Koliko je zapravo Verstappen kriv?

Izdvojeno / Kolumna

David Vidović

Prije 8 godina 6 min 52 komentara

image69.img.2048.medium

Veliki oblak prašine se podigao na jučerašnjoj VN Belgije oko poteza i stavova novog wonderkida Formule 1 Maxa Verstappena. Mladić kojem svi predviđaju blistavu karijeru, i koji je prije par mjeseci ostvario prvu pobjedu kao tek punoljetnik sada se našao na udaru oštrih kritika zbog preagresivnog, ponekad senilnog i nerijetko suludog branjenja ali i napadanja pozicija. Tijekom utrke na Spa Max je bio upleten u nekoliko incidenata, pa dok nam vrijeme nije prošlo do petka i Monze, odlučio sam da podvučem crtu i napravim kratku analizu svih incidenata u kojima je Max sudjelovao, te u kojima je on krivac, a u kojim samo dežurni krivac.

Slučaj 1

Krenimo od starta

Verstappen tvrdi da je iz njegovog ugla bio u potpunosti čist i da su mu dva Ferrarija uništila utrku u prvom zavoju.

Na prvu ruku se činilo da je Verstappen, poslije jako lošeg starta pokušao očajnički kamikaza pokušaj na kočenju gdje nije bilo mjesta za njega. Ali gledajući snimke starta iz svakog ugla, mora se priznati da incident na startu zbilja nije u potpunosti Verstappenova krivica. I baš se sve odvilo onako kako je Max poslije utrke ispričao novinarima, kočio je kasno ali kontrolirano, nije blokirao kotače, i u vrijeme kada je on krenuo u manuvar, s desne strane Raikkonena je bilo i više nego dovoljno mjesta, kao što se može vidjeti u ovom kadru koji sam slikao u trenutku kada je Raikkonen stisnuo papučicu kočnica:
1

Kimi ga je vidio, to se može vidjeti s njegovog onboard snimka, i očito mu je planirao ostaviti prostora. Pod onim uglom kojim bi Max u tom slučaju prošao kroz zavoj, nema šanse da bi na izlazu zadržao poziciju jer bi Kimi imao daleko više gripa na trkaćoj liniji i bolje ubrzanje. Problem je ovdje napravio Vettel, koji dolazi Kimiju s lijeve strane i očito želi što užu liniju kroz zavoj i što više trkaće linije za sebe. Vjerojatno nije niti znao, pošto ga nije mogao vidjeti, da je Verstappen s unutarnje strane Raikkonena, ali je to morao pretpostaviti po Kimijevoj putanji koja je ostavljala mjesta još jednom bolidu. Ali Sebastian radi nešto suprotno, počinje skretati rano u zavoj i ide prema Kimiju. Raikkonen to vidi i pravi mali trzaj ka desno dok koči da bi izbjegao Vettela, i upravo taj trzaj oduzima svu putanju koju je ostavio za Verstappena. Za ovaj incident najviše krivim Vettela koji je namjeravao kroz zavoj proći kao da su on i Kimi sami (što se vidi iz onboard kadra Kimija), pogurao Kimija ka unutarnjoj strani zavoja, a pošto je Kimi još pokušavao ostaviti mjesta za Verstappena, došlo je do kontakta. Kimi je ovdje bio samo putnik, Verstappen razlog za incident, a Vettel krivac, po mom mišljenju.

Slučaj 2

Prvi sukob Verstappena i Raikkonena na stazi. Mesarski potez Verstappena.

Raikkonen ga je već uveliko prešao na Kemmel pravcu, dužina cijelog bolida ispred, ali Max odlučuje da se suprotstavi Raikkonenu na kočenju. Koči dosta kasno, već se u početku vidjelo da stražnji kotači bježe u stranu od pritiska osovine a prednji su okrenuti u lijevu stranu ali idu pravo, jednostavno ne prianjaju. Ne pomaže ni činjenica da se po kutu Maxovog volana čini da nije niti pokušao skrenuti u sljedeći zavoj, već je išao sam namjerom da Raikkonenu ostavi što manje mjesta na stazi. Na kraju čak niti on nije došao do sljedećeg zavoja linijom kojom je trebao. I više nego zaslužena kazna, i očita krivica Verstappena.

Slučaj 3

Drugi sudar usijanih glava

Šteta što nam FOM nije omogućio grafike da vidimo koliko brzo je išao Raikkonen a koliko Verstappen na Kemmel pravcu ovaj put, moja slobodna procjena – oko 10km/h brže, najmanje. Klasičan potez sa DRS-om, preticanje na pravcu u punoj brzini, vozač ispred nema što da uradi da bi se obranio osim da ranije na pravcu zauzme dobar položaj za kočenje. Ali Verstappen cijelo vrijeme vozi sredinom staze, i kada Kimi krene u desno, Max vjerojatno sačeka da vidi da li je to samo onaj čuveni Mansellov dummy trzaj ili stvarno kreće s desne strane. Kada je to ustanovio, i on trza pod velikom brzinom točno ispred Raikkonenovog Ferrarija. Da se razumijemo, ovo nije protiv pravila, ništa Maxa u pravilniku FIA-e ne sprječava da ovo uradi. Ali postoji kodeks, postoje neka nepisana pravila među vozačima a ovo je definitivno jedno od njih. Ove stvari se prosto ne rade. Tanka je linija između branjenja pozicije i blokiranja pozicije, a ovo je svakako bilo blokiranje, jer ovakve stvari mogu dovesti do ogromnih incidenata kakvi je YouTube preplavljen. Dakle, Max ovdje nije zaslužio kaznu jer nije uradio ništa protiv pravila, ali je sigurno odbacio svoju reputaciju među ostalim vozačima u budućim duelima.

Slučaj 4

Verstappen ponavlja slučaj 2, ali na Perezu

Ovaj incident možete pogledati na kraju analize koju smo jučer postavili.

Priča je u suštini ista kao i protiv Kimija u drugom slučaju od ranije, samo što je Perez bio iza Verstappena i kasnije kočio. Verstappen ponovo nije imao pravo da uzme zavoj za sebe jer je Perez bio odmah kraj njega. Ali Max je upravo to učinio, nije se ni potrudio da okrene volan do kraja i skrene u zavoj ostavljajući mjesta Sergiu. Krivac ponovo Verstappen za guranje vozača van staze.

Meni je fascinantno kako niti jednom sudci nisu niti pokrenuli nikakvu istragu ovih incidenata, a bilo je potrebe za tim u bar dva od ova 4 slučaja. Samo u zadnjem možda nije, jer se Perez vratio na stazu ispred Verstappena i nije mu ni namjeravao vratiti poziciju. I pored svih ovih incidenata, Verstappena ću najviše okriviti za bahato ponašanje poslije utrke. Ipak je pokazao da još uvijek nije sazreo, jer je u jednom trenutku pred mikrofonom domaće TV kuće rekao da je namjerno želio izgurati Raikkonena sa staze i da bi se dva Ferrarija trebala stidjeti zbog kaosa u prvom zavoju, kada su mu uništili utrku. Također je spomenuo timske radije Ferrarija i kako se nada da će se to nastaviti, jer je to ‘dobar show’. Zanima me i kako će Red Bull reagirati na ovu situaciju, zadnji put kada se ovakvo nešto desilo, vozač je bio prebačen u Toro Rosso a Max dovede u Red Bull. Helmute Marko, hoćemo li sada vidjeti istu politiku i Carlosa u bolidu Red Bulla?


Odgovor

52 komentara

  1. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Ja ne mogu da vjerujem da neko može braniti ove poteze. Hajde jednom, hajde i dva puta, ali četiri puta u samo jednoj utrci i to protiv dva različita vozača, te bahata i prepotentna izjava na kraju…

    pametnom dosta.


    0
    0

    0
  2. Blackhawk Prikaži

    Moram pohvaliti Davida koji s obzirom na godine piše strahovito zrelo. Bravo!


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    U potpunosti se slažem s napisanim. Start nikako nije za kaznu, kasni trzaj na ravnici nije protiv protiv pisanih pravila, ali po nepisanim pravilima ovo nije u redu i iznimno je opasno pri ovakvim brzinama (da Kimi nema tako dobre reflekse, imali bi Webber-Kovalainen iz Valencije 2010. ponovo), ali izgurivanja Kimija i Pereza u Le Combesu su definitivno za kaznu. Za to isto je Rosberg dobio kaznu kad je u Njemačkoj izgurao upravo Verstappena i tu se vide dvostruka mjerila koja vrijede samo za Verstappena. Nevjerojatno je da se suci prave slijepi u svim situacijama s Maxom.
    Odlična analiza :thumbs:


    0
    0

    0
  4. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Po meni sve 100% dobro iz analiziranoi također djelim tvoje mišljenje, bravo Davide!


    0
    0

    0
  5. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    Max je pretjerao, kao da je htio ispast neki heroj, a ispao je bahat i nekorektan sa svojim nesportskim potezima… po mom misljenju, start je 50-50 krivica zajedno sa Vettelom, Vettel je trebao sire ici, a Verstappen jednostavno nije trebao ulijetati, vec ici za Vettelom na lijevu stranu i iskoristit situaciju Ferrarija koji bi imali los izlaz, ako ne Vettel, onda bi Kimi defintivno imao los izlaz i bio bi sitting duck do Les Combes. Za naglo blokiranje Raikkonena na pravcu ga ne krivim, Kimi je vidio da mu ovaj neda da ide na unutrasnju stranu i nije trebao ni ici desno vec ga izradit dummyem, blokirao je na slicne fazone i veliki Senna pa sta sad, cak je i Lewis to na jednoj trci radio… ali zato je trebao ciste kazne dobiti za ona zalijetanja i istjeravanja Pereza i Kimija… ko misli drugacije, neka pogleda duel Masse i Pereza na istoj krivini pa nek vidi kako se moze ostaviti prostor ako je bolid tocak uz tocak :)
    te 2 kazne bi ga ohladile itekako i ne bi on sebi umisljo kako je cjelu trku zrtva koja ima pravo da se sveti svima koji ga hoce pretec…


    0
    0

    0
  6. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Za mene je na startu Vettel kriv za svaki sudar ,ali je zato i dobio porciju izvrtanja dok je Verstappen iso se provuc tamo gdje je bilo nemoguce.Druga stvar kada je Kimija zatvorio na stazi izgledalo je kao da kimi ne zna gdje ici ,a zapravo je Verstappen skrenuo posljednju tisucinku.Pa nije ovo biciklizam di vozis 30 na sat pa da ne bude toliko opasno,ovo je bilo 300 i vise na sat mogo je neko poginuti i usput par puta je izgurao sa staze vozace.Meni se cini da on silom pokusava neke nemoguce i opasne poteze.


    0
    0

    0
  7. fjaka Prikaži

    jednu stvar nesvaćan, vidi na čemu je pa kvyat i on ide radit istu stvar.
    i zanima me isto šta i autora, kaćemo sainza vidit u rb :lux:


    0
    0

    0
  8. Blackhawk Prikaži

    A ljudi moji ja ne znam što vi očekujete od Maxa? Pa to je sin čovjeka koji je automobilom pokušao pregaziti bivšu djevojku! :-)


    0
    0

    0
  9. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Odlična analiza Davide kao i ovaj opis prvog slučaja: ” Kimi je ovdje bio samo putnik, Verstappen razlog za incident, a Vettel krivac, po mom mišljenju.” Točno tako, ali Seb je bez obzira na Vestappena preusko ušao u prvi zavoj, pogotovo ako uzmemo da je pored njega momčadski kolega Kimi.

    Što se tiče drugog i četvrtog slučaja, stvarno je sramota što suci nisu ni uzeli pod razmatranje, a Max je doslovno potpuno istjerao i sebe i druge van staze. I koliko god nam je Max pružio zadovoljstva i unjeo svježine u zadnje dvije godine, ovo zatvaranje očiju od sudaca na njegove budaleštine, dok drugim daju kaznu zamal zašto je pljuvanje u lice svim malo ozbiljnijim poznavaocima F1. Najgore od svega što njegovi najednom fanovi svršavaju na ovakve poteze i njegov bezobrazluk.

    Ja se samo nadam da će doći do zdrave pameti prije već što koštao sebe ili još gore drugoga nekog ozbiljnijeg incidenta :S


    0
    0

    0
  10. Pierre Gasly
    jenson Donator Prikaži

    Odlicna analiza Davide


    0
    0

    0
  11. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Odlican clanak i analiza. Svaka cast. Po meni 100% tocno.
    Dalje je samo stvar afiniteta i ukusa.
    Ja osobno volim i podrzavam ideje koje je Max pokazao.
    1. Ako ima prostora i realno moze uci i proci bez da kompletno izgura drugoga, zasto ne!
    2. zasto ne bi branio svoju poziciju i pruzio otpor?!
    Realizacija je druga stvar, ovaj puta nije uspijela, dapace sjebao se. U prvom zavoju je s pravom riskirao, i ja bi. Nije mu se isplatilo i to je to.
    Slucajevi 2 i 4, zajebo je, pretjerao je i trebao je popit kaznu i jedini je problem u svemu sto nije. Barem ima pravde, na koncu svejedno nije osvojio ni boda.
    Osobno, radije bi to nego sterilno i bez “krvi”. Greske prihvacam i ne osudjujem jer je to takav sport, u pitanju su desetinke i centimetri i vjerujem da je ponekad nemoguce predvidjet i kontrolirat situaciju. Osudjivao bi da stalno grijesi, ali Max je imao jako puno situacija gdje je takodjer plesao po rubu i nije presao granicu- izazvao sranje. Zato ne smatram da je bas šarlatan, negodobar, napaljen i hrabar vozac koji jednostavno žešće od ostalih pritišće granice, samim time i vise grijesi. A to mi se svidja… Ovaj puta je pretjerao, necu se pozivat na opravdanja (domaca publika, prevelika zelja, opravdano velika ocekivanja jer je imao samo desetinku sporiji krug na najduzoj stazi u f1…), odnosno ne podrzavam ta opravdanja, ali ih mogu razumijet… Kod mene on ima jos kredita, a buducnost ce pokazat je li potpuno lud ili genijalan i je li dovoljno pametan da vrlo brzo pronadje balans i mudrost- kad treba napast a kad treba biti strpljiv…


    0
    0

    0
  12. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Sad nakon što sam pregledao snimke, po meni Verstapen jedino na startu nije kriv tu bi krivnju prepisao Vettelu, jer ako je već htio proči zavoj najbržom putanjom onda definitivno nije smijo toliko presječi u tolikoj mjeri taj zavoj, tim više što je desno od njega bio njegov timski kolega, a i bio je tek prvi krug (start). A ove sve poteze Maxa bi nazvao u najmanju ruku bezobrazni i bez trunke mozga u glavi, valjda se treba dogoditi neki sudar kao što je bio onaj Webbera i Kovalainena ili kao onaj Alonsa i Gutiereza, pa da Fia otvori oči, a možda ćemu Fia namjestiti da opet pokupi nagradu vozača dana nebi me uopče čudilo s obzirom da nisu ćak niti jednu situaciju uzeli na razmatranje.


    0
    0

    0
  13. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Po meni u prvom zavoju je čista krivica Vetela ,jako loša procjena imao je lijevo od sebe jako puno prostora a on je napravio neki čudni luk i udario u Raikonena koji se onda zabio u Maxa.
    Ali što si tiče Maxove obrambene taktike na dijelovima gdje bolidi voze preko 300 na sat e tu ga treba oštro kazniti ponavlja stvari iz Mađarske ali tamo nisu ovakve brzine pa da su se on i Raikonen dodirnuli pa ti bi bolidi letili nebom i tko zna gdje i kako završili tako da to mi je čudno da FIA dozvoljava ali prvi krug krivac Vetel zabio se u svog kolegu tu se FIA ne mješa i bok,čak je Ferrari Maxu uništio utrku ali i on se gurao pa po meni bolje da tu FIA nije reagirala al za ono drugo je trebala.


    0
    0

    0
    • ferrari-bih Prikaži

      Prijatelju, nemoj se naći uvrijeđen ali stvarno nemaš veze o tome šta pričaš. Pratim formulu od osme godine i nijedan vozač nije bio bezobrazan kao max. Ne mogu svi drugi niti krivi a samo ti upravu. Imao je 4 incidenta na jednoj trci!!!! Pa on je gori od maldonada. Što se tiče starta imali bi odlično utrkivanjr dva ferrarija pa sve do kraja kemmela možda i napad na nicu da se on nije pojavio. Vettel je od njih imao najbolji izlaz i lako bi prošao kimija da max nije zabio nos gdje mu nije mjesto. Pazi sad: desni zavoj, logično ideš lijevo kako bi ispravio zavoj na desnoj strani akeani mjesta i sad ti uletiš ono bmk nek koči ako hoće gore će on proć ili ću ga izvrnut ili mu gumu probit a men će biti manje štete. Imali smo sličan incident vettela i ricciarda na mexicu ali je ricci kočio ko lid al nije mogao stat. Max se jos ponosi time sto nije blokiro točkove. Nije on ništa bolji od kvyata ili sainza a o ricciu da ne govorim. Ostale incidenta na utrci ne treba komentarisati.


      0
      0

      0
      • Fernando Alonso
        r.u.m. Prikaži

        To što pratiš F1 od svoje 8 godine ne znači baš mnogo sve ovisi :)
        Ako se tko imao mjesta maknuti onda je to Vetel i on je prvi udario Kimija i zabio ga u Maxa.
        Ne branim Maxa ali u prvom zavoju je po meni Vetel kriv na prvoj slici se vidi koliko mjesta ima mogao je proči vanjskom putanjom zavoja i imao bi odličan izlaz prešao bi prije oruža i Kimija i Maxa ali on je previše zavrnuo u Kimija i to je moje mišljenje iz svih ovih snimaka.
        lp


        0
        0

        0
    • Sebastian Vettel 5
      Ronin Donator Prikaži

      Da Vettel je kriv koji je vozio po stazi, a mali glupan preko pasice gura Kimia na njega. :) Kaj ti gledaš F1 ?


      0
      0

      0
  14. magnusen Prikaži

    Ma kakvi kriv. Pa ovo je F1 a ne nogomet. F1 je danas dosadna i zato treba što više vozalča kao što je Max. Auto sport je opasan i uvijek će biti.


    0
    0

    0
  15. Formula1
    f1zd Prikaži

    Da nije bilo Verstappena u prvom zavoju nebi došlo do sudara Ferrarija.


    0
    0

    0
    • Fernando Alonso
      r.u.m. Prikaži

      Da nije bilo Kimija isto nebi došlo do sudara isto tako da nije bilo Vetela nebi došlo do sudara itd.itd. Da se Grosjan nije zabio u Alonsa u tom zavoju 2012 Alonso bi imao 3 WDC i Vetel3


      0
      0

      0
  16. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Nekoliko riječi o startu.Kimi starta odlično ali mi nije prejasno zašto nije zadržao liniju več je Maxu širom otvorio vrata,tim više kaj je morao vidjeti Vettla koji mu je bio skoro u liniji.Nit koga krivim nit aboliram ali Kimi je u zavoju morao biti na mjestu Maxsa i jbg u svakom slučaju moglo je za Ferrari biti bolje.


    0
    0

    0
  17. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    A šta je bilo sa Maxovim postavljanjem na startno mjesto? I to se nešto pominjalo, kao da je profulao. Ja nisam dobro to vidio, a poslije se, zbog ovih drugih situacija, to više nije pominjalo.


    0
    0

    0
  18. mika Prikaži

    Kakva bi Bila Maxova putanja izlaska iz zavoja da se nisu dodirnuli?


    0
    0

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Nikakva. Otišao bi skroz na kontra stranu staze, pitanje da li bi mogao smotati desno a da npr. ne nagazi pasice na drugoj strani ili čak i još više izađe. Ne znam sad sa koliko se La Source normalno prolazi, ali Max bi ondje (bez kontakta) morao spustiti na jedno 40km/h, da pri onoj prilaznoj putanji prođe zavoj koliko-toliko normalno.
      Ne otkrivam toplu vodu, znam @Mika da si namjerno postavio ovo pitanje.


      0
      0

      0
  19. Mclaren
    raca Prikaži

    meni je najgore jer zbog tog Vettelovog sranja, Button je morao odustati


    0
    0

    0
  20. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Lako je komentarisati kad zaustaviš kao na prvoj slici. Jes tu imao prostora, ali krivina je ispred. Treba se skrenuti, a prednost imaju oni koji su ispred. I kao što Vettel reče, on je ispred, on diktira tempo. Ovi pozadi trebaju paziti. A pogledaj koliko je Verstappen imao prostora u krivini. Popeo se sa cijelim bolidmo na pasice…
    Po meni, Vettel prvi i bira putanju. Kimi bi skrenuo još unutra i ispratio Vettelov izbor putanje. Ali onaj ko nije tu imao šta tražiti je Verstappen. Njegova greška!

    Ova oba izgurivanja su isto za kaznu. A i ovi trzaji takođe. Po meni nije samo ono klasično mijenjanje pravca gdje ono očito skreneš u jednu pa u drugu stranu za kazne. Ova minimalna trzanja koja Max pravi su isto mjenjanja pravca. A on je imao više takvih trzaja.


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      “Po meni, Vettel prvi i bira putanju. Kimi bi skrenuo još unutra i ispratio Vettelov izbor putanje. Ali onaj ko nije tu imao šta tražiti je Verstappen. Njegova greška!”
      Ako ćemo tako onda drugi slučaj uopće nije MAxova greška jer je on imao unutarnju stranu i birao je putanju – Kimi je izletio jer je Max birao putanju i nitko mu nije kriv. Rosberg onda nije trebao dobiti kaznu ni za Austriju ni za Njemačku jer je on birao putanju.
      Iako se slažem da vozač koji je s unutarnje strane, ili koje je većim dijelom bolida ispred, bira putanju to se i ne može baš prakticirati u prvom zavoju kada je na stazi ogromna gužva. Uostalom, Vettel nije morao znati za Maxa ali je imao Kimija (koji u niti jednom trenutku nije mijenjao putanju) i trebao je paziti na njega.


      0
      0

      0
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        Kod svakog događaja koji završi incidentom,postoji uzrok i posljedica.Ako gledamo samo posljedicu,Vettel je trebao pretpostaviti da će se stvoriti treća kolona,koja je zapravo bila uzrokom ovog startnog cirkusa.Jbg,tu se stvari događaju užasno brzo,Max koristi ponuđenu rupu i situacija se komplicira.Kad sve zbrojiš i oduzmeš,teško je odrediti tko je tu kriv a tko prav,zapravo koga to više i zanima.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Čovječe, ti nemaš nikakve logike u razmišljanju. Ovo na startu nije bilo branjenje pozicije. Rosberg po meni i nije trebao dobiti kaznu ni za jednu od te dvije situacije. Pogotovo za Njemačku. A evo pročitaj i šta Villeneuve kaže za to: http://www.motorsport.com/f1/news/villeneuve-verstappen-getting-protection-from-fia-811480/

        Look in Germany. He weaved on the straight, so Nico [Rosberg] missed his braking [point]. They go a bit wide – Nico gets a penalty. For something even less than… and it wasn’t even his fault.

        Za tu situaciju je svima jasno da Rosberg nije bio kriv. Naprotiv, upravo suprotno. Mislim, kome do sada nije jasno da mali ima protekciju…
        Negdje sam pročiato da si napisao kako niko ne vidi nikakav problem u njegovoj vožnji. Po tebi su kao samo navijači protiv njega? Ma daj, tebi su Lauda, Villeneuve, Kimi, Seb, itd, itd.. niko?
        A evo šta kaže na Maxovu izjavu da su mu Ferrariji uništili utrku, i na njegovu osvetu na stazi:

        Relax, relax. You know you took a big risk and it did not pay off. You destroyed their race and you destroyed your own race. That’s fine. That’s life.

        Naravno, on je taj koji je uništio utrku za svu trojicu. I onda se još napali nešto pa izguruje bolide sa staze…


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Ne znam je li se ovo što si senja napisao odnosi na mene, ali ako ti ne vidiš logiku u onome što sam napisao nisam ja taj koji se treba zabrinuti :-)
        Naravno da na startu nema branjenja pozicija, ali svejedno nema ni naglog zatvaranja. Vettel ponavljam nije vidio Maxa, ali je trebao gledati Kimija jer nije Kimi udario u njega nego mu je Vettel presjekao put – simple as that. Veće gluposti od toga da je Max svoj trojici upropastio utrku nisi mogao izjaviti. Jedno je ne voljeti nekoga (ni ja Maxa ne mogu smisliti), a sasvim je drugo okretati priču kako ti odgovara.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Shvataš li ti da onaj koji je iza treba da pazi. Još je Vettel trebao paziti gdje se iza njega na stazi nalaze, Hulk, Perez, Ricci, pa i Hamilton…
        To je Villeneuve izjavio, a tako i jest. On je jedini uradio što nije trebao. Pročitaj Vettelovu izjavu od a do ž pa će ti biti jasnije. Vettel je ispred, i bira putanju. Oni koji su iza trebaju da paze. Pogotovo ako je ostavio dovoljno prostora. Što jeste uradio, za Kimija. Za ovog trećeg, nije niti je trebao. Niti je za njega bilo mjesta da na bilo koji način tuda prođe.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Glupost je kriviti Seba za nešto što nije vidio. I još dok je bio ispred, znači gdje može diktirati putanju ovima iza sebe. A Kimijeva putanja (na pravcu) nije bila takva zbog Verstappena nego zbog normalnog ulaska u krivinu. Da mu se Max nije nabio i u krivini do udesa ne bi došlo.
        A 100% je tačno da je Max sjebao utrku sve trojici. Jedini je koji nije imao šta tražiti u toj krivini, tako kako je ušao. Sve i da nije došlo do kontakta, on bi svejedno bio iza oba Ferrarija. Ako bi kojim slučajem prošao da ne zakači Kimija, u šta čisto sumnjam. Tako da je njegov potez svejedno bio besmislen. Mogao je fino ući u krivinu iza Kimija, bez bespotrebnog rizika. Jer svakako onim potezom nebi napravio ništa osim štete i sebi i Kimiju.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Daj ti senja onda meni objasni ovo:

        Cijelo vrijeme govoriš da onaj tko je ispred bira putanju, ali zašto misliš da je Vettel bio ispred? Evo ti njegove pozicije kada je naglo počeo skretati desno:

        https://s18.postimg.org/p57q1okuh/start3.jpg

        Izgleda li ti ovo da je on bio dovoljno ispred da određuje tempo?
        Druga stvar – cijelo vrijeme se govori kako je Vettel ostavio dovoljno mjesta Kimiju – ali je li stvarno tako? Izgleda li ovo tebi kao dovoljno mjesta čak i da nema Maxa? Ili bi Kimi morao na pasicu?

        https://s16.postimg.org/y6063q2et/start2.jpg

        Ne znam zbog čega mi neće slike objaviti pa evo ovako linkovi, što ću…


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Ko sad okreće kako mu odgovara? Prvu sliku ne mogu vidjeti. Ali pogledaj video iz Vettelove perspektive. Kad je skretao u krivinu samo je Rosberga vidio ispred sebe. Normalno da je bio ispred. Ova druga slika je čisto izvalčenje iz konteksta, što bi se reklo. Ili uzimanje onoga što ti odgovara. Ovo je slika u trenutku kontakta, prilikom kojeg se Sebov bolid počeo okretati. Pa normalno da će u tom trenutku izgledati kao da nije ostavio prostora. Jesi li uopšte pogledao ijednu snimku, ili samo gledaš po ovakvim slikama uzetim u odgovarajućem trenutku? I naravno, ništa što sam naveo tebe ne dotiče. O tome nemaš ništa reći, samo nastavljaš okretati na svoj mlin sa ovakvim slikama izvučenim iz konteksta…


        0
        0

        0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Vettel:

      Sebastian Vettel – Belgian GP Race Quotes: The cars ahead have priority, and this is something Max needs to understand.
      __________
      Today I had a brillant start. I was in second place and half a car ahead, so I could dictate the way.
      I could hardly see Kimi, he was in my blind spot, with Max even further right and out of sight. So I don’t think what Max was trying to do would have worked.
      Obviously he didn’t allow Kimi to move into the inside, and that prevented both of them from clearing Turn One in a normal way. We all three touched and collided, and this was bad news for Kimi and for me.
      Of course, with hindsight, I would have given more room to the inside, but you want to make the corner and try to race, and I gave room to Kimi, but not to three cars.
      Max had a bad start, he was falling behind. I think we have seen in the last couple of years that if you really dive down the very inside,the track is falling off and you basically go straight.
      The cars ahead have priority, and this is something he needs to understand. In that regard there was no way he could have made the corner without making contact.
      I don’t think that me and Kimi have to change what we are doing, we respect each other and it’s a pity when two cars of the same color collide.

      Vettel je tu jedva vidio i Kimija, a kamoli Verstappena. A potpuno je u pravu za sve što je rekao. Max treba shvatiti ko ima prioritet. Naravno, ovi ispred. Kao što sam rekao, imao je on tu mjesta upasti na pravcu, ali je morao popustiti u krivini. Nije tu Kimi ostavljao mjesta njemu da se ubaci, nego je birao putanju za bolji ulazak u krivinu. A Maxova putanja ne može nikako imati normalan izlazak iz krivine. Tako da je on tu trebao popustiti i pustiti ljude ispred sebe da neometano odrade skretanje. A ne nabijati se na pasice kad ti ponestane staze…


      0
      0

      0
  21. Iceman 2007 Prikaži

    Pozdrav svima,

    Nisam baš aktivan na forumu ali redovito pratim što se događa i piše, pa nisam mogao da ne napišem jedan post.

    Evo ovako iz moje perspekive(naravno, svaktko ima pravo na svoje mišljenje).
    Za početak “mali” Max mi od svog debija nije bio pretjerano sipatičan(znam ta bahatost je krasila mnoge velike vozace) međutim ono što njemu fali je “respect”.
    Prvi bogen u Belgiji je trkači incident??????
    Neznam po čemu to, ono uljetanje(da naglasim sa oba dvije desne rote van pasica , što je navodno kažnjivo samo pokazuje koliko je FIA šuplja što se tiče pravila i koliko se “progleda kroz prste” pojedincima) nije ličilo na ništa osim pokušaja izgurivanja jer je nemoguće proći onako bogen to se vidi iz aviona.Potez je u najmanju ruku isti kao Kvyat-ov u Rusiji zbog kojeg je letio iz Red Bulla.
    Kočenje na ravnici nakon eau rogue-a iz kojeg se IZLAZI 320km/h i vozi još barem 5 sekundi punim gasom je ravno pokušaju ubojstva i da se mene pita ja bi mu digao licencu Formule 1 jer je još uvijek PREZELEN.A nakon ovakvih izjava poslije trke pitanje je bili je uopće opet dobio IKAD(da se mene pita).
    On im je želio zagorčat život jer su mu Ferrariji upropastili trku.Sinko naravno da ih nećeš propuštat ali nebi ih trebao ni gurat van sa staze.Trka s njime je izgledala kao Destruction derby a ne F1 što je sramotno.
    Ok smatraš da je Vettel naviše kriv, što Kimija guraš on ništa nije napravio, već je malom kretenoidu ostavio prostora u šikani gdje se nebi ni trebao gurat.
    FIA nek lijepo odluči da je MAX godina za vožnju 30 i to je to, ako žele mlado meso jer će ovakvim stavom otjerat sve iskusnije, da napomenem one koji znaju što rade.
    Bio je i Kimi mlad, jedan od najmlađih, sa samo 23 utrke u manjim klasama prije dolasaka u F1.Bio je neozbiljan i izgubio je i naslove po meni jer nije čuvao bolide, već ih je pržio do krajnih granica, ali mu nije padalo napamet tako se ponašati recimo tada prema Michaelu Schumaceru ili Hakkinenu.Zato je i dobio prvo Mikino mjesto, pa kasnije zamijenio Schumija u Ferrariju.
    Kimi prošle godine kada je napao Bottasa u zadnjem krugu je instant kažnjen i optužen da je napad bio samoubilačka misija a ovaj mali slobodno gura ljude van staze već neko vrijeme i nikom ništa.Nico Rosberg dobije kaznu za tri puta manju stvar prošlu trku, a sada kad Max to napravi Ferrarijima nikom ništa.Čak nije bio ni pod istragom.
    Mali Max je brz, ali nažalost to nestaje sa godinama a ja mu ostale kvalitete baš i ne vidim.
    Ugl. mislim da Kimi jedan od najkorektnijih vozača na gridu što se tiče samog utrkivanja i u najmanju ruku kad već on nije rekao ništa osim da Max-ovi potezi nisu bili fer i korektni, onda je bar mali bahati Max mogao poklopiti po ušima a ne pizdit da se Vettel i Raikonen trebaju sramiti svojih poteza jer će Max još puuuuunnnnnooooo guma morati potrošiti da dođe na nivo nih dvojice.

    P.S. Nadam se da će mu održat lekciju barem u Monzi.
    Pozdrav.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.