Povijest F1

🕒 Razgovori o prošlim vremenima, mjesto za iskusne članove.

pigmalion
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Fernanda, Ocon (Qatar23 )
U redu. Hvala na odgovoru.

Inspiracija se uvijek vraća. :thumbs:
......ne mogu, ali hoću...... :mrgreen: .....biti po svome,.....

Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run

_bataziv_0809
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: McLaren
dmj je napisao/la: 09.11.2020., 14:01 Ne razumijem u čemu je problem s onim inicijalnim citatom.
Problem sa inicijalnim citatom je razlicit arsin za Fangia i Schumachera u odnosu na Hamiltona. Evo izbacit cemo Fangia iz racunice, neka ostane Schumacher.

Dakle Schumacheru se nije moglo dogoditi da u dominantnom bolidu izgubi od timskog kolege, dok se Hamiltonu to desilo, a stvari su dosle na mjesto kad je dosao Valteri Bottas.

Fali objasnjenje da su Schumacheru u tom kontekstu stvari oduvijek "bile na mjestu", odnoso oduvijek je vozio uz drugu violinu (pandan Alonsu, Buttonu i Rosbergu u njegovom slucaju naprosto ne postoji) za razliku od Hamiltona i da je to razlog zasto mu se to nije moglo desiti. Dakle ostao si blago nedorecen i manje iskusan i vjest citalac ce vrlo lako biti naveden na krivi trag. :pivo:
slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
_bataziv_0809 je napisao/la: 10.11.2020., 19:10
dmj je napisao/la: 09.11.2020., 14:01 Ne razumijem u čemu je problem s onim inicijalnim citatom.
Problem sa inicijalnim citatom je razlicit arsin za Fangia i Schumachera u odnosu na Hamiltona. Evo izbacit cemo Fangia iz racunice, neka ostane Schumacher.

Dakle Schumacheru se nije moglo dogoditi da u dominantnom bolidu izgubi od timskog kolege, dok se Hamiltonu to desilo, a stvari su dosle na mjesto kad je dosao Valteri Bottas.

Fali objasnjenje da su Schumacheru u tom kontekstu stvari oduvijek "bile na mjestu", odnoso oduvijek je vozio uz drugu violinu (pandan Alonsu, Buttonu i Rosbergu u njegovom slucaju naprosto ne postoji) za razliku od Hamiltona i da je to razlog zasto mu se to nije moglo desiti. Dakle ostao si blago nedorecen i manje iskusan i vjest citalac ce vrlo lako biti naveden na krivi trag. :pivo:
U biti fali objašnjenje za svašta nešto.
Stvar je u tome da je knjiga spala na tri slova. Od svih dostignuća koje je LH postigao i koje još uvijek postiže, jedini argumenti za koja se mogu uhvatiti oni koji pokušavaju degradirati Hamiltonove uspjehe su:
1. Izgubio od Buttona jer je Button osvojio više bodova u tri zajedničke sezone.
2. Izgubio od kolege u dominantnom bolidu.
3. Uvijek je vozio pobjednički bolid

Što se tiče članka @dmj-a, meni je upalo u oči njegova ispravka gdje je priznao da se 2. tačka ipak dogodila Fangiu. Zaitim je ubacio u rečenicu dodatak
Mada se mora dodati da niti jednom nije završio iza njega u utrci (dok je Hamilton 2016. ipak u podosta navrata završavao utrke iza Rosberga, ne baš samo kada je upao u probleme)

Međutim ima jedna caka koja je i dovela do takve konstrukcije rečenice. Fangio je imao tri DNF-a te sezone i sve tri utrke je bio iza Farine prije svog DNF-a. Ova se činjenica namjerno prešutila i baca skroz drugačiji pogled na kontekst koji je iznio @dmj. Farina je te sezone pobijedio ništa manje zasluženo od Rosberga 2016.

Rosbergom se neću baviti, jer kad god pričam o toj 2016. ispada da degradiram Rosberga. Broj utrka u kojima je Rosberg bio bolji od Hamiltona, a da ovaj nije imao nikakvih problema sa bolidom, može stati na prste jedne ruke. Za mene je Hamilton i te sezone bio bolji od njega. Međutim nije to bilo dovoljno dobro i Rosberg je zasluženo došao do svoje 1. titule.

Tako da sigurno ti stoji izjava:
Dakle ostao si blago nedorecen i manje iskusan i vjest citalac ce vrlo lako biti naveden na krivi trag

dmj
GP3
GP3
S nama već: 5 god 3 mj
U sva tri slučaja Fangio je odustao s drugog mjesta. Da je jednu od tih utrka završio, bio bi prvak. Fangio je bolji vozač od Farine, kao i Hamilton od Rosberga,, no to ne znači da su titule bile nezaslužene.

dmj
GP3
GP3
Dvije super pričice s TNF-a, nasmijale me danas, pa da podijelim.

1. when Louis Klemantaski was particularly taken by Roy Salvadori's on-the-limit cornering, he got a bit closer to the apex to get a better shot. Which he did when Salvadori completely overcooked it and went flying off track.

Cue an angry Salvadori. "What the bloody hell did you move for? I was using you as my braking point."

2. However my favourite story of Stewart Lewis-Evans is that his wife was always with him at race meetings and occasionally she would wander out on to the circuit during practice for the 500cc Formula 3 races then a stone would appear beside the track with a spot of white paint. Apparently Stuart would nod to his wife when he reached his braking point and she would place the stone. Eventually Ivor Bueb and some of the other racers twigged what was going on and so one of them went out after practice and moved the stone about 15 yards back from where it had been placed. In the race Stuart braked at the stone and everyone swept past him. Foiled.

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Navija za: Ferrari
Hahahhahaha...
Ovaj prvi je top :rofl:
Fino Alla Fine

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: sve powered by honda
pa ti vjeruj ženi...ili fotografu. :mrgreen:
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Dakle, bilo je šprdanja i prije 60-ak godina :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

dmj
GP3
GP3
Ljudi, od jučerašnje nesreće razmišljam o jednoj situaciji koju sam vidio prije tridesetak godina, no nikako ne mogu odrediti kada se i gdje to dogodilo. Riječ je o sudaru nakon kojeg je jedan, gotovo sam siguran, Tyrrell ostao prepolovljen nasred staze. Pamtim ravnicu i šumu, moguće da je bilo u Hockenheimu. A imam u glavi i da je bila riječ o sudaru dva bolida iste momčadi, i u slici mi je bijeli bolid s razmjerno malo reklama.
Mislim da je vozač čak začudo prošao neozlijeđen ili lakše ozlijeđen, mada je bolid bio doslovno prepolovljen. Bilo je upečatljivo jer se takvo lomljenje bolida na dva dijela rijetko viđa, no nije jako poznato, vjerojatno zbog toga što nije bilo težih ozljeda.
Ima li itko ideju o tome koja je to nesreća bila i tko je sudjelovao?

pigmalion
Formula 1
Formula 1
dmj je napisao/la: 30.11.2020., 11:51 Ljudi, od jučerašnje nesreće razmišljam o jednoj situaciji koju sam vidio prije tridesetak godina, no nikako ne mogu odrediti kada se i gdje to dogodilo. Riječ je o sudaru nakon kojeg je jedan, gotovo sam siguran, Tyrrell ostao prepolovljen nasred staze. Pamtim ravnicu i šumu, moguće da je bilo u Hockenheimu. A imam u glavi i da je bila riječ o sudaru dva bolida iste momčadi, i u slici mi je bijeli bolid s razmjerno malo reklama.
Mislim da je vozač čak začudo prošao neozlijeđen ili lakše ozlijeđen, mada je bolid bio doslovno prepolovljen. Bilo je upečatljivo jer se takvo lomljenje bolida na dva dijela rijetko viđa, no nije jako poznato, vjerojatno zbog toga što nije bilo težih ozljeda.
John Watson, Monza 1981.? Ipak, McLaren?

Frantic
Formula 1
Formula 1
Meni pada na pamet Martin Donnelly
Ali onda je bolid žut i bio je sam samcat.
Plus, "krajolik" i povrede se ne uklapaju

slika
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

dmj
GP3
GP3
pigmalion je napisao/la: 30.11.2020., 11:56
dmj je napisao/la: 30.11.2020., 11:51 Ljudi, od jučerašnje nesreće razmišljam o jednoj situaciji koju sam vidio prije tridesetak godina, no nikako ne mogu odrediti kada se i gdje to dogodilo. Riječ je o sudaru nakon kojeg je jedan, gotovo sam siguran, Tyrrell ostao prepolovljen nasred staze. Pamtim ravnicu i šumu, moguće da je bilo u Hockenheimu. A imam u glavi i da je bila riječ o sudaru dva bolida iste momčadi, i u slici mi je bijeli bolid s razmjerno malo reklama.
John Watson, Monza 1981.? Ipak, McLaren?
Već po godini znam da nije, jer 1981. nisam imao tv i pratio sam F1 samo preko izvještaja u Avto magazinu.

Frantic
Formula 1
Formula 1
Streiff i Palmer na VN Belgije 1987.
Na prvom startu.
Streiff je dobio rezervni bolid i startao na ponovoljenom startu.
Timske kolege, Tyrrelli, nije bilo povreda (odšetali obojica), ravnica i šuma.
Bravo @Dino :thumbs:
slika
Zadnja izmjena: Frantic, dana/u 30.11.2020., 12:18, ukupno mijenjano 1 put.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

dmj
GP3
GP3
Frantic je napisao/la: 30.11.2020., 11:57 Meni pada na pamet Martin Donnelly
Ali onda je bolid žut i bio je sam samcat.
Plus, "krajolik" i povrede se ne uklapaju

slika
To mi je prvo palo na pamet, ali to je bilo na treningu, pa nisam mogao gledati u direktnom prijenosu.

dmj
GP3
GP3
Frantic je napisao/la: 30.11.2020., 12:17 Streiff i Palmer na VN Belgije 1987.
Na prvom startu.
Streiff je dobio rezervni bolid i startao na ponovoljenom startu.
Timske kolege, nije bilo povreda, ravnica i šuma.
Bravo @Dino :thumbs:
slika
To je to!
Nije bilo prikaza sudara u prijenosu, samo se kamera najednom prebacila na prepolovljeni bolid! Hvala.

pigmalion
Formula 1
Formula 1
To je to - imao je Martin Brundle, čega se sjetiti, jučer. :-|
Martin je u Monacu 1984. bio u ogradi, ako se ne varam?

Clark
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
LH44 je napisao/la: 08.12.2020., 20:45 Znam spomenuo sam dominantni bolidi pa mi je onda pala na pamet Turska 2006 kad je Massa rasturio taj vikend i pobijedio MSC. Čak je i usporio na kraju u slučaju da MSC prestigne Alonsa pa da ga propusti za pobjedu.

Jeste se uhvatili :chill:
Da je 248F1 bio veoma dobar bolid, na momente odličan, to je istina.
Ali staviti ga u istu rečenicu s MP4/4, FW15 i F2004 je, bit ću skroz iskren, poprilična glupost. Bilo tko tko ima i mrvu znanja i razumijevanja o F1, neovisno o osobnim favoritima, ne bi smio tako nešto izjaviti i onda se čuditi da se netko "uhvati" na tu tvrdnju.

Pretpostavljam da detaljnije objašnjenje osim "usporavanja na kraju utrke" za Massino rasturanje Schumachera neću vidjeti?
Mislim, razumijem od kud ta tvrdnja o "rasturivanju" dolazi, pogotovo ako površno gledamo taj GP vikend.

Pretpostavljam da ona kreće od Massinih 0,377 sekunde prednosti, s koliko je uzeo PP ispred Schumachera?
Činjenica je da je Schumacher usrao svoje brze krugove u Q3, no time ga ne opravdavam za taj povelik zaostatak.
No isto tako je činjenica da zbog nepoznate količine goriva u njihovim bolidima ne možemo znati kolika je realna razlika između njih. Možda još više u Massinu korist, a možda u Schumacherovu?
Gledajući vremena iz slobodnih treninga i iz Q1 i Q2, nemamo nekakvih dokaza da je Massa do tog trenutka GP vikenda na bilo koji način dominirao nad Schumacherom.

Bacimo pogled i na utrku.
U prvih 13 krugova, prije pojave SC-a, Massa je imao 1,9 sekunde prednosti ispred Schumachera. "Rasturivanje"?
Ako nije, ponudit ću joker opciju. Možda Massa nije smio brže voziti?

Uglavnom, kroz bokseve za vrijeme SC-a, Schumacher pada na treće mjesto iza Alonsa.
Za taj drugi stint, Schumacher je uzeo za četiri kruga više goriva nego Massa. Prema izračunima, taj višak goriva je Schumachera koštao nešto sitno preko tri desetinke po krugu u odnosu na Massu.

Ako gledamo čistu brzinu Schumachera i Masse, što bi podrazumijevalo da zanemarimo Schumacherov gubitak vremena zbog izlijetanja u 28. krugu, onda je Schumacher kroz taj drugi stint u odnosu na Massu bio sporiji otprilike 7,8 sekundi (nepune 0,37 sekunde po krugu). Ako uračunamo razliku u gorivu, to pada ispod desetinke po krugu prednosti za Massu.
Da, Massa je bio brži. Ali o "rasturivanju" nema govora.

Treći stint nema smisla uspoređivati jer ga je Schumacher proveo na Alonsovom mjenjaču.

Da si, npr. napisao da je Schumacher podbacio taj vikend u dvije situacije (prvi put u Q3, a drugi put u 28. krugu utrke) i da zbog toga njegov nastup u Turskoj možemo smatrati lošim, a da je Massa svoj dio posla odradio bolje od Schumachera i da je zasluženo pobjedio, riječ ne bih rekao. Ali tu utrku koristiti kao primjer Massinog "rasturivanja" Schumachera...
Ono što Verstappen radi Albonu je rasturivanje, a ne ovo.

E da, a koji su to još drugi vikendi u kojima je Massa rasturio Schumachera?

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Pročitao sam negdje komentar kako je Russel rasturio Bottasa pa reko i ovo je rasturanje po toj logici + Massa je isto bio novi u ekipi, ne baš kao Russel prva trka, ali prva mu je sezona pored MSC koji je tu bio već 10 godina, a donekle slična stvar po pitanju razlike na utrci. Stava sam da ga Russel nije rasturio, više je bilo do starta i taktike, ono na kraju no koment, Bottasa su baš zeznuli, ovome su bar stavili svježe mekše gume, mada i to ne prođe dobro :bonk:

Svejedno Bottas je morao biti uvjerljiv, mada opet to je miki maus staza tako da se razlika nije imala gdje napraviti :mrgreen:

Tako da iz tog razloga je 248F1 mahinalno našao među ova 3, iako to nije jer je imao konkurenta u Renaultu dok ovi nemaju konkurencije = dominantni.

Drugi vikend koji mi je pao na pamet je Brazil, ali jasno mi je da tu nije riječ o rasturivanju, ne treba detaljan post o toj utrci :thumbs:
slikaslika

Clark
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
LH44 je napisao/la: 10.12.2020., 01:21 Stava sam da ga Russel nije rasturio, više je bilo do starta i taktike, ono na kraju no koment, Bottasa su baš zeznuli, ovome su bar stavili svježe mekše gume, mada i to ne prođe dobro :bonk:

Svejedno Bottas je morao biti uvjerljiv, mada opet to je miki maus staza tako da se razlika nije imala gdje napraviti :mrgreen:
Slažem se. Nema tu govora o rasturivanju.
Od ovog prošlog GP vikenda dobili smo samo potvrdu da je Russell veoma dobar i sposoban vozač. I to je više-manje to.
Velika većina onih teorija o Hamiltonu, Bottasu, Mercedesu i ostalim vozačima, koje su krenule nakon kvala i utrke (kojih ima na ovom, kao i na drugim forumima) su u biti naklapanja bez nekakvih uporišta da ih se iznosi na osnovu samo jednog GP vikenda.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡