Okrugli stol: Može li se Hamilton vratiti?

Izdvojeno / Okrugli stol

Ante Vetma

Prije 8 godina 7 min 23 komentara

Lewis Hamilton, Mercedes

Lewis Hamilton, Mercedes

Vedran Kristić

Lewis je u nedjelju iznenadio svojom izjavom nakon odustajanja s vodeće pozicije. Činjenica je da vozači Force Indije, Williamsa i Manora nakon VN Malezije imaju iskorištena samo tri elementa od svake komponente Mercedesove pogonske jedinice, a da je kod tvorničke momčadi situacija bitno drugačija. Rosberg zaključno s Malezijom ima po četiri elementa od svake komponente, dok je Lewis u još goroj situaciji (čak osam turbopunjača i osam MGU-H generatora). Činjenica je i to da su uoči ove sezone zamijenjene strane u garažama aktualnih svjetskih prvaka, ali bez obzira na sve, nedavno pročitane teorije zavjere bih nazvao samo teorijama. Do kraja je ostalo još pet utrka i Rosberg se čini u odličnoj formi, a 23 boda nije malo. Međutim, to je samo petina od ukupnog broja bodova na raspolaganju svakom vozaču, a ono što se Hamiltonu dogodilo na Sepangu, Rosbergu se može dogoditi na jednoj od preostalih pet utrka (ili odustajanje uzrokovano nečim drugim). Do kraja sezone imamo još pet trkaćih vikenda, jako malo ako se pita aktualnog i trostrukog svjetskog prvaka, koji nije zaboravio voziti i koji će u narednim tjednima gristi još više, tako da ovog trenutka šanse i jednog i drugog Mercedesovog vozača, kada je riječ o osvajanju ovogodišnje titule, smatram podjednakima, uz možda neznatnu prednost na strani Nice Rosberga.

Luka Maloić

Mišljenja sam da Hamilton, barem onaj Hamilton iz najboljih dana, može stići Rosberga do kraja sezone. Naravno, nešto bi se u toj priči pitalo i Nicu, ali mišljenja sam da bi bilo moguće. Kao što Kimi nije onaj “ludi” McLarenov Kimi iz 2005., tako ni ovaj Hamilton možda nije onaj iz svojih najboljih dana. U tome je i najveći Rosbergov adut. Jedna eksplozija ili nesreća u idućim utrkama mogu poništiti velikih 23 boda, ali ako stvari ostanu do kraja ovakve – stavio bih svoj novac na Nicu. Hamiltonu je ove sezone, među ostalim, ponestalo i motiva. Sam je prije sezone govorio da se izjednačio sa Sennom i da je za njega to dovoljno.

Ivan Papak

Hamilton je nakon VN Malezije djelovao kao grogirani boksač koji s blagim potresom mozga sumnja u to da ga je vlastiti trener izdao. Na površinu je opet isplivala činjenica da Hamilton naslov može izgubiti jedino od samog sebe. Nico ima bodovnu prednost koja je itekako dostižna te mentalnu koja je kudikamo veća prepreka za Lewisa. Podmetanje bilo čega u smjeru Lewisa Hamiltona, iz sfere Mercedesa je pilanje grane na kojoj sjediš. Paraleleno, Nico vrijedno skuplja bodove kao što vjeverice skupljaju hranu da prežive zimu. Upravo to skupljanje bodova njegov je glavni plan, jer u borbi prsa u prsa mislim da nema prevelike šanse. Iako se ove godine nismo nagledali njihovih direktnih borbi, glavni protagonisti su dalje Nico i Lewis, dok ostali većinom skupljaju ostatke. Nico se nalazi u psihološkoj prednosti i to je njegova jedina šansa za osvajanje prvog naslova svjetskog prvaka. Ukoliko se Lewis uspije othrvati vlastitim unutarnjim demonima čeka nas jedan od najzanimljivijih finiša sezone.

Marko Rakić

Ne da se može vratiti, nego može bez problema osvojiti sve utrke do kraja prvenstva i okititi se trećim uzastopnim naslovom. Za mene je bolje pitanje može li Rosberg izdržati pritisak koji je sada na njegovim leđima. Očit je favorit za naslov, ali smo kroz povijest dvoboja Ham-Ros vidjeli da Nijemac odjednom popusti i propadne, a najgori trenutak za to bi mogla biti VN Japana. Bude li Lewis dominantan na Suzuki, četvrti naslov bi vrlo lako mogao biti odlučen. Staze koje slijede leže obojici, te bi trebalo biti zanimljivo do kraja prvenstva.

Oton Ribić

Jasno je da može – već je ova sezona donijela svoju dobru dozu preokreta u prvenstvu i ne usudim se najaviti da ih više neće biti. Istina, Hamiltona je kvar motora na Sepangu izbacio iz takta i to nije dobra predispozicija za njegov nastavak sezone, baš kao što ne pomažu ni komentari da su kvarovi njegovog bolida namješteni. (Komentari u koje, inače, nimalo ne vjerujem.)

Međutim, na njegovoj strani je agresivan ali promišljen pristup utrkama. Ili, drugim riječima, dovoljna je jedna slaba utrka za Rosberga, i to naglašavam: ne odustajanje već slaba utrka, i Hamilton će spremno zgrabiti priliku skratiti razliku u bodovima na desetak ili nešto slično što se potom može lakše otopiti. Rosberg, naravno, nije vodeći slučajno, već je to zaradio izvrsno odrađenim utrkama, ali dovoljno je da mu negdje malo popusti koncentracija ili ima sitan tehnički problem, i opet ćemo se vratiti na nekoliko bodova razlike. Inače, ta sposobnost koncentriranog i upornog nastavka borbe unatoč pehovima je svojstvo svih velikih vozača, pa i sportaša općenito, i u tom je glavni razlog zašto Rosbergu ostatak sezone neće biti piknik i komotna kontrola prednosti.

Nadam se da će se odluka odgoditi sve do Abu Dhabija, a kako je do sad prvenstvo izgledalo, možda to i nije preoptimističan scenario.

Ante Vetma

Vrlo upitno. Mislim da ćemo puno odgovora dobiti ovog vikenda na VN Japana. Hamilton je, po mom mišljenju, kada ima savršen dan – brži vozač od Nice Rosberga na njegov savršen dan. Ali, situacija u kojoj se Lewis sada našao daleko je od idile u kojoj bi mogao zasjati njegov talent. Ako se u Suzuki pojavi pred novinarima i krene laprdati kao što je laprdao nakon utrke u Maleziji ili u Monaku prije par godina kada je također tražio krivce na pogrešnom mjestu – onda mislim da je za njega prvenstvo gotovo. Ako će razvijati teorije zavjere tamo gdje ne drže vodu – onda se može pozdraviti s naslovom i Nico bi ga morao moći slomiti, što pokojom provokacijom, što mirnom vožnjom. Međutim, ako se Lewis sabere i shvati da je do kraja sezone u igri još 125 bodova – onda je sve otvoreno.

Ipak, u ovom posljednjem stadiju sezone da moram novac bih stavio na Rosberga. Istina, jedna Rosbergova loša utrka i Hamilton je natrag u igri. Ali, lošu utrku isto tako može imati i Lewis. A to je scenarij koji je puno ozbiljniji.

David Vidović

Hamilton je već dosta puta tijekom karijere pokazao da zna imati žute minute kada mu je moralna snaga poremećena iz bilo kog razloga, ali je također pokazao da zna biti jako fokusiran i vratiti stvari na tračnice kada ne idu po njegovoj želji. Bodovna prednost Rosberga jeste uistinu velika za ovako kasni dio sezone, ali nitko ne iskuljučuje mogućnost da se ista stvar može dogoditi Rosbergu. Mercedes će vjerojatno imati problema sa Lewisovim motorima do kraja sezone, jer mu zaliha iz Belgije ponestaje. Čini se kao da sve ide na ruku Rosbergu u ovom trenutku, i ovo je pravi momenat za Hamiltona da pokaže da je istinski prvak. Jer ako pokaže da može staviti Maleziju, motore, izjave i vjerojatno oštar brifing poslije utrke s Wolffom i Laudom, mislim da će ga kočano svi početi štovati kao pravog prvaka. Ukoliko na pet preostalih utrka završi prvi, a Rosberg drugi, titula je njegova. Ovakav kraj sezone smo mogli samo sanjati.

Vaše mišljenje?

Svoje mišljenje pozvani ste napisati u komentarima!


Odgovor

23 komentara

  1. Mclaren
    KERS Prikaži

    Dovoljan je jedan kontakt rosberga u prvom zavoju..i evo hamiltona..o mehaničkim kvarovima da i ne pricam.


    0
    0

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Naravno da može.
    Ne mora ni biti kvarova / sudara / izlijetanja.
    Lewis 5 puta prvi, Nico 5 drugi i eto titule za Lewisa.
    S druge strane, Rosberg u slučaju 1 pobjede i 4 druga mjesta osvaja titulu.
    Ništa, lagano :kokice: u ruke i pred TV, računar, laptop, …..


    0
    0

    0
  3. Ferrari
    MJ512 Prikaži

    Pozdrav Vedranu čiji su mi članci oduvijek bili odlični za čitanje! Što se tiče naslova tu se slažem sa Vedranom i malu prednost bi dao Rosbergu, ali isto tako mislim da je ta prednost neznatna. Jedan kvar ili sudar sada bi vrlo lako mogao odlučiti prvenstvo u bilo koju stranu. :)


    0
    0

    0
  4. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Ovakav kraj sezone smo mogli samo sanjati.

    Davide pa imali smo to i prošlih sezona…onaj koji sanjamo je da barem 3 najjače momčadi imaju po jednog vozača u konkurenciji za naslov…


    0
    0

    0
  5. Formula1
    f1zd Prikaži

    Rosberg je imao dosta loše sreće u ključnim utrkama prošle dvije sezone, tako da nekako mislim da će se to ponoviti, nažalost.
    Ne vjerujem da ćemo imati uzbudljiv kraj sezone. Ili će Rosberg prelomiti ili će se slomiti :D


    0
    0

    0
  6. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Mislim, ako netko može onda je to definitivno Lewis. Ako i jedan i drugi budu imali bolide bez problema u sljedećih 5 utrka tada je za očekivati da naravno i jedan i drugi završe jedan iza drugoga, a tu i dalje dajem prednost Hamiltonu jer u tom slučaju je još u igri 35 bodova, a naravno može biti svašta još do kraja od toga da netko ponovo ima nekakvih problema bilo tehničkih, ili neki sudar, ili nas negdje dočeka kišna utrka, a onda je stvarno teško prognozirati ishod takve utrke. No također činjenica je da Lewis koji sada zaostaje 23 boda za Nicom može puknuti pod željom i napraviti neki krš. No mislim da će VN. Japana koji god od njih dvojice pobjedi, i ako pobjedi dati jošonaj potrebni vjetar u leđa!


    0
    0

    0
  7. aleksa mrsic Prikaži

    Ostalo je još 5 utrka i stvarno ne mislim da bi Nicu mogao tek tako prestići,ali ima tu šanse jer na kraju Lewi uvjek postigne savršen rekorde.Ali sve u svemu ćemo videti kasnije šta će biti.INAČE JE MENI KIMI OMILJENI!!


    0
    0

    0
  8. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Hamilton zbrojeno s krajem prošle sezone u novu je uša sa 8 utrka za redom bez pobjede, što je značilo 7 uzastopnih pobjeda za Rosberga. Nakon toga u idućih 8 utrka Rosberg pobjeđuje samo jednom, što znači Hamilton uzima sve ostale utrke. I sad ponovo imamo niz od 4 Hamiltonove utrke bez pobjede.

    Kraj ovakvih psihičkih uzleta i padova mislim da je veća šansa da ćemo do kraja sezone gledati jednog od njih dvojice kako dominira nego neku mrtvu utrku. Kojeg, teško je reći. Oba su iznimno slaba pod pritiskom. Da li je veći pritisak na Hamiltonu što zna da do kraja sezone ne smije imati kvar sudar ili loše kvalifikacije, ili na Rosbergu što sad ima teret uloge favorita i hoće li se prepasti titule sad kad mu je bliža nego ikada. Mislim da je tu odgovor ko će uzeti titulu ove godine.


    0
    0

    0
  9. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Može ali ja sam za teoriju zavjere. ;)
    Rosbergu se “šteli” ovo prvenstvo.
    Inače sam pobornik misli da se u f1 baš sve može naštimat. ;)


    0
    0

    0
  10. Mclaren
    raca Prikaži

    košarkaškim riječnikom, Lewis ima 4 osobne na početku 4/4 i to ne bi trebalo smetnuti sa uma kad je motor u pitanju. Suzuka može, ali i ne mora biti odlučujuća. Hamilton ima predispozicije sve preokrenut, ali, ne pita se samo njega. Gledajući dosadašnji tijek prvenstva, više faktora nije na njegovoj strani. Malu prednost ipak dajem Rosbergu. Naravno pritom ne mislim da je bolji vozač od Lewisa


    0
    0

    0
  11. Lewis Hamilton 44
    rizla Prikaži

    Svi govorite da se lewisu trebaju posloziti karte da bi pobjedio, nije tocno… Njemu sad treba bolid koji se nece pokvariti u ostalih 5 utrka, i naslov je njegov.. Iako sam njegov fan, mislim da je utrka za naslov gotova sa ovim fijaskom motora u maleziji…nico nazalost osvaja..


    0
    0

    0
  12. Kush Prikaži

    evo ja nemam nešto pametno za reći, a da se razlikuje od nekih već iznešenih mišljenja, prvenstveno ovo pišem da bih pozdravio Vedrana kao novo pero na sajtu i porast kvalitete samim tim (sad mi je jasniji i Antin odgovor Zeki da ima članaka na lageru), poželi čovjek za taj trud dati i neku donaciju, samo dok se dođe do neke pare, ja sam naime nezaposlen, osim nekih honorarnih stvari koje su bitno smanjene zadnjih godina s ekonomskom situacijom, ali nadam se da će se i to početi popravljati, ili ću morati nešto sam započeti, zapravo me i nagnala na to razmišljanje rasprava s Antom proljetos kad smo komentirali napredak i rast portala, da pokušam i ja hobije (na koje trošim lovu) pretvoriti u neki biznis – vidjet ćemo, treba još godinu – dvije raditi u tom smjeru intenzivno, prije bilo kakvih prihoda, a nitko ne garantira uspjeh..

    dakle, bijah početkom tjedna na starom portalu, pregletati članke, i baš razmišljah kako dugo ne vidjeh već Vedranov potpis, a budući da znam koliko se trudio dok su bili u najvećim problemima, nije mi bilo drago što ga odjednom nema – neznam dali kao i neki drugi vanjski suradnici piše za oba portala, ili je došao u ovaj tim isključivo, kako god dobar potez i od strane spomenutog i od ekipe sa sajta! :)

    pišem sve to ovdje, jer sam od proljeća do jeseni zauzet tim svojim projektima, od ove godine malo aktivnije opet, tako da računalo palim obično tek navečer kad uđem u sobu, naravno ako ne trebam nešto što ne mogu putem moba ili slično, i zbog svega toga, držim zoom ovdje vrlo velik, da vidim samo članke – tj lijevu stranu sa novostima s foruma i zadnjim komentarima uglavnom izvučem van ekrana, pogotovo ako u jutro pregledavam sajt, jer bih da to vidim zabrazdio i potrošio 2-3 sata na sajtu i oko njega, odnosno pasivni hobi poput ovoga bi mi uzimao vrijeme od aktivnog, koji traži svkodnevni tlc , a teško bih se othrvao upravo zbog dobre ekipe na sajtu, pogotovo na forumu sa puno kvalitetnih tema i učesnika, no kad zazimi ozbiljno bit će više vremena, biti ću više za kompom, pa time više i ovdje, trenutno samo pratim članke i forum trenutnog GP vikenda, ali uglavnom samo pratim, jer mi je glupo malo biti nazočan, malo ne, pa onda samo na neke extra stvari reagiram poput ovoga, ali onda kažem što i zašto..

    da nebude skroz off – na temu ham/ros, treba biti realan i složiti se sa stavovima koji su slični, realni.
    apsolutno da ham može stići ros u preostalih 5 utrka, ipak je to F1 i nijedan scenario nije nemoguć, i da jedan prelomi ranije, i da bude neizvjesno do kraja (ham je u takvim situacijama i gubio i dobivao prvenstva (07. i 08.)), jer nisu samo vozačka umijeća u pitanju, već i eventualni kvarovi i sudari, kao i psihička stabilnost i čvrstoća, i u tom grmu leži zec:
    naime netko je spomenuo kako je ros imao pobjednički niz još od završetka prošle sezone, pa niz bez pobjeda pa opet povratak na vrh, i situacija je po meni takva da ham može sad pobijediti i povratiti potpuno svoju motivaciju i mentalnu snagu, no još jedna nesreća bilo koje prirode na ovoj ili slijedećoj utrci, ili samo lošiji pace od ros i bojim se da bi to moglo englezu ubiti ego i da bi mogao i nesvjesno možda već pomalo odustati, poput ros lani, kad ništa nije bilo na njegovoj strani u prijelomnoj fazi prvenstva, međutim mislim da je ros bio toga svjestan, i da si je od momenta kada je izgubio prvenstvo uspio resetirati psihu, doslovno u maniri najvećih sportaša, i reći si još lani – dobro to je to, izgubio sam i od sad počinje novo prvenstvo za mene, nesumnjivo je da su dvije godine gubljenja od ham ojačali ros psihu i živce, jer je vidio da ovaj nije nepobjediv, ali je ipak dominantno pobjedio, i znao je i on kao i svaki iskusan pratilac utrkivanja, da razlika među njihovim kvalitetama nije tolika koliko se nekada činilo, i čak sam osobno, a i još neki ovdje imao dojam da merc možda namjerno, a možda i više nesvjesno ipak drži malo stranu ham, jer je on ipak doveden kao zvijezda i isporučio je traženo, no čini mi se da su se i u mercu zapitali dali su baš posve neutralni, tj jesu li bili na početku kada su oformljavali timove oko nove postave, pa su zamjenili garaže, i to je mislim faktor koji je ros još nabildao tu psihičku stabilnost, jer je to u prijevodu kao da je netko rekao, (i jest), evo posve smo neutralni dali smo zamjeniti inžinjerske timove, i ako ros misli i smatra da može dobiti ham, mi mu dajemo priliku da to i dokaže, (netreba zaboraviti da su njih dvojica, iako su svi auti prototipovi, vjerojatno momčadski kolege sa najviše različitih komponenata drugih proizvođača, tj sa najrazličitijim autima iznutra, kao i sa postavkama auta sukladno vozačkom stilu, bar su bili na početku partnerstva, i sada je to vjerojatno manje, ali je sigurno da se razlikuju puno više nego SF-ovi ili RB-ovi), dakle, uz razliku u sreći naspram lani, ros ima još nekoliko faktora koji mu ove godine idu u prilog, a mene se najviše dojmilo to kako je ros reagirao u tom dijelu bez pobjeda, kada su sky novinari likovali toliko da se ekipa masovno zgražala, on je samo sa smiješkom odgovarao, “nisam imao sreće danas, nije problem na slijedećoj utrci idemo opet ispočetka”, ili “bio je jednostavno malo brži od mene danas (ovaj vikend), ali ok, na slijedećoj utrci ću nadam se ja biti”, ako zadrži taj stav, a nevidim zašto nebi mogao sada, kada je mogao onda kada je bio u težoj situaciji, da ako se desi loš rezultat, akceptira to, ako je potrebno i analizira, ali da to jednostavno ostavi iza sebe, da samo otkači probleme i gleda naprijed isključivo, to prije nisam vidio kod njega, bar ne tako izraženo (uvijek je pokušavao zadržavati kontrolu, no nije uspijevao baš uvijek – kapa leti), i nesumnjivo je da ham može do naslova, no čak ako se to i desi da ga izbjegnu daljnji problemi, da se stabilizira psihički, i da mu sve ide na ruku, opet će mu ros mislim ovaj put to učiniti daleko težim i skupljim, nego prošle 2 sezone, i ako bih sad morao reći, i ja bih dao malu prednost ros da će uzeti WDC, jer ako pretpostavimo da će svatko od njih imati još po jedan vikend sa nekim većim problemima, i jedan sa manjim, ali dovoljnim da se ispusti trka ili čak i podij, ako sve bude kao do sada, ros će to lakše prebroditi, sve ovisi kako i kome će se dešavati nepredviđene situacije i kako će na njih reagirati, i tu je ros na prošloj trci pokazao velik napredak i borbenost, i ako ros zaključi prvenstvo prije AD, sve će ovo dobiti i službenu potvrdu, ako to učini ham ipak i čisto (da ne zaboravim) priznat ću mu ono što mu inače nikada nebih priznao koliko god dobar bio, a ako odluka bude u zadnjoj trci, onda što god mi rekli, što god najveći autoriteti sporta rekli, kad se na osnovi jedne trke dodjeljuje titula, nemoguće je izbjeći da faktor sreće nebude prevelik, da bismo to smatrali objektivnim odnosom bolji-lošiji, s napomenom da se takve sezone gdje su konkurenti izjednačeni kroz sezonu i gdje zadnja trka odlučuje razlikuju od onih gdje je jedan tim bolji u prvom dijelu, a drugi u drugom i nadoknađuje, pa se opet u zadnjoj trci raspleće, tu je u pitanju forma tima prvo, iako je i tu velik faktor sreće, no ovdje (što je i najčešće između timskih kolega, no ima i primjera sa više timova) je to u tolikoj mjeri, da ne možemo govoriti kako je netko bio bolji, već govorimo o epskim sezonama, nesmijemo zanemariti taj dio, jer se u konačnici gleda samo statistika, i ona npr kaže da je veliki ayrton 3 WDC, iako mu ona pogotovo po današnjim mjerilima nebi išla na ruku, kao i vjerojatno prostu ona sezona prije toga, jer tad je faktor sreće bio još puno veći nego danas u F1 (puno više odustajanja sa motorima za 1 trku), pa su ga (faktor sreće) u oba slučaja legendarni momci odlučili eliminirati u odlučujućoj utrci..

    sad što je bolje za nas, gledati kako netko ima malo više sreće i malo hladniju glavu i kroz nekoliko stabilnih (po potrebi stabiliziranih unatoč nekim problemima) utrka zamata trofej i nedvojbeno pokazuje i dokazuje da je bolji ove sezone ili da sve ode do zadnje trke, kada će se pamtiti tko je uzeo titulu, ali ne i tko je bio realno, ili bar relativno bolji (imamo BP sad pa ćemo moći baratati nekim argumentima bez traženja drugdje, pošto to nerijetko navodi na odustajanje od komentara, jer tko meni plača da bih nekome s kime se ne slažem osvježavao pamćenje), to ovisi o osobnim preferencijama, nema sumnje da bi svi željeli vidjeti rasplet prvenstva u zadnjoj trci, s tim da nijedan pretendent nema neki problem tehničke prirode ili da ga neki drugi vozač ne ošteti, ali tko to može garantirati, pogotovo što je taj faktor sreće ono što je oduvijek i odlikovalo formulu i davalo uzbuđenja utrkama nekada, čak i kada su bile dominacije, taj nas je faktor održavao prikovanima do zadnjeg kruga, jer je bilo normalno ostati bez motora ili gume u samoj završnici, međutim to se kroz prvenstvo nekako izjednači ili bar donekle poništi međusobno, ali u jednoj trci, pogotovo u eri kada bi pouzdanost trebala biti garantirana, tko god uzme titulu na taj način biti će prvak, ali ne i bespogovorno bolji vozač ove sezone.
    inače znamo zašto merc ima više problema od svojih kupaca, jer oni ne izvlače nikada maximum koji izvlači konstruktor i ne experimentiraju neprekidno sa motorom, ovjesom, mjenjačem i kvačilom, itd. kao što to rade proizvođači općenito, tj. veliki timovi sa velikim budžetima, i uzroke svih problema treba tražiti u tome, razvoju i zabranama i ukidanjima nekih prerazvijenih tehnikalija i kako se vozači tome konstantno moraju prilagođavati, primjer je promjena u konstrukciji kvačila, gdje ham ili ne može naći pravi feeling ili je jednostavno bio preopušten i presiguran u sebe, da se posveti tome u simulatoru, i inače nije tako dobar na strartu, iako je dobar, dobar je i kimi, no vet i alo su daleko najbolji starteri na gridu zadnjih par god, čak i ’14. kad je vet bio u kiti, na startu je bio bolji od ric, međutim lošije je čuvao gume puno od njega te sezone, kao što je on čuvao bolje od web (po web priznanju također) sezonu prije.

    tako da je to pitanje sa okruglog stola vrlo kompleksno, kada se malo izanaliziraju činjenice i da bi netko bio wdc, treba i dobar auto i dobre vožnje, ali i puno sreće – čija uloga raste što su auti i vozači izjednačeniji i ni sam još neznam dok ovo pišem dali bih volio da ros pobijedi ham prije AD i otkloni sve sumnje ili da dobije u zadnjoj utrci, pa da se o tome još dugo priča, ali i osporava s druge strane, ako ham to napravi, oprostit ću mu sve gluposti koje je radio na stazi i van nje i priznati da je bolji neupitno, no mislim da će to teško uspjeti, jer mislim i da nije neupitno bolji kad se sve zbroji i oduzme, jer iako je imao dosta nesreće povremeno, sreće je ipak imao dosta više od svoje konkurencije kroz karijeru, no ne i motivacije uvijek, i ne krijem da bih volio da ros pobijedi, ali više zbog neke univerzalne pravde i otočkih medija, nego što mi je to stvarno bitno.
    no između njih dvojice, definitivno osobno preferiram ros jer je kulturniji od većine vozača na gridu, za razliku od recimo maxa, koji je neosporan talent, i ima onaj vozački inat, no vidljivo je koliko tako rani ulazak u sport i nedovoljno školovanje i odgoj, igraju ulogu kada se pojaviš na velikoj sceni, i koliko je god imao dobre vožnje i potencijal, zbog svoje je neodgojenosti izgubio sve moje simpatije, u tom kontekstu i ham je bio sličan, i još je, tj puno je nekulturniji od ros, i zbog toga nikada neće biti moj favorit, to je jednostavno tako, subjektivno od mene, no nebih mogao podržavati vozača čijih bi se javnih nastupa sramio, kao niti bilo kojeg sportaša, političara, bilo kakve javne osobe.
    i eto završih potpuno subjektivno, ali objektivan je teško i biti, jer jedino objektivno je reći ima još 125 bodova u igri svatko ima ranije spomenute adute na koje može računati, ham 3WDC i spoznaju da može to, no svih 22 na gridu “znaju” da mogu to, samo im treba najbolji auto! a ros spoznaju da ima najbolji auto već 3 godinu i da ako izgubi ovo prvenstvo, gubi praktički sve, pa se ove sezone tako i postavio, a dodajmo tome i onu odliku njemačkih i općenito nordijskih sportaša, da nikada nije gotovo i realno ne možemo znati, možemo samo eventualno priželjkivati, kako god jedino je sigurno da će sa približavanjem kraja napetosti rasti, tenzija će biti, a mi ćemo gledati jednu sezonu gdje se bar to nije odlučilo već na polovici i to je vrijedno ovog što sam napisao, jer taj duel praktički spašava sezonu, pogotovo iz “vašeg”, novinarskog rakursa. ;)


    0
    0

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Kush, nemoj ovoliko dugo više, živ bio. :mrgreen:
      Ovo je najduži komentar na člancima.
      Ja ću tvoj komemtar nastaviti čitati sutra.
      Jbga, umoran sam, kasno je, ….
      :pivo:


      0
      0

      0
      • Kush Prikaži

        sori, baš sam i ja razmišljao kad sam završio, da sam ovaj puta pretjerao, i pomislio prebacit komentar na forum i ostaviti link samo, ali iskreno već je bilo novih članaka, pa mi se nije dalo, jer sam išao za tim da nije novi članak, pa će pročitati onaj koga baš zanima, ostali će preskočiti – tako da te shvaćam, shvati i ti mene, dugo ne sudjelujem u raspravama, i sakupi se toga, pa onda kad se zbog nečeg uključim, poteče iz glave svega, no nastojat ću biti koncizniji i bez off-a velikog u budućnosti.. :)


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        E, zato češće sudjeluj u raspravama ko u početku. Ja sam mislio da si skroz nestao. Dobro je da si se vratio :pivo:


        0
        0

        0
      • Kush Prikaži

        @raca – nema dana da ne dođem na sajt, to je ipak sadržaj koji me zanima, samo nemam vremena se uključivati, rekoh, glupo mi je tako “povremeno uskakati”, ali nisam nikamo otišao, niti ću, a ovisno o prilikama vani biti ću opet pomalo sve aktivniji :pivo:
        evo počinje paddock uncut, čujem sa kartica sa streamom.. :)


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @Kush, nema ti što biti glupo ako povremeno uskačeš. U sezoni uvijek radim do kasno, ali znam se povremeno ubaciti kad imam koliko-toliko suvislo za reć. Pa moji su komentari znali ić u 3, 4 pa i u 5 ujutro. Samo ti daj…


        0
        0

        0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      poželi čovjek za taj trud dati i neku donaciju, samo dok se dođe do neke pare

      Ne beri brigu za to, portal je zdraviji nego ikad, a u pipi stoji još par odličnih stvari koje će se vjerojatno realizirati. :) Tako da samo lagano, čitaj, piši, sudjeluj koliko stigneš, to je dovoljan doprinos :thumbs:


      0
      0

      0
      • Kush Prikaži

        Štima stari, znaš moje stajalište o sajtu, zato i jesam tu “doma”, bez disrespecta prema drugima i njih provjeravam povremeno, no ovakvu kvalitetu nemaju ni u puno razvijenijim i bogatijim društvima, pa ništa čudno što sajt buja! :thumbs:


        0
        0

        0
  13. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Ja koliko znam ostali timovi korisnici Mercedesovog motora sigurno nemaju Mercedesov softver, i kvalifikacijske i ostale modove. Tako da ga sigurno ne prže koliko Mercedes. Tako da nema smisla porediti to što ostali timovi nisu potrošili toliko motora. Jbg, onda po tome sabotiraju i Rosberga, koji je isto potrošio više od svih komponenti od ostalih timova sa Mercedesovim motorom…
    I čemu spominjanje da je potrošio osam nečega, kad svi znamo da je troje od toga potpuno novo.

    Moje mišljenje je da Hamilton nije tako dobar u završnicama sezone. Počet će ga hvatati panika, pa možda napravi još koju grešku.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.