira na ovi slučaj “I would never have made that corner without his push” i “There was no way for me to pass him there but I tried anyway” … da se ne mučite možete ih prevest i minusima pa ću iz toga valjda nešto zaključit :) :) :)


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        PS villeneuve zaista nije ima potrebe riskirat zadnju trku ( za razliku od MS ) jer je naslov već ima u džepu mada mi se čini da je stanje na tablici posli japana , a uoči zadnje trke bilo MS 78 Vs JV 77 bodova ;) 22 kruga prije kraja trke MS je 100 % namjerno udrija JV jer je vidija da su mu 22 kruga malo ( to je skoro sam finiš trke zar ne ? ) da eventualno sa No 2 prestigne JV…. ma okladija bi se da je 100 % bilo tako ! ma šta 100 … 1000 % . u 22 kruga niko nikoga nikad nije uspija dostić . nisu to mogli ni puno bolji vozači od MS ….


        0
        0

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Daj se odluci jelnamjerno il nije. Ako je udaria postujem sve ok covik se bori za naslov malo prljavo alako je udaria nenamjerno onda je totalni amater.
        A sto se tice vilneuvea ja ne kazem da bi preticanje bilo obavljeno sto posto al kolega pise da je schumacher spasia vilneuvea to je vec znanstvena fanstastika u rangu vidovitog milana i babe vange… Uozbiljite se


        0
        0

        0
      • fjaka Prikaži

        @stoka prvo je šumi skrenija u desno i kad je skužija da je villeneuve pokraj njega instiktivno je ispravija točkove, da bi mu u milisekundi nešto prostrujalo kroz glavu i napravija ovi put trzaj u desno kad je već utvrdija da ga villeneuve prolazi s desna.
        eto, cilo vrime smo bili u zabludi, on ustvari nije tija eliminirat villeneuva već mu pomoć da projde taj zavoj.


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Stoko, da li je Villeneuve vidoviti Milan ili ne, ne znam.
        I zaboli me.
        Međutim, pevidio si jednu malu, majušnu sitnicu.
        Villeneuve nije mogao riskirati naslov, jer ga prije toga 48. kruga nije ni imao, za tvoju informaciju.
        Upravo je činjenica da je bilo 78:77 za MSa prije trke, a još u toj trci 10:6 za MSa nagnala JV da riskira.
        MS je kočio kasno, JV još kasnije. Napravio je pravi dive. I prošlo mu je.
        MS je kasnije izjavio da bi on na mjestu JV uradio isto.
        Nesvjestan da će popiti kaznu, MS je izjavio da je poslužio JVu kao “kočnica”.
        E sad ona biografija, ustvari biografije su o MSu, a napisali su ih Luc Domenjoz i James Allen. Valjda znaš ko su oni. Ako ne, googlaj.
        Obje pominju telemetriju bolida JV i fulanje apexa i eventualno završavanje na pijesku “preko puta”.
        A ne pročitah nigdje (nakon momenta kada sam i sam saznao da bi JV profulao zavoj) da je to neko demantovao. Ni iz Williamsa, pa ni odmstrane samog JV.
        Ali sam zato našao Villeneueovih izjava gdje on govori kako ne bi prošao zavoj da ga MS nije uštopao. Da li je JV svjesno išao na to, tj. da li je vidoviti Milan, kao što rekoh, ne znam.
        Na kraju, ja ne tvrdim da MS nije htio izgurati JVa (naravno da jeste), niti da nije kriv za incident (naravno da jeste). MS je popio kaznu, zasluženu, iako nije uradio ništa lošiju i goru stvar nego su to radili Prost u Suzuki 1989 i Senna na istom mjestu godinu poslije (koji je čak i najavio da će to uraditi) :facepalm:
        Nekad kasnije, kad su ga pitali šta bi promijenio u svojoj karijeri, rekao je da bi to bio Jerez, 1997.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        stoka … mislim da si ovo “namjenija” meni … nemam se ja šta odlučivat je li bilo namjerno ili ne jer ni ne tvrdim jedno pa onda drugo ;) to šta Frantic piše možda je i znastvena fantastika , a izvorni pisac te fantastike je JV koji je izjavija “I would never have made that corner without his push” ali za kur sve šta je JV izjavljiva povodom toga jer iako neposredni učesnik u ovome njegovo viđenje , mišljenje se ne poklapa sa tvojim . ipak , tebi nekako više virujem , a i složija sam se sa tobom da je MS bija totalni amater samo sam se drugačije izrazija “u 22 kruga niko nikoga nikad nije uspija dostić . NISU TO MOGLI NI PUNO BOLJI VOZAČI OD MS ” rijetko sam “sreja” nekog na ova 2 naša portala da uvažava JV ka vozača ili da cijeni njegove izjave , uzima ih ka relevantne … da je umisto ove 2 koje bi otprilike glasile “nikad ne bi proša tu šikanu bez njegovog guranja ” i “nije bilo mista da ga tu preteknem ali sam svejedno pokušao” pokenja MS , optužija ga svi vi bi se “uvatili” za te 2 izjave i one bi bile krunski dokaz iako “prezirete” i JV i njegove izjave , a ovako ih uopće ne “vidite” ili pučki jebe vas se za te izjave koje puno toga objašnjavaju . da si želija to prevest možda ne bi Franticu odgovorija “Tocka 4. Hahahahaha
        Pa ti ai pravi iluzionist” možda bi prije ti bija iluzjonist jer si vidija i ono šta sam JV nije vidija . no znam da nema aduta ma koliko bili relevantni , izrećeni od direktnog sudionika jer 2011. sam na GP 1 CITIRA izjavu LH kad je prizna da vozi loše no fanovi engleza ni njegovoj izjavi nisu virovali nego su me posrali i proglasili mrziteljem lewisa . eto zbog toga znam da nema činjenice ma koliko bila provjerljiva koja će nekoga nagnat da još malko pročeprka po netu di se skoro sve može saznat ako se želi . bolje bit pametan i bez aduta ili plesnit minus umisto potražit istinu . ma ko će se zaje*avat istinom zar ne ? ;) JV je 1997. odigra APP ( ako prođe prođe ) jer da je MS pobjedija bija bi prvak , da su oba odustala MS bi bija prvak pa je zato i napravija kako je izjavija “There was no way for me to pass him there but I tried anyway” jer šta je moga uradit osim svejedno pokušat ? ima je sriću šta se MS “zaglavija” u šljunku , da nije njemac sigurno ne bi dobija kaznu , a bi li JV uspija zadržat michaela iza sebe preostala 22 kruga … to bi već bilo špekuliranje u koje se ne bi upušta .


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        fjaka … u knjizi “koji k…. uopće znamo” sam pročita da oko ono šta vidi šalje mozgu pa on zapravo iskreira sliku . tvoj mozak je iskreira sliku koju ti želiš vidit . zato si i vidija ono šta opisuješ . ovo mi je malo smišno ” …. da bi mu u milisekundi nešto prostrujalo kroz glavu i napravija ovi put trzaj u desno kad je već utvrdija da ga villeneuve prolazi s desna.” MS ( za kojega alonso tvrdi “Michael je bio zaista poseban.OD SVIH VOZAČA PROTIV KOJIH SAM SE UTRKIVAO ON JE NEDVOJBENO BIO NAJTALENTIRANIJI “… a možda FA zapravo nema pojma ? ) je taj jerez bija 101 trka karijere , a izgleda da još nije zna/naučija da gleda u retrovozore pa je JV primjetija tek kad ga je ovi skoro preteka , a onda je vjerovatno ka papak , neznalica ili totalni amater ( kako piše stoka ) u panici , strahu trznija desno da zatvori JV . čudi me kako je takav neznalica koji ni retrovozore nije zna koristit prije toga osvojia 2 titule uzastopno ?!?!?!? biće ga pokenjalo pa od 2000. još 5 X uzastopno :) :) :)


        0
        0

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Ke li riskiranje naslova ako oba ispadajau ivilneuve gubi naslov u brzem bolidu? Ciji je tad naslov? Amo oba ispanu iz trke? Kako to nazvati? Rizik ili sigurnost? Neda mi se raspravljat vise samose zahvaljujem sto ste mi otvorili oci da znam kako je vilneuve osvojia naslov. Sumaher ga spasia da ne izleti u pijesak jer kad je michaelvidia da ce ovaj izletit da je pre brz isa jeudarit brze boljeunjega da ga spasi. Paovo postajepsihijatrijsko pitanje vec lagano tako da nemam vise komentara


        0
        0

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Javjerujem svojim ocima a ne vasim filozofijama. Vilneuve biprosaotaj zavoj al bi ostao opet iza michaela, vilneuve jebia brzi ito je.ichael zna i zatoga je isa izbacit iz trke.nebi ga stiga vise nikad ni lristiga pogitovona stazi jerez u ferrariu… Nemam se vise vremena raspravljat pogotovone s likovima koji sve svoje postove traze po googleu sto ce napisat itd.i pisu samo sto im pass u datom trenutku. Ppzdrav


        0
        0

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Cak ima o ova solucija da jevilneuve izbaciamichaela iz trje. Cu di me da tovi niate konstatirali.

        Michael je imao slabu točku. Bio je toliko ambiciozan da je uvijek gledao stvari na drugačiji način. Prisjetio sam se sudara sa Jacquesom Villeneuveom u finalu sezone u Jerezu 1997. koju je izgubio. Michael je došao i počeo urlati: ‘Villeneuve me izbacio iz utrke! – stoji u knjizi.hahaha.
        Al dobro znam da ce te sad rec da 24 sata lazu tako da svejedno. Meni se svida isama ideja da ga jevilneuve izbacia. Hahaha

        Pročitajte više na: http://m.24sata.hr/sport/brawn-o-schumacheru-michael-je-bio-prljav-i-paranoican-vozac-499220 – 24sata.hr


        0
        0

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        http://www.motorsport-total.com/f1/news/2016/11/brawn-ueber-jerez-1997-schumacher-wurde-kreidebleich-16111210.html

        Evo.islim da ga brown ipak zna najbolje i edi irvine koji potvrduju dogadaj izjereza. A i izvor je njemacki pa valjda ne mrze schumachera ko engleska propaganda. Sad jejedino pitanje znas li njemacki… Al nema veze ima google translate kako se ti vjesto koristis googlom to tinece bit neki problem.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        stoka … i šta kažeš ( pišeš ) “Paovo postajepsihijatrijsko pitanje vec lagano tako da nemam vise komentara” , a onda napišeš još 3 komentara “podebljana” sa 2 linka od kojih je jedan iz renomiranog sportskog ( naročito prate F 1 ) 24 sata . s obzirom na linkove znači li to da si i ti gugla , tražija mada primjedbom “Al nema veze ima google translate KAKO SE TI VJEŠTO KORISTIŠ GOOGLOM TO TINECE BITI PROBLEM.” me pokušavaš omalovažit ? neka , neka . to šta više nemaš komentara , a onda “ispališ” još 3 može bit indikativno . ne znam zašto neki misle da su superiorni jer ka ne koriste google . valjda misle da se TV novinari u pripremama sportskih prenosa ne koriste googlom da bi nam mogli pružit više informacija koje ne znamo ili smo možda zaboravili . nekad su novinari “nosili” informacije u bilježnicama , danas googlaju ;) misliš da je npr blažićko sve informacije iz npr 80ih ili 90ih ima u glavi pa ih koristija za vrime prenosa trka ? pitaj ga je li se služija netom da ih upotpuni ;) sramota za profesionalca i zaljubljenika u F 1 zar ne ( ako je to tako ;) ) ? možda je patologija spočitavat nekome da radi ono šta i ti radiš … ili si “dostavljene” linkove čuva u glavi , znaš ih napamet ? naročito onaj sa 24 sata ? sva diskusija je trebala završit prevodom izjava JV sljedeći link koji je Frantic “servira” ;) brown i irvine znaju događaj bolje od mene ( za tebe nisam siguran ) ali NAJBOLJE DOGAĐAJ ZNAJU MS I JV jer su oni neposredni učesnici . primjer … zamisli hipotetski da se ti i ja fizički sukobimo …. i tvoji i moji prijatelji bi “znali” zašto je do toga došlo ali zapravo bi samo nas dvojica znali pravu istinu . ili bi ipak prijatelji znali bolje ? možda bi ti napisa pokoji komentar manje da nije bilo mojih komentara no ja nemam na portalu nikakvu “crvenu krpu” koja me pali pa sam s ovim napisa sve šta sam ti mislija kazat . ja uvik “adresiram” svoje poruke kad nas je više u raspravi , a na tvoju “adresu” više neće stić nijedna moja poruka ;) “I would never have made that corner without his push” “There was no way for me to pass him there but I tried anyway”


        0
        0

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Hahavidis da sam zna da ces srat jer je s 24 sata. Isto tako i ti skidas izjave odakle ti pase. Al ima i drugi link njemacki jel taj relevantan il ces da trazim dalje dok ti ne kazes dosta. Pozdrav sad nemam ja vremena za ovo

        I nijeproblem u googleu nego u tvojim filozofijama svakome al bas svakome i svakome dizes zivce.to vidis i po minusima koje ti lupaju cak i kad nesto napises pametno opet pokupis minuse. Ljudima spustas podacima s googla a nitko te nista nijeni pita. Pises tekstove od 3kilometra! Koga brige. Pa ja da ocu mogu sam ici guglat ne cekat tebe da mi ti to kazes… Eto toliko


        0
        0

        0
      • fjaka Prikaži

        @avalon
        je avalone, osvojia je 5 naslova za redom. ali uzmi sad u obzir one sezone kad je polomija nogu i kad je cili fokus u ferrariju bija pribačen na irvinea ovaj se sa tim ferrarijem borio za naslov, izmaka mu je za samo dva boda. od tadašnjih vozača na gridu ja ga nebi stavija ni među top 10. a zamisli on u borbi za naslov. govori li ti to išta?

        s druge strane kod vas schu fanova na onoj tamo kolumni o kvalifikacijama čujen da je ferrari ’96 bija kanta u odnosu na williams samo zato jer schu s njim nije izdominira sezonu. a sad se veliča do u nebesa njegovih 5 naslova zbog njegovih nadljudskih sposobnosti a ni trunke priznanja ferrariju s kojim bi i tamo neki irvine osvjia prvenstvo da je od početka sezone u ferrariju sve bilo podređeno njemu. pa daj dogovorite se već jednom.


        0
        0

        0
      • Formula 1
        1883 Donator Prikaži

        @avalon
        A vidi i čuj od 02:17 što Fernando kaže o jednom slabo poznatom vozaču:

        https://www.youtube.com/watch?v=i_qHQHVyxyM

        Kako komentirati ovu Fernandovu izjavu? Da li je i ona mjerodavna? A što kažu ostali vozači i sudionici iz ovog videa? Jesu li i oni mjerodavni? Iako su u F1 ostavili uglavnom slab trag kao i vozač o kojem govore, manje ili više, kako koji od njih, ipak je interesantno čuti mišljenje ovih ljudi.
        :zubo:


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        A šta je opet sa njegovom izjavom?
        https://m.youtube.com/watch?v=ueywB7OPIVI
        ;)
        U principu, možemo sad ovdje 3 dana palamudit na ovu temu, i na kraju se složit da se ne slažemo, tako da…..


        0
        0

        0
      • Formula 1
        1883 Donator Prikaži

        Tako je, samo što bi jedan od nas imao pofino više posla s ovakvim objavama, ali to i nije bila poanta mojega komentara jer je to što sam proslijedio opće poznato ;)
        Što se toga konkretno tiče, @avalon je iznio izjavu i mišljenje određenog vozača o određenom vozaču koje je stekao kroz svoju karijeru, dakle, kroz točno određeni vremenski period. Na to sam dodao izjavu istoga što on konkretno i općenito misli po tom pitanju. Dakle, općenito :)
        Ali eto, našlo se tu još pokoja konkretnost i općenitost ;)


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        To se može gaditi samo ovim pičkicama kojima se danas gadi kako neko priča preko radija. Kao da nikad nisu čuli nekoga kako psuje…


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        A ovo “statistički najuspješniji” baš britanci svima naturaju. Da nebi rekli da je jednostavno najbolji. Dok neke druge okivaju u zvijezde, da nađu nekoga koga će stavljati iznad njima omraženog nijemca. Neću se spuštat na njihov nivo i omalovažavati druge da bih izdigao Schumachera. Jer za to stvarno nema potrebe. Čovjek je jednostavno najbolji vozač F1.


        0
        0

        0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Zanimljiva rasprava… Gledao sam taj Jerez ’97 uzivo… Nisam nikad, evo do sada, cuo ni procitao nikakve izjave JV niti MS o tom incidentu. Jedino na sto sam naletio o tome je: prljav potez, zasluzeno kaznjen, prljav vozac zbog cega ga ni “njegovi” Nijemci nisu previse voljeli…
      Jos jednom, komentiram iz pozicije njegovog, tada ogromnog i ludog navijaca i danasnjom (valjda :-) ) mudrijom glavom…
      Kad pogledam incident, mislim da su 2 stvari nepobitne: 1. JV je uletio drsko. ogroman dive, vrlo nadobudan… i 2. MS ga je sigurno vidio, i da ga jebes izgleda promisljeno/namjerno …
      Sta se u tom trenu sve odvilo u njegovoj glavi, koji splet okolnosti, koliko namjere i koje namjere, koliko refleksa… to cemo uvijek samo nagadjati. Meni to iskreno izgleda kao: “e nećeš razbojniče”, idemo oboje van…


      0
      0

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Beethoven87, ja se apsolutno slažem s tobom.
        I nijednog momenta nisam (čak ni te oktobarske nedjelje, prije skoro 20 godina, tamo negdje malo iza 15:00, gledajući trku na TVu) rekao da MS nije htio namjerno izgurati JVa. Naravno da jeste. Stoka i ja (i ti, i avalon i fjaka, itd…..) se tu slažemo, to uopšte nije sporno.
        Konkretno, momentalno sam mu počeo yebavat sve po spisku, iako sam njegov veliki navijač (da ne govorim kakva sam luda glava što se tiče F1, Ferrarija i MSa bio prije 20 godina).
        Kvaka je u tome kad se došlo do “googla” i ostalih 3.14zdarija (jer jbga, prije 20 godina ja nisam imao “google”, tj. nije ga imao niko jer je Google osnovan 1998., ali i da je postojao, ne bi mi bio dostupan u tolikoj mjeri i tako lako kao danas), pa se onda neke stvari lakše nađu i otkriju, a u vezi s tim, ja sam barem 10 godina poslije (a možda i 15, nebitno) sasvim slučajno saznao da je postojala određena vjerovatnoća da bi JV možda izletio van staze (npr. da je MS prikočio, ali bez skretanja udesno i samo pustio JV da “proleti” pored).
        BTW (sad će ovo opet izazvati reakcije, ali šta ću ja), navodno je i MSov Ferrari imao problema sa vodom/hlađenjem, te je u tom slučaju postojala mogućnost da ne završi trku. Možda je i to nagnalo MSa da udari u JVa. I nije nelogično (naravno, to MSa ne opravdava). I za ovo sam saznao 10-15 godina poslije.
        Naravno, ostaje crv sumnje i za taj eventualni problem sa hlađenjem/vodom, kao i za potencijalno izlijetanje od strane JVa. Ali brate, nisam ja izjavio “Ne bi nikada prošao tu krivinu da me on nije gurnuo”, već JV. Pametnome dosta.
        Po x-ti put pominjem, MSova namjera da izgura JVa je neupitna (a neki izgleda uporno potenciraju da se ovdje tvrdi suprotno, samo ne znam kome). E sad, to što ima dosta (neka se niko ne nađe uvrijeđen, ovo izgleda kao generaliziranje, ali nije, uvijek ima izuzetaka) ljubitelja Mclarena/Williamsa/Senne/Hakkinena i/ili mrzitelja/pljuvača Ferrarija/Benettona/Schumachera…., i što ima likova koji su “ograničeni ko balkon”, pa s njima ne možeš mormalno raspravljati i koji pominju iluzije, psihijatriju,…. jbga, to je drugi par opanaka.
        Evo malo da se podsjetimo
        https://www.youtube.com/watch?v=UtcqJnwVssE


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Ne treba ti nikakva telemetrija da skontaš da bi Villeneuve ovdje proletio pravo.

        Ali kao što kažeš, Schumacher nije ni za šta prošao nekažnjen, kao ni za ovo. I to često preoštro. A i nije bio neki kontakt. Danas vidimo da za ovakve (i gore) stvari neke vozače nebi ni uzeli za razmatranje o kažnjavanju…


        0
        0

        0
  7. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Michael je bio zaista poseban. Od svih vozača protiv kojih sam se utrkivao, on je nedvojbeno bio najtalentiraniji. Svi poštuju Michaela, on je legenda. Za moju generaciju će on uvijek biti čovjek koji je dominirao Formulom 1.”
    “Čak i u trenucima kada ste imali savršen vikend te mu oduzeli dosta bodova, on bi bez obzira na to završio treći ili četvrti! Samo je Michael to mogao učiniti.”

    A da ponovo pogledate tko je to rekao? Je vas zaje…, pa Alonso ne spominje nikakve mrlje.

    Da mu možda nešto zaželite, npr. sretan rođendan i da što prije ozdravi . Do tada… mala škola vožnje.
    https://www.youtube.com/watch?v=1ZUfwjHMNrw


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.