Čestitke Maxu i njegovim navijačima. Zaista je odvozio strašno dobru sezonu i, unatoč cirkusu (i) danas, zasluženo je osvojio titulu.
Čestitke i Hamiltonu, mladjem i starijem. Priznajem da nisam očekivao da će nakon ovakvog završetka smoći snage odmah čestitati Verstapenu. Takvim potezima pridobijaju moje simpatije. Isto kao što ih nekim drugim gube. Ali za ovo danas
Na kraju ispada da je sve nekako zasluženo. Max je osvojio vozački naslov, a Merc konstruktorski. Ono što je Merc napravio s motorm/bolidom zadnjih nekoliko utrka je fascinantno. Dali su Lewisu igračku protiv koje nema lijeka. Iako je Red Bull cijelu sezonu odradio vrhunski, Merc je taj koji je napravio iskorak na kraju. Pod pretpostavkom da je sve legalno, tu je team Mercedes napravio ključnu razliku nad RBR-om. I zato smatram da je Mercedes zasluženo osvojio konstruktorski naslov, iako sam jako navijao za RBR.
Na današnju utrku ne znam imam li volje/snage trošiti riječi. Mislim da je MSC lijepo napisao da su/smo izgubili svi, i navijači jednog i navijači drugog. Ali suma sumarum, obzirom da su mečke dva puta lansirale Maxa u barijere + ono nesretno puknuće gume u Bakuu, netko se odozgo pobrinuo da se Maxu vrati djelić sreće zbog kojega nije imao komotniju prednost prije nego što su ovi u Mečki napravili ovu zvijer od bolida. Tako da je, gledano sezonu u cijelosti, nekakva pravda po meni zadovoljena.
I za kraj, moj kratki osvrt na Mercedesovu dominaciju proteilih godina. Mislim da nas sve život uči (kao i J.R.R.Tolkien) da moć kvari ljude. Mercedes je predugo bio nedodirljiv i to je, po mojem skromnom mišljenju, od njih napravilo meni odioznu ekipu koja ima moć i utjecaje tamo gdje ne bi trebala imati. Meni je razumljivo da se svatko, pa tako i oni, bore da što dulje budu na vlasti. Ali upravo to ih mijenja u smjeru u kojem su mi sve manje i manje prihvatljivi. Pritom ne mislim na njihove očito genijalne inžinjere i/ili vozača, nogo na Tota i njegov utjecaj na izgubljene i smušene predstavnike FIA-a. Ne ponovilo se ikad više.
Ako voziš i sve je mirno i sve držiš pod kontrolom, znači da ne voziš dovoljno brzo.