Zimska stanka, 4. dan: Statistika za hvaljenje

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 4 min 17 komentara

Red Bull

Prekjučer smo se bavili rekordima koje nitko ne želi imati, a danas ćemo malo o statistikama s kojima bi se netko volio hvaliti, ili koje je uspilo zabilježiti jako malo ljudi. Jedna od tih je pole position u prvoj utrci, a o rijetkosti tog događa govori da smo takvo nešto zadnji put imali 1996. godine u Australiji.

  • Pole position u prvom nastupu – Naravno, u ovu statistiku glupo bi bilo ubrojiti Nina Farinu, jer je netko morao biti na pole positionu za prvu utrku Formule 1 na Silverstoneu 1950. godine, budući da nitko nije mogao imati iza sebe utrku. Kako se Indianapolis prije brojao u F1 kalendaru, tako su dvojica vozača u svojim prvim nastupima na toj stazi osvojila pole position. Bili su to Walt Faulkner 1950. godine i Duke Nalon godinu poslije. Nakon toga smo čekali 17 godina za Marija Andrettija i VN SAD-a, koji je u Lotusu uspio osvojiti pole position. Hrvatski Amerikanac odustao je iz utrke zbog problema s kvačilom. Za sljedećeg vozača smo čekali mnogo manje, tek četiri godine, a bio je to Carlos Reutemann u Brabhamu. Niti njemu nije uspjelo pole pretvoriti u pobjedu, već je završio na sedmom mjestu za VN Argentine 1972. Trenutno zadnji kojem je to pošlo za rukom je Jacques Villeneuve, koji je  u Australiji 1996. iskoristio moćni FW18 i uzeo pole position timskom kolegi Damonu Hillu. Niti on Villeneuve nije uspio pobijediti, no bio je veoma blizu te je završio na drugom mjestu.
  • Napredak sa startne pozicije – Iz ove statistike valjalo bi isključiti Indianapolis zbog većeg broja natjecatelja, pa nekako nije pošteno prema ostalim utrkama. Po tom pitanju rekorder je Robert Mieres, koji je na VN Velike Britanije 1954. godine došao s 32. na 6. mjesto, čime je napredovao 26 pozicija. Od aktualnih vozača rekorder je Sebastian Vettel, koji je napredovao 21 poziciju. Bilo je to na VN Abu Dhabija 2012. kada je startao iz boksa.
  • Najviše uzastopno završenih utrka – Ovaj rekord drži Nick Heidfled, koji je put do cilja uspio pronaći 33 puta uzastopno, a bilo je to od VN Kine 2007. do VN Italije 2009. Da bi danas netko srušio taj rekord, trebat će mu više od sezone i pol. Na drugom mjestu je Kimi Raikkonen s 30 nastupa, koje je ostvario od VN Australije 2012. do VN Mađarske 2013.
  • Najveća prosječna brzina u kvalifikacijskom krugu – Monza je početkom stoljeća bila najbolja staza za postaviti brzinski rekord. To je i učinjeno, pa je tako u top10 najbržih kvalifikacijskih krugova ikada čak 9 iz sezone 2002. i 2004. Najbrži ikada bio je Rubens Barrichello u Monzi 2004., kada je krug prošao prosječnom brzinom od 260.395 km/h. Od aktualnih vozača, najuspješniji je Fernando Alonso, koji je svoj krug također zabilježio u Italiji 2004. Brzina je bila 258.6 km/h. Tada je vozio za Renault, a bolid je bio R24.
  • Prosječna startna pozicija – Pitanje je hoće li ovaj rekord ikad biti srušen. Fangio nije mogao odvoziti puno utrka u svojoj karijeri, budući da ih se godišnje održavalo 6, 7 ili 8. Prosječna startna pozicija koju je Argentinac postigao je 1.78 u 51 utrci. Nevjerojatno, čak i na relativno malen broj utrka. Zbog kazni to danas nije ostvarivo, jer čim vozač jednom starta sa začelja, prosjek odmah pada minimalno na brojku dva ako je u svim ostalim utrkama osvojio pole position. Lewis Hamilton je trenutno na 4.18 u 188 utrka, te je time daleko najbolji od aktualnih vozača.
  • Broj grand chelema (pobjeda, pole position, najbrži krug i vodstvo u svakom krugu utrke) – Jim Clark bio je izuzetno brz vozač, to je svima jasno, no možda će ova statistika to još bolje pokazati. Od 72 utrke koliko je odvozio, čak je 8 puta pobijedio na ovaj način, što je 11% od svih utrka u njegovoj karijeri. Neki svjetski prvaci nemaju toliki postotak pobjeda, a grand chelem nisu uspjeli osvojiti. Od aktualnih vozača, na tom području rekord drži Sebastian Vettel s četiri komada, a osvojili su ih još Lewis Hamilton, Nico Rosberg (po 2) i Fernando Alonso, koji je svoj prvi i za sada posljednji grand chelem odvozio u Singapuru 2010.
  • Broj hattrick utrka – U ovoj kategoriji vodi Michael Schumacher s 22 utrke, dvostruko više od drugog Jima Clarka, koji opet ima fascinantan postotak. Ovdje je vodeći Lewis Hamilton kad govorimo o aktualnim vozačima. On je zabilježio 10 ovakvih utrka, a zadnja je bila na VN Austrije 2016.

Odgovor

17 komentara

  1. Michael Schumacher
    cavallina Prikaži

    hvala za ove tekstove, jako zanimljivo za citati :klanjam:


    0
    0

    0
  2. mcl Prikaži

    Dobro je sve to znati ali ako moze jedna mala zamerka .
    Mislim da je bolje da po jedan tekst dnevno izbacujete danas je bas guzva a i da bi svakom mogla da se posveti paznja koju zasluzuju


    0
    0

    0
  3. Formula1
    f1zd Prikaži

    Kad bi, nekim čudom, sljedeće godine Vandoorne osvoji pole u Australiji, to mu se nebi računalo, zar ne?


    0
    0

    0
  4. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Nekad je najbrzi krug utrke imao puno vecu tezinu i šarm.
    Po meni, to je danas nazalost skoro pa zanemariva stvar jer nema nadolijevanja goriva i jer gume imaju pre brz pad performansi… realno, svaka momcad ili vozac moze pobrat najbrzi krug promjenom guma na kraju utrke, kad su bolidi najlaksi…

    A grand chelem, jel pada u vodu ako vodeci zbog ranijeg ulaska u box na kratko (1krug npr) ostane bez vodstva?


    0
    0

    0
  5. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Zanimljiva cinjenica u svijetu f1 igrica je ta da od svih vozaca najveca legenda ispada Indijac Narain ??.

    Spavate li mirno Alajine Prostu i kompanijo


    0
    0

    0
  6. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Svaka čast F1 puls . . . malo po malo ako ovako nastavite ne gine vam broj 1 portal u HR.za sada su još uvijek ljudi navikli na GP 1 i tamo otpada dosta fanova.
    Nekako mi se čini da se dižete,…još jednom svaka čast na trudu.
    lp


    0
    0

    0
  7. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Pretpostavljam da je hattrick troje od ovo četvero potrebno za grand chelem (kako glup izraz)? Ili se zna tačno koje troje?


    0
    0

    0
  8. Blackhawk Prikaži

    Ma kakav je..ni CHELEM??????
    Grand slam ili ako hoćeš quadruple :-)
    Da chelem… :-D


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.