Dobitnici i gubitnici iz Japana

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 8 godina 4 min 0 komentara

Mercedes

Mercedes

Dobitnici

Mercedes

Nema nikakve sumnje da je glavni dobitnik ovog vikenda momčad Mercedesa. Treću godinu u nizu uništavaju konkurenciji u stilu kakav u Formuli 1 možda nikad nije viđen. Nico Rosberg i Lewis Hamilton su ove godine od 17 utrka pobijedili u njih 15, što je Mercedesu priskrbilo 593 boda, više od 200 viška ispred najbližeg konkurenta – Red Bulla.

Nico Rosberg

Još jednom se Rosberg pokazao kao nedodirljiv. Cijelog vikenda je izgledao bolje i u jednakim uvjetima pobijedio Lewisa Hamiltona. U kvalifikacijama je prednost bila minimalna (0,013s!), ali u prošlosti smo navikli na obrnutu situaciju, da sitna prednost uvijek nekako bude na strani Hamiltona. Sada se priča okrenula i Rosberg izgleda bolje nego ikad. Pod pritiskom je isporučio odličnu utrku i zasluženo povećao svoju prednost na ogromna 33 boda. Sad je ovo njegovo prvenstvo za izgubiti i vidjet ćemo kako će podnijeti završni pritisak do kraja sezone.

Max Verstappen i Red Bull

Peto mjesto u kvalifikacijama nije slutilo na sjajan rezultat, ali je Max iskoristio kiks Hamiltona i još jednom se u svom stilu obranio u samom finišu utrke. Dobitnik je definitivno i Red Bull koji je strategiju odradio fenomenalno. Svaki put kad je izgledalo kao da se Vettel približava i kao da bi mogao pokušati undercut – Red Bull je svoje vozače pozvao u boks da to spriječi. Štoviše, čak su pozvali obojicu u istom krugu. Rizik je velik, zašto bi to radili? Jasno, zato jer ako povuku Verstappena prvog, onda će Ferrari to iskoristiti i pretpostaviti da će uskoro i Ricciardo ući u boks i pokušati im napraviti undercut. Doduše, tko zna bi li Ferrarijevi stratezi to skopčali, ali Red Bull je svejedno bio oprezan i besprijekorno odradio još jednu utrku.

Max Verstappen, Red Bull

Max Verstappen, Red Bull

Esteban Ocon

U svom petom GP vikendu Ocon je napokon pobijedio Pascala Wehrleina. U utrci u kojoj nijedan nije imao neočekivanih problema – Ocon je završio 20 sekundi ispred timskog kolege. Ako je vjerovati neslužbenim informacijama čini se da je Force India Ocona procijenila perspektivnijim od Wehrleina, a očekujemo da će Francuz u narednim utrkama to i potvrditi.

Gubitnici

Lewis Hamilton

Ako je Hamilton ikad trebao dobar start i čistu utrku – to je bilo sada u Japanu. No, osim toga on je još jednom zabrljao start i pao s drugog mjesta na osmo već do prvog zavoja. Ostatak vikenda također je za zaborav, a Martin Brundle je njegovo ponašanje s tinejdžerskim mobilnim aplikacijama dobro opisao – “childish and stupid”. Lewis je osim toga odbrusio novinarima i odjurio s konferencije za novinare. Mudar čovjek jednom reče da se nikad ne treba svađati s dečkima koji tintu kupuju u bačvama. U prijevodu – svaka svađa s medijima unaprijed je izgubljena. Hamilton bi to dosad trebao znati pa umjesto da se duri i dramatizira možda da se uhvati posla i odradi završnicu sezone tako da dođe do svog četvrtog naslova koji, ako ćemo iskreno, ove godine možda nije niti zaslužio.

Lewis Hamilton, Meredes

Lewis Hamilton, Meredes

Sebastian Vettel i Ferrari

Vettel je dosad u svakom pojavljivanju na Suzuki došao barem do pobjedničkom postolja, a prvi put je tu vozio davne 2009. godine. Izgledalo je obećavajuće i ove godine kad je odradio odličan start i već na početku projurio pokraj Ricciarda uoči 130R zavoja. Malo kasnije je njegov Ferrari ostavio iza i Sergija Pereza. No, obzirom da je rekao kako je strategija bila jednako njegovo djelo kao i djelo stratega s pit-walla – onda mu ide minus za ovaj vikend jer je to bio toliki debakl da ne samo da mu nije donijelo drugu poziciju koja je itekako bila dohvatljiva – nego su blesavo izgubili i treće mjesto. Potez stavljanja soft guma i gubljenja pozicije na stazi od jednog Mercedesa je vjerojatno najnaivniji strateški potez u modernoj eri Formule 1.

McLaren

McLaren je na Hondinoj domaćoj stazi sa svojom “trećom ili četvrtom najboljom šasijom na gridu” u dijelu sezone u kojem se “bore s Ferrarijima” završio na šesnaestom (16.) i osamnaestom (18.) mjestu.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.