Često mi to kažu ljudi u dvadesetim, tridesetim godinama ili stariji pa misle da je prekasno da se nešto nauči. Zapravo godine ne znače puno ako se želiš baviti time amaterski. Štoviše, stariji neke stvari puno brže skopčaju od djece. S druge strane, djeca imaju puno više potencijala jer su prazne ploče pa brzo upijaju nova znanja. Uglavnom, ako nemaš fizičke prepreke što se tiče ruku i prstiju - možeš početi. Notacija izgleda kao hijeroglif, ali je logičan rezultat civilizacijskog napora da se zapiše zvuk, tako da postoje prirodni principi koji se lako pamte. Lakše naučiš čitati note nego pričati novi jezik, to garantiram.ujac je napisao/la: 17.12.2018., 16:05 Nego kad spominjes muziku, ja sam uvijek htio nauciti svirati klavijature, ali nikada nisam proveo vise od desetak sati vjezbajuci. Nije da me bas toliko zanima klasika (mada nebih imao nista protiv da i to sviram), vec bi me vise zanimalo kao da sviram npr u nekom bendu ili za nekog izvodjaca tipa gibonni. Nije mi bas cilj da ja sad sviram profesionalno i imam gaze, vec to vise onako za moju dusu, ali isto tako da imam neko znanje, a ne da sve pjesme sviram na isti fazon, ako kuzis sto hocu reciPa ako imas koji savjet rado bi cuo sta i kako poceti
Danas imaš na youtube hrpu tutoriala i neko vrijeme sam surfao kroz njih jer me zanimalo koje metode koriste takvi nazovi polu-amateri, ali ima jako puno smeća nažalost, pa se provede puno vremena gledajući gluposti. U muzici je situacija takva da čim naučiš tri akorda pomisliš da si profić i želiš snimati pjesme, tutoriale, zaraditi lovu na temelju toga i slično. Najbolja opcija ti je uložiti nešto love, pronaći dobrog učitelja 1 na 1 i da mu odlaziš na satove dvaput tjedno. Odrasla osoba bi za mjesec dana mogla uz dobar rad pohvatati dovoljno da shvati teoriju i osnove sviranja. Ne možeš s toliko rada svirati klasiku, ali bi morao moći pohvatati klasičnu harmoniju, jer je na tim temeljima izrađena cijela glazbena kultura 19. i 20. stoljeća. Kad skužiš princip slaganja akorada, i ako imaš uho za razabrati melodiju jednim prstom desne ruke (ako nemaš onda se poslužiti jednostavnom notacijom) - relativno brzo možeš dobiti jednostavnu reprodukciju popularne glazbe.