Rosberg osvojio VN Japana

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 8 godina 3 min 58 komentara

Nico Rosberg, Mercedes

Nico Rosberg, Mercedes

Nico Rosberg osvojio je po prvi puta u svojoj karijeri VN Japana, što mu je deveta pobjeda sezone i 23. u karijeri. Drugi je završio Max Verstappen u Red Bullu, koji je gotovo cijelu utrku držao tu poziciju. Na trećem mjestu završio je Hamilton, koji se pred kraj utrke borio s Maxom.

Start utrke nije mogao bolje započeti za Nicu Rosberga koji se ispalio prema prvom zavoju, dok je Hamilton imao veoma loš start, te je pao na osmo mjesto. Dobar posao na startu odradio je i Sergio Perez, koji je bio na trećem mjestu nakon prvog zavoja.

Najaktivniji vozač u prvih par krugova bio je Sebastian Vettel. Prvo je prestigao Daniela Ricciarda za četvrto mjesto u zavoju 130R, a onda je krug poslije prešao Pereza s vanjske strane u prvom zavoju. Pretjecali su još Hamilton i Raikkonen, ali po jednu poziciju prije prvih odlazaka u boks.

Nakon obavljene promjene guma, Hamilton je najviše profitirao, te se uključio na stazu ispred Kimija Raikkonena, a nakon samo dva kruga bio je na četvrtom mjestu. Na čelu poretka više nismo imali borbe, već se poredak profilirao tako da su tri najbrže momčadi zauzele prvih šest mjesta (Ros, Ver, Vet, Ham, Ric i Rai), iza njih Force India, te nešto kasnije Williams na devetom i 10. mjestu.

Nakon drugih zaustavljanja u boksu, imali smo nekoliko promjena u poretku. Mercedes je preduhitirio Ferrari, te im preoteo treću poziciju koju je Vettel držao u prvoj polovici utrke, dok je Ricciardo izgubio poziciju od Raikkonena zbog problema u boksu tijekom promjene guma. Nakon što je Vettel prešao na mekane gume, izgledalo je kao da se može boriti s Hamiltonom, koji je bio na tvrdima, no to na kraju nije bio slučaj. Nijemac je utrku završio daleko iza Britanca, s gotovo 15 sekundi zaostatka.

Haas je na kraju imao prilično lošu utrku, te najbolje startne pozicije sezone nisu uspjeli pretvoriti u bodove. Williams se na kraju izvukao te uzeo tri boda, no Force India je osvojila 10, što znači da se zaostatak u konstruktorskom poretku povećao. Katastrofalnu utrku imao je McLaren, čiji su vozači završili na 16. i 18. mjestu s krugom zaostatka.

Današnja utrka postala je tek sedma u povijesti sporta u kojoj su svi bolidi završili utrku. To je druga utrka ove sezone da imamo sva 22 bolida u cilju.

Sljedeća utrka na rasporedu je za dva tjedna, a vozit će se na stazi Circuit of the Americas u Austinu.

1. Nico Rosberg Mercedes 1h30 53
2. Max Verstappen Red Bull Racing + 4.978 53
3. Lewis Hamilton Mercedes + 5.776 53
4. Sebastian Vettel Ferrari + 20.269 53
5. Kimi Räikkönen Ferrari + 28.370 53
6. Daniel Ricciardo Red Bull Racing + 33.941 53
7. Sergio Perez Force India + 57.495 53
8. Nico Hülkenberg Force India + 59.177 53
9. Felipe Massa Williams + 97.763 53
10. Valtteri Bottas Williams + 98.323 53
11. Romain Grosjean Haas F1 + 99.254 53
12. Jolyon Palmer Renault  +1 krug 52
13. Daniil Kvyat Toro Rosso  +1 krug 52
14. Kevin Magnussen Renault  +1 krug 52
15. Marcus Ericsson Sauber  +1 krug 52
16. Fernando Alonso McLaren  +1 krug 52
17. Carlos Sainz Toro Rosso  +1 krug 52
18. Jenson Button McLaren  +1 krug 52
19. Felipe Nasr Sauber  +1 krug 52
20. Esteban Gutierrez Haas F1  +1 krug 52
21. Esteban Ocon Manor F1  +1 krug 52
22. Pascal Wehrlein Manor F1  +1 krug 52

Odgovor

58 komentara

  1. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Bilo bi zanimljivo da sada Rosberg baci kapu Hamiltonu kao što je ovaj njemu na GP SAD-a lani.Da mu malo vrati


    0
    0

    0
  2. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Ferrari bi i s Mercedesovim bolidom, uz pomoć stratega ovu sezonu učinija zanimljivom ko 2012.


    0
    0

    0
  3. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Cestitke Nici na naslovu. Lewis ce morati pronaci motive za n9vu sezonu i poraditi sa mehanicarima na pouzdanosti. Pogotovo moraju rijesiti startove. To ga je kostalo naslova mozda cak vise od kvarova.


    0
    0

    0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      Zašto minusi? Taman sam i ja to, skoro do riječi, htio napisati. Bez obzira na prijašnje godine, Rosberg neće ispustiti prednost do kraja prvenstva. U psihološkom je boljem stanju, dok mislim da je Hamilton grogiran. Čestitke Rosbergu, uspio me je razuvjeriti


      0
      0

      0
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      Mislim da ham treba poraditi na startovima. Da se dešava na oba bolida ajde, do bolida je, ali ovako. Ali danas mislim da je bilo do psihe, pritiska i stresa, vidilo se to i prije nego je sjeo u bolid, šetkajući se onuda poput Baltazara ali bez genijalnog rješenja.
      Ali samo znaj da ako su ovu sezonu mehaničari krivi za nepouzdanost to znači da su lani ti isti mehaničari krivi za Nicinu pouzdanost i nemoć za borbu za naslov.


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Polako kolega, ništa nije gotovo dok nije sve gotovo! Uvijek postoji mogućnost da i Nicu kvar zadesi, ma da je ovaj zaostatak na kraju utrke pokazatelj da se on itekako čuva tog.

      A što se tiče startova, nije Hamilton jedini vozač koji vozi Mercedes, taj segment se pokazao kao ključnim ove sezone između njega i Nice. Mislim da je Hamilton jedini kriv za loše startove ako ga već Nico u istom bolidu konstantno u tom pobjeđuje. Jedino možda da ga Mercedes namjerno s tim sabotira :zubo:


      0
      0

      0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Imao je i Nico nekoliko losih startova. Nije samo do Lewisa. Pretpostavljam da ce mercedes radikalno promjeniti spojku na volanu. I danas je bilo vidljivo koliko rb i ferrari imaju bolji start iako sa manje konja.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        Ne kažem da jest, bilo je situacija kad je Lewis bolje startao, ali su rijetkost ove sezone. A start je vjerojatno jedini segment u kojem je Mercedes u deficitu za Ferrarijem. Rekao bih, da je Hamitlon dosta bolniji u Mercedesovom (jedinom) bolnom segmentu, što je glavni adut Nica ove sezone. Ali tu pravi razliku Nico, ne mehaničari.


        0
        0

        0
  4. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Čestitke Nici na pobjedi, Mercedesu na konstruktorskom naslovu.
    Ferrari harakiri.
    Ham. lijep oporavak iako sam očekivao loš start. Mislim da je ovo početak kraja za prvenstvo, da je tu pobijedio još bi sve bilo otvoreno, ovako treba dvije jako jako loše nicine utrke (čak i uz odustajanje), a to ne izgleda kao opcija.
    Mcl.——————————————TR s starim ferr PU nisu mogli na ravnom proći, pa što onda reći.
    FI uzima 4. mjesto u poretku, mislim da se i Willi pomirio s time.
    Ajmo Nico, uzmi taj naslov, na dohvat ruke je..


    0
    0

    0
  5. Blackhawk Prikaži

    Jos jedna Mercedesova urota – prvo su namjerno prckali po Hamstinom volanu i kvacilu a onda su mu stavili rabljebe tvrde gume umjesto novih mekih i kao slag na kraju – sigurno mu stavili pogresan mod motora kako ne bi prosao Maxa. O da, zaboravio sam da je Max mijenjao pravac na kocenju a sve zato sto su se on i Nico zajedno opijali na Oktoberfestu! Iza Rosverga su sigurno iluminati i masoni!


    0
    0

    0
  6. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Dobra utrka, pogotovo prvi stint.
    Bravo za Rosberga, Lewis takodjer dobar posao nakon loseg starta.
    Seb takodjer odlican, a Ferrari sa svojim strategijama, mislim, opet! Di su vremena kad su bili najjaci lisci po tom pitanju?! kad se sjetim “Schumijevog vremena”, kolko je utrka dobio s dobrim strategijama…
    Mclaren tuzno nemocan.
    Max dobar, ne popusta pod pritiskom, odlicna obrana od Hama, cista po meni, iako se vjerojatno opet netko se opet nece slozit…
    Team radio dana – Hulk: “see you later” nakon pretjecanja nekog Williamsa… a dobar je bio i standardni Kimi: “come on, get out of the way…”


    0
    0

    0
    • Emerson Fittipaldi
      diesel Prikaži

      Taj tim radio Hulkenberga je bio odličan. I pretjecanje je bilo super, možda i najbolje u utrci.


      0
      0

      0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Slazem se za pretjecanje. Potpuna ludnica, u onom uskom “Senna-Prost” zavoju, i to s vanjske, ako se dobro sjecam…


        0
        0

        0
      • Emerson Fittipaldi
        diesel Prikaži

        Tako je, s vanjske strane, ali treba uzeti u obzir da je tu bio Bottas koji je jedan od poštenijih vozača kad ga se pretiče. Da je tu bio Verstappen, vjerojatno bi imali sigurnosni auto.


        0
        0

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Bottas je stvarno cistunac, respect.
        i dobra ti je ova za Maxa, ali ja vjerujem da ne bi… On djeluje i jest beskompromisan, ali vjerujem da je i dovoljno inteligentan…
        znam da sam u manjini, ali jednostavno mu vjerujem i imam dojam da izrazito vlada 1 na 1 situacijama. Kao da je posebno “trenirao” ili vodio paznju o tom “skillu”… ima odlican refleks, sto je pokazao pred tjedan dana na startu Malezije. a sve to skupa, taj “usud” dolazi od velikog samopouzdanja, koje mora proizlazit/pocivat na “znanju” i “treningu”…
        ima tu “prljavosti”, ego-igrica, daleko od toga da ne, ali i puno promisljenosti. i meni se to svidja. Kao da razmislja: sad sam u 1 na 1 “mod-u” (unutar sekunde), idemo se “igrat”… i to mi se jako svidja… i znam, to je moj ukus…


        0
        0

        0
  7. Mclaren
    raca Prikaži

    Nisu McLareni imali problema samo sa STR, već i Sauberom, a i u jednom dijelu i sa Manorima. Očekivao sam lošije rezultate, ali ne i, gotovo, katastrofu


    0
    0

    0
  8. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Odlična utrka s dosta borbe, to je ono što tražimo i želimo od sporta.
    Ferrari moram prokomentirati. Ovo je zaista sramotno, izgleda kao da strategije slaže dijete koje gleda utrku GP2 serije pa svoje zamisli izvodi na Ferrarijevim bolidima. Za ovo definitivno nisu krivi vozači, definitivno.
    Williams će teško vratiti četvrto mjesto. McLaren užasan, najgora utrka sezone za njih.


    0
    0

    0
  9. Blackhawk Prikaži

    Btw, Rosbergu je sad sve utrke dovoljno zavrsavati drugi. Ali matematika je jedno stvarnost bude uvijek nesto sasvim drugo…


    0
    0

    0
    • Emerson Fittipaldi
      diesel Prikaži

      Jedna pobjeda i dva druga mjesta su mu dovoljna da osvoji titulu.


      0
      0

      0
      • sennacher Prikaži

        Mislim da je Rosbergu još prerano za takve špukalicije. Treba barem još dvije utrke odvesti maksimalno pa ako tada ispadne sve u njegovu korist, tada možda…
        Nigdje ne piše da i on možda ne završi neku utrku s nula bodova, a zna se tko obično gotovo pobjeđuje (ili je barem na podiju).
        Sve je još otvoreno, iako je definitivno veći pritisak na Hamiltonu koji mi baš ne djeluje da se s njim nešto osobito nosi, ali u tom smisli ni za Rosberga ne znam što bih rekao.
        Današnja utrka savršeno iskontrolirana, pogonske jedinice valjda relativno sačuvane, ali događalo se već i njemu da kvar izazove npr. neispravan volan (ili dva njih, barem službeno)


        0
        0

        0
  10. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    A danas nitko ne spominje maxov potez. Zanimljivo.


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel 5
      ZamaF1 Prikaži

      Šta je krivo napravio?


      0
      0

      0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Pomenulo je taj potez više nas, tamo na temi za VN Japana.
      Ovaj mu je još i najčišći.
      Naravno, kazne nema, niti će je biti, a ruku na srce i nije za kazne.
      Meni je u prvi mah izgledalo sumnjivo, ali je bila samo jedna promjena pravca.
      E sad, je li ono Hamilton govorio kako je Max pravi racer, bla, bla, …, a Alonso, Button, Kimi, …. ispadoše stare kvočke. :chill:


      0
      0

      0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Bas sam komentirao sa frendom koji je strastveni fan F1 jos od ranih 90’tih… Ja zbilja ne kuzim gdje on, ili netko drugi opet vidi dvostruko mjenjanje smjera, ili bilo sta “nedopusteno” za kaznu… i opet ce biti pumpanje da suci favoriziraju Maxa…


      0
      0

      0
    • Clay Regazzoni
      HeatBlast44 Prikaži

      da je kojim slucajem Vettel bio tu, bila bi urota Maxa protiv Ferrarija i za kaznu :mrgreen:


      0
      0

      0
    • avalon Prikaži

      svi mrze lewisa … osim dvojice :) šalu na stranu , potez je bija u okvirima pravila ALI po meni nekorektan isto ka i u slučaju kimija . da upotrebim poslovicu “ćup ide na vodu dok se ne razbije” možda se moga razbit danas da LH nije ima “pomoćni izlaz” van staze jer u onom “ganjanju” možda ne bi uspija reagirat na vrime tim više šta je dolazila šikana . max konstantno pokazuje bezobzirnost , sve šta radi radi svjesno , sa ciljem no može si to sebi priuštit jer skoro da nema ni opomena , a kamoli kazne . zar nije po meni bezobrazno bezobzirno izjavit posli malezije “U zavoju broj 6 razmišljao sam – pa, da je bilo tko drugi pokraj mene – obavio bih pretjecanje. IZGURAO BI IH ŠIROKO , ali to ne možete svom timskom kolegi.” znači svi drugi bi naje*ali ili naje*u u susretu sa maxom . čini mi se da je močić svojim potezima već posta strah i trepet nekima …. npr perez je nedavno kod “susreta” panično ( bar je meni tako izgledalo ) “napustija” stazu i max ga je lako preteka . čini mi se da je max uveje ili uvodi “novu modu” branjenja koje mi više liči na recimo postavljanje u zadnji tren pred onoga koji ga želi preći . valjda računa da niko neče bit toliko lud da ga pri njegovom manevru “naguzi” jer … to bi moglo bit vrlo opasno . tim više šta je RB toliko dobar da samo nekoliko bolida ( i to ne svaki put ) mogu preteć RB , a te bolide voze iskusni i top vozači pa je opasnost recimo mala . oni koji bi ga možda i nemanjerno udarili ( zbog moguče kasnije reakcije , neiskustva npr ) nemaju bolide koji mogu u “dvoboj” sa RB/maxom . u svakom slučaju ovo je loše ako postane pravilo i za druge da se tako brane . ne krši se pravilo “jednog obrambenog poteza” ali je vrlo opasno . ipak … u jednu ruku mi je drago , čeka sam ovo jer kad je to uradija kimiju neki vozači su to redimo osudili , a LH se ponaša ka da to nije njegova stvar . e pa danas je bila . i da ponovim … ćup ide na vodu dok se ne razbije .


      0
      0

      0
      • sennacher Prikaži

        Djelomično bih se složio s tobom. Čak i Hamilton razmišlja kako će preteći Verstappena jer da je na tom mjestu evidentno sporijeg bolida bio npr. Rosberg, Lewis sigurno ne bi skrenuo na sporedni put već bi držao liniju zavoja računajući na to da će mu timski kolega ostaviti mjesta ili čak skrenuti izvan staze.
        Za mene je pravo pitanje zašto je Hamilton čekao tu posljednju priliku nakon što je nekoliko krugova kružio iza Maxa, kao što mi nije jasno odabrano mjesto za pretjecanje između zavoja i prije šikane jer se RB zacijelo ne pretječe na takvim mjestima. I konačno mi nije jasno zašto Mercedes na pravcima uz DRS nije uspijevao prići RB-u na daleko starijim gumama, očito Renault motor više i nije tako slab, ali u svakom slučaju odlična vožnja Maxa


        0
        0

        0
  11. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Mercedes-uvjerljivo najbolji iako danas nisu pobjegli toliko od Verstappena.Ulazi Ham u boks 2 kruga poslije Kimija i ocekujes da ce se vratit iza a on preleti i njega i Force indiju.
    Red bull-Verstappen izvukao sto se izvuc moglo.Nije bio Ricijev dan.Steta.
    Ferrari-Ja napravim bolju strategiju u igricama i imali su brzinu.Vettel ruke drzo vise u zraku neg na volanu,a Kimija sje*alo sve.
    Williams-Nije losa strategija.Vec dvije utrke zaredom idu na ulazak manje.
    Force Indija-super startove imaju,no do kraja sezone samo borbe s Mch i Williamsom.
    Mclaren-Najave njihove mi nabiju snove u mozak a onda dode i ta nedjelja pa se razocaram.Danas su bilu kanta i to ona zelena.Austin je sljedeci pa ce vald bit brzine za 6,7 mjesto.
    Haas-Gutierrez i kad uma priliku nes se mora dogodit….pa i Palmer je vec bod osvojio a on nije.Super tim samo fali jos malo.Jedino zbog cega mi je zao je to sto na Haas gledam kao na Force indiju.Super tim,jedan od drazih,al nikad prvaci.Mozda se varam
    Sauber-Sepang 2012 vs 2016.Zalosno zalosno da ni boda nemaju.Nadam se da ce biti bolji
    Toro Rosso-Ja mislim da oni cekaju tu 2017 i povratak na Renault jer sad je ona Australija u ozujko samo san.Bili su super tad al ih je strategija zeznula dok danas nisu nigdje.Kvyatko se prekasno probudio.
    Renault-Aj razumijem ih.Cekajmo 2017 pa da vidimo sta mogu.
    Manor-njihov plan je Road to glory.Ne doslovno do prvaka nego do srednjeg tima.Sretno im u tome.

    Sve u svemu utrka mi je bila tek nesto bolja neg ona iz 2015 al jos uvijek predosadno za sport kao f1.Idemo jos 4 (nadam se super utrke) i onda ispocetka sve da se karte promijesaju jer zadnje 3 godine netko nezna mijesat ?


    0
    0

    0
  12. aleksa mrsic Prikaži

    Inače je danas mnogo njih izgubilo svoje mesto.Kao na pr:Vettel je bio u jednom trenu prvi,grožan 4 i onda ga boks pokvari,pa je bilo smiješno kad su Rosberg i Hami bili tačno jedan uz drugog na istom vremenu pa je bio hami i malo prvi,takođe smiješno je što su masa,botas i grožan svi jedan iza drugog na sekundu na kraju itd. itd.Sve u svemu mi je trka bila zabavna,ali i ne zbog omiljenog kimia i ferraria.:(


    0
    0

    0
  13. aleksa mrsic Prikaži

    dobro da je okon bio malo 9


    0
    0

    0
  14. Ferrari
    MJ512 Prikaži

    Odlična utrka! Čestitke Rosbergu i Mercedesu! Verstappen je bio odličan. Hamilton mi se čini nervozan i to čak i prije starta prilikom one šetnje po gridu. Ferrari je opet bio briljantan sa svojom strategijom. Onda kada Vettel i Raikkonen slože dobru utrku baš onda ih strategija košta pozicija i mislim da je danas svaki navijač crvenih (među kojima sam i ja) doživio hladan tuš. Ricciardo me je danas malo razočarao jer sam očekivao da će se boriti za poziciju ili dvije više u poretku. FI i Williamsi su bili odlični. Haas me je malo razočarao jer sam očekivao barem 1 osvojeni bod od njih. McLaren Honda pokazuje da im je cijeli paket loš, a ne samo pogonska jedinica. Sada nam slijedi rasplet sezone na preostale 4 utrke. :)


    0
    0

    0
  15. avalon Prikaži

    trka sa poprilično zanimljivih momenata par dobrih preticanja ( huljenberg , kimi npr ) . “tragedija” McLH je u tome šta nije bilo konfuzije na stazi ( domaćoj ) pa nije bilo ni rezultata ni bodova . zaista bi volija znat di je zapravo McLH po konkurentnosti ali zapravo , a ne zbog “konfuzoinih” događanja na pojedinim stazama di oni “bljesnu” pa se to odma proglasi izlaskom iz krize . izgleda da to ne znaju ni vozači ( čudno ???? ) jer nedavno fernando izjavi “Dobri rezultati su počeli dolaziti i mislim da su sada u tvornici više kreativniji po pitanju dizajna i napretka.” , a danas posli trke pričaju o horor trci u japanu …. “Button priznaje kako mu je u početku bilo teško protiv Manora, ali i kroz cijelu utrku, koju je upisao kao užasnu.” teško im je bilo protiv manora !?!?!?? i još nešto mi nije jasno … posli trke svi kritiziraju taktiku ferraria jer je valjda lako bit general posli bitke . volija bi čit od kritičara šta bi oni uradili ( ne sad nego u toku trke ) da su bili ferrarievi taktičari ? osim toga i protivnici imaju svoje taktike koje su u nekakvoj korelaciji sa potezima konkurenata . tada čak ni vrlo dobra taktika ( a vrlo dobro nije loše zar ne ? ;) ) ne uspjeva ako protivnik “osmisli” makar i nijansu bolju . ferrarieva je bila loša sa 6. na 4. ( vi bi “skrojili” bolju … ali tek sad kad se sve zna ) , a RB ( ricciardo ) je bila dobra sa 4. na 6. misto ?


    0
    0

    0
    • sennacher Prikaži

      Evo ja ću ti reć šta bi napravio da sam bio na wallu Ferrarija. Dok je Vettel evidentno brži u sekundi iza drugog Maxa. a Kimi na sličan način iza Riccia i ispred Hamiltona koji ga ne može proći (kao što nitko nikoga ne može proći u ovom trojcu u Suzuki) nakon prvog boksa kopirao bih njihovu taktiku i u idućem krugu iza ovih ispred bi mi oba bolida došli u boks. Možda bi i to bilo malo kasno, ali tada nije bilo drugog izbora. Ferrari je danas bio brži od RedBulla i nije bilo mjesta riskantnim taktikama jer nekonvencionalnim taktikama se pokušava ušićariti nešto kad si evidentno sporiji pa se možda posreći. Samo se Ferrariju valjda događa da s bržim bolidom izgubi od tradicionalne taktike.
      To se vidjelo baš i u prijenosu, pa čak i na njemačkom RTL-u gdje ja gledam (a pola utrke su reklame), a za to su dovoljni oni razmaci u dnu ekrana jer nemam upaljen live-timing i ne želim si takvim stvarima (osim njihovih reklama) upropastiti doživljaj gledanja utrke bez obzira koje vozače režija trenutno prikazuje. Kamo gledaju oni na pit-wallu Ferrarija pokraj svih onih monitora, ne znam…
      Kao što ne znam što je tada bio njihov trenutni cilj. Cilj Vettela je trebao biti Max, a na kraju su mu na leđa uvaljali Hama koji ga je uostalom također prošao kroz box. Cilj Kimija je trebao biti Ricci, ali su barem taj dio popravili u drugom boxu, djelomično i zbog faila boxa RB-a.
      Uopće nije uspjeh “sa 6. na 4” jer je takav bio razvoj situacije kad je Ham pao na 8. Vettel je nakon dva kruga bez DRS bio treći i na repu Maxa. Gdje je bio na kraju?
      Veći je to neuspjeh nego što je Ricciardo pao s 4. na 6. Ne treba zaboraviti da je na 4. startnu poziciju došao nekon penalty dva Ferrarija, a RB ovdje uopće danas nije bio nešto pa je 2. mjesto ravno pobjedi.
      Ja stvarno ne vidim što ti ne vidiš, čak ni kao “general poslije bitke”, kao što mi nije jasno zašto tražiš opravdanje za ljude koji godišnje vjerojatno zarađuju više nego ti ili ja za cijeli život ( a mi budale se na to još palimo valjda više od njih)


      0
      0

      0
      • avalon Prikaži

        sennacher… ja ne vidim ništa jer mislim da je taktika složenija nego mnogi misle pošto virujem da ima više parametara u “igri” . npr nekad se neplanirano ulazi u box zbog prometa na stazi . di i iz kojeg dijela komentara se vidi da tražim opravdanje za ljude “koji godišnje vjerojatno zarađuju više nego ti ili ja za cijeli život” ? samo pitam taktičare šta bi oni baš u TOM TRENU napravili , kako bi reagirali prateći sve podatke koji su vama nedostupni ? ili nisu , imate ih ka i pit wall ? osim toga šta ima veze koliko ti ljudi zarađuju ? možda zbog toga ne bi trebali ni pratit F 1 ( ili bilo koji drugi sport ) jer mi se prepiremo , od toga nemamo ni novčića , a oni mlate kesu . da lewis nije loše starta bija bi isprid seba , a njemac je uprkos svemu iza sebe ostavija ricciarda ( 13 + s ) i pereza ( 37 + s) iako su obojica startala isprid njega . posli tvoga objašnjenja taktike nešto sam naučija … trebalo je baš kako bi ti napravija ( treba li svaki put tako ili … ?!?!? ) samo jbga , ferrarievci uprkos svim “pomagalima” znaju manje od tebe i popriličnog broja forumaša . max je minja gume u 29. krugu i da je seb to uradija u 30. sigurno bi bija 2. da je to napravija prije maxa u 28. bi li se borija za pobjedu možda jer nico je od maxa bija na kraju brži za nepunih 5 s ? a ako bi seb naletija na zaostale vozače na “nezgodnom” dijelu staze ( šta se i njemu i kimiju desilo nekoliko puta ) pa bi tu gubija vrime bi li se i to moglo nekom taktikom riješit ili … ? šteta šta niko od mnogih forumskih taktičara ne pošalje nekakav mail ili osobno ne dođe marchionneu pa mu kaže ” stari , tvoji taktičari i stratezi su za goli kur ali ako zaposliš mene na tu poziciju skoro svaku trku bit ćete bar 2 do 3 mist bolje plasirani nego do sada ” jbte . skoro da nije prošla trka da se ne popljuje ferrarieva taktika . svi su drugi bezgrešni samo su oni za kur ….


        0
        0

        0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      Vettel je gubija preko sekunde po krugu u odnosu na sve oko sebe nakon što je Verstappen otiša u box. Idealno bi bilo da su ušli krug prije Verstappena, ali ni u istom krugu ili u najgorem slučaju krug nakon njega. Kako smo vidili Vettel bi bija siguran jer Hamilton nije uspija ni Verstappena prići. Ali dok su čekali da se otvori prozor za soft uspili su izgubiti toliko vrimena da je Hamilton bez borbe dobija poziciju. Taktički suicid.

      Znaš što je najgore od svega. Da su i izašli isprid Hamiltona sa softom nema šanse da bi ostali isprid njega do kraja utrke. On ima tvrđe i dugotrajnije gume a u zadnjim krugovima Vettel je bija oko dvi sekunde sporiji od njega. Čak i da je nabilda prednost na softicama Ham bi ga uzeja pri kraju.

      Razumin da su tili iskoristiti prednost od tih 9 setova softa što su uzeli i taj nekorišteni set, ali čitanje utrke katastrofa. Pa ne možeš po šablonu vući poteze jer na papiru set novog softa na kraju utrke zvuči dobro.

      Nema sumnje da su se dogovorili prije utrke da idu sa sotf – hard – novi soft, ali izgleda da niko nije ima muda reći očito. Strategija nije primjerena situaciji na stazi, i sjebat ćemo ne 2. nego i 3. misto.

      Možemo nagađati zašto to nitko nije reka i odlučno riskira i povuka Vettela prije Verstappena na hard. Možda zato što se unutar ekipe dižu tenzije i pritisak, spominju se ugovori i priti se da je svak potrošan, pa je sigurnije ne isticati se i sakriti se iza dogovorene taktike, nego preuzeti odgovornost. Moguće da je upravo taj ko je krenija u tom smjeru i prvi počeja javno priti i direktno odgovoran za ovu strategiju kao i indirektno kao šef momčadi, pa bi mogli doći do zaključka da upravo taj nije zaslužio svoj idući ugovor.


      0
      0

      0
      • sennacher Prikaži

        @mzf1 – potpis i lajk, sve si lijepo objasnio.

        @avalon – sve piše u komentaru mzf1

        I da dodam, sve ok, naravno da prije utrke postoji dogovorena taktika, ali tada nitko ne zna kako će se utrka odvijati, pa u različitim razvojima situacije treba pravilno i pravovremeno reagirati. Kao malo drastičan primjer, to ti dođe kao dogovoren soft-hard-soft, a ono padne kiša – tada idu valjda malo drugačije gume od “dogovorenih”
        Ako je taktika prije utrke jedina opcija, tada svih tih ljudi na wallu ni ne treba.

        I ne, nitko nije rekao da bi se Vettel borio za pobjedu jer je “Nico bio brži od Maxa nepunih 5 sec”. Svima je jasno kako je Rosberg (pametno i efikasno) odvozio utrku (i to ti je promjena taktike nakon što Hamilton nije bio blizu, ali to prije utrke nitko nije mogao znati)


        0
        0

        0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.