Aston Martin

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
slika

Osnovni podaci (sezona 2021.):
Puno ime: Aston Martin Cognizant Formula One Team
Konstruktor: Aston Martin-Mercedes
Baza: Silverstone, UK
Predsjednik: Lawrence Stroll
Šef momčadi: Otmar Szafnauer
Tehnički direktor: Andrew Green
Vozači: Lance Stroll, Sebastian Vettel
O kratkoj povijesti Aston Martina u F1

Nova era momčadi iz Silverstonea zaslužuje novu temu - iako je riječ o preimenovanom Racing Pointu, momčadi koja pravni kontinuitet vuče iz sredine 2018. nakon propasti Force Indije, ovime započinje prava, velika nova priča momčadi koja realno vuče korijene iz Jordana i 1991. godine.

Lawrence Stroll nije samo spasio momčad iz Silverstonea - on na nju gleda kao veliki projekt s ciljem napada na sami vrh Formule 1. Preimenovanje u Aston Martin označava veliki simbolički korak u tom projektu.

Riječ je o iskusnoj i uigranoj momčadi koja sada napokon ima stabilnu financijsku situaciju. I s daleko oskudnijim resursima postizali su sjajne rezultate, stoga se od Aston Martina s pravom očekuju vrhunski rezultati. Bliska suradnja s Mercedesom svakako će im pomoći u napretku.

Aston Martin je definitivno jedna od momčadi koja plijeni najveću pozornost uoči sezone - sve zanima koliko daleko legendarni brend može stići nakon sezone 2020. koju je obilježila velika borba s McLarenom i Renaultom, a veliku pažnju privukli su dovođenjem Sebastiana Vettela. Četverostruki prvak dolazi iz Ferrarija nakon svoje najlošije sezone u karijeri, no mnogi vjeruju kako bi u Aston Martinu mogao obnoviti svoju staru formu.

Koja su vaša predviđanja - je li Aston Martin uistinu velika priča u nastajanju i hoće li se s njima vratiti stari Seb?

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Ferrari
Ne slažem se za ovo, kao ni za Alpine, ali kad si već bio vrijedan i otvorio, onda :pivo:
Ionako je Racing Point tema zaključana. :chill:
Očekujem resetovanog, dakle puno boljeg i rasterećenijeg Vettela.
I naravno da nadmaši "direktorovog sina". :mrgreen:
Ne očekujem brisanje poda, ali trebalo bi to biti solidna razlika.
I očekujem borbe sa Fernandom :kokice:

Da li će AM biti velika priča (u roku par godina), uveliko zavisi od Mercedesa.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Frantic je napisao/la: 28.01.2021., 19:28
Očekujem resetovanog, dakle puno boljeg i rasterećenijeg Vettela.
Nema vise RAMa u njemu.... Gotova prica
Fino Alla Fine

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Fernando Alonso
Ako mu zafali lako ga skine.

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Mr.Spaceguy je napisao/la: 28.01.2021., 20:16 Ako mu zafali lako ga skine.
Nema te generacije RAMa vise :zubo:

Pokusavam da si srozam ocekivanja da ne bude opet "knee to the groin"
Fino Alla Fine

Frantic
Formula 1
Formula 1
Meni i nije toliko bitno, jer više ne vozi za Ferrari, ali mislim da će ipak "prodisati"....
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

SebastianFerrari
Formula 4
Formula 4
S nama već: 7 god 3 mj
Navija za: Sebastian Vettel
Vettel 2.0 :rofl:

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Seb
Imaju forumi koji otvaraju sezonske teme za svaki tim. Ali mi ovdje nemamo toliki kapacitet. Nebi bilo po par komentara u nekim timovima. Zato mi je glupo da ovako zaključamo historiju jednog tima, i otvaramo novu temu...

Pastor
Formula 1
Formula 1
Misliš da im neće dozvoliti da budu bolji od njih? Ne vjerujem. A mislim da i nemaju način da to naprave. Sada kad su izbačeni modovi, i zagarantovano je da moraju davati iste motore. A pitanje je bi li se uopšte upuštali u to. Ako ih brine da bi mogli izgubiti od "male" ekipe, onda nemaju šta da rade ovdje. Mislim da će najviše ovisiti o sebi. Ako se izgrade u jaku ekipu, mislim da tu Mercedes ne može ništa.
Ali teško će biti pobijediti Mercedes bilo kome, dok god imaju ozbiljne namjere u ovom sportu.

Frantic
Formula 1
Formula 1
Pastor je napisao/la: 29.01.2021., 15:06
Misliš da im neće dozvoliti da budu bolji od njih? Ne vjerujem. A mislim da i nemaju način da to naprave. Sada kad su izbačeni modovi, i zagarantovano je da moraju davati iste motore. A pitanje je bi li se uopšte upuštali u to. Ako ih brine da bi mogli izgubiti od "male" ekipe, onda nemaju šta da rade ovdje. Mislim da će najviše ovisiti o sebi. Ako se izgrade u jaku ekipu, mislim da tu Mercedes ne može ništa.
Ali teško će biti pobijediti Mercedes bilo kome, dok god imaju ozbiljne namjere u ovom sportu.
Na boldano sam mislio, i to u smislu koliko dugo će se zadržati kao fabrički tim u F1.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Pastor
Formula 1
Formula 1
Ma potrebno je da im se samo dođe dovoljno blizu. :lolz:

OffLiberyMedia
Karting
Karting
S nama već: 5 god 11 mj
Navija za: Da Massi dobije otkaz
Pastor je napisao/la: 29.01.2021., 15:06
Mapu ubrizgavanja ne radi proizvođač motora nego tim. To što je Mercedesov motor i u MCL i u AM ne znači da imaju istu mapu ubrizgavanja. Odnosno drugim riječima mogu imati drugi režim rada motora, ali ga ne mogu mijenjati. Neko ako ima bolje gorivo (što je teško budući da Merc direktno razvija motore sa Petronasom) može imati veću jediničnu snagu (mijenjanjem mape)
Nikome ne želim da dobije otkaz osim Michael Masiju.

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Williams koristi petronas gorivo tako da nije do toga:
Williams from 2017. In addition Petronas also supplying fuels and lubricants for Honda-powered Red Bull-owned Italian team Scuderia Toro Rosso later Scuderia AlphaTauri since 2018 season despite without showing Petronas logos on AlphaTauri cars, being the first non-British-based team to do so since 2009.
slika

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
ne znam dani odakle ti ovo da at koristi petronas, ali nije točno.
koriste isto gorivo kao i rb - exxon/mobil/esso.
https://drivetribe.com/p/exxonmobil-fee ... OMRRh9JKTg
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
https://www.skysports.com/f1/news/12433 ... -f1-season

Speaking in an interview with Sky Sports, Szafnauer said: "The way I look at it is at 33 years old you don't forget how to drive a Formula 1 racing car fast. He definitely hasn't forgotten how to do that, and the work ethic is still there.

"He's really, really hungry to perform.

"We've started working with him this year already and you can see it. He asked all the right questions and a lot of them. He's really hungry for knowledge."

Of a driver renowned for his attention to detail, Szafnauer said: "An engineer described Sebastian to me as [like] having a performance engineer behind the wheel.

"He wants to know as much, if not more, than the performance engineer you have working on the car, whose job it is to understand every little aspect of car performance. Seb wants to know that much - plus more.

That's a good trait to have, he has that, he carried that with him to our team. We see it and he is really, really hungry, as he said, to have fun again in Formula 1. But fun to him means being competitive."

Szafnauer believes Vettel and Stroll can develop into a "great partnership" for the team in a year he says they have set the target of claiming third in the Constructors' Championship, after missing out narrowly to McLaren in 2020.

"Seb is very experienced but not over the hill by any means at the age of 33. Lance is much younger and on the learning curve but naturally very fast. So, I think that combination will suit us very well," he said.

"The other thing is we've had a history of drivers working very closely together to extract the most we can out of the team and the car. Even in the days when Esteban [Ocon] and Sergio [Perez] would occasionally come together on track, behind the scenes they shared all their data, they worked together and they worked tirelessly to make sure that we got the best out of the car over a weekend.

"I can see that will continue with Sebastian and Lance. I look forward to that."

Vettel is the driver with the greater experience, but Szafnauer added: "Lance can learn from Seb. Seb can learn from Lance as well because Lance is now the veteran here.

"He's the one who has driven last year's car, he knows the characteristics of it more so than Seb does. So I look forward to that pairing."
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Pohvale za temu, imali smo slučaje gde je Sauber samo preimenovan u Alfa Romeo ali sve apropo imena glavnog sponzora. Isto kao što je bilo pobune s Lotus Renaultom koji je kasnije postao Lotus.

Samo priča je drugačija, tamo smo imali jednu godinu tranzicije a sad RP je AM postao gotovo odma.

A priča iza Alpine je bukvalno emotivne prirode, Redele je zamalo imao F1 tim i onda ga Renault preuzme.

Elem, OP je postavio pitanje i hoću izneti svoja mišljenja. Vettelu svakako će prijati ova atmosfera, vraća se u nekakvu harmoniju koju je zadnji put imao 2014. godine. Vettel je vozač kojem prija stabilnost, nije kao recimo Alonso koji će se snaći u bukvalno najgorim kavezima gde laju ali on laje jače. Ja volim i cenim Vettela, 4 naslova je za naklon. Ima pitanja da li ga je vreme pregazilo, e pa vreme će pokazati. Jedva čekam da počne njegova nova avantura.

Sad na ono drugo pitanje, to je nemoguća misija. Ako će ikad biti u nekom vrhuncu to će biti 100% kopija sezone koju je Williams imao 2014.godine. Oni nisu tvornička ekipa i stoga mogu da se približe vrhu ako stvore paket koji je u harmoniji s Mercedesovom PJ a pritom je taj paket jači od drugih fabričkih ekipa (RB, Ferrari i Alpina).

Aston Martin je jako romantična priča i sviđa mi se sve ovo, konačno ćemo gledati AM f1 bolid i brend.
slika

Pastor
Formula 1
Formula 1
https://www.motorsport.com/f1/news/vett ... n=widget-1
Evo i ovi misle ko i ja o promjenama na Aston Martinovom bolidu.

Pastor
Formula 1
Formula 1
Čitao sam malo o ovom autu što pravi Gordon Murray, nasljednik McLaren F1. I partner za aerodinamiku je bio Racing Point. Njihov zračni tunel je koristio za razvoj aerodinamike. Pitam se jeli to partnerstvo Lawrence iskoristio da Murray malo poradi na aerodinamici Aston Martina? Ili je samo bila novčana korist.
Bilo bi dobro da neko ovog čovjeka vrati u F1.

Matek14
GP3
GP3
Navija za: Fernando Alonso, McLaren
Kontakt:
https://www.astonmartinf1.com/en-GB/art ... s-with-bwt

toliko o williamsu i hassu xDD
zeleno-roza kombinacija livreje? :D
Fernando is faster than all of you :jupije:

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1