Scuderia Ferrari

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

gjoko-mkd
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Ferrari
zelot je napisao/la: 17.04.2019., 16:59 .. fata je fata al dva put je dva put :D

Ili bolje 7 puta Snežanu...nego jednom sedmoro patuljaca..... :gandalf:
Zadnja izmjena: gjoko-mkd, dana/u 17.04.2019., 18:38, ukupno mijenjano 1 put.

F12000
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Leclerc
@zelot u obranu Ferrarija.. sjetimo se kalvarije od 1996. do 2000. sa Shumacherom, Todtom i Brawnom na čelu iz koje je očito da mogu biti strpljivi.
A promjena nije uvijek ni loša, primjer je Ferrari u sutonu stare i u osvitu nove digitalne F1. Do tada su bili smiješna ekipa prije nego li je Montezemolo pokrenuo čistke. O tom periodu govorio je u svom gostovanju u podcastu "Beyond The Grid".
slika

gjoko-mkd
Formula 2
Formula 2
U prošlosti Ferari je bio najgori u vreme aktivnog vješanja. Sada nije tako.dobar ...i gle....opet gde je elektronika umešala prstiju u radu mehanike...

Bar ja tako.mislim

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Jednostavno previse je tu promjena da bi se rezultati postigli onakvi kakve se zeli. Pravo je cudo da su vec godinama p2 uz tolike promjene.

Manje vise svi ti ljudi znaju svoj posao. Svi su oni na vrhunskoj razini u svojim podrucjima. Nijanse tu odlucuju.

Poanta je da ljudima treba dati vremena. Ne b8 ni wolff ni horner za godinu dvije cuda napravili. I ovo sto su postigli su godinama gradili!!

Pusti ljude bar 5 godina. Po kalo ce napredovat, naviknut se jedni ja druge i sistem rada koji je i kroz 5 godina ili 7 ce ga svi skupa malo poboljsat i onda bi rezultat mogao doci kakav zele.

Svi mi znamo kako je kad se politika i kljucni ljudi u firmama stalno mijenjaju.

Treba bit strpljiv, cilj se zna. Polagano to gradit. Nije poanta napravit dobar bolid. To dolazi tek nakon sto se napravi dobar tim ljudi koji ce godinama radit po istom principu koji neki vodja zeli. Naviknut se i na tome gradit jaku i sloznu ekipu, ideje godinama razvijat i unapredjivat... I onds to dovodi do jakog bolida.

Ovako jedan gura dvije godine svoju politiku. Drugi to sve promjene, pa treci, pa peti... Jedan bi push rod drugi bi onaj drugi. Jedan gura filozofiju veceg nagiba prema prednjem kraju a drugi manjeg itd...

Onda politika prema vozacima, ima br1 ili nema i sve ostalo...

Meni se cini da sve dok tako je pristupe poslu nista od naslova osim ako ih ne posere sreca sa nekim bolidom ili inovacijom ala brown gp ali i to bude kratkog vijeka...

Poslano sa mog Redmi Note 6 Pro koristeći Tapatalk

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
gjoko-mkd je napisao/la: 17.04.2019., 18:34
zelot je napisao/la: 17.04.2019., 16:59 .. fata je fata al dva put je dva put :D

Ili bolje 7 puta Snežanu...nego jednom sedmoro patuljaca..... :gandalf:
Ahaha, oplakah :rofl: :rofl: :klanjam:

F12000 je napisao/la: 17.04.2019., 18:37 @zelot u obranu Ferrarija.. sjetimo se kalvarije od 1996. do 2000. sa Shumacherom, Todtom i Brawnom na čelu iz koje je očito da mogu biti strpljivi.
A promjena nije uvijek ni loša, primjer je Ferrari u sutonu stare i u osvitu nove digitalne F1. Do tada su bili smiješna ekipa prije nego li je Montezemolo pokrenuo čistke. O tom periodu govorio je u svom gostovanju u podcastu "Beyond The Grid".
Jesu bili strpljivi, ali je jedina komponenta koja je bila promijenjena nakon 4 godine bio drugi vozač. Todt, Brawn, Byrne i Schumacher su čitavo vrijeme bili tu. Povrh toga, nije bilo drastičnih promjena pravilnika. Čak i ona što se desila je bila "kontra" Ferrarija (pelazak sa 3,5 lit V12 - u Ferrarijevom slučaju, na 3,0 lit V10, što je bilo propisano za sve). Suženje bolida sa 2m na 1,8m i uvođenje guma sa utorima su otprilike kao ono što je bilo pred 2017. (svi su se manje-više isto snašli - niko zbog toga nije naročito ni profitirao niti naročito izgubio).
1996. su već uzeli više pobjeda negu u prethodnih 5 zajedno.
1997. su se van svih očekivanja borili za vozačku titulu.
1998. je to možda već bilo u planu, ali par nesretnih okolnosti (uz ipak ječi Mclaren-Mercedes) je to spriječilo, dok su 1999. uzeli konstruktorski naslov, dok je lom noge spriječio uzimanje vozačkog.
Od 2015. do danas, jedino je Vettel (od bitnijih funkcija) konstantan u ekipi. Sve neke promjene, kao što @zelot reče.
Plus da ne pominjemo sad sve one priče "kako je Mercedes ušao u PU eru i koliko je - ili nije - spremao taj famozni PU", koja se desila godinu prije nego je Vettel stigao u ekipu.
Promjena nije loša, ali se tamo nešto stalno mijenja. I sad kad se taman pomislilo da bi stvari trebale sjesti na mjesto (sa Binottom), odmah na početku fijasko. Totalni. OK, prošle su samo 3 trke.
Neko će reći, pustite Binotta, dajte mu vremena, ali on je sam (valjda) bio svjestan da će odmah tražiti rezultati, jer je on bio "taj koji je imao pik na mjesto šefa, pored toga što je glavni i za tehniku". Smatrao sam to dobrim potezom. I dalje smatram (samo su 3 trke prošle, kao što rekoh). Ponovnu evaluaciju ću donijeti u drugoj polovini ili na kraju sezone.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

F12000
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Leclerc
https://twitter.com/ScuderiaFerrari/status/1118555918214533120 Evo 3 zvijezde i Seb pomlađen 20 godina :rofl:
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Obrijo se :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

gjoko-mkd
Formula 2
Formula 2
Svake godine ista priča...i svake godine molimo se da je sada tačno.... :facepalm:

From Turrini's blog:

"Binotto seems to me more and more like Emil Eagle. We said encouraging things to each other. Iotti, the head of PU comes by. Engineer Dallara assures me that the SF90 will solve its problems."

zgprvaci09
Karting
Karting
S nama već: 8 god 1 mj
Navija za: ferrari

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Oprosti ali ferrari je sam 96. prešao na v10 motor.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Dani je napisao/la: 19.04.2019., 18:01 Oprosti ali ferrari je sam 96. prešao na v10 motor.
Naravno, nakon što je godinu prije smanjena kubikaža za pola litra (to je bilo propisano, broj cilindara nije) pa su svoje V12-ke, morali mijenjati sa V10-kama s kojima nisu bili ni blizu na "TI", kao npr. Renault.
V12 na 3 litra ima kraći hod od V10 sa 3 litra pa se posljedično više vrti, više troši,.... (da, ima više snage), ali je vjerovatno i nepouzdaniji. Nije ih niko prisilio, ljudi su vjerovatno procijenili da je V10 optimalno za 3 litra, ali je trebalo par godina prakse. Ne znam sad koliko kvarova je Ferrari imao striktno na V10 motoru 1996. godine, ali su to za njih bili prvi koraci, dok je Renault već osmu godinu imao svoje V10 i dotjerao ih do svršenstva.
No, ta promjena i nije bila toliko "strašna".
Osim, toga, F310 je bio katastrofa od bolida, ali to je drugi par opanaka.

Međutim, ovo ne mijenja poentu mog gornjeg posta.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Auuuu, yebachki :klanjam:
Znači - loši u trci.... :chill:
Vidim lockanje i flatspotanje :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Fernando Alonso
Odličan poster :thumbs:

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Kad Lewis vidi kako sunce blješti, neće na dobro :prcnjau:
Interesting tactics by Ferrari :rofl:
slikaslika

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Frantic je napisao/la: 24.04.2019., 11:31 Auuuu, yebachki :klanjam:
Tako nekako.

Inače, kad sam god stavio neku od postera Ferrarija kao wallpaper u mobitelu, utrke su bile katastrofa za Ferrari (primjer Silvestrone i Singapure 2017.). Sad mi evo od početka sezone stoji SF90-tka na pozadini i početak sezone nije mogao gore početi :neznam: :zubo:

Frantic
Formula 1
Formula 1
Vettel-Ferrari je napisao/la: 24.04.2019., 16:24
Tako nekako.

Inače, kad sam god stavio neku od postera Ferrarija kao wallpaper u mobitelu, utrke su bile katastrofa za Ferrari (primjer Silvestrone i Singapure 2017.). Sad mi evo od početka sezone stoji SF90-tka na pozadini i početak sezone nije mogao gore početi :neznam: :zubo:
Pa šta čekaš? :gandalf:
Skidaj to, bolan :budalo:
:rofl:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Frantic je napisao/la: 24.04.2019., 17:36
Tako nekako.

Znaci, mogu ja otvori temu, dosta je vec djinksano sve 😁
Fino Alla Fine

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Frantic je napisao/la: 24.04.2019., 17:36
Tako nekako.

Ma neka, 'ebeš prva i druga mjesta, kad mi imamo najljepše postere :cice:

Eventualno, ako Mercedes počne praviti svoje postere, mogao bih staviti koji njihov, da provjerim je li do mene ili do crvenih. Zasad, dobro dođem kao alibi, barem tu na forumu, dok se dalje ne proširi :mrgreen:

@CrashOveride Slobodno ti otvaraj, ako se uzme u obzir pored svega dosad nabrojanog, da sam ja i VN Bahraina otvorio, tvoja moć utjecaja ispada imačiji kašalj, naspram mog :P :prcnjau:

Frantic
Formula 1
Formula 1
@Crash
Molim te, sačekaj Azer i Špa da prođu, da vidimo ima li kakve nafake.
U zavisnosti od toga kako prođu te dvije trke, dogovorićemo se da li da otvaraš teme ili ne.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡