Ickx faktor

Izdvojeno / Kolumna

David Vidović

Prije 7 godina 7 min 8 komentara

Priča o Cevertu je završila tužno i prerano, ali Francois nije jedini vozač koji je imao talent da postane prvak a nije to postigao, već u trenutku same pomisli na takve vozače nekoliko imena vam uskoči u glavu. Neki su, kao Cevert, završili svoju priču prerano, a neki jednostavno nisu uspjeli. Nije lako razumjeti situaciju kada netko ne može i možda nikada nije raspustio sav potencijal koji je toliko očito imao. Današnji uslovno rečeno zaboravljeni heroj je Jacky Ickx.

Prije svega, želim istaknuti da govorim o Formuli 1. Široko je poznato da je Ickx bio uveliko popularan i uspješan u drugim trkaćim serijama. Ipak ga je do dana današnjeg po broju pobjeda na Le Mansu uspio preskočiti samo Tom Kristensen, Jacky ima šest, a Tom devet. Ickx je čovjek koji je vladao za volanom, bez obzira gdje se nalazi i čime je upravljao, možda i jedan od onih najviše čistokrvnih racera koji su prošli kroz Formulu 1, pobijedio je na Bathurstu, pobijedio je na Dakar reliju (onom orginalnom od Pariza do Dakra), u Cam-Am seriji, pa čak je pobijedio i na Race of the Champions, u ono vrijeme dok je još uvijek nešto značila. Reći za takvog vozača da nije potencijal za vrh Formule 1 je suludo, a pošto je i sam proveo u tom vrhu nekoliko godina, reći za njega da nije materijal za prvaka je još gore. Kada izlistate sva Jackyeva postignuća shvatite zašto sam rekao da je potencijalo toliko očito imao, a titula u Formuli 1 mu je vjerojatno ostala zadnji dio slagalice koju nije posložio u karijeri.

Prošli put sam pisao o Cevertu, sada je u pitanju drugi vozač, ali se i u ovom kontekstu spominje isto ime – Ken Tyrrell. Sam je Jacky priznao da je Tyrrell igrao najveću ulogu u njegovoj karijeri i da bi vjerojatno bio vrtlar da nije bilo Kena. On ga je među gomilom tinejdžera primjetio 1964. godine kada je Jacky imao 19. godina i vozio Lotus Cortinu na touring natjecanju. Tyrrell je prišao Jackyu nakon utrke u Budimpešti i zatražio od njega da testira u jednosjedu, ali je Jacky tada trebao u vojsku i morao ga je odbiti. Nakon 15 mjeseci, Tyrrell nije zaboravio na brzog Belgijanca, i dočekao ga je sa istom ponudom.

Iako je išlo teško i Ickx je često izlijetao sa staze, bio je dovoljno brz da mu Tyrrell 1966. ustupi Matra F2 bolid sa BRM motorom, kolega mu je bio Jackie Stewart u istom bolid ali koji je imao Cosworthov motor koji se mogao nositi sa bolidima iz Formule 1. Te je godine otišao na Nurburgring i dobio Jackijev Cosworth motor za tu utrku, i ostvario svoj debi u Formuli 1 sa F2 bolidom, ali se kvalificirao osam sekundi ispred sljedećeg najbližeg privatnika. Utrku nije završio nakon tragičnog sudara sa Johnom Taylorom koji je zbog posljedica nesreće poginuo.

Ken Tyrrell i Icxk, 1966.

1967. Jacky je počeo graditi svoje ime, osvojio je titulu u Formuli 2 i ponovo na Nurburgringu briljirao u F2 bolidu. Kvalificirao se treći iza Clarka i Hulmea, ali je startao na odvojenom girdu za privatnike pa nije imao šanse. Kasnije te godine dobiva poziv da vozi za Cooper poslednje tri utrke sezone. Preko noći je postao vruća roba, šesto mjesto na Monzi u prvoj utrci s Cooperom je uvjerilo i Ferrari u njegov potencijal. Ali Jacky je bio čovjek od riječi i odbio je ponudu Ferrarija jer je još uvijek bio dio programa Kena Tyrrella. Tek kasnije se morao suočiti sa činjenicom da kod Tyrrella u momčadi nema mjesta za njega, nasreću Ferrari je bio očajan u potražnji novog vozača nakon kraha pregovora sa Stewartom pa je dobio drugu šansu.

U Ferrariju je sretni novčić pao na tamnu stranu. Većinu utrka nije mogao završiti zbog prečestih kvarova na bolidu, mada je ostvario jednu pobjedu u Francuskoj po kiši, njegovi uspjesi u prvoj punoj sezoni nisu bili ravni očekivanjima. Za kraj sezone je slomio nogu u Kanadi kada je mu se na treningu zaglavila papučica gasa i on je pri punoj brzini izletio sa staze i udario u stablo. Ali izdaleka se vidjelo da Ickx ne odgovara nered i loša situacija unutar Ferrarija, a pored Formule 1 vozio je za Ford na ostalim touring i sličnim utrkama. Ferrari i Shell na jednoj strani, Ford i Gulf na drugoj, morao je prevagnuti. Odlučio se za Ford, a 1969. prešao iz Ferrarija u Brabham koji je sponzorirao Gulf. Te sezone je pobijedio dva puta, ali opet nije imao sreće s kvarovima.

1970. Ferrari dobiva podršku Fiata i novi V12 motor se činio jako pouzdanim i silovitim, pa se Jacky vraća u Maranello osjećajući da je ovaj put pravo vrijeme. On je ujedno i jedan or rijetkih koji se vratio u Ferrari, mada je otkrio da su se Enzo i on voljeli i da se nikada nisu prepirali. Ali dobar odnos s Enzom mu nije mogao donijet titulu, baš kao što mu konstantni kvarovi to nisu mogli omogućiti. Na prvih sedam utrka sezone je odustao pet puta, a tri puta je vodio. Otvorila mu se šansa kada je lider prvenstva Rindt poginuo na pola sezone u Monzi, i iako je Ickx pobijedio na tri od zadnjih pet utrka, ostao je kao drugoplasirani.

Sljedeće tri godine stvari su bile očajne. Jacky je bio u najboljim godinama, ali njegov Ferrari se konstantno kvario dok je bio u vodstvu. Pobijedio je na samo dvije utrke od 1971. do 1973., dok je ukupno imao više pole pozicija od sva tri prvaka tih godina. Postalo je toliko loše da je krajem 1973., znajući da Teddy Mayer ima jedan rezervni McLaren M23 koji nitko ne vozi, Jacky je pitao šefa McLarena može li voziti za njih na Nurburgringu. Završio je treći iza dva bolida Kena Tyrrella, i nakon te utrke je vratio M23 u McLaren, a Enzo ga je prihvatio nazad za zadnje dvije utrke sezone.

Ickx u Ferrariju 312B, 1971.

Te jeseni Jacky je napravio vjerojatno najveću grešku u karijeri. Imao je bezbroj opcija, mogao je ostati u Ferrariju sa Niki Laudom, mogao je otići nazad kod Tyrrella, čak je mogao pomoću dobrih odnosa s Marlborom prijeći u McLaren, sva tri bolida su se 1974. borila za titulu. Odluka koju je donio je u to vrijeme bila logična, otišao je u Lotus koji je upravo osvojio konstruktorsku titulu. Ali bolid je bio daleko od savršenog, Ickx je imao problema uopće naučiti voziti Lotuse, novi Type 76 koji je trebao biti revolucionaran je ustvari bio toliko loš da su se poslije par utrka vratili na zastarjeli model 72. Ronnie Peterson je te godine uništio Ickxa, nakon što ga je Jacky prije dvije godine ponizio u Ferrarijevim sportskim automobilima. Bilo je toliko loše da je usred sezone 1975. Ickx napustio tim. U tom periodu su mu tri puta otkazale kočnice na starom 72 modelu, a Jacky je kasnije u razgovorima otkrio da je bolid redovno otkazivao na privatnim tesovima, i da je za svoje dobro napustio momčad.

1976. pravi još jednu grešku i odlazi u očajni Wolf-Williams, što je ustvari bio Hesketh. Mučio se čak da se kvalificira za neke od utrka o ponovo je odlučio napustiti tim u pola sezone. Već je tada znao da je postajao sve slabiji i da više nije bilo šanse da osvoji titulu. U Formuli 1 je prokockao svoju šansu, pa se okrenuo na druge serije u kojima je ostvario velike uspjehe i pri tome pobjeđivao zvijezde i prvake iz Formule 1. Ickx je stvorio veliku ostavštinu i pobijedio na utrkama na kojima je mali broj ljudi slavio. Karijera u Formuli 1 mu ne ostaje kao mrlja, više kao peh. Da je osvojio bar jednu titulu, danas bi se drugim riječima pisalo i pričalo o Jackyu Ickxu.


Odgovor

8 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    odličan tekst o mr. le mansu, svaka čast!
    čudi me kod jackiea što je s jedne strane jednom u f1 (vidjeh u u jednom clipu sa youtubea) kad se raspravljalo o sigurnosti bahato odgovorio nešto u stilu ‘baš me briga za sigurnost, ja sam jackie ickx’ , a u le mansu je protestiro protiv tradicionalnog le mans starta hodajući do vozila.
    i dogodine su onda promijenili startnu proceduru. :)



    1
    1

    0
  2. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Istinski pravi racer, koji nije imao sreće i nije imao nos za pobjedničku momčad…..takvih je bilo i bit će. Ali kada se pogledaju rezultati van F1 svejedno se vidi kakva je to legenda.



    1
    1

    0
  3. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Vrlo osebujan vozač. Žene su stalno bile oko njega, kao i oko Ceverta.



    1
    1

    0
  4. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Dobar text Davide.
    Kad će doći na red baxuz zvani Chris Amon?


    0
    0

    0
  5. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Nisam nikad bio njegov fan. Ali faca je, i ima nešto u sebi kao i Francois Cevert.
    Ali, dvije stvari mi nisu sjele iz njegove karijere:

    1. Na utrci prototipova u Spa 1985. kod onog naguravanja prije Eau Rogue sa Stefanom Bellofom, mladi NIjemac je izgubio život. Iako je Stefan pokušao nemoguće, iskusnjara kao što je Jacky Ickx, trebao ga je pustiti……

    https://www.youtube.com/watch?v=ZgtZe-iQH1U

    2. Na F1 utrci u Monacu 1984., sudjelovao je u odluci da se utrka prekine zbog jake kiše. Tu je utrku Ayrton trebao dobiti.

    Ima zgodnu kćer Vaninu Ickx, vozačicu trkaćih automobila.

    Kada sam već spomenuo Stefana Bellofa, ne bi bilo zgorega napisati i tekst o njemu na ovu temu zaboravljenih F1 vozača. To je moj prijedlog.



    1
    1

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Za 1) se slažem.
      Za ovo pod 2), hmmmm.
      Pitanje je ko bi to dobio.
      Nominalno, najvjerovatnije Bellof (koji je bio brži i stizao, čak i Sennu), pa bi mu kasnije pobjeda bila oduzeta jer je Tyrrell diskva!ifikovan, za čitavu sezonu.
      E sad, ako je Senni bio oštećen bolid (ovjes, i to u tolikoj mjeri, da bi sigurno odustao uckasnijoj fazi trke), opet se vraćamo na lisca Prosta, koji je, iako je bio loš po kiši, imao u rukama McL-TAG, te je i nešto rezervisanijom vožnjom mogao odmaći suparnicima.
      A možda bi sreća pomilovala nekog četvrtog.
      Nikad nećemo saznati.



      1
      1

      0
    • Pierre Gasly
      Perica9 Prikaži

      Na snimci se ništa ne vidi



      1
      1

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.