Felipe je napisao/la: 24.04.2017., 19:30
Tek sam kasnije vidio da Ante traži još suradnika pa vam nisam stigao ovo napisati, svatko tko je bar malo zainteresiran ne treba da bježi od ovoga. Ja sam na portal došao pozivom Ante da pišem biografije vozača, i mic po mic sam se "uvalio" u postavu jer mi je jako drago što radim to što radim. Da, oduzet će ti nešto slobodnog vremena (najčešće kad si u najvećoj frci

), i nije posao koji se plaća, ali ako imate vremena, volje i osjećate da ste sposobni, nemojte oklijevati. Moj materinski jezik je srpski, pa možete misliti koliko je meni bilo teško u početku, ako sam ja mogao prebroditi tu prepreku i ovako mlad živjeti na dva jezika (koji se ustvari jako razlikuju) i svaki dan pisati na "dva moda", netko malo stariji nema ispriku. Meni se jednom otvorila prilika i zgrabio sam ju, ne žalim niti malo, jer se hraniš svaki put kada na forumu, u komentaru ili na Facebooku pročitaš neku pohvalu na svoje ime ili ime kolege i portala, doslovno se hraniš time. Osjećaj koji sam malo gdje doživio, nisam niti u školi imao ovoliko zadovoljstva od neke pohvale, niti na sportskom natjecanju, zadovoljstvo kada te neki stranac pohvali je zbilja veliko.
Ako su novci problem, onda nije to to, nije to ta strast, tko zna što će se dogoditi niz par godina, ali za sada smo u ovakvom naletu jer je ekipa bombona i ispred svega volimo da držimo rijetku i realtivno malu zajednicu na okupu.
Drago mi je da ti kao mlađi član to vidiš. Ja nisam puno stariji od tebe, a pamtim kako sam i ja počeo po forumima (doduše, ne o F1) pisati i tražiti kako negdje aktivno sudjelovati nečime što znam. Onda pomogneš nekom, naučiš i ti nešto pritom, pa tako nekoliko puta i onda netko ponudi da napraviš neki veći posao i odjednom kapne i lova od nečeg što ti je čista zanimacija u slobodno vrijeme.
Tamo na jednom forumu sjećam se, 2001. godine sam se počeo zanimati za programiranje i kad bi netko naišao na problem, ja bih ga istražio pa onda pokušao pomoći. Tad je kapnula prva lova, meni kao klincu od 12 godina tada dođe lik i kaže da vidi da se razumijem i da želi da mu napravim nešto. Tada odradim svoj prvi projekt i lik mi plati 3000 kn (negdje oko 400 eur danas, ali tada puno vrijednije). Ja iz istih stopa kupio mobitel, a mojima doma nikako nije bilo jasno odakle mi lova.

Onda drugi projekt, treći, pa lik skužio iz mog kôda kako da obavi modifikacije za nove projekte i napravi ih sam, pa je prestao mene zvati.
To je tada bilo jako fora kao klincu, ali sad vrijeme pokaže da to nije bilo najvažnije, ni blizu. Naučiš kako komunicirati s ljudima, praktično naučiš jezike, ranije sazriješ jer si uključen u dinamičnu zajednicu pa si okružen različitim karakterima od kojih učiš i pozitivno i negativno, stječeš poznanstva za koja nikad ne znaš kud vode.
Zato palac gore za ovo što si napisao, vidim da već vidiš pozitivne strane priče, a čekaj još par godina pa ćeš tek onda vidjeti.