Tehnički kutak: Ferrari, Mercedes i McLaren testirali dijelove za 2017. na VN SAD-a

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 7 godina 2 min 6 komentara

Na slobodnim treninzima za VN SAD-a nekoliko momčadi testiralo je dijelove za 2017., dok su neki testirali halo sustav zaštite, koji ipak neće biti uveden sljedeće godine. Pa pogledajmo što su to McLaren, Mercedes i Ferrari isprobali na stazi u Austinu.

McLaren

1477324627131

Momčad iz Wokinga odradila je najviše posla što se tiče testiranja dijelova za 2017. Ova verzija prednjeg krila isprobanog u Austinu mogla bi biti prva verzija, koja će se vjerojatno pojaviti na predstavljanju bolida. Kao i kod Mercedesa, promjene su usmjerene na vanjski dio prednjeg krila, pa vidimo da je s donjeg dijela dodano nekoliko zakrilaca. A nalaze se upravo na mjestu koje će biti najbolje za kontrolu protoka zraka preko i oko prednje gume, koja će se nalaziti točno iza ovih zarkilaca. Strelicom je naglašen nestanak grbe te potpuno ravan rub prednjeg krila, koje će sljedeće godine biti blago zakrenuto prema desno, budući da će ispred nosa bolida biti vrh krila.

14773246271313

McLaren nije samo radio oko prednjeg krila, već su isprobavali i nove opcije oko difuzora. Crvena strelica pokazuje dvije smjernice na kraju podnice bolida, koje se nalaze točno prije difuzora. Ovakav koncept ne razlikuje se puno od onoga što smo imali u vremenu blown difuzora.

Ferrari

14773246271314

Sebastian Vettel je u petak poslijepodne testirao drugačiju konfiguraciju aerodinamičkih elemenata ispod prednjeg dijela bolida. Krilce označeno punom crvenom strelicom više nije pričvršećno za donji dio, već direktno na T ladicu (područje prikazano isprekidanom crvenom strelicom), što se Red Bull i McLaren isprobavali ove sezone. No, velike vibracije tijekom vožnje uzrokovale su odvajanje tog dijela od bolida, pa je Vettel bio prisiljen ući u boks te se vratiti na verziju iz Malezije i Japana.

Mercedes

14773246271312

U Austinu je došao red na Nicu Rosberga, koji nije isprobao ovakvo prednje krilo do sada, dok ga je timski kolega Lewis Hamilton probao u Maleziji. Žuto označena površina (crvena strelica pokazuje na to područje) pokazuje kako je osnova prednjeg krila odvojena 20-ak centimetara u spoju s bočnim dijelom, što bi trebalo dodatno pomoći u strujanju zraka oko novih široikih guma.

Izvor: Formula1.com


Odgovor

6 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Kako fascinantan sport.Zapanjujuce je to da tako mali dio ,doslovno velicine pola papirica malog i debljine nokta moze znaciti potpuni preokret.Prije bih kad bi nekom otpao dio prednjeg krila rekao ma nema veze nece biti nekog utjcaja,ali ocito da ima i to jako velikog utjecaja.Zanimljivo je to i da zrak ima tako velik utjecaj,mislim tko bi rekao da bi svaki onaj od 10000 rezova na prednjem krilu znacio ili ako se neki dio okrene malo prema dolje….ludilo


    0
    0

    0
    • Fernando Alonso
      r.u.m. Prikaži

      sve to stoji ali nije sad od kurcialne važnosti,znalo je vozačima otpast u sudaru dio krila pa bi i dalje vozili i to čisto solidno ali da znači mnogo znači.Al ja mislim da puno više znače neke stvari što se ne vide ispod karoserije.
      Aerodinamika nosi 0,100 ili 0,200 maximalno 0,300 kroz ta krila a iz motora možeš dobiti sekundu to je moje mišljenje.
      Ali cijela aerodinamika i proizvodnja bolida npr. RBR ono što je Adrian Newey napravio e to se radi godinama cijeli koncept od podnice pa do prednjih krila itd. e to bi bila dobra tema za jedan članak kako se napravi pobjednički bolid od strane kvalitetnog dizajnera(inžinjera)
      Gledao sam jednu emisiju baš o tom prednjem krilu i ako se ne varam treba im 3 mjeseca da krilo dođe na utrku odnosno velike momčadi koje imaju novaca kroz sezonu imaju ako se ne varam 3 krila kao nadogradnje.


      0
      0

      0
      • Kush Prikaži

        3 nova skroz možda, dok se nacrtaju, simuliraju, naprave kalupi/šablone, pa sve složi i ispeče, ali kombinacije wingleta raznih, variraju, praktički od trke do trke, govorim o glavnima, seb je sad u tex imao puno manji top speed od kimija, znači nosio je više d-forcea na krilu..


        0
        0

        0
    • Pirelli Hard
      Monty Prikaži

      Je,stoji,osobito ako je od KURCIALNE važnosti! :P


      0
      0

      0
  2. Blanchimont Prikaži

    Pročitao sam da su iz Ferrarija rekli da nisu htjeli tražiti previše downforcea na ovakvoj stazi jer je specifična i nema do kraja sezone ničega sličnog. Dobro, ako je to njihova procjena ok, ali baš me zanima kako će izgledati u Meksiku, Brazilu i Abu Dhabiju… “Borba” za 2. mjesto u konstruktorima još nije gotova, ali mislim da tu više nemaju što puno tražiti.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.