Ljetna stanka, 19. dan: Velike nagrade koje su kratko bile u F1 kalendaru

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 5 min 3 komentara

Turska

Nije ih bilo mnogo u povijesti Formule 1, te se za većinom njih nije “plakalo”, no bilo je utrka koje su zbog političkih ili nekakvih drugih razloga bile obustavljene.

VN Švedske (1973. – 1978.)
Šest utrka održalo se na švedskom tlu sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. Švedska je najveći motiv za održavanjem utrke imala zbog domaćih vozača Ronnia Petersona i (par godina poslije Petersona)Gunnara Nilssona, koji su bili u snažnim momčadima, što je privlačilo ljude da prate sport. Utrka se održavala u mjestu Anderstorp, a staza se zvala Scandinavian Raceway. Peterson je u svojoj rodnoj zemlji zabilježio solidne rezultate, a dva je puta bio na postolju, oba puta s Lotusom, i to na prvoj i na posljednoj utrci održanoj u ovoj zemlji. Najuspješniji u švedskoj bili su Niki Lauda i Jody Scheckter s po dvije pobjede. 1978. Nilsson umire od raka, dok je Peterson poginuo na VN Italije. Sve je to iznimno uzdrmalo švedsku, koja do dan danas nije organizirala F1 utrku.

VN Luksemburga (1997. – 1998.)
Ova utrka našla je svoje mjesto u kalendaru samo dva puta, no oba puta smo imali solidne utrke, ponajviše zbog toga što je staza na kojoj se velika nagrada održavala bio Nurburgring. Do VN Luksemburga došlo je tako što FIA nije dopuštala da se održe dvije utrke godišnje u jednoj zemlji pod istim imenom (u ovom slučaju VN Njemačke). U isto vrijeme je Španjolska ugostila dvije utrke, ali jedna je bila VN Europe (Jerez), a druga VN Španjolske (Circuit de Catalunya). Tako je FIA imenovala Luksemburg kao domaćin, budući da je udaljenost te male države bila 80-ak kilometara od staze. Nakon samo dvije održane utrke, čelnici staze odlučili su da će se od 1999. godine na Nurburgringu održavati VN Europe. Pobjede na ovoj stazi zabilježili su Jacques Villeneuve (Williams) i Mika Hakkinen (McLaren).

VN Turske (2005. – 2011.)
Evo mogu javno priznati da i dan danas tugujem za ovom sjajnom stazom, koja je u svom kratkom vremenskom periodu ponudila dosta zanimljvih dvoboja. Sve je krenulo 2005. godine na stazi Istanbul Park, koja je iz prve prihvaćena veoma dobro, te je slovila kao jedna od zahtjevnijih staza. Prvu utrku osvojio je Kimi Raikkonen u McLarenu, a onda je sljedeće tri godine vladao Felipe Massa u Ferrariju, osvojivši tri pole positiona i tri pobjede, te je tako ostao jedini višestruki pobjednik ove velike nagrade. Stazu je karakterizirao vrlo nezgodni zavoj broj 8, koji se sastojao od tri skretanja u lijevo pri velikim brzinama. Utrku iz 2010. pamtimo po sudaru Vettela i Webbera, Red Bullovih vozača koji su se tada borili za čelnu poziciju i mjesto u poretku vozača. Zadnja utrka održana je 2011., te je pobjedu s pole positiona osvojio Sebastian Vettel. Nedugo nakon te utrke, objavljeno je kako 2012. nećemo gledati VN Turske zbog problema u dogovorima za plaćanje pristojbe Formuli 1. Niti 2013. nije bila bolja po tom pitanju, kada je premijer Turske Erdogan odbio dogovoriti utrku. VN Turske do danas je ostala samo puka želja zagriženih formulaša.

VN Koreje (2010. – 2013.)
Korea International Circuit svojim izgledom zaista podsjeća na oblik hrvatske, pa su i utrke bile slične stanju u hrvatskoj, o čemu dovoljno govori događaj dan prije slobodnih treninga. Naime, svi radovi su kasnili (kao ove godine za olimpijske igre u Riju), pa su se pasice postavljale dan prije prvog slobodnog treninga, dok su ih dan poslije farbali. Izuzev 2010., kada je staza bila natopljena zbog velike kiše, nikad više nismo svjedočili nečemu zaista zanimljivom na VN Koreje. Vrijedi istaknuti Hulkenbergovo branjenje četvrte pozicije od Alonsa u Ferrariju i Hamiltona u Mercedesu na zadnjem izdanju ove utrke. VN Koreje odražala se četiri puta, te nije ostala zapamćena kao posebno zanimljiva. Uvjerljivo najuspješniji na korejskom tlu bio je Sebastian Vettel s tri pobjede (zamalo i četiri, budući da mu je 2010. otkazao motor par krugova prije kraja utrke). Iako je Koreja imala ugovor za održavanje utrke, organizatori staze su odbili uplatiti iznos za njeno održavanje, čime je priča o F1 u Koreji završila nakon samo četiri godina, a bio je potipisan ugovor do 2021.

VN Indije (2011. – 2013.)
Od strane vozača, Budh International bila je ocijenjena kao vrlo zanimljiva staza za vožnju, te smo imali solidne utrke na indijskom tlu unatoč dominaciji Sebastiana Vettela, koji je na toj stazi odnio sve pobjede i pole positione. Utrka iz 2012. bila je prilično zanimljiva, kada smo imali borbe na sve strane, a posebno upečatljiva bila je ona između dva McLaren i Fernanda Alonsa u Ferrariju duž kilometarskog pravca. Daljne održavanje utrke nije bilo moguće zbog financijskih problema, ali i činjenice da je na VN Indije dolazilo tek 30-40 tisuća ljudi.


Odgovor

3 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Turska i onaj zavoj 8.
    Trebalo mu je dati ime, jer je za par godina došao tik do imena poput Parabolice, Eau Rouge, 130R, Woodcote pa sve do Beckettsa, ….
    Slažem se s Markom za Tursku. Volio bih da je u kalendaru.
    BTW, Massa je pored Brazila ubjedljivo najbolje vozio turski GP.


    0
    0

    0
  2. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Eeeee da Turska to mi je bila najbolja staza od novijih i stvarno mi je žao što se više ne vozi na njoj i da taj nevjerojatni zavoj broj 8 mi je bio super pogotovo jer se lijepo vidjelo tko ima kakvu šasiju, red bull je u tom zavoju uvijek uspio izgraditi oko 0.2-0.5 sekunde prednosti!


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.